En tee tarpeeksi antirasismin hyväksi

Tiedostan, etten tee tarpeeksi, ja siksi haluankin tämän tekstin kirjoittaa ja julkaista. Tiedostan myös, että en ole asiantuntija, eivätkä tietoni aiheesta ole valitettavasti kovinkaan kattavat. Tärkeintä on kuitenkin mielestäni pitää keskustelua yllä, ja ottaa asioista selvää.

Eilen Instagram täyttyi mustista kuvista, joilla ihmiset ottivat kantaa George Floydin kuolemaan ja ilmaisivat tukensa rasismin vastaiselle toiminnalle. Omaltakin tililtä löytyy samainen kuva.

Tätä ilmiötä kuitenkin kritisoitiin, sillä nämä mustat kuvat veivät tilaa oikealta tiedolta ja vinkeiltä, miten konkreettisesti auttaa. Ymmärrän kritiikin hyvin, mutta – toivottavasti tämä ei saa minua kuulostamaan ihan tyhmältä – toisaalta oli vaikuttavaa selata sovellusta, kun lähes joka toinen kuva oli musta. Ja joka kerta, kun näin mustan kuvan, se sai minut pysähtymään ja miettimään.

Ei tietenkään riitä, että julkaisee kuvan, ja sen jälkeen jatkaa omaa valkoista etuoikeutettua elämäänsä normaaliin tapaan. Mutta. Eikä se musta kuva ole parempi kuin ei mitään?

Mitä aion siis tehdä jatkossa?

LUKEA JA OTTAA SELVÄÄ. Läheitä antirasistisen toiminnan tueksi -dokumentti sisältää useita hyödyllisiä, mielenkiintoisia kirjoituksia, podcasteja ja kirjallisuusvinkkejä, joiden avulla voi kouluttaa itseään. Olen silmäillyt muutamaa artikkelia, ja tässä lempparini:

LAHJOITTAA KATSOMALLA TÄMÄN VIDEON. Videon mainostuotot lahjoitetaan videolla luetelluille järjestöille. Huomioithan seuraavat asiat, jotta katsomiskertasi oikeasti tuottaa lahjoituksen.

 1. Poista mahdollinen Ad-blocker, eli mainosten estotoiminto, käytöstä hetkellisesti.
 2. Älä hyppää videolla esiintyvien mainosten ohi.
 3. Jos katsot videon uudestaan, tee se soittolistan kautta, tai poistu sivulta ja klikkaa videoon uudelleen.

SEURATA SOSIAALISESSA MEDIASSA VAIKUTTAJIA, jotka tuovat aktiivisesti esille antirasistisen toiminnan tärkeyttä.

ALLEKIRJOITTAA VETOOMUKSIA. Kansainvälisellä Black Lives Matter -sivustolla pääsee allekirjoittamaan, kuten myös Amnestyn sivuilla. Lisäksi olen alkanut harkita Ruskeat Tytöt ja/tai Fem-R -järjestön jäseneksi liittymistä.

Näillä nyt ainakin pääsee alkuun. Koska Black Lives Matter. Aivan hirveää, että George Floyd joutui ensin menettämään henkensä ennen kuin maailma jälleen havahtui.

Elina

Lue myös:

On viisasta osata myöntää, ettei tiedä

Maailman järjettömyyksiä

En tee tarpeeksi ilmaston hyväksi

Kommentit (2)
 1. Tässä on vain se pulma, että nuo tarjottujen linkkien tiedot muistuttavat yhdysvaltalaiseen tyyliin itseopaiden vinkkejä. Eli annetaan hyvin invidualistisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. USA:ssa tämäntyyppinen ihonvärin keskiöön nostava rasismin vastainen ´aktivismi´ ei kuitenkaan pohdi syvällisesti niitä yhteiskunnallisia, taloudelisia ja sosiaalisia ongelmia, jotka vaikuttavat esim. juuri afroamerikkalaisiin. Oikeana tavoitteena Yhdysvalloissa sillä on ollut saada valkoiset, varsinkin korkeasti koulutetut ja hyvin toimeentulevat, näyttämään hyveellisemmiltä kun he “tunnistavat oman rasisminsa” olemalla ”hyviä liittolaisia”. Loppujen lopuksi tämä auttaa keskiluokkaisia valkoisia sietämään epätasa-arvoista maailmaa kuin oikeasti muuttamaan sitä.

  Samalla afroamerikkalaiset helposti nähdään vain sorrettuina mustina, eikä yhdysvaltalaisina, ja valkoiset kokevat ihonvärinsä takia olevansa automaattisesti paremmassa asemassa. Suvaitsevaisuudeksi verhottu erilaisuuden korostaminen on USA:ssa ollut aina ollut yksi tapa väheksyä muita, valkoisen miehen taakka uudessa paketissa. Korostamalla ihonvärin kautta eroja pidetään ihmisryhmät erillään, mikä sopii maan valtaapitäville ja lopulta varmistaa asioiden säilymisen ennallaan satunnaisista mielenosoituksista huolimatta.

  Historioitsija Aviva Chomskya lainaten: “They may boycott certain products, refuse to eat certain foods, or they may show up to marches or rallies whose only purpose is to demonstrate the moral superiority of the participants. White people may loudly claim that they recognize their privilege or declare themselves allies of people of color or other marginalized groups. People may declare their communities “no place for hate.” Or they may show up at counter-marches to “stand up” to white nationalists or neo-Nazis. All of these types of “activism” emphasize self-improvement or self-expression rather than seeking concrete change in society or policy. They are deeply, and deliberately, apolitical in the sense that they do not seek to address issues of power, resources, decisionmaking, or how to bring about change.”

  https://www.google.com/amp/s/www.commondreams.org/views/2017/08/21/how-not-challenge-racist-violence%3famp

  1. Kiitos kommentistasi, olet selvästi aiheeseen perehtyneempi kuin minä. Ja olet oikeassa, esimerkiksi tämä kesäkuussa julkaisemani blogikirjoitus ja sen sisältämät linkit eivät saa yhteiskuntarakenteen muutosta aikaan. Mutta en näe siinä silti mitään ”pulmaa”. Mitä enemmän jostain aiheesta puhutaan ja kirjoitetaan, sitä enemmän se saa huomiota, ja muutosta alkaa (toivon mukaan) tapahtua.

   Tuolloin loppukeväällä, kun sosiaalinen media täyttyi rasismin vastaisista julkaisuista, tunsin itseni riittämättömäksi, ja halusin tehdä jotain – niinpä julkaisin tämän tekstin blogiini. Kuten blogikirjoituksen alussa sanon, tiedostan, etten ole asiantuntija, mutta tärkeintä on pitää keskustelua yllä, ja ottaa asioista selvää.

   Osaan kommenttisi jälkeen tarkastella noita jakamiani linkkejä kriittisemmin, ja ymmärrän pointtisi. Kuitenkin, esimerkiksi tässä lehtijutussa (https://www.apu.fi/artikkelit/avaaja-suvi-keskinen-rasismia-ei-ole-suomessa-otettu-vakavasti) puhutaan nimenomaan rakenteellisesta rasismista – ja sehän tässä se vakavin ongelma on. Mutta rasismiin perehtymällä sieltä ruohonjuuritasolta asti on tärkeää. Moni ei osaa hypätä heti ns. syvään päätyyn, ja jotkut saattavat huomaamattaan ajatella tai toimia syrjivästi, joten tällaiset individualistisetkin ratkaisut ovat tarpeellisia – mutta eivät toki riittäviä.

   En tiedä miten itse lähtisin tekemään suurempia tekoja. Lainaamasi historioitsija puhuu mm. valta-, resurssi- ja päätöksentekokysymyksistä, mutta en konkreettisesti tiedä, mihin tahoon minun esimerkiksi pitäisi olla yhteydessä, jos haluaisin tehdä syvemmän vaikutuksen?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *