Rokotuspäivä 3 kk neuvolassa ja ajatuksia kiinteiden aloituksesta

Bättre liv

Odotin tämänpäiväistä neuvolakäyntiä pitkästä aikaa innolla. Uusi neuvolantäti, jee! Mieskin lupasi tulla mukaan sillä tiedossa olivat myös ensimmäiset rokotukset, iik! Hieman pitkäksi venähtäneestä aamusta huolimatta päästiin lähtemään ihan ajallaan ja oltiin ajoissa neuvolassa, wippii! Näin jo meidän uuden neuvolantädin kävelemässä käytävillä, et jee, tuolla se nyt menee. Mutta hetken päästä meitä tulikin huhuilemaan ihan joku muu täti. Hän paikkaili nyt tämän kerran, joku kokous kai oli mennyt aikamme kanssa päällekäin, mutta seuraavilla kerroilla meillä kyllä olisi juurikin se täti. No okei. Onneksi tämä täti L oli hirmuisen mukava, höpötteli pikkuiselle ja jutteli meidän kanssa ja antoi jopa hyviä vinkkejä. Rokotuksista huolimatta tämä oli mukavin neuvolakäynti pitkään aikaan! 

Neuvolakorttiin kirjattiin:

Suloinen ja hurmaava tyttö. Kasvaa hienosti, paino sopusuhtainen. Syö 6x/vrk. Nukkuu erinomaisesti. Jäntevä tyttö. Vatsallaan nostaa upeasti päätä ja vartaloa, käsistä nostettaessa pää seuraa upeasti. Sai 3 kk rokotukset.

Pituus 3kk iässä 62,2, paino 6570, pään ympärys 40,2.
(Pituuskasvu hieman hidastunut aiemmasta nopeudestaan, paino jatkanut tasaista kasvuaan.)

Rota annettiin taas suuhun liuoksena, toivotaan ettei tällä kertaa masu menisi kovin sekaisin (viimeksi meni vain vähän sekaisin reiluksi viikoksi). Sitä pieni kakoi ja itkeskeli pitkään, vaikka se annettiinkin pieninä erinä mahdollisimman varovaisesti. Pieni on kyllä ollut hieman tukkoinen ja aivasteleva, joten sekin saattoi vaikuttaa siihen että oli vaikeaa niellä liuosta. Rokotuksen ajan pieni oli isin sylissä, itse katselin muualle ja kaivelin tissiä valmiiksi esiin. Ensimmäinen rokotus meni aika lyhyellä huudolla, mutta toinen kirveli enemmän ja siitä tuli pidemmäksi aikaa paha mieli. Rokotusten jälkeen päästiin kuitenkin äidin syliin lohtutissille, minkä jälkeen olo olikin taas huomattavasti parempi. Tähän aikaan olisi muutenkin ollut syömisen aika ennen iltapäiväunia. Isi laittoi pienelle loput vaatteet ja ulkovaatteet päälle ja pieni nukahtikin isin olkapäälle melkein samantein. 

Jäätiin siis vielä hetkeksi juttelemaan pienen ruokailun aloituksesta, sillä halusin jo nyt alkaa valmistautumaan ajatukseen ja ottamaan asioista vähän selvää. Kiinteiden kokeileminen kun olisi tarkoitus aloittaa heti reissun jälkeen joten ajattelin tutkailla asiaa jo ennen reissua ja Pääsiäistä. Saatiin kunnan ohjeet imeväisikäisen ruokavaliosta, joista löytyy aika hyvin tietoa. Lisää ehdinkin vielä kaivella netistä ja kirjastosta. Tarkoitus olisi aloittaa kiinteiden kokeileminen rauhalliseen tahtiin 4,5 kk iässä aluksi yhdellä ja myöhemmin ehkä kahdellakin maulla viikossa. Aluksi voi kokeilla kasviksia, marjoja ja hedelmiä. 5-6 kk ikäisestä lähtien voi alkaa kokeilemaan viljoja ja lihoja. Vasta 10-12 kk iässä aloitetaan hapanmaitovalmisteista tavallisten maitotuotteiden kokeileminen.

Mauista harjoitellaan luultavasti eniten niitä makuja, mitä meillä perheen ruokavaliossa muutenkin käytetään, jotta siirtyminen yhteisiin ruokailuihin olisi myöhemmin helpompaa. Ainakin peruna, bataatti, porkkana, kesäkurpitsa, kurkku ja tomaatti tulevat alkuun listalle. Näitä myöskin soseutetaan mielellään itse ja voidaan kokeilla myös sormiruokailua jos siltä tuntuu. Erilaisia marjoja voisi myös soseuttaa itse, sillä meiltä löytyy aina pakkasesta ainakin mansikoita ja mustikoita. Pilttinä tykkään itse ruusunmarja-vadelmasoseesta, sitä tullaan varmastikin ostamaan kaupasta äidille ja tyttärelle ihan valmiina :) Banaania ja päärynää annetaan varmaan myös itse muussattuna, mutta ainakin joitain hedelmäsoseita uskoisin että ostamme valmiina. Äitikin nimittäin osti juuri tänään itselleen mangopilttiä mikä on ihan superhyvää turkkilaisen jogurtin kanssa! Samat ruoat koko perheen kanssa siis tavallaan jo alusta lähtien ;) 

Lihapuolesta meillä syödään itsekin aika monipuolisesti kaikkea, tosin sikaa ja kalkkunaa syödään aika harvoin (yllä olevia sorsia ei ole tarkoitus syödä!). Kypsennän varmaan pakkaseen valmiiksi jääpalamuottien avulla miniannoksia monesta eri lihasta/kalasta. Kaloista meillä syödään eniten lohta ja kuhaa, jälkimmäistä saadaan isältäni joka metsästää ja kalastaa. Viljoista tulee varmaan annettua eniten kaurapuuroa, mikä voidaan tehdä ihan tavallisista kaurahiutaleista. Halutessaan hiutaleet voi kuulemma surauttaa sauvasekoittimella jauheeksi ennen keittämistä, jotta puurosta tulee hienojakoisempaa ja se menee varsinkin ihan pienelle paremmin suusta alas. Katsotaan missä muodossa muita viljoja annetaan, jossain vaiheessa voi antaa myös ihan leipää.

Maitovalmisteista aloitetaan varmaan maustamattomalla jogurtilla. Meillä ei itse juoda maitoa ruokajuomana, joten saas nähdä saammeko pienen ruokavalion rakennettua riittävän monipuoliseksi ilman lehmänmaidon juomistakin kun hapanmaitotuotteita kuitenkin käytetään. Tällä hetkellä ajatuksena olisi jatkaa puolen vuoden täysimetyksen jälkeen osittaisimetyksellä noin vuoden ikäiseksi asti, jolloin pieni saisi äidinmaidosta monipuolisesti ravinteita. Tai siis melkein täysimetyksen sillä ruokakokeilut olisi tosiaan tarkoitus aloittaa jo ennen puolen vuoden ikää jotta saataisiin ihan ajan kanssa totuteltua sekä suuta että masua uusiin makuihin. Pääasiallinen ravinto tulisi silti puolen vuoden ikään asti tutusta ja turvallisesta tissistä.

Saas nähdä, alan itse hiljalleen miettimään näitä juttuja ja tutkailemaan myös tuota sormiruokailun puolta. Niin ja pitäisiköhän jokin ruokailualustakin vielä hommata? Playtray tuohon Stokken Tripp Trappiin olisi toiveissa, mutta onneksi sillä ei ole vielä mikään kiirus, eihän ennen puolen vuoden ikää tuohon vauvaistuimeen voi vielä siirtyäkään :)

Ihanaa kevätpäivää siis meiltä, flunssaniiskutuksesta huolimatta nautin kotimatkasta auringonpaisteessa vaunutellen (postauksen aiemmat kuvat vaunumatkalta) ja nyt toivotaan ettei pienelle nouse kuumetta rokotteista vaan ilta voi mennä hyvillä mielin! Parvekkeella ilmeisesti jo heräilläänkin..

<3 Eerika & Epeliina

Kommentit

Liirumlaarum (Ei varmistettu)

Miksi teillä on kiire aloittaa kiinteät jo tuossa iässä jos annatte ihan vain maisteluannoksia? Puolen vuoden iässä voi alkaa suoraan antamaan nopeammalla tahdilla uusia makuja ja pienen suolisto kypsyisi paljon tuossa ajassa... Vielä kun kasvaa hyvin äm:llä niin teinä en kiirehtisi :) on helpompaa antaa jo vähän reilumpia annoksia puolivuotiaalle, kun olen nähnyt että 4kk iässä vauvat vielä usein sylkee kaiken pois kun ei ole luontaista syödä muuta kuin rintaa. Oli kiva aloittaa kiinteät omalle lapselle 6kk iässä kun toinen osasi syödä hyvin itse sormiruokaa ja suu aukesi heti kaikelle mitä tarjosi. Oli sopiva hetki kiinteiden aloitukselle.

Ps maidon tulisi olla pääasiallinen ravinnonlähde 1v ikään, ei puolen vuoden. Kiinteät on sitä ennen ennen kaikkea tutustumista, maistelua ja harjoittelua. Se on sitä lapsentahtista vieroitusta.

Eerika
Bättre liv

Moi, ajatus siis olisi aloittaa ruokaan tutustuminen ja maistelu ihan rauhalliseen tahtiin ja katsoa miten pieni siihen reagoi. Mieluiten annettaisiin vain yhtä makua per viikko jotta nähtäisiin myös mahdolliset allergiset reaktiot. Näissä herkkyyskausissakin on ilmeisen paljon lapsikohtaista vaihtelua, jos alkuun tuntuu siltä ettei pieni ole vielä valmis niin kokeillaan sitten uudestaan vaikka seuraavalla viikolla! Eli ei haluta millään tavalla pitää kiirusta, mutta otetaan mielellään uudet maut ja ruokailutilanteen oppiminen hiljalleen elämään mukaan. Kuten jo tekstissä sanoin, aion tutustua aiheeseen vielä paremmin eli tarkoitus olisi ottaa selvää ensimmäisten ruokien lisäksi siitä miten ja milloin ruokailu olisi hyvä aloittaa ja miten vauva itse ilmaisee halunsa kokeilla myös kiinteitä ruokia. Kuka tietää vaikka aloittaisimmekin soseiden sijaan sormiruokaillen?

Ehkä ilmaisin hieman harhaanjohtavasti tuon pääasiallisen ravinnonlähteen.. yritin siis sanoa, että aluksi pieni olisi käytännössä pelkällä rintamaidolla ja ruokaa ei menisi alas nimeksikään vaan tarkoitus olisi maistella, tutustua ja harjoitella. 6-12 kk ikäisenä pieni alkaisi saamaan kiinteistä myös ravintoa rintamaidon ohella määrien hiljalleen kasvaessa. 

Oh, ensikertainen yrittää puhua kiinteistä niin näin siinä sit käy, että termitkin menee sekaisin :D

heips! meillä ainakin aloiteltiin vähän ennen 4kk ikää kiinteät ja sillä saatiin lisää tyytyväisyyttä ja pitempiä unia vaikka poika silloin veteli ihan omilla plussakäyrillään (7,5kg ja 62cm). Maito on edelleen tiukasti mukana (ukkeli just 8kk) mutta koko ajan pikkuhiljaa vähemmän.

Ja about nelikuinen ei osannut laittaa vielä hanttiin niin kuin kuuskuinen ;) Jokainen siis tavallaan..

Eerika
Bättre liv

Pitää tosiaan tutkailla asiaa ja katsoa miten pieni kehittyy, onko kiinnostunut ruoasta ja miten suhtautuu sapuskaan. Olisi kuitenkin kiva tutustuttaa pientä ihan rauhalliseen tahtiin tähän ruokien maailmaan ja uusiin makuihin eikä sitten joutua kiirehtimään puolen vuoden iässä jotta saadaan mahdollisimman monipuolisesti ruokia repertuaariin. Stay tuned niin nähdään miten tässä aloituksessa vielä käy! 4,5 kk, 5 kk tai 6 kk, ennemmin tai myöhemmin sinne suuhun tulee muutakin kuin tissi <3 Kiva kuulla, että teillä homma sujui hyvin vaikka aloititte jo vähän ennen 4 kk ikää!

Kylläpä meinaatte aikaisin aloittaa kiinteän ruuan maistelun, miksi ihmeessä kun pikkuinen kasvaa niin hyvin rintamaidolla?

Eerika
Bättre liv

Moi, en itse ajatellut että 4,5-5 kk olisi kovin aikaisin kun suosituksissa lukee 4-6 kk ikäisenä kiinteiden aloitus ja että viimeistään 6 kk ikäinen lapsi tarvitsee muutakin ruokaa rintamaidon rinnalle. Mutta ajatushan oli ottaa asiasta vielä enemmän selvää joten katsotaan miten ja milloin maistelu lopulta aloitetaan. Ilmeisesti osa aloittaa 6 kk ikäisenä sitten aika tahdilla. Ajatuksena siis oli aloittaa homma tosi rauhalliseen tahtiin maistellen ja tutkaillen eikä niinkään edetä vielä syömään kunnolla. Lusikallinen tai pari esim. kasvissosetta ei rintamaitoa voita hyvän kasvun takaamisessa (aika kevyttä verrattuna maitoon) eli kasvun parantaminen ei ole meillä kiikarissa vaan rauhallinen aloitustahti. Mutta jos pieni ei tunnu vielä valmiilta niin homma voi siirtyä ja kokeillaan sitten vaikka seuraavalla viikolla uudestaan! Nyt on vielä hyvää aikaa tutkailla näitä juttuja ja etsiä vinkkejä, ohjeita ja reseptejä.. hiljalleen :)

ok, meillä vauveli aloitti kiinteät 6kk iässä, mutta vielä 8kk iässä kiinteää ruokaa meni vain muutama lusikallinen päivässä - taisi olla rintamaito liian hyvää :D ja silti kasvoi hyvin, terkkari ei meinannut millään uskoa että elää lähinnä maidolla.

Vierailija (Ei varmistettu)

Olisi mielenkiintoista tietää millä lastenallergologit perustelivat varhaista kiinteiden aloitusta? Itse olen tottunut ajattelemaan, että sitä parempi ruokien sopimisen kannalta, mitä pidempään suolisto saa rauhassa kypsyä.

SS (Ei varmistettu) http://hyvavoittaa.blogspot.fi/

Meillä aloitettiin myös 4kk iässä maistelut. Täysin siitä syystä, että maitoallerginen tai ainakin herkistynyt vauvamme oireili vatsallaan lähes kaikkeen. Niin Pikkujätin lääkärin kuin neuvolalääkärin ohje oli aloittaa kiinteät, että useimmilla suolisto tasapainottuu niiden myötä. Aikaisella kiinteiden aloituksella, vaikka rintamaidolla kasvettiin hyvin, oli tarkoitus kenties pidentää yöunia ja tasapainottaa neidin vatsaa. Imetysdieetti ei todella ole placeboa, vaan meillä toimi selkeästi. Siinä vaiheessa kun olin maidottomalla dietillä, alkoi viimein tytön masuvaivat helpottaa. Samaan aikaan aloiteltiin kiinteitä, että molemmilla oli varmaan vaikutusta asiaan. Olin imetysdietillä neidin ollessa 3,5kk-6kk, jonka jälkein lisäilin maitotuotteet pikkuhiljaa ruokavaliooni ja enää hän ei ole niihin oireillut. Ny tytöllä ikää 7,5kk. Kiinteistä vielä, maistelukausi kesti kaikkiaan 5viikkoa ja sne jälkeen meillä on mennyt mukavasto soseita alas. Okeasti todella hyvin ja täydet viisi ateriaa on ollut 6kk iästä alkaen. Meillä mentiin herkän vatsan takia todella rauhaksiin ja esim puurotouhut aloitettiin vatsaystäcällisillä hirssillä ja riisillä, joita saa antaa 4kk alkaen. Yöuniin ei kiinteitä juuri vaikuttanut, ennen kuin nyt. Nyt hän nukkuu täydet yöt vailla syöntiä. Syö viisi ateriaa päivässä ja tankkaa rinnalla 5-6 x päivässä. Ensimmäisen puoli vuotta rintamaito pääasiallinen ravinto, seuraavan puolen vuoden aikana tavoite kääntää homma niin, että kiinteistä pääravinto ja maito lisänä. :) Suosittelen tekemään niin miten itsestä tuntuu hyvältä ja sopivalta teidän pienelle.

ekoemo
ekoemo

meilläkin herkkämahainen maitoallergikko, mutta kun aloitettiin kiinteät hieman ennen 4kk mahavaivat vain lisääntyi ja aika varoen on täytynyt mennä siitä lähtien. nyt 11 kk iässä syö suuria määriä kaikenlaista mihin on tottunut mutta ei esim. maitoa, munaa, palkokasveja, vehnää, ruista... ja mulla välttämisdieetillä em. jutut. mutta tosiaan lapset ovat erilaisia ja kokeilemallahan sen näkee!

Harriet

Suosittelen menemään oman fiiliksen mukaan! Sinä tiedät kyllä mikä on oikea aika ja tapa aloittaa kiinteät. Kannattaa tietenkin kuulostella ympäristöä, neuvolaa, kavereita mutta älä ota niistä paineita :)

Meillä alettiin syömään kiinteitä 3,5kk iässä. Oli hyvin aikaa totutella uusiin makuihin sekä ruuan erilaisiin koostumuksiin. Ihan ensinhän kuitenkin opetellaan syömään lusikasta, mikä voi kestää sekin. Meillä kesti viikon tajuta, että lusikka ei ole tissi. Yliherkkyydet marjoille ja kasviksille selvisi paremmin, kun tahti on hidas.

Jos olisimme aloittaneet kiinteät vasta 6kk iässä tai myöhemmin niin olisi tullut hirveä kiire, koska  kun lapsi alkaa liikkumaan niin energian tarve kasvaa. Nyt 8,5kk ikäinen syö yhteensä 1,5l puuroa, soseita päivässä ja maito vielä päälle.

Hei kysäisen nyt tässä niistä sun imetystyynyistä, kun sulla taisi olla doomoo ja jokin muu.
Onko ollut paljon käytössä ja mitä kannattaa ottaa huomioon ostettaessa imetystyynyä?

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.