Ladataan...
Auringonpolttamat

Viime kerralla lupailin kirjoittaa henkilökohtaista matkaopasta Indonesiasta. Missä olen käynyt ja mitä kokenut hyväksi, mistä matkaaja löytää parhaat bilerannat ja mistä parhaat tulivuoritrekit. Tässä ensimmäisessä osassa käsittelen Indonesiaa yleisluonteisesti, sillä monelle suomalaiselle Indonesia on vielä aika tuntematon maa. Täytyy kuitenkin lohdutukseksi sanoa se, että niin on monelle muullekin. Muun muassa Singaporessa olen joutunut selittämään paikallisille, missä oikein asun, vaikka Indonesia on yksi heidän naapurimaistaan! 

Kaakkois-Aasiassa päiväntasaajan molemmille puolille levittäytyvä Indonesia koostuu yli 17 000 saaresta, joilla asustaa lähes 240 000 000 ihmistä. Suurin osa väestä on muslimeja, ja Indonesia onkin maailman suurin muslimienemmistöinen maa. Maassa on kuitenkin uskonnonvapaus ja virallisesti tunnustettuja uskontoja ovat islamin ohella protestanttisuus, katolisuus, buddhalaisuus, hindulaisuus ja kunfutselaisuus. Jokaisen henkilön on kuuluttava johonkin uskontoon ja tämä merkitään myös henkilökorttiin. Kaikki uskonnot elävät rinta rinnan useimmiten sulassa sovussa. Osassa maata uskonto on hyvin hallitseva, osassa maata ihmiset ovat enemmänkin tapauskovaisia.

Indonesia jakautuu suuriin pääsaariin sekä lukemattomiin pikkusaariin pääsaarten ympärillä (asutusta löytyy 6 000 saarella). Kun suunnittelet matkaasi Indonesiaan, tutustu huolella karttaan ja tutki, mihin aikasi riittää. Välimatkat ovat pitkiä ja lyhyeenkin matkaan kuluu tolkuttomasti aikaa: 200 kilometrin etäisyyteen (tietä pitkin) kuluu suurinpiirtein 8 tuntia! Saarelta toiselle pääsee kätevästi ja suhteellisen edullisesti lentämällä, mutta toistaiseksi kaikki indonesialaiset lentoyhtiöt valtion omistamaa Garuda Indonesiaa lukuun ottamatta ovat ainakin EU:n mustalla listalla. Lentohtiöitä ovat muun muassa Lion Air ja Merpati. Toki maahan, maasta pois ja maan sisällä lentää myös kansainvälisiä lentoyhtiötä kuten Air Asia ja Silk Air. Balille ja Jakartaan lentävät kaikki suuret lomalaisia kuljettavat yhtiöt suoraan Euroopasta.

Saaria yhdistää myös kattava Pelni-laivaverkosto. Matkustajalaivat menevät mitä mielenkiintoisempia reittejä ja ovat tositravellerin valinta, mutta lyhyemmälle lomalle suuntaavalla auttamattomasti liian hitaita ja harvakseen kulkevia vaihtoehtoja. Esimerkiksi kuuluisille maustesaarille pääsee Ambonista Pelnillä vain noin kahden viikon välein (riippuen vuodenajasta).

Indonesiaan voi matkustaa ympäri vuoden, tosin eri puolilla maata sadekausi saattaa haitata matkantekoa osan vuodesta. Moniin paikkoihin voi kuitenkin matkustaa sadekaudesta huolimatta, sillä sateet eivät kestä päiviä vaan tunteja. Paras aika matkustaa on maaliskuusta marraskuuhun.

Indonesia oli Alankomaiden siirtomaa 350 vuoden ajan, ja maa itsenäistyi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Hollannin vaikutus näkyy maassa monella tavalla, esimerkiksi Bahasa Indonesia -pääkielessä on monia lainasanoja hollanninkielestä. Bahasa Indonesian lisäksi maassa on satoja muita kieliä, joista suurin osa vain puhuttuja.

Vastoin ennakkoluuloja Indonesia on turvallinen maa matkustaa. Myös yksin matkustava nainen voi kokea olevansa turvassa, vaikkakin jossain osissa maata paikalliset miehet saattavat olla hieman päällekäyviä. En ole tosin koskaan käynyt lähes kymmenen miljoonan ihmisen pääkaupungissa Jakartassa, jossa tilanne saattaa olla toinen. Onko jollain Lilyn lukijalla kokemuksia tästä?

Indonesiassa on maailman toiseksi suurin biodiversiteetti, eli lajien kirjo on maassa uskomaton. Sekä maanpäälliset trooppiset sademetsät että vedenalaiset korallipuutarhat ovat Indonesiassa aivan omaa luokkaansa. Maassa on myös lukematon määrä tulivuoria, jotka mahdollistavat upeita vaelluksia hienoissa maisemissa riisipeltonäkymiä unohtamatta. Indonesiassa asuu vielä tiikereitä, orankeja, sarvikuonoja sekä norsuja, tosin kaikkia niitä uhkaa sukupuuttoon kuoleminen, sillä Indonesia on hakannut sademetsistään viimeisen kolmenkymmen vuoden aikana puolet!

Myös merenpinnan alla luontoa kunnioitetaan hyvin vähän, ja dynamiitti- ja syanidikalastus ovat arkipäivää. Eli toisin sanoen nyt jos koskaan kannattaa Indoihin matkustaa, huomenna voi olla jo liian myöhäistä!

Kuvat: Jemma T

Ladataan...
Auringonpolttamat

Moni ystävistäni, sukulaisistani ja tutuistani kyselevät aina matkustusvinkkejä Indonesiaan: mihin kannattaisi suunnata hienoille rannoille, mihin kannattaisi mennä tutustumaan kulttuuriin, eikös Indonesia ole vaarallinen, kuinka uskonto vaikuttaa matkustamiseen, missä on parhaat sukellusmestat, voiko nainen lähteä sinne reissuun yksin, saanko siellä malarian?

 
Kymmenien sähköpostien jälkeen päätin kirjoittaa tänne Lilyyn minun omakohtaisen Indonesian matkaoppaan, jossa käsitellään tätä valtavaa maata eri näkökulmista ja kerron omia matkatarinoitani Indonesian eri saarilta (joita on 17 000 kappaletta, en ihan kaikilla ole toki käynyt).

 
Tulossa siis paikkoin paljon Indonesia-aiheisia juttuja! Aiheina muun muassa parhaat bilemestat, upeimmat tulivuorireissut, autiot paratiisirannat, parhaimmat sukelluskohteet, hieman ruokakulttuurista ja uskonnosta sekä kaikesta muusta mieleen juolahtavasta.

Mitä sinä haluaisit tietää Indonesiasta? Laita kysymyksesi kommenttikenttään niin vastailen tulevissa jutuissa kykyjeni mukaan. 

Ladataan...
Auringonpolttamat

Pikkuhiljaa alkaa kevät jo Suomessakin heräilemään, mutta varmasti monella on käynyt pitkän talven aikana mielessä totaalinen maisemanvaihdos. Itse elelin vielä jokin aika sitten Helsingissä ja toimin media-alalla, mutta kymmenen kuukautta kestävä talvi ei vaan yksinkertaisesti sopinut tyyliini, ja haaveenani oli ollut jo pitkään muutto lämpimimmille leveysasteille. Vihdoin pitkän pohdinnan (no itse asiassa todellisuudessa päätös oli kyllä helppo ja nopea) jälkeen päätin luopua Suomen ylellisestä elämästä ja vaihtaa ne lähes askeettiseen elämäntapaan päiväntasaajalla.

Kuulostaako hullulta (niin kuin veljeni mielipide kuuluu) vai kenties sellaiselta, joka sopisi sinulle?

Mikäli työpaikka tropiikissa siintää haaveissa, suosittelen sukellusalaa! Trooppisilla leveysasteilla laitesukellus on iso bisnes ja tuo tuhansia turisteja lämpimiin vesiin joka vuosi, joten länsimaalaisia divemastereita ja sukelluskouluttajia tarvitaan monessa paikassa koko ajan. Ehkä sinäkin suuntaat tropiikkiin jo ensi syksynä?

Toimi näin:

1. Jos et ole vielä sukeltaja, lähde sukelluskurssille välittömästi! Esimerkiksi PADI-järjestön Open Water Diver -peruskurssin teoriat voi aloittaa joko netissä (www.padi.fi) tai paikallisessa sukellusseurassa, jossa voit suorittaa myös peruskurssiin kuuluvat allasosuudet. Kurssin pakolliset neljä avovesisukellusta voi suorittaa joko kesällä Suomen hyisissä vesissä tai tropiikissa esimerkiksi Indonesiassa Living Coloursilla Bunakenilla, jossa saat palvelua myös suomeksi. Kurssin voit toki suorittaa matkakohteessa myös kokonaisuudessaan.

2. Oletko jo sukeltaja? Peruskurssin jälkeen ainun on suoritettava jatkokurssi (AOWD) ja pelastussukelluskurssi (Rescue Diver), jonka jälkeen voit ilmoittautua noin kuukauden kestävälle Divemaster-kurssille. Kurssilla opit lisää mielenkiintoista sukellusteoriaa sekä lukemattomia käytännöntaitoja, joita tarvitset työskennellessäsi sukellusalalla. Divemaster-kursseja järjestetään ympäri maailmaa, suosittuina kohteina esimerkiksi Thaimaan Koh Tao tai Hondurasin Utila-saari. Paikan valinta on tärkeä, mikäli pystyt jäämään ko. paikkaan heti töihin kurssin päätyttyä. Divemaster-kurssilla saat paljon tarvittavia suhteita tulevia työmarkkinoita varten, ja kuukauden jälkeen tunnet jo alueen sukellussaitit niin hyvin, että pystyt saman tien toimimaan oppaana harrastesukeltajille.

 

 

3. Haluatko sukelluskouluttajaksi? Hakeudu Divemaster-kurssin jälkeen IDC-kouluttajakurssille (noin kolme viikkoa), joka vaaditaan sukelluskouluttajan tutkintoon (dive instructor). IDC-kurssin jälkeen sinun on läpäistävä kouluttajakoe (IE), joita järjestetään suosituissa sukelluskohteissa tiheään tahtiin. Tarkista sukelluskoulusta etukäteen kurssi- ja koeajat, sillä ei ole itsestään selvää, että kokeita järjestetään usein. Paikoissa, jossa Divemaster- ja kouluttajakurssit pyörivät jatkuvasti, myös kokeita järjestetään noin kerran kuussa. Muissa paikoissa kokeita voi joutua odottamaan useita kuukausia.

4. Kun olet sukelluskouluttaja, kiva työ tropiikissa on lähes varma! Jos teit kouluttajakurssisi paikassa, jossa potentiaalisten sukeltajakandidaattien virta soljuu mukavasti, sukelluskoulut palkkaavat koko ajan väkeä opettamaan uusia oppilaita. Esimerkiksi suomalainen Raya Divers palkkaa vuosittain useita suomalaisia divemastereita ja kouluttajia Thaimaahan, Indonesian Gili-saarilla on useita sukelluskouluja, joissa suomenkieltä arvostetaan, Thaimaan Koh Tao -saaresta nyt puhumattakaan. Siellä lähes jokainen kouluttajakurssin käynyt palkataan samantien, varsinkin, jos kouluttajalla on hyvä kielitaito. Sukellusalalla kielitaito onkin yllättäen yksi tärkeimmistä meriiteistä, sillä esimerkiksi saksalaiset sukeltavat paljon. Jos puhut sujuvaa ruotsia ja pystyt kouluttamaan ruotsiksi, saat työpaikan lähes mistä vain. Jos puhut hepreaa, saat määrittää oman palkkasi.

5. Etkö pysty sukeltamaan? Trooppisia ammatteja on toki muitakin! Esimerkiksi suomalaiset matkatoimistot tarvitsevat väkeä moniin lämpimiin kohteisiin, ja suomalainen Raya Group etsii kymmeniä työntekijöitä ja harjoittelijoita mm. toimistotöihin ja saarioppaiksi joka vuosi (klikkaa alla olevasta linkistä suoraan rekrysivulle).

Nyt joka penni säästöön ja ehkä ensi talven vietät palmun alla! ;)

Kysyttävää? Laita kysymyksesi kommenttikenttään, niin vastaan mielelläni!

- Jemma T

 

Raya Divers

Living Colours Diving Resort