Jo kolme kuukautta!

Bättre liv

Moi, ehdinpäs ottaa kuvia, ladata ne koneelle ja istahtaa hetkeksi alas kirjoittamaan. Meillä on täytetty jo kolme kuukautta! Aika menee yhtä nopeasti kuin mitä pieni kasvaa. Meillä käytetään koon 68 vaatteita kaikkien 62-kokoisten jo jäätyä pieneksi. Loppuviikosta on neuvola, jolloin todella nähdään missä mitoissa täällä jo mennään. Joka päivä tai ainakin joka viikko opitaan jotain uutta. Pienestä on yhtäkkiä tullut jo niin kovin ison oloinen tyttö! Täällä touhutaan ja höpötellään menemään ja tuodaan iloa isin ja äidin päiviin <3 

Yksi hauskimmista jutuista tällä hetkellä on maailman väärinpäin katsominen. Niskaa nostetaan ylös jotta päästään näkemään kaikki väärinpäin. Varsinkin kaikki tyypit! Hoitotasolla vasta hauskaa onkin, sillä siinä voi yhdistää peilistä katsomisen maailman ylösalaisin katsomiseen. Villiä ja jännää! Hoitotason vierellä olevat kuvat ovat siis jo käyneet tylsiksi (lue: ihan pikkuvauvajuttuja!) ja täällä katsellaan maailmaa vähän mutkalla peilin kautta sen vaipanvaihdon ajan.. Päätä pidetään muutenkin jo tosi tanakasti pystyssä, niskaa ei tarvitse enää tukea. Pienessä on voimaa kuin pienessä kylässä!

Viikonloppuna myöskin opittiin lukemaan lehtiä, kaikki lehdet kelpaa, kuvat on parhaita ja lehdestä otetaan mielellään hyvä ote. Olen yrittänyt opettaa pientä kääntämään sivua, mutta vähän touhu menee vielä lehden rytistelyksi.. tässä kuvassa himoitaan ihan selvästi herkullisia katukeittiön annoksia. Muutenkin osataan ottaa yhä paremmin kiinni leluista, äidin tukasta, naruista, harsoliinoista.. ja lelukaaren leluihinkin osutaan välillä kaikkiin yhdellä lyöntipotkusarjalla!

Me ollaan myös opittu nukahtamaan itse! Viitteitä tästä jo olikin satunnaisesti, mutta nyt käyttöön on otettu tutti nukkumaan mennessä sekä ihana uusi unilelu. Tästä pienestä ihanasta hiirulaisesta on tullut ystävä, joka otetaan kainaloon ja painetaan kasvoille samalla tuttia suussa pitäen ja nukahdetaan hiirelle rakkaudella önisten... niin suloista! Vaunuihinkin nukahdetaan jo ilman heijausta, samoin päikkäreille omaan sänkyyn ja iltaisin meidän väliin jos ei olla satuttu nukahtamaan iltatissille tai herätään hetkeksi iltatissinokosten jälkeen.

Miten meidän pieni osaakin? Pitää vaan lukea hyvin milloin on oikea hetki ja uni tulee ilman suurempia vastusteluja. Liian aikaisin tai yliväsyneenä se onkin sitten hankalampaa (kyllä meilläkin toki välillä itketään ja valitetaan). Päikkäreitä nukutaan yleensä yksi lyhyt aamupäivällä, pitkä iltapäivällä ja lyhyt illalla. Joskus rytmit menevät vähän sekaisin ja iltaan tulee toinenkin lyhyt torkahdus. Kellonajat myös hieman vaihtelee, mutta yleensä kelloa vähän kurkkimalla ja edelliset syötöt ja unet muistamalla sekä pienen viestejä lukemalla näitä osaa kyllä hyvin ennustaa :) Unet nukutaan päivisin joko pinnasängyssä (työhuoneessa) tai vaunuissa (lenkillä, asioilla tai parvekkeella), yöunet nukutaan vieläkin meidän keskellä, mikä on ollut meidän perheelle se parhaat unet takaava vaihtoehto. Yöllä on yleensä yksi imetys, mikä hoituu helposti ilman että pieni edes kunnolla herää (kopkop koputetaan puuta!).

Vaatekoon kasvaessa meille on siunaantunut myös yhä enemmän "tyttövärisiä" vaatteita kuten kuvasta näkyy. Lahjaksi on siis saatu aikalailla punaista, pinkkiä ja liilaa ja jotain pientä ollaan hankittu myös ihan itse alennuksista sekä käytettyinä aiempien lisäksi. Pääpaino on kuitenkin neutraalien värien (valkoinen, harmaat) yhdistämisessä reippaisiin väreihin (oranssi, punainen, kirkas pinkki, violetti, vihreä, sininen..). Lempparivaatteita ovat mukavat farkut ja vieläkin kietaisubodyt ovat ihan ykkösjuttuja. Kaulaan on jo pitkään laitettu kuolalappu sillä muuten vaatteet olisivat samantein kuolasta märkinä. Harmittaa kun paljon kivoja vaatteita on jäänyt pieniksi ennen kuin niitä on kunnolla edes ehditty käyttää, mutta pitää yrittää joka viikko kurkkia niitä isompia kokoja läpi, jotta nämä haksahdukset olisivat ainakin ihanimpien vaatteiden kohdalla mahdollisimman harvassa!

Pienen kasvaessa käsittämätöntä vauhtia jäi meillä lastentarvikeliikkeissä haahuillessamme käteen ihana Pingu-ruokalappu sekä Aventin aloitussetti ruokailuun (alennushintaan). 4 kk iästä eteenpäinhän kiinteiden syömistä voisi alkaa hiljalleen harjoittelemaan, vaikka imetys meillä hyvin toimiikin ja sitä on tarkotus jatkaa vielä pitkään pääasiallisena ravintona.

Paketin mukana tuli muovinen kuppi liukumattomalla pohjalla, ensimmänen lusikka, "taikamuki" sekä oranssi ruokalappu. Näiden lisäksi meillä on myös Marimekon Karkuteillä -astiasto, mutta niitä kippoja pieni ei kyllä hetkeen saa omiin käsiinsä ;) Ajatus olisi aloittaa ruokailujen harjoitteleminen rauhalliseen tahtiin yhdellä maulla per viikko pienen ollessa noin 4,5 kk ikäinen. Vaikka sotkua on varmastikin tiedossa, odotan jo innolla että päästään maistelemaan uusia makuja! Ihanaa tutustuttaa pieni ihanien makujen maailmaan, me kun ollaan tällaisia ruokaa rakastavia itsekin :)

Ollaan muuten myös kokeiltu junamatkustusta sekä hotellielämää muutaman päivän reissulla Jyväskylään ja oli kyllä kaivattu irtiotto arjesta koko perheelle! Junamatkustus saa kyllä meiltä isot peukut. Vauvan kanssa on vaan niin paljon helpompaa tuoda pieni vaunuissa junaan nukkumaan, imettää kun nälkä iskee, vaihtaa vaippa kun kuuluu pörinää, pitää sylissä tutkailemassa maailmaa kun touhuttaa ja heijata takaisin vaunuihin unille kun tulee väsy. Autossa pidemmillä matkoilla ei homma sujuisi kuitenkaan ihan näin helposti, ei ainakaan liikkeellä ollessa kun pienen olisi oltava jatkuvasti turvakaukalossa. Ehkä kesällä myös autoreissut helpottavat kun pieni on jo vähän isompi ja lämpimällä kelillä tienposkeen pysähtyminen on huomattavasti mukavampaa. Ilmastointi löytyy onneksi junan lisäksi myös meidän autosta :) Silti suosisin junaa aina kun vaan edullisia lippuja on tarjolla halutulle ajankohdalle, meilläkin nimittäin matkat olivat nyt niin edulliset, että autoilu olisi tullut kalliimmaksi! 

Hotellissa homma hoitui myös helposti, pieni heräsi aamulla ja kiitos myöhäisen aamupalan (klo 10 saakka), pääsimme pienen ensimmäisten nokosten aikana rauhassa syömään. Näin pienen kanssa oli helppo höpötellä ja touhuta ihan vaan hotellin sängyllä, kylppärissä oli riittävästi laskutilaa hoitoalustan taikomiseksi pyyhkeestä ja harsosta ja iltaisin tyyppi nukahti onnellisena meidän väliin kuten kotonakin. Vaikka kaupunki olisikin ollut pullollaan ystäviä, oli mahtavaa kun meillä oli oma tila mihin vetäytyä aina välillä levolle ja viettää illat, yöt ja aamut omassa rauhassa. Muuten sitten juostiinkin "kyläluutina" pitkin kylää ;)

Reissu olikin hyvää harjoitusta, sillä kuukauden päästä me lennetäänkin jo Englantiin! Luvassa on sukulointia sekä muutama päivä Lontoossa. Sitä silmällä pitäen pieni saikin jo ensimmäiset aurinkolasinsa ja kokeiltiin me myös vaunujen istuinosaa. Istuinosa olisi ehkä hieman kätevämpi reissussa, sillä se toimisi myös sitterinä ja pieni näkisi sieltä tarvittaessa myös maisemia sekä isin ja äidin. Istuinosanhan saa laskettua ihan alas päiväunia varten ja kokeiltiinkin että pieni nukkuu oikein makoisasti päiväunet myös tässä istuinosassa. Kuomu tulee istuinosan kanssa todella suojaisasti pienen ylle ja vaunujen suojaliina peittää hyvin koko unisen paketin. Istuinosa on myös paljon ilmavampi sillä kelit voivat silloin olla jo kovinkin lämpimät ja kevät pitkällä. Reissuun asti mennään kuitenkin makuuvaunulla ja katsotaan sitten reissun jälkeen kumpaa käytetään. Periaatteessa istuinosaan suositellaan siirryttävän vasta 6 kk korvilla, mutta osa siirtyy jo paljon aiemmin kun lapsi rupeaa kampeamaan itseään ylös nähdäkseen maisemia. Kaikki kun on niin yksilöllistä pienten kehityksessäkin ja riittävän takakenossa pidettäessä paino jakaantuu tasaisemmin. Meillä istuinosaa onkin tarkoitus pitää makuuasennossa suurimman osan aikaa. Istuinosan saa myös asennettua kumpaankin suuntaan ja sitä olisi tarkoitus pitää kasvot työntäjään päin. 

