#kaameimmatmenkat eli sananen kuukautistabuista

Bluestocking

Twitterissä on maanantaista saakka voinut käydä keskustelua aiheesta #kaameimmatmenkat. Keskustelu tulee tarpeeseen, sillä kuukautisista puhumista kaihdetaan edelleen. Menkat ovat siis vieläkin, vuonna 2016, jossain määrin tabu. Siksi myöskään kuukautiskivuista ei juurikaan kuule puhuttavan julkisesti.

Juuri siitä syystä minä aion osallistua #kaameimmatmenkat -keskusteluun ja kertoa, mitä (endometrioosiin liittymättömät) kuukautiskivut voivat pahimmillaan olla.

Olen kokenut #kaameimmatmenkat niin monta kertaa, etten tiedä, mistä aloittaa. Kerran olen esimerkiksi herännyt keskellä yötä viiltävään kipuun alavatsassa, ja hätänumeroon soitettuani päätynyt talutettavana sairaalaan - ja suoraan tiputukseen. Epäiltiin, että munasarjoissani olisi räjähtänyt (sic!) kysta, mutta seuraavana päivänä jatkotutkimuksissa gynekologi totesi, että kyse on “vain” ovulaatiosta. Seuraavan kerran, kun vatsakivut yltyivät ovulaation aikaan sietämättömiksi, tiesinkin siis jo, mistä oli kyse. Tällä kertaa keikalta kotiin tuleva DJ-poikaystäväni löysi minut aamuviideltä keittiön lattialta ulisemasta sikiöasennosta ja kuskasi minut suorilta päivystykseen. Siellä kipu otettiin tosissaan vasta, kun oksensin vaahtoa ja menetin kivun vuoksi tajuntani. Puhumattakaan niistä kerroista, kun olen kuukautiskipujen kourissa vaikeroinut yön vessan lattialla ja oksentanut kivusta. Tätä taustaa vasten yläkoulun kouluterveydenhoitajan ja muutaman muun terveydenhuollon ammattilaisen minulle suuntaama ohjeistus siitä, että kevyt urheilu auttaa kipuihin, tuntuu lähinnä vittuilulta.

Parikymppisenä opiskelijana, kun jouduin olemaan kuukautiskipujen vuoksi osa-aikaisesta työpaikastani poissa pari kertaa, vihjasi työkaveri, että (cis-mies)pomo ei välttämättä uskoisi kenenkään tulevan kuukautisista niin kipeäksi, ettei voisi mennä töihin. Helsingin Sanomat kirjoittaakin, että naisvaltaisilla aloilla kuukautisista puhuminen saattaa tuntua helpommalta. Mutta miksi ihmeessä kuukautiset, jotka koskevat karkeasti puolta väestöstä, ovat asia, joiden aiheuttamista kivuistakin puhuminen on joissain yhteyksissä liki mahdotonta?

Kuukautispuhe rajoittuu usein yksityiseksi sananvaihdoksi sellaisten ihmisten välillä, joilla on kuukautiset. Muissa konteksteissa kuukautispuheesta on tehty mahdollisimman kliinistä: mainoksissa kuukautisveri korvataan sinisellä nesteellä, Instagram sensuroi Rupi Kaurin esteettisesti varsin säyseät kuukautisvalokuvat, ja New Yorkissa pohdittiin, voidaanko julkisessa tilassa esillä olevan kuukautissuojamainoksen yhteydessä käyttää sanaa “period” (kuukautiset). Ääneenlausumaton, mutta kristallinkirkas viesti vaikuttaakin olevan, että kuukautiset ovat ok, kunhan ne eivät näy, eikä kukaan tiedä sinulla olevan sellaisia. Diskurssissa, jossa mallinaiset viilettävät silmää vinkaten kokovalkoisissa (“kukaan ei tiedä, että sisälläni on tamponi!”), ovat viiltävä kipu ja ohivuodot asia, joita tulee hävetä ja joista tulee vaieta. Esimerkiksi huipputennispelaaja Tara Moore kertoo nähneensä painajaisia Wimbledonin valkoisista tennisasuista ja kuukautisista. “Meidän pitää pärjätä asian kanssa, josta kukaan ei oikeastaan puhu”, Moore sanoo. On jokseenkin ankeaa, että elämme edelleen maailmassa, jossa aikuiset ihmiset näkevät menkkapainajaisia eivätkä voi kertoa pomolleen poissaolon syytä, jos se liittyy infernaalisiin kuukautiskipuihin eikä esimerkiksi migreeniin.

Omat kipuni ovat hormonaalisen ehkäisyn vuoksi hallittavissa (btw yksi syy siihen, miksi olen allerginen e-pillerien demonisoinnille). Olen kuitenkin edelleen harmissani siitä, että kuukautiskivuista ei voida puhua yhtä mutkattomasti kuin vaikkapa päänsärystä tai hartiavaivoista. Väitän, että kun kuukautisten stigma vähenee, voidaan kuukautiskivuista puhua vapautuneemmin ja ne aletaan ottaa tosissaan aiempaa laajemmin.

 

Jos kärsit rankoista kuukautiskivuista, joita ei olla tutkittu, on hyvä selvittää, että kyseessä ei ole endometrioosi (lisätietoa endometrioosiyhdistyksen sivuilta). Suosittelen lukemaan myös toimituksen blogin jutun endometrioosista ja kuukautiskivuista täältä.

 

Kommentointi sallittua ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Bluestocking Facebookissa, Minja Instagramissa.

Kommentit

Juliaihminen
Juliaihminen

Amen to this. Itse kärsin 14-vuotiaana niin järjettömistä kuukautiskivuista, että kaksi päivää kuusta meni aina itkiessä ja oksentaessa vessan lattilla sikiöasennossa. Jos menkat alkoi koulussa, piti toivoa että ehdin ajoissa kotiin. Kerran oksensin bussiin. 

Tästä syystä myös minä oon allerginen e-pillereiden täydelle demonisoinnille. Se oli aivan helvetin emansipoivaa saada se demoninen menkkahelvetti kuriin ja tulemaan mahdollisimman harvoin.

Minja Koskela
Bluestocking

Kuulostaa tutulta (ja aika hirveeltä). Kiitos jakamisesta! Pitänee kirjoittaa erikseen oodi e-pillereille... :)

Mua jotenkin naurattaa että edelleen tulee välillä kuiskattua puolin ja toisin kavereiden kans et kun on nää kuukautiset, koska apua jos kukaan ulkopuolinen kuulisi :D 

Mä kärsin myös läpi kouluvuodet kivuliaista kuukautisista ja jouduin usein olemaan pois koulusta. Vasta parikymppisenä omasta aloitteestani hain e-pillerit jotka tekivät kuukautisista siedettävät, ei tarvinnut herätä keskellä yötä, puhumattakaan siitä että töissäkin onnistui vihdoin olemaan ilman kovaa kipua ja vessassa ramppaamista. Jokunen vuosi sitten yritin (pillerikauhun ollessaan pahimmillaan) lopettaa pillereiden käytön, mutta jo ensimmäiset kuukautiset saivat sellaiseen kipuun ja kovaan vuotoon ettei esim. työnteosta tullut mitään. Sitten kun kerroin kesken työpäivän naispuoliselle vuorovastaavalle tilanteesta ja että jos voisi nyt käyttää niitä sisään tehtyjä tunteja niin mut passitettiin työterveyden kautta jossa hyvin hämmästynyt terkkari sitten mietti että mitähän saikkulappuun kirjoittaa. Siihen sitten kirjoitettiin lopulta ripuli. 

Tämän episodin jälkeen sain onneksi gyneltä synninpäästön ja aloin hyvällä omalla tunnolla taas pillerit, eikä tarvinnut enää huolehtia. Mä kyllä kiittelen kohdalleni osuneita terveydenhuoltoalan ammattilaisia, ovat selittäneet haittapuolet mutta pääasiallisesti ovat enemmän ymmärtäneet ne pillerittömyyden haittapuolet just mun kohdalla. Joidenkin kavereiden osalta taas pillereiden kriittisyys on ollut sen verran kovaa että olenpa joutunut tokaisemaan mun kroppa, mun päätös-lauseen muutaman kerran. Keskustelu on sallittua tässäkin asiassa mutta täystyrmäys ja pelottelu ei.

Minja Koskela
Bluestocking

Pillereitä lopetettaessa kivut ovat kuulemma pari kuukautta pahimmillaan. Mulla on täsmälleen sama juttu, että lopetin pillerit hetkeksi, koska kriittinen hormonikeskustelu, ja siitä juontuikin sitten yksi sairaalareissuista seuraavan ovulaation aikaan. Pillerit helpottaa kipuihin NIIN paljon, että on sietämätöntä joutua perustelemaan niiden käyttöä kellekään. Elämänmittaiseen hormoniputkeen tulisi lääketieteessä toki suhtautua järkevän kriittisesti, mutta jotain menee pieleen, kun tyypit alkaa osoitella toisiaan pillereiden käytöstä. Hormonit on ainoa, mikä mua kivuissa jeesaa. Siinä vaiheessa, kun makaa itkien vessan matolla ja oksentaa kivusta nukkumisen sijaan, on ihan turha jeesustella buranalla, liikunnalla ja kuumilla kääreillä vatsan päällä. Gotta love them hormones!

Emilia M

Toi on kyllä hämmentävää, että terveydenhuollon ammattilainenkaan ei voi/osaa kirjoittaa, että sairasloman syy kivuliaat kuukautiset. Onko ripuli jotenkin vähemmän hävettävää?

Suvi K.
Sisunainen

Mä kärsin kanssa nuorempana kovista menkkakivuista, ja aika monta kertaa mietin, moniko mies menis kouluun tai töihin, jos niitä olis pistetty puukolla mahaan (oletan, että kivun ja verenvuodon määrä on jotenkin verrattavissa). Naisten taas ilman muuta oletetaan menevän töihin menkoista huolimatta.

Mulla kanssa tilanne on nykysin helpottunut uskomattomasti, kun vihdoin yks lääkäri älys määrätä mulle minipillerit, joilla menkat on käytännössä hävinny kokonaan. On niin ihanaa, kun ei tarvii enää suunnitella kaikkea elämää sen mukaan, että joka neljännen viikon mieluiten makais sängynpohjalla.

Naislaif
Naislaif

Pillerit, keltarauhashormonit ja synnytykset. Kokeiltu. Kipujen kanssa selviän suurella määrällä Buranaa, mutta lisävaikeutena on kovat vuodot. Nauran, kun ei ärsytä, mainoksille, joissa kaunis nainen piehtaroi yösiteessään ja mitään ei valu lävitse. Supertamponi lisättynä yösiteellä ja silti tulee lävitse, jopa tunnissa. Kuukautiset ovat siis perkeeen keksintö. 

Monta reissa jäänyt tekemättä, töistä poissaoloja ja monta  romanttista tuokiota jäänyt odottamaan menkatonta hetkeä. 

Huoh, odotan jo vaihdevuosia. 

Helmi K
sivulauseita

Kiitos, taas, niin tärkeää asiaa.

Mulla on ollut koko elämäni kivuliaat kuukautiset (myös tilannut kerran ambulanssin jne) mutta synnytyksen jälkeen kivut lientyivät (luojan kiitos) ja tilalle tuli (tietenkin) täysin sekopäinen, itkuinen, levoton, raivoisa ja ahdistunut olotila joka kestää päivästä kolmeen. Eikä yhtään auta vaikka järjellä tiedän mistä on kysymys. Haluan vain ja ainoastaan karjua, itkeä ja rikkoa lautasia. 

Kommentoi

Commenting is closed.