Ladataan...
Auringonpolttamat

Länsi-Papua, kuva: Jemma T.


Olen koko pienen ikäni lukenut Gloria-lehteä ja lukenut eri tunnettujen henkilöiden Elämäni aakkosia. Olen vuosien varrella tehnyt mielessäni omia aakkoslistoja asioista, jotka ovat olleet minulle sillä hetkellä tärkeimpiä. Harmi, ettei noita listoja ole missään tallessa, niistä löytyisi varmasti mielenkiintoisia huomioita.

Nyt kuitenkin toimitus pyysi lilyläisiä listaamaan elämien aakkosia ja tässä ne nyt on, tällä hetkellä tärkeimmät.


A - Aurinko, rakkaussuhteemme alkoi kesäpäivänseisauksena syntymäpäivänäni ja jatkuu edelleen.

B - Bunaken National Marine Park, yksi maailman kauneimmista paikoista, maanpäällinen ja vedenalainen luonto hämmästyttävät päivästä toiseen. Kotimatkalla voin poimia mangon, kummituseläimet huutavat iltaisin metsässä, riutalla törmään kilpikonnaan.

C - Carcassonne, yhtä koukuttava kuin PvZ ja Menolippu.

D - Dugong, merilehmä, käy moikkaamassa meitä kotiriutalla.

E - Elämä, tässä ja nyt, älä odota että jotain tapahtuisi vaan toteuta unelmasi ITSE.

F - Finland, hullut suomalaiset <3 Koti aina.

G - GT, paras rantabaaridrinkki.

H - Helsinki, hirveä ikävä sinne just nyt.

I - Indonesia, valtava upea maa.

J - Juhannus, syntymäpäivä, paras juhla vuodessa. Kesä.

K - Kissat, omat, henkireikiä ja seuraneitoja, lutusia karvapalloja.

L - Lepo, tärkeää tässä hektisessä maailmassa.

M - Matkat maailman ääriin ja lähelle.

N - Nukkuminen, parasta.

O - Oikeutta eläimille, emme voi jatkaa orjuutusta ja kidutusta enää pitkään.

P - Papaija, ennen niin eksoottinen, nykyään jokapäiväinen.

Q - Queers, LGBT, kaikille samat oikeudet rakastaa ja olla hyväksytty.

R - Rakkaus, ikuista.

S - Sukellus, pinnan alla on hyvä.

T - Televisio, työpaikka, pakopaikka, parhaat sarjat.

U - Uteliaisuus uusia paikkoja ja ihmisiä kohtaan.

V - Veljet, kaikki kaikessa.

W - West Papua, ensimmäinen livarireissuni ikinä, love it.

X - X Files ja muut vanhat tv-sarjat katsottuna kymmenen vuotta myöhemmin, nostalgiaa.
 
Y - Ystävät, aina ikävä, aina mielessä, tärkeintä maailmassa.

Z - Zillion, Indonesiassa jokainen voi olla miljonääri.

Ä - Älykkyys, sillä tyhmyys rasittaa hermoja.

Ö - Öinen aika, paras aika.

Ladataan...
Auringonpolttamat

Tuoreen aviomiehen puristama tuoremehu privaattivillan terassilla. Kuva: Jemma T.
 

Trendi haastoi lilyläiset kertomaan mieleenpainuvimmista reissuistansa. Eikun hetkinen, taitavat sittenkin kysellä unelmien reissun perään. Pistitpä pahan, Trendi. Eikös jokainen reissu ole omalla tavallansa mieleenpainuvin? Mutta usein se mieleenpainuvin ei ole kuitenkaan se sama matka, jota unelmien matkaksi kutsuttaisiin. Itselläni ainakin jokaisessa reissussa on vähän sattunut ja tapahtunut, rahapussi on viety sekä Balilla että junamatkalla Lyonista Bordeauxiin, Prahassa törmäsin sattumalta hyvään ystävääni ja orkesterimatka Barcelonaan oli silloin elämän suurin juttu kaikkine sattumuksineen. Muistan reissut kuin eilisen, mutta unelmalomia ne eivät ole olleet.


Olen pistänyt lähes jokaisen vapaan hetkeni matkustamiseen, joten valinnanvaraa riittää. Ensimmäinen matka nykyisen aviomieheni kanssa Etelä-Afrikan Kapkaupunkiin oli yksi unelmieni täyttymys valkohaineen ja viinitiloineen, mutten silti voi millään laittaa ykköspallille unelmakisassa matkaa anopin kanssa. Voimakastahtoinen eteläafrikkalaisanoppi kun tuppaa tuhoamaan unelmia samaan tahtiin kuin välejä poikaansa. Viimeisin reissu Australian rannikolle oli kerta kaikkisen upea ja haaveiden täyttymys, mutta onko se mieleenpainuvin vain siksi, että siitä on aikaa vain muutama kuukausi toisin kuin ensimerkiksi unelmien reilimatkasta Eurooppaan ylioppilasjuhlien jälkeen kolmetoista vuotta sitten? Yhteinen unelmamatka kahden parhaan kaverini kanssa Väli-Amerikkaan kahdeksan vuotta sitten oli upea kokemus Maya-temppeleineen ja viidakkoretkineen, mutta reissu numero yksi se ei kuitenkaan kaikkine matkustuksineen ja busseissa könöttämisineen ollut. Entä se mahtava Pariisin-reissu tuoreine oliiveineen? Tai ne pitkät reppureissaamiset Kaakkois-Aasiassa? Mahdotonta.

Maisemat mökistä Lombokilla häämatkalla 2012. Kuva: Jemma T.
 

Mutta koska yksi piti valita, pistän nyt ykköseksi kuitenkin häämatkani Balille ja Lombokille pari vuotta sitten. Kerrankin raaskin sijoittaa rahat upeaan villaan, jossa tuoreen aviomieheni kanssa lilluttiin alasti omalla uima-altaalla ja juotiin kylmää valkoviiniä keskellä päivää. Kokkailtiin ihania ruokia ja käveltiin Seminyakin rannalla käsi kädessä (hiki valuen mutta onneksi kylmä olut rantabaarissa viilensi). Bali on täynnä upeita ravintoloita, muun muassa Seminyakin Ryoshi-sushipaikka tarjoaa halvat ja upeat sushit hyvän livemusan kanssa ja kulman takana meidän salaisesta ja upeasta villasta Zula-vegaanipaikka maailman parhaan välimeren lautasen ja ihania raakakakkuja sekä muita herkkuja. Rakastuneena kaikki on kaunista ja kaikki maistuu hyvälle. Kaikki on unelmaa.

Salaatti- ja wrap-annokset Ubudin Kafessa. Kuva: Jemma T.

Mutta onhan Bali ihana paikka, vaikka vähän tylsä valinta unelmien matkakohteeksi onkin. Mutta on siellä upeat rannat ja valtava valikoima hotelleja luksuksesta designiin ja alkeellisesta erikoiseen. Balin Ubud länsimaistuu ja kasvaa hirmuista vauhtia, ja entisestä joogien ja taiteilijoiden kansoittamasta pikkukylästä on tullut supersuosittu matkailukohde Starbuckseineen ja vuosi vuodelta liikenne, melu ja rauhattomuus kasvavat. Silti kylässä on edelleen lempiravintolani tässä maailmassa. Jl. Hanomanin Kafen lista on täynnä toinen toistaan herkullisempia annoksia salaateista burgereihin ja indonesialaisesta nasi campurista itse tehtyyn jäätelöön. Söimme siellä ollessamme aamiaisen, lounaan ja illallisen useiden päivien ajan, sillä listalla oli paljon tilattavaa ja joka kerta annos oli täysi kymppi. Kafen listoilla on myös ihania kuumia tehojuomia sekä kekseliäitä smoothieta ja mehuja, kaikki tietenkin edulliseen indohintaan.

Häämatkalla söimme ja joimme tuoreen aviomieheni kanssa hyvin, nautimme toistemme seurasta, rentouduimme ja hubailimme vesipuistossa. Paluu Balille ei kuitenkaan ole mielessä, sillä maailmassa on upeita kohteita, joista unelmoimme yhdessä päivittäin. Seuraava loma suuntautuu Suomeen, mutta unelmia toteutetaan jälleen ensi vuoden alkupuolella, kun kohteena on aviomieheni tuntematon kotiseutu eteläisessä Afrikassa. Upeaa.

Ladataan...
AuringonpolttamatMikä sen kamalampaa ja ihanampaa kuin muuttaminen uuteen kotiin. Viime kerrasta onkin yllättävän kauan aikaa, tein se vuoden 2010 lopulla pakatessani Suomen asuntoni pakettiin ja valmistautuessani muuttoon ulkomaille.

Silloin muutto eli siis pakkaaminen oli kamalaa, vaikka yhteinen tulevaisuus maailman rakkaimman tyypin kanssa olikin ihana juttu. Jouduin yksin pakkaamaan kaikki tavarani laatikoihin ja hankkimaan niille enemmän tai vähemmän pysyvän sijoituspaikan. Muuttopäivä osui sitten tietenkin siihen viikonloppuun, kun jouduin olemaan erään suoran tv-lähetyksen finaaliviikonloppua hoitamassa lähes aamusta iltaan. Öisin ajelin pienellä laina-autollani viemässä romujani erinäisiin osoitteisiin ja kävi veljeni onneksi hakemassa Jyväskylästä saakka suurimmat huonekalut parempaan säilöön. Aina kun palaan takaisin Suomeen lomalle, joudun etsimään romppeitani eri kavereideni luota, välillä huonolla menestyksellä. Varsin mukavaa asiasta tekee sen, etten silloin paniikissa levitellessäni kamojani tuttavien kellarikoppeihin tietenkään voinut tehdä minkäänlaista listaa, missä mikin boksi on. Niinpä sitten palelen, kun en raaski ostaa koko uutta vaatevarastoa, koska jossain ovat vieläkin jemmassa ne hyvät talvisaappaat ja ainiin löytyihän ne mun parhaat käyttövaatteet sittenkin sieltä kaapista ystävän muuton yhteydessä.

Mutta se siitä, traumatisoidun aina muutosta, en ole siinä ollenkaan hyvä enkä varsinkaan tehokas. Nyt meidän piti muuttaa 300 metrin matka viereisestä resortista tänne työpaikalle, josta saimme käyttöömme aivan ihanan upean bungalowin. Ylhäällä kuva mökin olohuoneesta ennen kuin kannoimme sinne tuhansittain homeisia, pölyisiä ja termiitin syömiä muovikassilasteja.

Ensimmäisenä toimme käyttövaatteet ja astiat sekä oleelliset kempparit niin, että pääsimme nukkumaan ensimmäisen yön leppoisasti uudessa, siistissä ja avarassa kodissa. Tai niin luulimme. Muutimme nimittäin yhden pienen mustan Malam-kissan jo ensimmäiseksi yöksi kanssamme uuteen kotoon, mutta katti ei ollut kuljetuskopissa matkustamisesta sekä maisemanvaihdoksesta yhtään niin innostunut kuin omistajansa. Katti parka maukui koko matka ja kun avasin kuljetuskopin luukun uudessa kodissa, säntäsi surkea säikky otus ikkunasta ulos ja siinähän se ilta sitten menikin maanitellessa kullannuppua takaisin sisälle. Tulihan se lopulta ja menikin sänkyyn suhteellisen tyytyväisenä koisimaan. Kunnes. Aamuyöllä naapurista uuden tulokkaan haistanut iso, vanha ja kokenut kollikissa hiippali mökkiimme ja aloitti välittömästi vertahyytävän kuuloisen tappelun pienen reppanan pentukissan kanssa. Veri, kusi ja virtsa roiskui kun iso pahoilaskatti näytti kuka on kuka. Pieni Malam juoksi jälleen ikkunasta ulos iso uros kintereillään.

Alkoi siis ensimmäinen aamu uudessa kodissa verilammikoita moppaillen ja tulihan se pikku vauvamme myös kotiin nilkuttaen, jalka verta valuen. Onneksi kyse oli kuitenkin vain pintahaavasta ja lukittuani ovet ja ikkunat visusti sain Malamin rauhoittumaan. Siihen saakka, kunnes poika näki peilikuvansa upouuden hellan kyljestä ja pinkoi sängyn alle tuhatta ja sataa. Siellä reppana sitten vietti seuraavat 18 tuntia, jonka jälkeen toimme Appelsiinin Malamia lohduttamaan. Iso kolli oli viety kylille uuteen kotiin.

Eipä kuitenkaan aikaakaan, kun jolkotteli kolli takaisin kotikonnuillensa ja aloitti tappelun molempien uroskissojeni kanssa. Sama setti uudestaan, mutta traumatisoituneet pikkukatit saatiin kuitenkin loppujen lopuksi turvaan ja kolli mopolla kylille.

Kolli tuli vielä kerran uhittelemaan ovelle, jonka jälkeen joduin tekemään raskaan päätöksen katin siirtämisestä toiselle saarelle. Sinne kolli sitten lähti, uuteen kotiin meidän siivoojanaisen isän luokse. Varmaan ui sieltä takaisin.

Nyt tilanne alkaa olla rauhoittunut. Kissat tyytyväisiä uuteen asumukseen ja melkein kaikki tavarat on myös saatu paikoilleen. Vihdoin oikea koti! Edellinen oli niin järkyttävässä räjähdyspisteessä, sillä termiitit olivat syöneet kaikki seinät ja ravut kaakeleiden alla olevan sementin niin, että jokaikinen lattialaatta keikkui ja seinät meinasivat kaatua päälle. Sen lisäksi päivää ennen muuttoa mieheni meni kylpyhuoneen lattiasta läpi, alla oli vain ilmaa. Ja iso rapu.

Nyt on kuuma vesi hanasta! Ja vessankin voi vetää. Ja oven kiinni perässään jos tulee semmonen olo. Ja vieraat tulla käymään, sillä meillä on ylimääräinen makuuhuone. Ja upouusi keittiö, jossa jääkaappi-pakastin pursuaa tuoreita vihanneksi ja hedelmiä ja uutta uunia päästiin kokeilemaan eilen ekaa kertaa, kun viidakkopoika tekaisi focaccian iltapalaksi. On tilaa vaatteille laatikoissa ja hyllyissä, rakennettiin myös pesutupa talon alle, siellä voin pestä pyykkiä, koneella tietenkin.

Ja vieressä on sauna. Ja meillä saaren hienoin tupa. Ja sattuipa sopivasti, että pikkuveljeni oli juuri muuton aikaan täällä käymässä, pääsi muuttamaan siskonsa romuja yhdeksättä kertaa. Kiitti!