Ladataan...
Bättre liv

Tällä viikolla tuli täyteen puolitoista vuotta. Siis voi apua! Kun vielä vuosi sitten ihmeteltiin miten kiinteiden syömistä aloitellaan, on meillä nyt jo iso tyttö joka syö itse sormien lisäksi myös lusikalla ja haarukalla ja juo itse vetensä isojen kupista. Pesee itse kätensä ja suunsa kun hänet nostaa hanan äärelle. Osaa pyytää "(v)että" ihan omin sanoin tai "tota", "ai avokadoa", "joo". Voi meidän isoa pientä!

Mitat 1v 6kk neuvolasta

 • Pituus: 79,2 cm
 • Paino 9750 g
 • Pään ymp. 46,8

Juuri nyt meillä osataan ja puuhataan:

 • Kävellään, juostaan, mennään portaita kaiteesta kiinni pitäen, kiivetään joka paikkaan, ylitetään kynnykset itse ym.
 • Sanoja mm. (v)että, kiitos, ei ole, heihei, loppu, tippui (pippui), joo, ei, tota, tätä, isi, äiti, hauhau, kvaakvaa, koira (koia), kissa (kitta), piiloon, kukkuu..
 • käyttää sanoja itse kommunikoidakseen mutta myös toistaa perässä uusia sanoja
 • ymmärtää lähes kaiken mitä puhutaan, hyvässä ja pahassa
 • tahtoo tehdä kaiken ihan itse, osaakin laittaa pyykit koneeseen ja koneen päälle, itse pipon ja lapaset, kumpparit..
 • lueskelee paljon kirjoja, osaa osoitella niistä pyydttyjä asioita, ennakoi mitä seuraavalla sivulla tapahtuu
 • tykkää pukea vaatteita päälle ja valita niitä itse, kulkea sisällä kengät jalassa, lähteä ulos, mennä pyöräilemään, käydä leikkipuistossa tekemässä hiekkakakkuja, keinumassa ja työntämässä kärryjä, tykkää mennä uusiin paikkoihin ja innostuu nähdessään muita lapsia
 • löytää ulkoa (ja sisältäkin) kaikenlaisia aarteita mitä kannetaan mukana
 • vaatekoko 80-86
 • hampaita: 10

Nukutaan:

 • 1 päiväunet klo 12 alkaen, kesto 1,5 - 3 h (kotiparvekkeella pisimmät)
 • Yöunet noin klo 21-6.30

Syödään itse:

 • Lusikalla ja omalla pikkuhaarukalla ihan itse, käsillä auttaen
 • aikainen aamupala, välipala, lounas, välipala, iltaruoka ja iltapala
 • Syö samoja ruokia koko perheen kanssa, ulkona syödessä jaetaan myös samat ruoat
 • Lemppareita pastaruoat, tomaatti, kurkku, avokado, rahka, juusto, kinkku ja croisantit. 
 • Matkaeväänä tykätään hörppiä smoothieta pillillä.

Äidin mielestä tämän hetken plussat ja miinukset

 • Kommunikointi helpottaa eloa, vaikkei tyttö kaikkea osaisikaan sanoa, hän vastaa kun kysyn tarkoittiko hän tätä ja ymmärtää kun kerron mitä tapahtuu
 • Hauskat jutut!
 • Parhaat leikit, mennään piiloon, juostaan toisiamme kiinni, rakennetaan legotorneja, luetaan kirjaa..
 • tyttö nukahtaa ihanan helposti päiväunille ja nukkuu pitkään
 • nukahtaa hyvin myös yöunille eikä heräile yöllä ellei ole jokin hätänä (hampaat, kuume, nuhanenä tms.)
 • jatkuva uuden oppiminen
 • syö itse tosi hyvin ja sotkee tosi vähän
 • syödään samaa ruokaa
 • nauttii leikkipuistoista, osaa mennä itse liukumäestä portaineen kaikkineen ja tehdä hienoja hiekkakakkuja
 • osoittaa temperamenttisesti omaa tahtoaan tämän tästä
 • haluaisi tehdä kaiken itse, muttei aina voi tai osaa
 • elo on kovin intensiivistä

Touhua meillä kyllä riittää sillä aina pitää olla menossa. Vaikka töissä käyminen on vähentänyt aikaa ja lisännyt kiirettä, se toisaalta on myös auttanut nauttimaan ajasta tytön kanssa. Johonkin on kadonnut se tunne, että "antakaa mun edes hetki olla rauhassa!". Iltaisin käyn ilomielin tytön kanssa uloilemassa ja puistossa kun aiemmin valitsin mieluummin lenkin koirien kanssa irrotakseni edes hetkeksi tytöstä. Tytön kanssa sitä jotenkin vaan keskittyy häneen ja siitä tarvitsee hengähdystaukoja. Välillä mietin, että olisin varmastikin viihtynyt kotona pidempäänkin jos niitä olisi ollut mahdollista saada.

Pienen päivärytmi (vapaapäivältä)

6.30 Tyttö herää ja herättää meidätkin. Aamupiirretyt telkkarista, halit sohvalla, aamupala, aamutoimet. Arkisin äiti ja isi menisivät töihin, tyttö hoitoon.
9.00 Välipala
- ulkoilua, leikkimistä, mennään jonnekin -
11.00  Lounas
12.00 Päiväunille vaunuihin
14 - 15 Herää
15-16 Välipala
17.30 Iltaruoka
- ulkoilua, leikkimistä -
20.00 Iltapala, iltapesut, iltatouhut
21.00 Nukkumaan

Tyttö alkoi heräämään aikaisin aamulla jo ennen hoidon aloitusta, mutta hoitoaamuina oli kyllä kätevää kun ei tarvinut lähteä herättelemään unista tyttöä vaan hän nousi aivan itse (ja herättää usein meidätkin). Päivisin puuhataan mitä puuhataan, aamupäivisin ollaan usein menossa ja taas illalla ulkoillaan. Harvemmin sisällä leikitään pitkiä aikoja putkeen sillä kaikki tavarat alkavat olemaan hetkessä levitettynä pitkin kämppää ja tyttökin jo hakee kenkiään että mennäänpäs nyt ulos. 

Tytön kanssa on aivan ihanaa mennä paikkoihin, nähdä ihmisiä, ulkoilla, pyöräillä, käydä syömässä ja kahvilla. Toki aika intensiivistiä ja monessa asiassa täytyy ennakoida ja auttaa, mutta hirveän hauskaa meillä vaan on. Syödään pastaa ja vesimelonia lounasravintolassa jammaillen musiikin tahtiin. Katsellaan ikkunasta mitä ulkona tapahtuu. Keräillään kiviä ja kukkia pikkuämpäriin ja tehdään maailman parhaita hiekkakakkuja. Maailman parasta seuraahan tämä on, meidän pikkuihminen!

Ihanaa kesää <3 Eerika & Epeliina (1v 6kk äiti ja tytär)

Ladataan...

Ladataan...
Bättre liv

On pitänyt kirjoittaa hoidon aloituksesta, mutta sehän jo loppui! Tyttö siis oli hoidossa toukokuun alusta Juhannukselle (miinus matka siinä välissä) ja nyt mennäänkin jo isin kesävapaissa. Kahden aikuisen työn ja yhden lapsen hoidon yhdistäminen oli kyllä aikamoista rumbaa. Viimeisellä viikolla mies oli kahtena päivänä työreissulla ja piti jo vähän hengitellä. Muuten hoidossa meni oikein hyvin ja ollaan oltu kovin tyytyväisiä siihen miten kaikki lopulta hoitui. 

Pienet koomat työ- ja hoitopäivän jälkeen viime viikolta..

Miehen kesävapaat tulevat kuitenkin tosi hyvään vaiheeseen. Jo kahdessa päivässä olen huomannut miten paljon helpottaa kun tietää toisen vanhemman olevan lapsen kanssa kotona. Jotenkin sinne töihin on helpompi mennä ja palata ilman huolia. Mies siis viettää seuraavat 2 kk tytön kanssa kotona, itse lomailen muutaman viikon yhtä aikaa. Toivottavasti isi ja tytär lähentyvät entisestään tänä aikana ja hoitorutiinit tulevat yhä vaan tutummiksi! Saattaa syksykin tuntua päiväkodin aloituksineen vähän helpommalta kun perheessä on enemmän balanssia äidin ja isin kesken (ainakin tytön näkövinkkelistä).

Isin kanssa on mm. rakennettu torneja ja käyty pyöräilemässä!

Blogin kirjoittaminen on tosin nyt lähes mahdotonta, sillä ainut mahdollinen aika sille on tytön nukahdettua ja aivotoiminta on vaan aika sumeata tähän aikaan. Nyt siis huomiset työvaatteet valmiiksi tärkeää palaveria varten, kamomillateen hörppimistä, iltapesut ja unille. Sain viime yönä pitkästä aikaa nukuttua sellaiset unet, että aamulla oli levännyt olo ja ajattelin koettaa uusia sen!

Peeäs. Olipas aikamoiset Juhannuskelit kuten kuvasta näkyy :) Me vallattiin omakotitalo, mitäs te muut puuhasitte?

<3 Eerika & Epeliina (1v 6kk äiti ja tytär!)

Ladataan...
Bättre liv

Onni on kesäinen hoitovapaaperjantai! On kyllä ihanaa viettää perjantait kaksin tytön kanssa. Tänään tehtiin taas kivoja asioita yhdessä, mentiin pyörällä leikkipuistoon, käytiin ulkona lounaalla, nautittiin auringosta, nähtiin mamma- ja taaperokavereita ja just nyt vietetään rauhallista päiväuniaikaa kotona. Ehdin taltuttaa tiskivuoren ja imuroida pikaisesti ennen viikonloppua. Pistää pyykkikoneen pyörimään ja istahtaa koneelle. (Tai itseasiassa ihan ensimmäiseksi söin jäätelöä, noms. Olenhan kuitenkin ihminen!) Illalla lähdetäänkin jo anoppilaan aka mummolaan viikonlopuksi.

Tyttöjen lounas, nomnomnom!

Tuttuun tapaani olen miettinyt teinkö virheen kun menin jo töihin (en, sillä tarvitsin sitä juuri nyt), pärjäänkö töissä ja antaako ne mulle potkut kun en olekaan niin loistava (pärjään ja en saa potkuja kun olen ihan riittävän loistava ja ne ei ole monstereita), teinkö virheen kun siirryn syksyllä tekemään 5pv/vko syksyllä ja mies 4pv/vko (en, koska on tosi hyvä että mies ottaa enemmän vastuuta tytöstä ja pystyn keskittymään uuteen työhöni paremmin). No, joka tapauksessa pohdin myös valittiinko me oikea päiväkoti (valittiin fiiliksellä eli valittiin oikea) ja miten ihmeessä me jatkossa selvitään (ihan hyvin vaikka ei tämä arki tästä sen helpommaksi tule muuttumaan). Ei näitä näköjään pysty olemaan murehtimatta, vaikka aikaa sille ei oikeastaan olekaan.

Työmatka on ollut omaa aikaa ja puhdasta onnea, tai tällä viikolla myös aikaavievää ja ahdistavaa fiiliksestä riippuen.

Töissä on mennyt hyvin. Olen saanut loistavia onnistumisen kokemuksia ja päässyt sisään työporukkaan. Alkuun olin aivan onnessani kaikesta uudesta ja omasta ajasta, tällä viikolla olen tosin ollut väsynyt ja vähän huonommalla tuulella (miksei kukaan kertonut että PMS-oireet ovat lapsen saamisen jälkeen kertaa sata ja samoin menkkakivut?). Tytöllä on mennyt hyvin hoidossa, tällä viikolla hän on aamuisin mennyt suoraan leikkimään tai pyytänyt hoitajan syliin ilman itkuja. Mies on vienyt ja hakenut tyttöä lähes joka päivä, itse hoidan homman vain kun mies ei pysty. Minulla siis on pidempi työmatka, joten vaikka lähdemme usein samaan aikaan, ehtivät mies ja tyttö takaisin kotiin vähän ennen minua.

Ollaan ehditty iltaisin hiekkalaatikolle <3

Iltaisin on vuorossa pikainen ruoanlaitto, iltaruoka, leikit, koirien lenkit, iltaulkoilut, iltapuuro, iltavillit ja tytön unet. Tiskikoneen tyhjennys ja täyttö, iltapala, koirien iltapisutus, seuraavan päivän tavaroiden valmiiksi laittaminen ja hetki sohvalla / koneella / venytellen / joogaten / yhdessä. Jonakin iloitna jommallakummalla on lisäksi ollut omia menoja. Aika haipakkaa siis mennään ja käytännössä jompikumpi on kokoajan tytön kanssa ja toinen hoitaa muita asioita ja sitten taas vaihdetaan. Silti ollaan ehditty leikkiä tytön kanssa rauhassa puistossa ja nähdä naapurissa asuvia taaperoita vanhempineen.

Kotipäivän aamusylittelyt, arkiaamuinakin pyritään olemaan hetki ihan vaan lähekkäin.

Ruoat ollaan pyritty ostamaan kerran viikossa plus pieni täydennys viikolla, viikon ruokalistat teen sunnuntaisin ja viikonloppuna tehdään myös isosti ruokaa arkea helpottamaan. Ollaan tällä viikolla myös hyödynnetty kotiinkuljetusta ruokakaupasta ja viime viikolla meillä kävi siivooja. Arjen helpotuksista on pitänyt muutenkin kirjoitella, mutta siivoojaa voin siis näin pikaisesti tässä jo suositella. Kevään ajan meillä on käynyt siivooja 3-4 vko välein jolloin meidän ei tarvitse kuin tehdä pikkusiivouksia sillä välin. Ilman tätä kaikkea en tiedä miten mahdottomia nämä viikot olisivatkaan olleet. Välillä kaikki on mennyt vallan hyvin, mutta onhan tämä aikamoista touhua, työleiriä ja väsymystä kuitenkin. Täysin vapaa aika tulisi kyllä tarpeeseen!

Pyörän peräkärry on ollut aivan upea, sitä ei edes huomaa vetävänsä, mitä nyt saa lisävastusta polkemiseen. Tyttö viihtyy ja äitikin saa arkeen kivasti liikuntaa viemällä tytön fillarilla kauemmaksi puistoilemaan. Samalla saa viettää aikaa tytön kanssa jumpalle karkaamisen sijaan!

Parin viikon päästä mies jääkin jo kesälomille ja isyysvapaille joten sitten ei tarvitse hetkeen huolehtia hoitoon viemisistä ja tarkoista aikatauluista. Totutellaan taas uuteen arkeen kun syksy tulee ja tyttö aloittaa pienessä päiväkodissa. Odotan jo melkein innolla, mutta samalla hieman kauhullakin. Onneksi sitä ennen on edessä ihana koko perheen kesä! Voidaan viilettää fillareilla merenrantaan, leikkiä hiekkarannoilla ja puistoissa, reissata Suomen ihanissa (kesä)kaupungeissa ja makoilla riippumatossa. Grillata ja käydä syömässä hyvin, leikkiä turisteja kantakaupungissa ja tehdä treffejä Lintsille ja Korkeasaareen. Kesästä kolme viikkoa menee itsellänikin loman merkeissä ja onhan näitä viikonloppujakin useampi edessä. Ehkä me ei vielä sitä syksyä murehdita :)

Ihania kesäpäiviä sinne, me karataan anoppilan/mummilan pihalle ja pöperöille täältä kaupungin vilskeestä!

<3 Eerika & Epeliina (1v 5kk äiti ja tytär)

Ladataan...