En tee tarpeeksi ilmaston hyväksi

Toiset lähtevät kahden viikon purjehdusmatkalle Atlantin yli, koska ovat lentolakossa. Toiset taas eivät usko, että ilmastonmuutos on ihmisten aiheuttama ilmiö. Toiset syövät lihaa joka päivä, toiset kieltäytyvät syömästä mitään eläinperäistä ruokaa. Toiset pyrkivät noudattamaan zero waste -ajattelun mukaista elämää, kun toiset ostavat kertakäyttötavaroita ja muovipakattuja tuotteita harva se päivä. Toiset ajattelevat, että jokaisen yksilön jokainen teko voi vaikuttaa, ja toiset taas uskovat, että vain yritykset ja valtiot voivat oikeasti muuttaa asioita.

Kun puhutaan ilmastonmuutoksesta, vastakohtia ja ääripäitä löytyy. Sitten on niitä, jotka ovat siellä jossain keskivaiheilla. Niitä, jotka eivät ole kuten Greta Thunberg, mutta eivät myöskään TrumpMinä olen se keskivaiheilla-tyyppi. Mutta minä olen myös se, joka voisi tehdä paljon enemmän ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Ihailen Thunbergia valtavasti. Se, että hän on niin nuori ja jo nyt niin vaikutusvaltainen, on uskomatonta. Mietin, mitä itse tein 16-vuotiaana… En ainakaan ollut kansalaisaktivisti (tai Britti-Voguen kannessa). Olen sitä mieltä, että jokainen ihminen voi omilla valinnoillaan auttaa valtavasti, mutta silti yritykset ja valtioiden johdot ovat suuren suuressa roolissa ilmastonmuutoksen hillitsemisessä.

Thunbergin kaltaisten ihmisten asema onkin ennen kaikkea toimia radikaalina esimerkkinä muille. Tempaukset, kuten Atlantin yli purjehtiminen, saavat ihmiset miettimään. Hänen purjehdusmatkansa New Yorkiin ei yksittäisenä tekona hidasta ilmastonmuutosta, mutta se on saanut laajaa mediahuomiota. Ehkä sitä kautta joku muukin lopettaa lentämisen – tai ainakin vähentää lentomatkojaan tai pyrkii kompensoimaan lentopäästöjään. Ainakin minut Thunberg sai jälleen ajattelemaan enemmän ilmastonmuutosta. Ja sitä, etten tee tarpeeksi ilmaston hyväksi.

Ainakin näissä asioissa minun tulisi parantaa tapojani:

Syödä kasvispainotteisempaa ruokaa. Noin vuosi sitten olin hetken ajan täysin kasvissyöjä ja sen jälkeen olen ollut sekasyöjä, mutta painottanut kasvisruokaa ruokavaliossani. Viime aikoina olen kuitenkin syönyt paljon lihaa. Tähän täytyy tulla muutos! Kasvisruokavalio saa myös olon kevyemmäksi, joten kaikki voittavat.

Olen alkanut kiinnittämään entistä enemmän huomiota vaatteiden laatuun ja sitä myötä niiden pidempään käyttöikään. Olen tämän vuoden aikana päivittänyt vaatekaappiani, eli myynyt tai kierrättänyt vanhaa ja ostanut uutta, mutta olen alkanut harkita vaatteiden ostolakkoa. Vähintäänkin alan välttää heräteostoksia ja harkita yksittäisen vaatekappaleen ostamista pidempään.

Vaikka minulla on (yleensä) aina kangaskassi ja kestohedelmäpussi mukana kaupassa, voisin pyrkiä vähentämään muovipakkauksiin pakattujen tuotteiden ostamista. Tämä onnistuu parhaiten tekemällä ruuan alusta loppuun itse, ilman että ostaa eineksiä – mikä on myös terveellisempää. Silti on hyvin vaikeaa välttää muovin kerääntymistä, sillä monet hedelmät ja vihanneksetkin on kääritty muoviin.

Haluaisin ostaa Geisha Shaverin! Ei enää kertakäyttösheivereitä. Lisäksi blogeissa näkyneet kestovanulaput ovat herättäneet mielenkiintoni.

Mitä sä teet ilmaston hyväksi?

Postauksen kuvat ovat kesäkuiselta Norjan reissultamme.

Elina

Kommentit (2)
 1. Anna / Ihme Ituhippi
  25.9.2019, 11:00

  Uskon että hiljaa hyvä tulee. Greta Thunbergin kaltaiset tyypit ovat mullekin tärkeitä herättelijöitä. Itse välillä eksyn ajattelemaan että ”no mähän teen niin hirveästi”, mutta sitten sitä herää siihen, että asioita voisi aika helposti pyrkiä myös tekemään paremmin.

  Luulen että ekologisuuteen ja oman hiilijalanjäljen pienentämiseen pyrkiminen on elämän pituinen matka, ja aina löytyy onneksi uusia tapoja elää fiksummin. Ja niiden havaintojen ja ideoiden jakaminen on tärkeää.

  Jos hiilijalanjäljen pienennys projekti kiinnostaa aiheena, kannattaa käydä myös kurkkaamassa oma blogini http:// ihmeituhippi.com

  1. Jep, onneksi on Greta! Mutta just eilen luin kirjoituksen, jossa arvosteltiin sitä, että hänen harteilleen on sysätty niin paljon vastuuta – hän on vasta 16-vuotias lapsi ja joutuu toimimaan ilmastonmuutoksen keulakuvana. Ja perässä aikuiset väittelee siitä, että onko edes tarpeen tehdä mitään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.. huoh!

   Löysinkin sun blogin pari päivää sitten viimeisen Lily-postauksen kautta. Ehdottomasti jään seurailemaan sun ekobloggailuja 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *