Ladataan...

Toukokuussa taivaalla lipui poutapilviä. Levitin huulille paloautonpunaa ja silmiin pelkkää ripsiväriä. Näin Edelleen Alice -elokuvan. ”Se on vähän surullinen, mutta enemmän vain ihana”, lipunmyyjätyttö lupasi. Hermostuin matkauteluihin. Luin kaksi kirjaa. Mew soitti. Leivoin siemennäkkäriä. Söin vuoden ensimmäisen tikkujäätelön, valkoisen Magnumin. Eräänä iltana kävelin suuressa puutarhassa ja ajattelin, että voisin jäädä sinne ikuisesti. Tulppaaneiden keskellä rouvat hymyilivät meille. Join punaviiniä ja keskustelin politiikasta – kuinka aikuista. Pohdin, miten kauan kestää, ennen kuin rikkinäisestä tulee ehjä. Päätin matkustaa Italiaan. Tai ehkä Portugaliin.

Besos, toukokuu. Olit hurmaava!

Ladataan...

Ostin itselleni 20 ruusua. Ne maksoivat pari euroa kimppu, kukkivat enemmän tai vähemmän onnellisina viikon suuressa maljakossa ja vahvistivat sitä hyvää tunnetta, joka juuri nyt leijuu ilmassa. Ruusut voivat tehdä niin, tiesittekö?

Olen melko varma, että olin jossain entisessä elämässä puutarhuri. Jos tämä suunnitelma A menee jotenkin pieleen, niin etsikää minua suuresta, tuoksuvasta puutarhasta. Istun siellä jossain tulppaanipenkkien ja raskaina nuokkuvien pionien välissä ihaillen maailman kauneutta.

Luin Taina Latvalan Ennen kuin kaikki muuttuu -novellikokoelman. Se kertoi paljon rakkaudesta ja vähän menetyksestä. Oli nopea ja silti koskettava. Vähän outo, mutta osin samaistuttava. Sellainen, joka kannattaa lukea.

Tänään (tiistai-iltana) aloitin uuden kirjan. Kohta menen sen kanssa sohvalle, lakkaan kynnet syvänpunaisiksi ja syön vuorotellen bataattiranskalaisia, mansikoita ja maitosuklaata, jonka seassa on appelsiinikrokantteja. Jalassani on kuorintasukat. Kahden tunnin päästä otan ne pois, ja viikon kuluttua jalkani ovat sileät kuin vauvan pylly. Niin toivon. Nyt on viimeinen hetki tehdä tämä. Kuulin kauhutarinoita suikaleina pois kuoriutuvasta ihosta. Se tuskin näyttää hyvältä sandaaleissa.

Ne sandaalit sujautan jalkaani, kun matkustan kesällä Italiaan. Yksin ensimmäistä kertaa elämässäni. Ehkä.

Olen suhtautunut lähiaikoina hyvin kärttyisästi uteluihin siitä, minne tahtoisin matkustaa lomalla. Tiuskaissut, että ”en tiedä, ehken minnekään”. Tähän vuoteen on mahtunut niin paljon uutta, että ajatus lisäseikkailuista ei ole yhtään houkutellut. Ennen kuin nyt. 

Äkkiä ajattelin, että miten jännittävää olisikaan matkustaa pari viikkoa pitkin Italian rannikoita, käydä Venetsiassa, Firenzessä ja maata raukeana jollain Ligurian syrjäisellä rannalla. Nuuhkia suolaisen meren tuoksua kirja yhdessä ja jäätelö toisessa kädessä, kamera kaulassa. Olla hetken täysin vapaa. Katsella junan ikkunasta oliviilehtoja ja kirkkaansinistä vettä. Hymyillä jollekin tummalle ja komealle. Pieni oma Eat, Pray, Love.

Se kirja. Siinä sanotaan:

Älä pelkää vanhenemista. Älä pelkää mitään, paitsi pelkoa.

Pue mustat rintaliivit valkoisen paitapuseron alle – kuin kaksi nuottia musiikkikappaleessa.

Ole ennen muuta oman elämäsi sankaritar. 

Sen kirjan nimi on Pariisitar – missä ja milloin vain, ja sen on kirjoittanut neljä pariisitarta, tietenkin.

Ladataan...

Tiedättekö ne kodit, joihin astuessa tulee rauhallinen olo? Ystävälläni Jonnalla on sellainen koti.

Jonna on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Sen näkee täällä kaikkialla. Värejä on paljon, mutta niiden sävyt ovat rauhallisia. Esineet näyttävät ikään kuin kuuluvan toisilleen, mutta vaivattomasti. Täällä ei ole täydellistä. Vain kaunista.

”Minulla on paljon vanhoja tavaroita äidin nuoruudesta ja kirppareilta, enkä ikinä haluaisi kaiken olevan täysin uutta. Lähtökohtaisesti tykkään väreistä, selkeydestä ja siitä, että koti näyttää lämpimältä, kutsuvalta ja raikkaalta”, Jonna sanoo.

En ikinä osaisi itse yhdistää erilaisia kuvioita ja värejä näin.

Jonnan koti on täynnä yksityiskohtia ja vähän jännittäviä, elämää nähneitä esineitä, joiden tarinan voi kuvitella mielessään. Tällaiset tilat inspiroivat minua aina hirmuisesti enemmän kuin tyhjät, pelkistetyt huoneet.

Ihanaa iltaa!

PS Jos Jonnan tyyli ihastutti, hänet löytää Instagramista nimellä @crinoline

Pages