Reissua varten saimme lainaan Bugaboon kuljetuskassin jotta vaunut tulisivat varmasti ehjinä perille sekä Manduca-kantorepun (tulee itseasiassa pitkäaikaislainaan), missä voimme kuljettaa pientä lentokentillä, koneessa ja aina kun vaan tarvetta on. Olin harkinnut Tula-kantorepun ostoa, mutta se jää nyt vielä harkintaan kun saadaan nyt tämä lainareppu niin helposti. Luultavasti kokeilen kantovälinelainaamon kautta Tulaa ja jos se tuntuu paremmin meille sopivalta niin voidaan pistää se sitten myöhemmin tilaukseen. Kantorepulle tulee varmastikin vielä paljon käyttöä kun kevät etenee, kelit lämpenee ja pienikin kasvaa. Koirien aamu- ja iltapissalla käyttämiset miehen työreissujen aikana helpottuvat varmasti kun päästään kantoreppuilun makuun. Toivon siitä helpotusta meidän elämään, kantoliinailu kun on jotenkin jäänyt aika vähälle.

Meillä siis iloitaan pienen höpötyksestä ja kasvamisesta, uusista taidoista, lämpenevistä kevätpäivistä, joogasta, ystävistä, menneistä ja tulevista lomapäivistä ja ihmetellään mihin nämä viikot vaan hupenee ja kuinka kesäkin on ihan kohta jo täällä! Vaikka välillä tulisi äidille ja tytöllekin väsy ja nälkä, kiukku tai mielipaha, on elämä silti ihanaa ja onnellista <3 Jokaisessa päivässä on jotain hyvää kunhan antaa itsensä sen vaan nähdä. Siispä valoisaa kevättä myös ruudun sille puolen!

<3 Eerika & Epeliina (3 kk)

Kommentit

Vau mikä vauva!

Muistan kans just ton ajan, kun pieni ei ollut enää ihan vastasyntynyt. Ekan kuukauden kun vauva oli tosi rääpäle, sellanen linnunluinen pieni mytty vaan, ja sit parin-kolmen kuukauden iässä se yhtäkkiä olikin pystyssä ja tohkeissaan "teki" jo kaikkee, siis just katseli, kurotteli, piti kiinni. Tuntu kauheen isolta! Ja kun taas tytön ollessa reilun vuoden katselin videoo jossa se oli suunnilleen 5kk, mietin että miten se olikin tossakin vaiheessa vielä niin avuton pikkuvauveli :)

Ihania hetkiä teille, nautitaan päivä kerrallaan <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Teillä oli tuuria junassa vaunujen suhteen. Käytännössähän on oikeasti vain yksi paikka, johon kuuluu vaunupaikka ja tämän paikan lippua myydään vain asemilta. Kerran kun mä menin junalla, oli 13 rattaa ängetty tuohon tilaan ja siihen eteisen puolelle.

Teidän käyttöä odottavat ruokailuvälineet näyttävät ihanilta ja toimivilta :)

Eerika
Bättre liv

Hih, nuo halvimmat lippuhinnat saakin juuri hiljaisimpiin aikoihin eikä junassa ollut todellakaan ryysistä. Menomatkalla oli neljät vaunut, takaisin tullessa vain kahdet! Välillä saatiin melkein privaatti vaunu.. Eli halpaa ja hyvää on myös olemassa? ;)

Ja kiitos, odotetaan jo innolla milloin päästään näitä kokeilemaan!

Annis (Ei varmistettu)

Heh, teidän neiti näyttäis olevan samankokoinen kuin meidän pian 8-kuinen tyttö, ellei isompikin :). Meidän tyttökin kuitenkin kasvaa omalla käyrällään ihan tasaisesti ja aina ollut hirveän jäntevä lihaskimppu, vauvan pyöreyttä on vaan reisimakkaroissa ja poskissa :). On se vaan jännä miten suurta variaatiota tähän kokoskaalaan mahtuu!

Nintin (Ei varmistettu)

On niin kivaa lueskella, kun täällä kasvetaan ja opitaan uusia juttuja samaan tahtiin kuin meillä. :) Neuvolassa käytiin vastikään ja poika painaa jo yli 7 kiloa. Ohhoh. Rokotteet olivat vähemmän kiva juttu. Äiti sai varmaan isommat traumat kuin lapsi. Poika nimittäin jaksoi huudon jälkeen urheasti vielä hymyillä neuvolantädille. Äiti sen sijaan unohti pistämisepisodista järkyttyneenä ostaa kaupasta kahvimaidot, vaikka se oli ainoa asia, joka piti muistaa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.