Eteerisiä öljyjä

body_map.jpg

 

Olen nyt muutaman vuoden ajan käyttänyt eteerisiä öljyjä lähes päivittäin, eikä innostukselle näy loppua. Mielenrauhani kannalta koen ne nykyään välttämättömiksi; mikään ei rauhoita stressaantunutta kehoani tai toisaalta piristä väsynyttä olemustani paremmin kuin eteeriset öljyt. En ole kovin fundamentalisti sen suhteen, mitä öljyä tulisi mihinkin vaivaan käyttää. Uskon, että eniten auttaa se, minkä itse kokee kullakin hetkellä hyvän tuoksuiseksi tai muuten vetoavan oloiseksi. Tämä on niitä pieniä arjen hetkiä, jolloin voi hyvin myös harjoittaa intuitiotaan ja itsekuuntelutaitojaan. Jättää turhan rationalisoinnin narikkaan (”Pullon kyljessä sanotaan bergamotin piristävän, joten en voi käyttää sitä rauhoittamaan illalla”) ja luottaa siihen, että kuuntelemalla kehosi viestejä valitset varmasti itsellesti parhaan vaihtoehdon. (Ehkä kroppasi yrittää kertoa sinulle, että kokiessasi tarvitsevasi jotain rauhoittavaa tuoksua oletkin oikeasti kovin uupunut etkä vain rauhoittumisen tarpeessa, ja tällöin bergamotti mielialaa kohottavana tuoksuna on sillä hetkellä parempi vaihtoehto siitäkin huolimatta, että se hetkeksi piristäisi? Rauhoittava laventeli vaan voisi syventää uupumuksen tunnettasi, eikä mielialasi välttämättä kohentuisi niin paljon?)

Öljyt sopivat mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Itse laitan usein tuikkulyhtyyn jotain öljysekoitusta palamaan heti ensimmäisenä herättyäni, jolloin mieli saa rauhallisen hetken siirtyä unesta tietoiseen hereilläoloon sen sijaan, että vain kiskoisin itseni nopeasti ylös ja suuntaisin valveen rajamailla suihkuun ajatussumussa. Jos aloitan päiväni joogaamalla, öljysekoitukseen kuuluu usein eukalyptusta, piparminttua ja appelsiinia, jotka virkistävät nopeasti ja saavat hengityksen kulkemaan helposti ja syvään. Jos taas olen kovin väsynyt herättyäni ja päätän skipata joogan, yritän kuitenkin pyhittää edes kymmenen minuuttia itselleni ennen aamutoimiin ryhtymistä tai puhelimeen tarttumista. Sekoitan tällöin usein bergamottia, teepuuta, santelipuuta ja/tai frankensenssia keskenään, jolloin syvään hengitellessä kroppani herää vähän hitaammin ja rauhallisemmin. Istun alas ja suljen silmäni, ja käyn läpi kehoni alue kerrallaan; Miltä kropassa tänään tuntuu? Kolottaako johonkin, minkälaiselta kipu tuntuu? Minkälainen on mielialani heti herättyäni? Sen jälkeen mietin hetken verran mahdollisia viime yön uniani, yritän palauttaa niitä mieleeni ja pohtia (usein aika huvittuneena), että mistähän mun alitajunta on näitä juttuja taas kerran kehitellyt. Hiljaisen hetken lopuksi mietin mielessäni muutamanasian, joista olla kiitollinen, ja tämän jälkeen mieleni on usein valmis ottamaan uuden päivän vastaan haasteineen ja onnistumisineen. Oletteko lukeneet tutkimuksesta, jossa todettiin, että hymyileminen lisää endorfiineja kehossa ja näin ollen hyvän olon tunnetta ja iloisuutta? Kuulostaa itsestäänselvältä, mutta hauska detalji tulee siitä, että hyvät vaikutukset syntyvät myös ilman hymyilyyn tarvittavaa ”tunnetilaa”. Vaikka siis et tuntisi oloasi iloiseksi tai et näkisi syytä hymyillä, tee se silti. Jo 30 sekuntia pakotettua virnettä kasvoilla, ja mielialasi kohenee aivokemian muutosten johdosta. Samantyyppisen efektin koen tuossa joka-aamuisessa itsekiittelyssä: Jos pakotan itseni kiittämään asioista ja löytämään muutaman kiittämisen arvoisen seikan vaikka miten mitättömistä asioista, se tuntuu ruokkivan kiitollista lähestymistapaa asioihin koko päivän ajan. 

Päivällä olen harvemmin kotosalla, mutta jos pidän opiskelupäivää, poltan usein iHerbsistä muutama kuukausi sitten tilaamaani ”Mental focus”-blendiä. Pullon mukaan se sisältää sitruunaa, piparminttua, basilikaa, rosmariinia, greippiä ja ”wintergreen”-öljyä, jonka suomennosta voin vain yrittää arvailla. Valmiit öljyblendit on ihan käteviä, ja niiden avulla tulee testattua öljyblendejä joita ei ehkä itse olisi tullut muuten kokeilleeksi, mutta niiden laatu välillä epäilyttää. Miten 10 ml puhdasta single-öljyä voi maksaa saman verran kuin 30 ml pullo valmista tuoksublendiä? Hmm. Pääsääntöisesti yritän eteerisissä öljyissä suosia laadukkaiksi tunnettuja yrityksiä, sillä ala on lopulta aika Villi Länsi (niinkuin ylipäätään luontaistuotteiden kanssa). Säätelyä, ainakaan maailmanlaajuisesti yhtäpitävää, ei juurikaan ole, ja itse on vaikea selvittää jonkun yksittäisen toimijan rehellisyyttä. Kotimaisia öljyjä saa Frantsilan luomutilalta, heidän tuotteitaan olen tilannut yrityksen nettisivuilta sekä käynyt ostamassa Ruohonjuuresta. Ulkomailta tilatessani olen suosinut DoTerra- ja YoungLiving-merkkejä. 

Illalla töiden, koulun ja kokonaisvaltaisen päivän askareiden selvittämisen jälkeen on aika rauhoittua! Viimeisen vuoden aikana yllättävän paljon Netflix-aikaa on vaihtunut itseni-tutkiskelu-aikaan, johon usein kuuluu eteerisiä öljyjä, kirja, hedelmiä ja meditaatiota. Jokainen ilta ei kuitenkaan ole kotonani niin eteerinen, kuin äkkiseltään kuulostaa. ”Hedelmä” voi olla hätäisesti syöty omena, kirjan lukeminen tuntuu älyttömän raskaalta, eikä mieli ole tarpeeksi rauhoittunut meditaatioon. Silloin yritän keskittyä vain lattialla maaten hengittämiseen ja tiedostaa, mitä päivä on saanut kropassani aikaan. Kiitän kehoani siitä, että se on taas kerran hoitanut liikuttamiseni paikasta A paikkaan B, ja C:n kautta takaisin A:han ilman sen suurempia valituksia. Ja vastineeksi päivän työstä siunaan muutaman minuutin vain keholleni, jolloin se saa sanoa kaiken sanottavansa. Ilmoittaa, jos joku paikka on jumissa ja kaipaa hierontaa, tai toisaalta kertoa kutinalla siitä, että voisi olla taas aika kosteuttaa ihoa. Tämän sanattoman vuoropuhelun jälkeen mieli on usein tyyni, ja taustalla leijaileva laventelin tuoksu rauhoittaa mielen vaaleanvioletiksi usvaksi, jossa tietoiset ajatukset painuvat taka-alalle. On hyvä vain maata kovalla lattialla selällään ja tuntea kuinka rintakehä laajenee hengityksen mukana. Jos on menossa oikein self-help-luksusilta, käyn usein vielä chakrani tunnustellen yksitellen läpi. Mutta se on sitten toisen postauksen aihe.

Eteerisistä öljyistä riittää kirjoitettavaa vaikka kokonaisen oman blogin verran, ensi kerralla kerron niistä paljonpuhutuista terveysvaikutuksista ja vinkkejä siihen, millä eri tavoin käyttää öljyjä pitkin päivää.

Nyt tipat laventeliöljyä jalkapohjiin ja untuvatäkin alle jotakin värikästä seikkailuntäyteistä unta näkemään! 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *