Bloggaajien kirjoitus virheet ärsyttävät

Enään, toistuvat pilkkuvirheet, samanlailla, yhdysmerkin puuttuminen, jonnekkin, yhdys_sana_virheet, kuullostaa. You name it! Tunteisiin menee. Eikä vain bloggaajien kirjoitusvirheet, vaan kaikkien muidenkin. Sosiaalisessa mediassa puhekielisyyteen ja esimerkiksi pilkkujen puuttumiseen on kuitenkin jonkin verran tottunut. Tietyt virheet tulevat joka tapauksessa aina rasahtamaan korvaan niin Instagramissa kuin Snapchatissakin.

Ja ei, en minäkään ole täydellinen. Varmasti pilkku on eksynyt väärään paikkaan useamman kerran ja olen käyttänyt sanaa ”joku” kun olisi pitänyt käyttää sanaa ”jokin”. Väitän kuitenkin, että hyvin harvoin sorrun massiivisiin yhdyssanavirheisiin (paitsi tämän tekstin otsikossa) ja en ikimaailmassa kirjoittaisi ”enään”. Jotkut kieliopilliset asiat ovat juurtuneet niin syvälle selkäytimeen, ettei niitä tarvitse erikseen edes miettiä.

On harmillista, että somen vaikutuksen vuoksi kirjoittamisesta on tullut niin nopeaa ja huolentonta, että kirjoitus- ja kielioppivirheet ovat siirtyneet myös pidempiin tuotoksiin, kuten esimerkiksi juuri blogien postauksiin. En kuitenkaan halua saarnata nyt erityisesti sosiaalisen median huonosta vaikutuksesta, sillä ihmiset ovat kirjoittaneet väärin jo ennen someakin.

Minua hämmästyttää se, että monet suositutkin bloggaajat ovat huonoja kirjoittamaan. Tämä tietenkin kertoo siitä, että blogit ovat paljon muutakin kuin vain tekstejä – hyvät vinkit ja matkapostaukset ovat kiinnostavia, vaikka ne olisikin kirjoitettu huonosti. Lisäksi useat suositut bloggaajat ovat niitä, jotka ovat olleet mukana blogiaikojen alusta asti ja heillä on uskollinen lukijakunta. Mutta silti! Jos tuottaa sisältöä ihmisten luettavaksi, on kirjoittaja vastuussa tekstin luettavuudesta. Kielioppivirheet ja väärinkirjoitetut sanat yksinkertaisesti pilaavat sujuvan ja ehkä muuten hyvän lukukokemuksen.

Joitakuita virheet eivät ehkä häiritse, mutta jos teksti vilisee väärinkirjoitettuja sanoja eikä pilkkuja näy, alkaa ainakin minun päässäni toden teolla kihistä. Tekstiä ei ole miellyttävä lukea. Pari virhettä eivät niinkään haittaa, ja esimerkiksi puhekielisyys ei sinänsä ole paha asia – se voi toimia jopa sopivana tehokeinona tai olla kirjoittajan tyyli. Esimerkkinä tästä on Yks juttu vaan -blogi, johon törmäsin ihan sattumalta samaan aikaan, kun kirjoitin tätä omaa postaustani.

Kuten totesin, ihmiset ovat kirjoittaneet väärin jo ennen sosiaalista mediaa. Taito kirjoittaa oikein taitaakin olla enemmän yhteydessä siihen, kuinka paljon ihminen lukee erilaisia tekstejä. Lukutaito ja kirjoitustaito kulkevat siis käsi kädessä. Mitä vähemmän ihmiset lukevat, sitä huonommin he myös kirjoittavat. Ja ehkä myös niin, että mitä enemmän ihmiset viettävät aikaa huonosti kirjoitettujen tekstien parissa, sitä enemmän he kirjoittavat samalla tavalla – väärin ja huonosti.

Mutta mites teillä, meneekö tunteisiin?

Lue myös:

Lukeminen – miksi siitä on tullut niin vaikeaa?

Elina

Kommentit (8)
  1. Hmmm eikö tän otsikossa ole virhe? Kirjoitusvirhe on yhdyssana 🙂

    1. On juu, kirjoitin sen tahallaan väärin herättääkseni huomiota 😉 ja ilmeisesti onnistuin!

  2. Monet kirjoitusvirheet pistävät kyllä helposti silmään ja liika puhekielisyys ärsyttää. Vaikka enää ei (valitettavasti) olekaan enää virhe kirjoittaa ”alkaa tekemään”, niin nämä alkaa-sanan kanssa ”-maan” ja ”-mään” -loppuiset muodot pistävät aina silmään (ja korvaan) ja jonkinlainen automaattinen tapa korjata ne omassa mielessä perusmuotoon. 😀

    1. Mulla tuo suhtautuminen puhekielisyyteen riippuu niin asiayhteydestä. Joskus se voi olla tosiaan ihan ok, mutta esim. asiateksteissä puhekielisyys on ehdoton ei 😅 ja joo, tuon ”alkaa tekemään” -lauserakenteen suhteen moni on erittäin kriittinen edelleen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *