Vaihto jäi kesken

Viimeinen kuva kotikadustani

Hei täältä Vaasasta, karanteenista.

Niinhän siinä kävi, että COVID-19 keskeytti vaihtoni. Tai ei teknisesti keskeyttänyt, sillä jatkan opintojani etänä, mutta joka tapauksessa en ole enää Skotlannissa.

Tilanne alkoi eskaloitua viime viikolla, kun perheeni oli käymässä luonani Glasgow’ssa. Kun he 10. päivä tiistaina tulivat, tartuntoja ei vielä ollut paljon ja ajattelimme matkustuksen olevan ihan kohtuullista. Muutama päivä kului ja tartuntoja alkoi Suomessa ilmetä enemmän ja enemmän. Kun hyvästelimme viime viikon sunnuntaina, mielessäni kolkutti ajatus, että tuskin ehtii kulua kovin kauaa, että näemme taas.

Heippa, kämppä!

Niinpä vielä samana iltana, tuskallisten pohdintojen jälkeen, varasin lennon sunnuntaille 22. maaliskuuta. Tuossa vaiheessa Helsingin yliopisto ei ollut kutsunut opiskelijoitaan takaisin Suomeen, eikä hallituskaan ollut kehottanut suomalaisia palaamaan kotimaahan. Tilanne kuitenkin vaikutti Iso-Britanniassa olevan pahenemaan päin, ja sen lisäksi suurin osa ystävistäni oli lähdössä pois.

Ennen kaikkea tilanteen valtava epävarmuus johti siihen, että päätin palata Suomen luotettavan terveydenhuollon ja läheisteni pariin. Olin lähtenyt vaihtoon opiskelun ja uusien kokemuksien perässä, ja Glasgow’n yliopisto oli päättänyt lopettaa fyysiset luennot ja tentitkin järjestetään netin välityksellä. Koin, että vaihdolla ei ollut enää samanlaista merkitystä.

Maanantaina aloin henkisesti valmistautua lähtöön. Kävin kaverini kanssa Riverside-museossa, jossa en ollut vielä käynyt ja lisäksi palautin yliopiston kirjastosta lainaamani kirjat. Tein ruokaa jääkaapista löytyneistä ruoka-aineksista ja mietin ahdistavaa koronavirus-tilannetta.

Olin ostanut sunnuntain lentoni SASin kautta. Lentoreitti oli kätevästi Edinburgh – Tukholma – Vaasa, eli minun ei tarvitsisi matkata enää Helsingistä junalla Vaasaan. Tiesin kuitenkin lentoyhtiön peruneen paljon lentoja, ja minua alkoi epäillyttää, että se peruu minunkin lentoni. Maanantaista sunnuntaihin oli vielä pitkä aika. Sitten Suomi ilmoitti sulkevansa rajat ja kehotti kansalaisia palaamaan takaisin.

Niinpä tein maanantai-illalla vielä hurjemman päätöksen. SASilla oli seuraavana päivänä saman reitin lento, joka lähtisi klo 14:15. Koronan vuoksi lentoyhtiö antoi mahdollisuuden vaihtaa lennon johonkin toiseen lentoon, ja niinpä minä päätin, että lähtisin seuraavana päivänä takaisin Suomeen.

Kaduin päätöstä joka sekunti, kun illalla pakkasin kuumeisesti laukkujani. Stressasin, että tavarat eivät mahdu, ja sen jälkeen stressasin sitä, että laukkuni on aivan liian painava. Mutta kaikki meni hyvin, onneksi.

Long story short; nyt olen kotona poikaystäväni kanssa. Olo on helpottunut, ja olen onnellinen, että päätin lentää jo tiistaina. Taksissa matkalla lentokentältä kotiin kuulin, että lento oli viimeinen SASin lento Vaasaan. Nyt sitten ollaan karanteenissa. Ja aurinko paistaa ulkona.

 Elina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *