Miten uuden opettelu sujuu: Kuulumisia kehokuurilta!

Tässä kävi kuten vähän pelkäsinkin, eli tuli aaaaaaaaaivan liian pitkä tauko blogin päivittämiseen… Tähän on kuitenkin oma syynsä, jota ajattelin nyt vähän avata.

Yksi suurimmista ”projekteistani” uudenlaisen elämän opettelussa liittyy ihan konkreettisesti olemattoman aineenvaihdunnan ja sen myötä painoni työstämiseen. Lopputalvesta sain vihdoin lääkkeellisen avun lähes 15 vuoden väsymystaistelun jälkeen ja tämän jälkeen alkoi vihdoin olla rahkeita miettiä hyvinvointia myös vähän pidemmälle kuin siihen pisteeseen asti, että pysyy hereillä päivisin. Tutkiskelin keväällä ja kesällä pitkään erilaisia vaihtoehtoja aineenvaihdunnan boostaamiselle kotikonstein, eli ns. aineenvaihduntadieettejä tai vastaavia (sana ’dieetti’ särähtää tosin itselläni aina vähän korvaan, kun siitä tulee mieleen lähinnä jonkinlainen kitudieetillä toteutettava laihdutuskuuri, mutta ymmärtänette pointin). Tutkiskelun ja vaihtoehtojen puntaroimisen jälkeen päädyin lokakuun alussa aloittamaan kehonpuhdistuskuurin, joka voisi auttaa kaipaamassani aineenvaihdunnan boostaamisessa. Aika lailla samassa yhteydessä aloitin ravintolisien säännöllisen tarkoin ohjeistetun käytön, jotta kroppa saisi tarvitsemansa vitamiinit, mineraalit ja hivenaineet puhdistuskuurin aikana ja muutenkin arjessa. Olen toki syönyt vitamiineja myös ennen tätä, mutta eipä niistä ole ollut sen syvällisempää tietoa (eikä välttämättä myöskään juurikaan hyötyä, kun niitä on napsittu vähän miten sattuu).

Koska aineenvaihduntani on ollut onneton ja jumissa sen lähemmäs 15 vuotta, odotukseni ravintolisien ja puhdistuskuurilla saavutettavien tulosten osalta eivät suoraan sanottuna olleet kovinkaan korkealla. Pessimisti ei pety -mentaliteetin mukaisesti ajattelin, että kokeillaan ja katsotaan vaikuttaako tämä mihinkään – jos ei vaikuta, niin onpahan kokeiltu. (En siis missään nimessä oikeasti koe olevani ajattelutavoiltani pessimisti(!), en vain halunnut pistää reilusti toivoa tähän itselleni isoon asiaan ja sitten pettyä karvaasti.) Tiedostin sen, että jos aineenvaihdunta on ollut jumissa näinkin pitkään, niin tilannetta tuskin ihan hetkessä korjataan. Tästä syystä myös blogissa ja instagramissa on tähän mennessä ollut hiljaista asian suhteen, koska en halunnut jinxata koko asiaa, vaan päätin alkuun kokeilla hissukseen aika matalalla profiililla.

DSC_2326[1].JPG

Puhdistuskuurilla syödään säännöllisesti puhdasta ja itse valmistettua ruokaa tarkkojen ohjeiden mukaisesti. Ohjeistus kuurivaiheen 28 päivälle on aika tiukka sen suhteen mitä ruoka saa tai ei saa sisältää, mutta mistään aiemmin mainitsemastani kitudieetistä ei todellakaan ole kyse. Päin vastoin, aika usein sen aikana tuli ajateltua ”ai, pitääkö nyt jo syödä taas?”. Kuuri laittaa kuonat liikkeelle ja pyrkii puhdistamaan elimistön ja samalla painoa todennäköisesti lähtee jos tarvetta painonpudotukselle on. Ensimmäisten 28 päivän jälkeen ruokavalioon kannattaa lisäillä raaka-aineita varovasti kehon fiiliksiä tunnustellen – tässä kohtaa itselle sopimattomat ruoka-aineet saattavat ns. jäädä kiinni ja ne on tarvittaessa helppo jättää kokonaan pois (tai ainakin vähemmälle) omasta ruokavaliosta.

Aloitin siis tuon puhdistuskuurin 1.10. ja neljän viikon jälkeen tiukin osuus kuurista oli ohi. Sen jälkeen (eli noin 2 kk ajan) olen nyt entistä tiukemmin yrittänyt katsoa mitä suuhuni milloinkin pistän. Ei niin, että olisin aiemminkaan syönyt kovinkaan epäterveellisesti – ruokailutottumukseni on jo aiemmin katsottu läpi sekä lääkärin että ravitsemusterapeutin kanssa. Eikä tämä myöskään tarkoita sitä, että nyt olisi hirveästi asioita totaalikieltolistalla ja siinä mielessä tiukat säännöt ja tylsä elämä 😉 Tarkoitan lähinnä sitä, että kun puhdistukuurin myötä näin miten tietyt ruoka-aineet (tai niiden välttäminen) vaikuttivat kehooni ja olotilaani, niin luen jatkossakin tuoteselosteet tarkemmin ja pyrin entistä vahvemmin ja useammin valmistamaan ruokani sellaisista aineksista, joista tiedän tasan tarkkaan mitä ne sisältävät tai eivät sisällä. Ns. piilosokerin ja -suolan välttäminen tekee jo paljon!

No, sitten se ehkä eniten kiinnostava osuus: miten on sujunut ja onko tämä tuottanut tulosta (ja millaista)? Vaikka tämän mun infernaalisen jumissa olevan aineenvaihdunnan kanssa on vielä työstettävää ja reippaasti matkaa jäljellä, niin voin ilokseni todeta, että olen syksyn aikana saanut paljonkin hyviä tuloksia! Energiaa on piisannut kuin pienessä kylässä, edellistä päänsärkyä en edes muista, kahvia en ole tarvinnut kohta kolmeen kuukauteen (tämä on mulle iso juttu – aiemmin päivä ei lähtenyt millään käyntiin ilman kahvia!), turvotus on hävinnyt kehosta ja puntarin mukaan olen nyt 7,5 kg kevyempi kuin syys-lokakuun vaihteessa. Ja tämä kaikki on ollut paljon helpompaa kuin luulin! Suurin riesa ei ole liittynyt mitenkään kuurin syömisiin tai ”sääntöihin”, vaan siihen, että olen joutunut olemaan historiallisen paljon tiskiharja kourassa kun olen kokkaillut ja pelaillut eväsrasioiden kanssa eri tavalla kuin aiemmin (meillä kun ei ole astianpesukonetta ja vihaan tiskaamista :D). Puhdistuskuurista on saanut todella hyviä eväitä arkeen ja odotan innolla pääsenkö vielä jonain kauniina päivänä tuon aineenvaihduntani niskan päälle. Toivottavasti! Suunnitelmissa on tehdä puhdistuskuuri vielä uudelleen ensi vuoden puolella talviloman jälkeen. Jos säkin haluaisit tehdä ns. suursiivouksen omalle kehollesi ja aloittaa uuden vuoden siltä osin puhtaammissa merkeissä tai jos tästä heräsi mitä tahansa muuta ajatusta tai kysyttävää, niin kommentoi alle tai laita mulle viestiä 🙂

hyvinvointi terveys mieli liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *