On viisasta osata myöntää, ettei tiedä

Me monet olemme autuaan tietämättömiä lukemattomista asioista, mutta onneksi tietämättömyys ei ole huono asia. Kaikkea ei voi tietää (no shit!) eikä tietämättömyys välttämättä ole synonyymi tyhmyydelle. Sitäkin se toki voi olla, mutta se riippuu täysin omasta suhtautumisesta tiedon puutteeseen.

Tietämättömyys voi olla vaarallista, mikäli ihminen uskoo omaan ”tietämykseensä” tai tuosta ”tietämyksestä” johdettuun aatteeseen sokeasti. Joku esimerkiksi vannoo varmasti tälläkin hetkellä tietävänsä, että jokin etninen ryhmä on toista parempi (tai kieltää holokaustin). Tällainen totuuden kieltämisen kaltainen tietämättömyys on vahingollista, ja rasismi luonnollisesti väärin.

Yleisesti ottaen, jos uskoo oman totuuden olevan ainoa ja absoluuttinen totuus, tulee sulkeutuneeksi omaan kehäänsä ja kieltäytyneeksi muiden näkökulmilta, jotka usein ovat hyödyllisiä. Kun uskoo sokeasti omaan totuuteensa, ei pysty edes keskustelemaan toisten kanssa järkevästi, sillä tällöin ei ole valmis kuuntelemaan toisten mahdollisia vasta-argumentteja. Olemalla avoin uudelle tiedolle, pystyy oppimaan ja avartamaan omaa maailmankatsomustaan. Eikä asiassa tarvitse olla kyse edes mistään suurista kysymyksistä, vaan tiedonmurusista, pikkufaktoista.

On ihmisiä, jotka pysyvät tietämättöminä, koska he eivät edes tajua tietonsa, ja joskus sivistyksensä, puutetta. He näkevät hyvin selvästi oman kantansa, mutta kieltäytyvät edes kurkistamasta toisen ajatusmaailmaan. Sitten on niitä, jotka tiedostavat, etteivät tiedä kaikkea. He uskaltavat kysyä ja he myöntävät, jos eivät tiedä jotain. Heitä ajaa uteliaisuus ja halu ottaa asioista selvää. Halu oppia. Uteliaisuus ja tietämättömyytensä myöntäminen kertovat usein älykkyydestä ja viisaudesta.

Kukaan ei voi koskaan tietää kaikkea, vaikka olisi ottanut kuinka selvää maailmasta matkustamalla tai lukemalla. Vaikka ainahan sitä voi yrittää.

Elina

PS. Mihin syyskuu katosi? Nyt on jo lokakuu??

Kommentit (1)
  1. En tee tarpeeksi antirasismin hyväksi – Attraversiamo | Lily
    3.6.2020, 13:14

    […] On viisasta osata myöntää, ettei tiedä […]

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *