Ladataan...
Auringonpolttamat

Olenkin jo höpissyt Palausta sukelluskohteena, mutta onko ei-sukeltavalla mitään asiaa pienelle Mikronesian saarivaltiolle? 

Jos sukellus ei ole sinun juttusi ja snorklauskin vähän niin ja näin, ei Palau välttämättä ole kaikkein paras lomakohde. Mikäli mieli sinne kuitenkin halajaa, tässä muutamia vinkkejä upeisiin päiväreissuihin:

 

Kajakkireissut 1-7 vrk.

Budjettimatkailija vuokraa kajakin ja kartan ja lähtee laiturista upeisiin maisemiin. Kuuluisat Rock island -saaret ovat aivan vieressä ja maisemista, luolista sekä luonnosta pääsee nauttimaan ilman opastakin. Päivävuokra kahden hengen kajakille on noin USD 50. Enemmän saat toki päiväreissusta irti, jos lähdet järjestetylle kajakkiretkelle, jossa opas neuvoo parhaat reitit, näyttää salaiset laguunit ja lentokoneenhylyt sekä tietenkin parhaat snorklausmestat. Päiväreissu oppaineen noin USD 150.

Itse halusin tehdä pidemmän kajakkireissun Rock island -saarille, olinhan siitä haaveillut jo lähes kuuden vuoden ajan. Muun muassa Planet Blue Sea Kayak Tour järjestää usean päivän kajakointireissuja, mutta niiden hinnat eivät olekaan tarkoitettu sukelluskouluttajan palkkapussin haltijalle vaan ihan joillekin muille. Päivävuokra kajakille ja telttailuvarusteille oli sata dollaria päivältä ja kuljetukset yhteen suuntaan USD 150 per hlö. Haaveilimme koko viikon mittaisesta reissusta autiolta saarelta toiselle kajakoiden, mutta reissu tyssäsi hintaan. Pelkästään kuljetukset olisivat olleet kahdelta USD 600. Ruuat ja juomavedet pitäisi ostaa itse ja kuljettaa koko reissun ajan mukana, jos olisimme halunneet heidän täydentävän muonavarastoamme matkan varrella, olisimme pelkästä kuljetuksesta joutuneet pulittamaan taas sata euroa. Aikamoisia hintoja. Yhteensä kahdelta hengeltä viikon reissu olisi kustantanut lupineen USD 2000 - 2500.

Päädyimme siis tekemään pari päiväreissua ilman opasta ja tykkäsimme kovasti! Suosittelen ehdottomasti kaikille Palaulle suuntaaville.

 

Jelly Fish Lake - Meduusajärvi

Maailman kuuluisin Jelly fish lake sijaitsee Rock island -saarien sydämessä noin 45 minuutin venematkan päässä Kororista. Tavallisesti makeassa järvessä on noin 8 miljoonaa meduusayksilöä, tänä vuonna El nino -ilmiön vuoksi meduusakanta on romahtanut 600 000 yksilöön järjven suolapitoisuuden vuoksi. Vuonna 1998 edellinen yhtä tuhoisa El nino tappoi kaikki meduusat, mutta kanta elpyi kun sateet alkoivat, suolapitoisuus laski ja veden lämpötila laski normaalille tasolle. Saas nähdä miten tänä vuonna käy.

Meduusajärvi on uskomaton! Snorklauskamppeet niskaan, kamera kouraan ja jellyjä etsimään. Ensin näin yhden, sitten toisen ja pian niitä oli satoja. Muut retkeläiset vilkuttivat että täällä on vielä enemmän ja siellä oli tuhansia ja tuhansia. Meduusat eivät polta, mutta silti alkuun niiden kosketus tuntui epämukavalta, ei ehkä ällöttävältä mutta jotenkin niljaisen pelottavalta. Kymmenen minuutin jälkeen jellyihin tottui ja uskaltauduin sukeltelemaan niiden seassa. Mieletön fiilis!

 

Päiväreissu Rock island -saarille

Kororissa ei ole rantoja, joten biitsielämää haaveileva joutuu ottamaan paikallisilta operaattoreilta päiväretken korallisaarille, joissa on muutamia valkoisia hiekkarantoja. Päivän voi viettää pulikoiden turkoosissa vedessä, bento-lounaan syöt hienossa laguunissa ja maisemat ovat upeita. Näillä reissuilla on myös mukana 25 kiinalaista, jotka saattavat joitain matkalijoita hieman häiritä…

Kororissa on paljon hyviä ravintoloita sushista intialaiseen, korealaisesta amerikkalaiseen. Paikallinen Red Rooster -olut on erinomaista, noin USD 6 per tuoppi.

 

 

Ladataan...
Auringonpolttamat

 

Viimeisen kuuden vuoden ajan olen viettänyt suurimman osan ajastani pinnan alla. Indonesia on upea, kestakaikkisen mieletön maa lukuisine sukelluskohteineen. Mutta mutta. Palau on uskomaton. Haita on joka puolella. Korallit ovat erinomaisessa kunnossa, itse asiassa joka paikassa kasvaa korallia, kajakkireissullakin koko päivä melottiin korallien päällä. Isoja kaloja on valtavasti, toisin kuin Indoissa, joissa hait on monessa paikassa eviensä vuoksi tapettu sukupuuttoon sekä isot tonnikalat sun muut popsittu jo aika päivää sitten. 

 

Ensimmäisenä sukelluspäivänä hypättiin veneestä veteen ja vähän meitä molempia jännitti: tätä ollaan odotettu niin kauan, mahtaakohan Palau yltää ennakko-odotusten tasolle. Laitoin pääni veteen ja ensimmäisenä - ihan ensimmäisenä - näin valkopilkkahain uiskentelevan alapuolellani. Jipii! Koko sukellusken vaan katselin äimän käkenä ympärillä uiskentelevia haita, barracudia, kalaparvia, hiekalla makaavia raskaana olevia haita, tonnikaloja, jättisimpukoita, mustekaloja, you name it. 

 

Pieniä otuksia eli macroa ei Palaulla ole juurikaan näkynyt. Kyllä niitä varmasti jossain on, siis rapuja, vapaakiduskotiloita, krotteja sun muita, mutta sukellusoperaattorit eivät noille saiteille edes vie. Keskiverto sukeltaja viettää Palaulla viikon tai maksimissaan pari ja siinä ajassa pitäisi nähdä Palaun parhaat saitit, eli ne kornerit, joissa hait saalistavat kovassa virrassa. Sukellussaitteja olisi varmasti vuoden jokaiselle päivälle, mutta operaattorit harvoin tutkivat kai uusia kohteita.

Haiden ja isojen kalojen lisäksi Palaulla on useita toisen maailmansodan hylkyjä sekä useita helppoja luolia. Maisemat ovat henkeäsalpaavia myös venematkoilla, usein kapteenimme Dustin toi veneen takaisin rantaan maisemareittiä, ja pääsimme ihailemaan kuuluisia “rock island” -saaria lähietäisyydeltä.

 

Sukellussaiteille on rannasta pitkä matka, noin tunnin ajomatka. Päivittäin teimme kahdesta kolmeen sukellusta, ja vierailimme meduusajärvellä sekä Peleliun raunioilla. Sukellusoperaattorit hakevat hotelleista vieraat aamulla ja tuovat satamaan kahdeksan maissa. Päivät venyivät usein neljään-viiteen ja illalla ei tarvinnut miettiä mitä tekisi illallisen jälkeen: zzzzzzz. 

Kertakaikkisen upea sukelluskohde. Jokaisen sukeltajan “kerran elämässä” -must. Jos olisin rahamiehiä, valitsisin kuitenkin liveaboard-aluksen alleni, mutta mantereelta käsinkin sukellukset onnistuvat mainiosti. Sukellukset ovat suhteellisen kalliita, venematkat ovat pitkät ja löpöä kuluu paljon, palvelu on erinomaista, veneessä on snäksejä, bento-lounaat, juomia ns. täyden palvelun sukelluskohde. 2 sukellusta maksaa noin 150e, joitakin hieman edullisempia saattaa myös löytyä jos etsii ahkerasti ja puhuu japania. Seitsämän päivän livarireissu maksaa noin 3000e, tämä sisältää 4-5 sukellusta päivittäin, hyttimajoituksen ja ruuat. Majoitukset Kororissa 75e (motellihuone) – 1600e (luksusrantabungalowit Palau Pacific Resortissa). Me sukellettiin Palau Dive Adventuresin kanssa, voin suositella.

 

Itse sain lentoni tänne superedullisesti, vain 500e Helsinki-Koror yhteen suuntaan, mutta varaudu useisiin välilaskuihin (Amsterdam, Bangkok, Taipei), ainakin China Airilla. Minä varasin lentoni Skyscannerin kautta ja siellä on usein hyviä diilejä Palaullekin.

 

Seuraavassa postauksessa kerron mitä muuta Palaulla voi tehdä. Palataan pian!

Ladataan...