Allergiat lapsella

Jokaisen allergia lapsen äiti voi samaistua tunteeseen, kun miettii, että mikä aiheutti reaktion tällä kertaa. Tunne, kuin etsisi neulaa heinäsuovasta..myös se, kun sanotaan, että vauvat vain itkevät, mutta ei..heillä on yleensä syy. Tämä on meidän allergia lapsen tarina.

Äidinvaisto, ei sitä turhaan sanota, että se on yksi voimakkaammista tunteista. Ensimmäisiä kertoja kävimme lääkärillä esikoisesta, kun hän oli kuukauden ikäinen. Jatkuva pulauttelu oli ihmeellistä ja vauva saattoi puklautella 5-20 kertaa päivässä isojakin määriä. Itse epäilin refluksia, kireä kielijännettä ja muitakin vaihtoehtoja. Syytä ei kuitenkaan tässä vaiheessa keksitty ja sanottiin vain, että pientä refluksia voi olla. Röyhtäytä vauva. Aivan kuin en olisi tätä kokeillut monesti. Pulauttelu jatkui noin. 5 kk asti, siitä ei oltu kuitenkaan lääkärissä/neuvolassa huolissaan, koska paino nousi.

Tämän jälkeen alkoi ihmeelliset ihotumat taipeissa ja poskissa. Ihottumat olivat välillä verisiä ja rasvasimme päivittäin vaikka millä. Taas lääkäriin, diagnoosi oli atooppinen iho ja kortsini kuuri. Ihottumat lehahtelivat etenkin imetyksen jälkeen. Itse mietin päässäni, ettei voi olla pelkkää atopiaa. Kyselin, että pitäisikö kokeilla jtn imetysdiettiä. Sitä ei kuitenkaan suositeltu, pääsääntö käsittääkseni on, että ei ”turhaan” jätetä mtn ruokavaliosta pois.  Allekirjoitan tämän täysin, mutta ei se kahdenviikon maidottumuus olisi minulle suuria vahinkoja tehnyt.

Kiinteiden aloituksen jälkeen ihottumiin, ei enää auttanut aina kortsini kuurikaan. Taas lääkäriin. Edelleen puhuttiin atooppisesta ihosta ja erilaisia rasvoja suositeltiin.

Parin kuukauden päästä, kun ihottumat vaan jatkuivat, päätin, että nyt riittä. Tällä kertaa olin katsonut allergioihin erikoistuneet erikoislääkärin, joka työskenteli myös Espoon Jorvissa.  Lapsi oli tässä vaiheessa hieman yli 9 kk. Saimme lähetteet vihdoin allergia testeihin. Verikokeisiin, jotka otettiin kädestä. Suosituksen jättää myös maidon pois varanvuoksi pois ruokavaliosta.

Tulokset mentiin kuuntelemaan Jorviin. Verikokeissa näkyi, että arvot olivat maidossa ja vehnässä erittäin koholla ja saimme lähetteen maito sekä vehnä altistukseen. Haluttiin katsoa, miten vahva reaktio tulee. Helpotti, kun saimme vihdoin helpotettua kunnolla vauvan oloa.. vaikka järkytyimme, että emme olleet yhtään osanneet epäillä vehnää tai maitoa..koska kummallakaan meistä vanhemmista ei ole allergioita.Vehnäallergiaan luetaan myös ohra ja ruis. Ne jätettiin myös pois. Ei talk muruja, ei tavan makaronia, ei  mtn ruista sisältävää, ei mtn maitotuotteita. Onneksi kaura jäi.

Poika kerkisi täyttää vuoden, kun saimme kutsun maito altistukseen. Maito altistuksessa kerkisivät antaa n. 5 milliä maitoa ja melkein samantien reaktio. Nokkosihottumaa, limaisuutta ja lievä yskä tuli heti. Paikalla oli lääkäri ja kaksi sairaanhoitajaa. Antoivat heti syrteckkiä ja sanoivat, että altistus on tässä. Pienestä määrästä jo noin suuri reaktio. Lääkäri määräsi epipeniin reseptin. Saimme myös kutsun epipenin käyttö ”koulutukseen”. Olimme hiukan puulla päähän lyötyjä, että miten ns. vahingossa löydetty allergia on niin vakava..mainittiin vielä, että jos maitoa saa enemmissä määrin, suosittelevat epipenin pistoa ja  tämän jälkeen soitto hätänumeroon. Tulevat sieltä tarkistamaan vielä tilanteen.

Vehnäaltistus oli tästä noin paria kuukautta myöhemmin. Vehnäpuuroa annettiin noin kolme annosta (annostusta aina lisättiin) puolentunnin välein. Kolmannella kerralla tulikin melkein heti samat reaktiot kuin maidosta, hieman vain vahvempana. Vehnä oireilee meillä siis viivellä. Tässä tilanteessa syrteckki ei enää kunnolla  auttanut”kohtaukseen”, joten lääkäri pisti epipenin reiteen. Tuntui todella hirveälle ”kiusata” lasta noin. Onneksi kuitenkin kävimme altistuksissa, koska meille selvisi todella allergian vakavuus. Harvoin sitä kuitenkin osaa epäillä, että lapsella olisi vakavaa allergiaa, varsinkaan vehnää kohtaan.

Nyt olemme eläneet allergioiden kanssa yli puolitoista vuotta ja pieniä vahinkoja on käynyt mm. vehnän kanssa. Olemme kuitenkin selvinneet syrteckin avulla ja epipeniä ei ole tarvittu.

Onko teillä kokemuksia allergioista?

Ps. Laita sydän tai kommentti, jos kiinnostaa vehnättömät, maidottamat ja usein myös kananmunattomat reseptit. Julkaisen myös youtube kanavallani reseptejä, kannattaa laittaa seurantaan TÄSTÄ

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *