Äänet on laskettu

Bluestocking

Se oli siinä. Näissä vaaleissa ei äänestetty Trumpin puolesta, vaan vanhaa vastaan. Turhautuminen ja vihastus on purettu vaaliuurnilla ja tässä sitä nyt ollaan: maailman mahtavimman valtion presidenttinä on mies, jonka politiikasta ei tiedetä juuri mitään, mutta arvoista sitäkin enemmän. Rasismi, naisviha ja faktojen käyttäminen vessapaperina ovat olleet Trumpin vaaliase. Uskomatonta mutta totta: se puri.

 

Tärkeämpää kuin se, mitä Trump ajattelee, on, että Trump sanoo suoraan mitä ajattelee. Trump on raikas tuulahdus politiikan ulkopuolelta. Trump on erilainen, Trump on rohkea. Rohkeasti rasisti, voisi joku lisätä, mutta sitä ei kuunnella. Edes köyhempiä änestäjiä ei kiinnosta, että Trump on luvannut mittavia verohelpotuksia rikkaille, mikä lisää tuloeroja ja köyhyyttä entisestään.

 

Trump on vanhojen valtasuhteiden ystävä: hän haluaa pitää naiset aisoissa tiukentamalla aborttioikeutta ja maahanmuuttajat aisoissa rakentamalla muureja vihan voimalla. Se ei ole raikasta, mutta sen sanominen yksinkertaisin lausein on politiikassa uutta. Faktoista viis. Viis ilmastonmuutoksesta, joka ei kuulemma ole totta.

 

Maailma tuntuu liikahtaneen uuteen asentoon. Kesäkuussa, kun äänestettiin Brexitistä, ei sen toteutumiseen uskonut kukaan. Eivät asiantuntijat, eivät gallupit, tuskin edes Boris Johnson. Asiantuntijat ja gallupit eivät uskoneet myöskään Trumpin voittoon. Nyt tapahtuu asioita, joita ei voida ennustaa. Se tuntuu pelottavalta.

 

Populismi on maailmalla huipussaan. Suomessa huippu hiipui hallitusvastuuseen: Perussuomalaisten kannatus on vuoden 2011 jytkyn jälkeen pudonnut 19,1 prosentista 8,5 prosenttiin. Se on valtava pudotus. Briteissä sen sijaan Brexitin Leave-siipi lupasi 350 miljoonaa EU:lle menevää puntaa siirrettävän jatkossa terveydenhuoltoon, mutta perui puheet heti voitettuaan äänestyksen, mitä eivät ilmeisesti itsekään uskoneet tapahtuvan. Nigel Faragen mukaan rahan lupaamisessa kyse oli ”virheestä”. Todellisuudessa kyse oli valheesta.

 

On laiha lohtu, että Trumpin valheet selviävät äänestäjille vasta kuukausien ja vuosien mittaan. Siihen asti on rakennettava vahvaa feminististä ja antirasistista vastavoimaa.

 

Rakennetaan sitä yhdessä.

 

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Bluestocking somessa: FACEBOOK & INSTAGRAM

Kommentit

Erica K (Ei varmistettu) http://ericakarppinen.blogspot.fi

Hyvä kirjoitus, samoja ajatuksia on pyöritelty omassa, ja takuulla vähän yhden jos toisen pääkopassa :)

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos Erica K! Pyöritellään muuten takuulla jatkossakin -  veikkaan että about neljä ennätyspitkää vuotta...

Räyhälä
Räyhälä

Hyvin tiivistetty. Nyt täytyy sitten aloittaa maailman muuttaminen toden teolla ja pistää kampoihin. (Tosin Trumpin kampaan joku on selvästi jo sujauttanut jotakin.)

Minja Koskela
Bluestocking

Jep! Eikun feminististä vastavoimaa tulille!

tinndy

Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Olen joka sanasta samaa mieltä.

2010-luvun oikeistolainen populismi alkaa kyllä oikeesti kuumottaa. Trump-, Brexit- ja jytkykeissien lisäksi Ranskan äärioikeistolainen Le Pen kerää kovasti kannatusta ja Itävallan presidentinvaalit uusitaan, jotta oikeistopopulistien Hofer voisi sittenkin voittaa. Sit kun samalla saa lukea tällaisia uutisia rasististen ja muukalaisvihamielisten rikosten lisääntymisestä, voi vain miettiä, että mitä vittua täällä tapahtuu.

Mä valvoin koko yön, koska luulin että Yhdysvaltain ensimmäinen naispresidentti nousisi valtaan aamunkoitteessa. Ei noussut perkele. Kävelin aamulla pakkasessa kotiin 100 metrin pituisen ruokajonon ohi ja itku melkein pääsi siitä, millaiseksi länsimainen yhteiskunta muuttuu.

Oon mukana rakentamassa feminististä ja antirasistista ja vasemmistolaista ja oikeusvaltiolle ominaista vastarintaa. Nyt sitä ääntä!

 

Minja Koskela
Bluestocking

Joo, mä heräsin vaaliaamuna 5.30. Ei ois kannattanut. Ranskan vaalit huolettaa mua niiiiin paljon. Mutta kyllä: pidetään ääntä! Mukana myös!

Kommentoi

Commenting is closed.