Nähtyä ja kuultua

Yksi lempipuuhistani on seurata ihmisiä. Istua kahvilassa ikkunan vieressä ja antaa katseen vaeltaa, kun ihmiset pyyhältävät ohi. Jäädä kaupan pihassa autoon seuraamaan ihmisiä kauppakasseineen. Katsella ihmisiä kirjoineen kirjastossa, kun itsekin pitäisi opiskella. Vilkuilla ympärilleen junassa, kun ei ole muutakaan tekemistä.

Tarkoituksenani ei ole kuunnella salaa tai muutenkaan erityisesti saada mitään selville. Mutta joskus sitä vain kuulee tai näkee jotain huomiota herättävää.

”Kuka tätä junaa ohjaa?”

Istuin taannoin junassa, olin palaamassa kotiin ja olin viikonlopun jäljiltä väsynyt. Olin ostanut pitkästä aikaa luettavakseni lehden ja olin saanut juotua kahvin loppuun. Kuuntelin, kun pieni lapsi kyseli ahkerasti vanhemmaltaan eri asioita. Yksi kysymyksistä jäi mieleen, sillä hän kysyi sen jotenkin erityisen uteliaasti, ”kuka tätä junaa ohjaa?”. Kirkkaasti, selvällä äänellä. Lasten viattomuus ja tiedonjano saa minut aina hymyilemään. Ollapa lapsi!

Täytyy myöntää, etten edes muista, mitä lapsi vai vastaukseksi. Toivottavasti rauhallisen selityksen, eikä väsynyttä ja turhautunutta murahdusta.

Muovipussit

Kävin viime viikolla joku päivä kaupassa. Se oli sellainen täydennysreissu; ostin ihan vain muutaman jutun. Tapojeni vastaisesti en mennyt itsepalvelukassalle, vaan jonotin ihan tavalliselle kassalle. Edessäni äiti kahden lapsensa kanssa nosteli ostoksiaan kassahihnalle. Huhhuh, onneksi itselläni ei ole noin paljon tavaraa, ajattelin, ja otin jo valmiiksi esille kangaskassin, jota käytän kauppapussina.

Kun nainen oli saanut kaikki tavarat kärrystä pois, kumartui hän alas ottamaan ainakin neljä muovipussia, ja nosti ne sitten hihnalle. Mieleeni nousi ajatus, että mitä järkeä on minun yhdessä kangaskassissa, kun ihmiset ympäri maailmaa edelleen ostavat kasoittain muovipusseja tehdessään ruokaostoksia. (Tiedän, että häneltä on ihan hyvin voinut vain unohtua omat kestokassit kotiin, sillä kaikille käy joskus niin. Tällöin parempi vaihtoehto on kuitenkin paperipussi. Edit: Eipä olekaan, vaan muovipussi on ympäristöjalanjäljeltään parempi vaihtoehto! Kiitos kommentoijalle tästä huomiosta.)

Mikseivät kaikki kaupat voisi luopua kokonaan muovipussien myynnistä? Käyttö on vähentynyt, mutta vähentymisen sijaan sen pitäisi loppua.

”Työuupumus ei ole sairaus”

Tämmöisen lauseen kuulin. Saatoin hieman provosoitua kuullessani keskustelun, mutta en puuttunut siihen mitenkään. Olisi ehkä pitänyt. No, puhuja sinänsä oli oikeassa, eihän se työuupumus itsessään olekaan sairaus. Hoitamattomana se voi kuitenkin johtaa sairauksiin, kuten masennukseen tai unihäiriöihin. Työuupumus on otettava vakavasti ja sen vähättely ei ainakaan kenenkään ongelmia korjaa.

Hieman vielä tilannetta avatakseni; keskustelussa oli sellainen sävy, että ”oikeita sairauksia” ovat ainoastaan syöpä sekä sydän- ja verisuonitaudit, mutta masennus ja siitä parantuminen on vain ihmisen tahdosta kiinni.

Niinpä niin. Tunteisiin menee.

Koirat tuovat ihmiset yhteen

Olin kävelemässä töistä kotiin ja näin pariskunnan ulkoiluttamassa heidän koiriaan. Tuntematon pyöräilijä tuli heitä vastaan ja alkoi hymyillä koirille. Söpöjä olivat minunkin mielestäni. Pariskunnan ja koirien kohdalla tuo tuntematon pyöräilijä pysähtyy ja alkaa lässyttää koirille. Hän kysyy lupaa silittää ja kumartuu alas. Samalla olin jo itse ohittamassa heitä, joten en tiedä miten tilanne tästä jatkui.

Tästä tuli niin hyvä mieli. Seurasin tilannetta koko ajan hymy huulilla. Koirat, ja ylipäätään eläimet, tuovat ihmiset yhteen, eikä haittaa vaikka ihmiset olisivatkin ennestään tuntemattomia.

Elina

Kommentit (2)
 1. Itseasiassa muovipussi on parempi valinta kuin paperikassi tai kestokassi.
  Paperikassia pitää käyttää 11 kertaa ja kangaskassia vähintään 840 kertaa ennen kuin niiden ympäristöjalanjälki on yhtä suuri kuin muovipussilla.

  Ennemmin siis kaupasta ostettaessa se muovipussi kuin mikään muu.
  https://yle.fi/aihe/artikkeli/2019/04/01/mika-naista-on-ekologisin-muovipussi-paperikassi-kangaskassi-vai

  1. Oho, no tämäpä tuli uutena juttuna mulle, kiitos kommentista! Seuraavan kerran jos kassi unohtuu kotiin, niin ostankin sitten muovipussin.

   Toki nykyään varmaan jokaiselta löytyy jos jonkinnäköisiä kestokasseja kotoaan, joten paras on varmaan yrittää käyttää niitä mahdollisimman monta kertaa kuin ostaa monta muovipussia joka kauppareissulla.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *