Antonine Wall, Moot Court & Crashing Waves

Hyvää maaliskuuta! Pitkä, tapahtumantäyteinen viikko on takana. Nyt haluankin pitkästä aikaa kertoa vähän kuulumisia ja viikon tapahtumista. Näin alkuun perinteiset sääkuulumiset; sadetta ja tuulta on piisannut, mutta väliin on mahtunut kyllä pari aurinkoista päivääkin.

Viime viikon sunnuntaina osallistuimme kaverini kanssa University of Glasgow’n Walking Societyn päiväretkelle. Suuntasimme Croy-nimiselle paikkakunnalle, joka on itseasiassa osa Glasgow’ta. Matka kesti 15 minuuttia junalla kaupungin päärautatieasemalta.

Päivän tarkoituksena oli kävellä ihastelemaan Antonine Wall Walk -kävelyreitin maisemia. Antonine Wall, eli suomeksi Antoniuksen valli/ muuri, on vuosina 142-144 jaa. rakennettu roomalainen rajavalli, joka erotti Britannian provinssin sen pohjoispuolelle jääneestä kelttiläisten alueesa (terveisin Wikipedia). Muurista on jäljellä enää muutamia kiviä, mutta maisemat olivat hienoja!

Kävelimme parisen tuntia vaihtelevassa säässä, ja uskoisin että matkaa kertyi noin kahdeksan kilometriä. Meitä oli aika iso porukka kävelemässä, ja osa porukasta jäi vielä Antonine Wall -kävelyn jälkeen paikan päälle kiertelemään. Me kuitenkin suuntasimme kylmyyden ja kouluhommien vuoksi takaisin kotiin heti pääkävelyn jälkeen.

Valmistautumista Law Workshopissa

Tämän viikon kantavana teemana on ollut Moot Court. Moot Court tarkoittaa ns. simuloitua oikeudenkäyntiä, ja se kuului yhteen täällä suorittamaani kurssiin pakollisena. Esimerkiksi Suomessa Moot Courteja kyllä järjestetään, mutta ne eivät kuulu pakollisiin opintoihin, vaan ovat usein erillisiä kilpailuja. Oma ”oikeudenkäyntimme” oli torstaina, ja vaikka jälkikäteen sanottuna kokemus olikin kiva ja opettavainen, olen onnellinen, että se on nyt ohi!

Kun olimme varanneet ajan istunnolle, saimme parini kanssa tietoomme tapauskuvauksen, ja lähdimme pikkuhiljaa purkamaan sitä palasiksi. Olimme vastaajia tapauksessamme. Tehtävänannosta löytyi kaksi selkeää oikeudellista ongelmaa, johon meidän oli tarkoitus pureutua. Argumenttien tukena sai käyttää enintään viittä oikeuslähdettä (esimerkiksi säädökset ja oikeuskäytäntö ovat oikeuslähteitä), ja päädyimme käyttämään ainoastaan oikeustapauksia, sillä ne ovat common law -järjestelmässä tärkeitä.

Glasgow’n yliopiston Moot Court -sali

Moot Courtiin valmistautuminen oli toisaalta helppoa ja toisaalta haastavaa. Toisaalta tehtävänanto oli kuin mikä tahansa aiemmin ratkaistavaksi annettu oikeustapaustehtävä, jollaisiin olen vastannut kursseilla ja tenteissä viimeiset neljä vuotta oikiksessa. Haastavuutta toi kuitenkin outo oikeusjärjestelmä, sillä esimerkiksi eri tuomioistuinten päätösten sitovuus täytyi tarkastaa moneen otteeseen. Ylipäätään mitään ei voinut (tai uskaltanut) ottaa itsestäänselvyytenä.

Haastetta lisäsi myös Moot Courtissa vaadittava ammattikieli. Puheenvuorot täytyi aloittaa ”May it please your Lordship/Ladyship”, ja tuomariin täytyi aina muistaa viitata ”your Ladyship/Lordship” tai ”My Lord/Lady”. Opiskelijoille painotettiin, että oikeudenkäynnissä ei esitetä omia mielipiteitä, vaan aina täytyi muistaa ilmaista asia neutraalisti ”It is submitted that…” Hyvin muodollista siis.

Laadimme parini kanssa yhdessä valmiit puheenvuorot paperille, joten puhuminen itse Moot Courtin koittaessa ei ollut niin jännittävää – vaikka kyllähän sitä silti vähän jännitti. Salissa puhejärjestys meni niin, että ensin kantajien (eli meidän vastapuolen) junior counsel aloitti omalla puheenvuorollaan, sitten oli meidän vastaajien junior counselin vuoro. Seuraavaksi  puhui kantajien senior counsel, ja viimeisenä vastaajien senior counsel, eli minä.

Tilanne oli suhteellisen rento ja turvallinen. Jokainen puhui vuorollaan kymmenen minuuttia, ja tuomari kirjoitti puheenvuorojen välissä muistiinpanoja, ja kysyi lähes jokaiselta jonkin kysymyksen.

Ravintola Number 16

Moot Court meni hyvin, ilman suurempia takelteluja tai nolouksia 😀 Kaikki saivat hyvää palautetta esityksistään, ja hieman pitkäksi venyneen istunnon jälkeen pääsimme lähtemään. Olimme sopineet parini kanssa, että palkitsemme itsemme ravintolaillallisella – ja palkintomme, ravintola Number 16, osoittautui oikein positiiviseksi yllätykseksi. Nautimme kolmen ruokalajin illallisen viinilasillisen kera, ai että!

Girvan Beach

Lauantaina suuntasimme Keltic Ginger Tourin järjestämälle reissulle. Aamukuuden herätys tuntui brutaalilta, mutta bussissa otettujen pienien torkkujen jälkeen sain uutta energiaa. Pysähdyimme ensin Girvanin rannalla, ja jatkoimme sitten kuvankauniille (ja hemmetin tuuliselle) paikkakunnalle nimeltään Portpatrick. Portpatrickissa vietimme parisen tuntia, ja sieltä suuntasimme ihastelemaan Dunure Castlea, jota käytettiin mm. Outlanderissa yhtenä kuvauspaikkana. Viimeisenä kohteena oli Ayr ja sen kaunis merenranta.

Päivä oli kaunis, mutta kovan tuulen takia paksu toppatakkini ei ollut yhtään liikaa. Sadehousut olivat vähän turhat, mutta olen kehittänyt teorian, jonka mukaan aina silloin kun käytän sadehousujani, taivaalta ei ole odotettavissa kovinkaan montaa pisaraa – mutta auta armias, jos jätän sadehousut kotiin, niin jo tulee vettä kaatamalla niskaan.

Joka tapauksessa, päivä oli aivan ihana ja menetin sydämeni Skotlannille uudemman kerran. Nyt on luvassa jälleen läjä kuvia lauantailta. Olkaa hyvä, ja nauttikaa!

Portpatrick

Portpatrickin Dunskey Castle
Vesipisarat lensivät meren tyrskyistä ylös asti kasvoillemme
Dunure Castle
Ayr Seaside
Happy happy happy

Hullua, että aivan pian on jo kulunut kaksi kuukautta täällä Glasgow’ssa. Koulua on jäljellä enää neljä viikkoa, ja sitten alkaa lukuloma. Ensimmäinen Suomen vieras tulee ensi torstaina, ja pidän peukkuja pystyssä, että Skotlanti näyttäisi parhaat puolensa 😀

Nyt, kuulemisiin!

Elina

Kommentit (1)
  1. Miten kävi Skotlannin ämpärilistalle? – Attraversiamo | Lily
    7.4.2020, 15:09

    […] halki. Itseasiassa matkustin junalla yhden ainoan kerran. Sekin oli vain 15 minuutin junamatka Croy-nimiselle paikkakunnalle, joka on itseasiassa osa […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *