Hyvä Minja Koskela, kyllä matkailu avartaa

Minja Koskela kirjoitti eilen 23.8. blogiinsa kirjoituksen Matkailu ei avarra. Minä väitän, että kyllä avartaa.

Kuten ensimmäisessä blogikirjoituksessani kerroin, olen matkustanut jonkin verran, mutta en ole ikinä käynyt Euroopan ulkopuolella. Minäkin siis saisin pisteen Mä en ole koskaan -peliä pelatessa siitä, etten ole käynyt Afrikassa. Tai Aasiassa. Tai Amerikan mantereella. Olen kuitenkin matkustanut, ja joka kerta olen saanut matkastani jotain.

Ymmärrän ajatuksen Minjan kirjoituksen taustalla. Matkustaminen sen vuoksi, että saa kehuskella käyneensä niin ja niin monessa maassa, ei ole suotavaa. Paljon matkustaminen ylipäätään (lentokoneella) on hieman kyseenalaista ilmastosyistä.

Kirjoja lukemalla pystyy ottamaan selvää erilaisista kulttuureista ja maiden tavoista. Kirjoja lukemalla voi jopa saada laajemman käsityksen yhden maan kaikkien alueiden kulttuurieroista. Yleensä matkustaessa tulee lähdettyä yhteen kaupunkiin, ja tutustuu sitten siihen – ehkä jopa joihinkin kaupungin lähialueisiin.

Mutta kirjoja lukemalla ei pääse keskustelemaan paikallisten ihmisten kanssa, ja saamaan osaansa heidän ystävällisyydestään ja vieraanvaraisuudestaan. Kirjoja lukemalla ei pääse maistamaan paikallista ruokaa. Eikä kirjoja lukemalla pysty kokemaan firenzeläisessä hotellissa suihkua, joka on käytännössä vessanpöntön päällä. Tai kohtaamaan puolalaista kassatätiä, joka vain murahtaa, kun olisi aika maksaa. Hymyä häneltä on turha odottaa.

Mikään näiden yllämainitsemieni asioiden kokeminen ei ole välttämätöntä ihmisen olemassaololle. Mutta ilman konkreettista matkustamista, näitä ei voi kokea. Kun lähtee omasta kotimaastaan vähän kauemmas, voi asioita kokemalla nähdä paremmin lähelle. ”Kylläpäs asiat ovatkin hyvin Suomessa.”Sitä ei aina tule ajatelleeksi, sillä olemme niin tottuneita omiin etuoikeuksiimme.

Lukeminen tietenkin avartaa, mutta niin avartaa matkailukin. Ja matkailu avartaa, tapahtui se sitten kotimaassa junalla tai muissa Pohjoismaissa. Ei siihen tarvita kaukolentoja maailman ääriin.

Elina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *