Oudot tavat Skotlannissa

Kaupungin slogan – ”People make Glasgow”

Maassa maan tavalla. Mutta niihin maan tapoihin tottuminen vaatii kyllä hieman aikaa. Listasin erilaisia asioita, jotka ainakin suomalaisesta ovat tuntuneet oudoilta, ja joihin olen törmännyt ja kiinnittänyt huomiota jo lyhyen ajan sisällä täällä Glasgow’ssa ja Skotlannissa.

1. KAIKKI ON VÄÄRINPÄIN

Tuntuu, että maailma pyörii toiseen suuntaan kuin Suomessa. Liikenne on vasemmanpuoleinen, joten autot ajavat tietysti ”väärällä” puolella tietä. Tähän tottuminen on ollut erityisen vaikeaa, ja varsinkin risteykset tuottavat edelleen ongelmia.  Täällä ei myöskään ole suojateitä, joten tien ylittäminen ilman liikennevaloja tuntuu vähän tuuripeliltä.

Liikenteen lisäksi ovet avautuvat yleensä eri suuntaan kuin mihin olen tottunut (esimerkiksi julkisilla paikoilla vessojen ovet avautuvat vessakopin sisäpuolelle). Olen pistänyt merkille myös, että museoita ja näyttelyitä kiertäessä kulkusuunta on yleensä päinvastainen Suomeen verrattuna. Itse lähtisin automaattisesti kiertämään huonetta oikean kautta, mutta tällä oikea kiertosuunta on lähteä vasemmalle. Vähän kuin ajaisi vasemmanpuoleisessa liikenneympyrässä 😀

2. HANAT JA LÄMMITYS

Jo Suomessa valmistautuessani lähtöön tiesin, että hanat tulevat aiheuttamaan hämmennystä ja tuskanhuokauksia.

Oman asuntoni vessassa ja keittiössä ei sentään kuitenkaan ole kahta erillistä hanaa, josta toisesta tulisi vain kylmää ja toisesta vain kuumaa vettä. Julkisissa vessoissa nuo erilliset hanat on kuitenkin pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Onnekseni saan siis nauttia kämpässäni yhdestä hanasta, mutta veden lämpötilan säätäminen on silti tuottanut harmaita hiuksia.

Pari päivää sitten asunnossamme oli ongelmia kuuman veden ja lämmityksen kanssa. Olimme kämppisteni kanssa ilman lämmintä vettä ja lämmitystä vajaa pari päivää… Tämä onneksi korjattiin suhteellisen nopeasti. Lämmityksen kanssa on myös hassua, että patterit eivät ole päällä koko aikaa, vaan ne menevät pois päältä tiettyyn aikaan päivällä sekä yöllä.

The Clockwork Orange eli Kellopeliappelsiini, kuten paikalliset metroaan kutsuvat

3. JULKINEN LIIKENNE

Suomalainen, joka on tottunut ostamaan vuorokausilipun HSL:n sovelluksesta ja sitten hyppäämään mihin tahansa bussiin, ratikkaan tai metroon, hämmentyi Glasgow’n bussiliikenteestä. Busseja on täällä nimittäin eri yhtiöitä. Opin tämän kantapään kautta. Olin ostanut mobiililipun erään sovelluksen kautta, hyppäsin bussin kyytiin ja bussikuski ilmoittaa, että lippu on eri yhtiön bussiin, mutta että ”hyppää nyt kuitenkin kyytiin”.

Toinen julkisen liikenteen hauska ominaisuus on, että metro on ympyrä. Helpompaa metroa saa etsiä. Oranssi ”outer circle” ja harmaa ”inner circle” kiertävät ympyrää eri suuntiin, ja koko kierros kestää ainoastaan 24 minuuttia. Vaikka siis hyppäisi väärälle puolelle, ei siltikää kestä kauaa päästä oikealle pysäkille.

Glasgow Necropolis

4. KOIRAT

Jo ensimmäisellä lenkilläni läheisessä puistossa pari viikkoa sitten kiinnitin huomiota erityisesti koiriin. Kaikki ulkoiluttivat koiriaan ilman hihnoja, vapaina. Sittemmin olen oikeastaan päivittäin nähnyt irti olevia koiria. Joskus minun täytyy katseellani etsiä koiran omistajaa, ja yleensä hän kulkee kymmenen metrin päässä koiran edellä – luottaen siihen, että koira seuraa.

Tänään perjantaina vieraillessamme kavereiden kanssa Glasgow’n Necropolis-hautausmaalla, näimme koiran vilahtavan hautakivien taa. Ihmettelimme, missä koiran lenkittäjä mahtaa olla. Tovin kuluttua, koiran poistuttua näköpiiristämme, eräs mies käveli rauhassa meihin päin, flexi kädessään.

Tämä tuntuu hassulta, koska Suomessa koira täytyy aina pitää hihnassa taajama-alueella. Näkemäni koirat täällä Glasgow’ssa ovat vaikuttaneet toki hyvin tottelevaisilta, ja tuskin kukaan pitäisi omaa koiraansa vapaana, ellei luottaisi lemmikkiinsä. Mutta silti. Ikinä ei tiedä, mitä saattaa tapahtua.

5. ILMAISET MUSEOT

Lähes poikkeuksetta Suomessa ja ulkomailla museoihin on pääsymaksu. Joskus hyvin pieni, joskus kohtuuttoman suuri. Glasgow oli tässä suhteessa erittäin positiivinen yllätys. Lähes kaikki museot todellakin ovat ilmaisia (mainitsinkin tästä jo aiemmassa postauksessani). Harvoja poikkeuksia toki löytyy, kuten The Mackintosh Housemutta sinnekin sisäänpääsy on vain 3 tai 6 puntaa.

Siinä muutama huomio kahden viikon ajalta! Saa nähdä, mihin erilaisuuksiin tai outouksiin vielä tulen törmäämään 😀

Nyt on ensimmäinen viikko luentoja takana, mutta vielä en ole päässyt opiskelussa täysin vauhtiin. Viikonloppu otetaan silti auliisti vastaan, sillä huomenna lauantaina suuntaamme kohti Stirlingiä. Tässä vielä muutamia otoksia menneeltä viikolta.

Rest and Be Thankful, kaunis pysähdyspaikka
Oban
Kouluruoka yllätti maultaan positiivisesti. Ruuan hinta tässä ravintolassa noin £3,60, mikä tietysti tuntuu ”hurjan kalliilta”, kun on Suomessa tottunut maksamaan reilu 2 euroa annoksesta.

Elina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *