Kouluruoka herättää mielipiteitä

Kouluruoka on nyt polttava puheenaihe, mutta ei kuitenkaan ihan samalla tavalla kuin kymmeniä vuosia sitten. Minusta tämä asia niinkuin moni muukin asia tässä maailmassa alkaa mennä äärimmäisyyksiin. Minne katoaa esimerkiksi maidon terveellisyys? Entä jos tilanne olisi niin päin, että kouluruoka olisi aina ollut vegaanista ja nyt lihansyöjät haluavat kouluihin ruuaksi lihaa.

Kun minä oli ala-asteella, mistä on noin kymmenisen vuotta niin meillä oli muistaakseni kasvisvaihtoehto ja laktoositon vaihtoehto. Silloin mielestäni ongelmana oli vain sellainen tietynlainen pakkosyöttäminen. Oli tiettyjä opettajia, jotka pakottivat ottamaan ruokaa ja myös sitten syömään lautasen tyhjäksi. Muistan yhden kerran kun oli sellaista ruokaa, mitä kaverini ei sietänyt yhtään ja peloissaan piilotti ruuan lautasliinan sisälle. Kun hän oli viemässä tarjotinta pois niin joku opettaja tuli siihen ja pakotti näyttämään, mitä liinan sisällä on. En muista, että joutuiko hän sitten vielä syömään ne. Yläasteella mitä syömishäiriöltäni ruokalassa kävin niin ruoka oli joskus kylmää ja joskus loppui kesken, mutta tätä tapahtui mielestäni aika harvoin. Edelleen vaihtoehtona oli myös kasvisruoka ja laktoositon.

Olen kuullut, että joissakin paikoissa oivariini ja kevytmaito lähti pois valikoimasta. Joihinkin paikkoihin ainakin ne ovat jo tulleet takaisin. Taas vissiin ongelmana on ollut niiden epäterveellisyys. Niiden pois ottamisen jälkeen leivän syöminen selvästi väheni. Niin ja voihan se olla, että jossakin vaiheessa ne leivät lähtevät pois, kun niistäkin löydetään kaikenmaailman epäteveellisyyksiä. En oikein tiedä, että vaarantaako sen yhden leivän tai toisenkaan päällä se oivariini niin paljoa, että sitä ei pitäisi enää tarjoilla. Ja kun se monen mielestä on paljon paremman makuista kuin se toinen levite. Tai tuskin sitä maitoa siellä niin monta litraa vedetään, että se alkaa kovinkaan paljon vaikuttaa terveyteen.Voidaan kai palata taas siihen, että miksi täällä eletään? Siksi, että saadaan mielihyvää asioista ja ollaan onnellisia vai siksi, että taulukot näyttävät tilastoissa hyviltä ja arvostettavilta.

Sitten tämä asia, mistä luin pari päivää sitten. Liha ja maito ylipäätään halutaan pois kouluruokailusta. Mitä ihmettä taas! Mihinkäs se maidon terveellisyys nyt on hävinnyt? Minulla ei ole mitään kasvissyöjiä tai vegaaneja vastaan tai ylipäätään sitä ruokaa mitä he syövät, pidän itsekin myös kasvispainotteisista ruuista, mutta miksi sitten lihaa syövät eivät saa syödä lihaa ja eläintuotteita… Eihän se toimi niinkään, että tulee pelkät kasvis/vegaanivaihtoehdot ja liha lähtee kokonaan pois. Ei ainakaan minun mielestä. Enemmän kannattaisin sitä, että molemmille olisi tasavertaiset tarjoilut. Kohta sitten yritetään löytää ratkaisua sille kun maito- ja karjatilat eivät enää kannata. 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *