Mikä ero on all-female paneelilla ja all-male paneelilla?

Bluestocking

Naistenpäivän all-female paneeli Mahadura & Özberkanissa Yle Puheella: Pia Puu Oksanen (vas.), Yagmur Özberkan, Tarja Santalahti, allekirjoittanut ja Susani Mahadura.

Naistenpäivänä Helsingin Sanomien etusivu oli vaikuttava. Se oli kolmannekseltaan tyhjä ja siinä kerrottiin, että siltä näyttäisivät lehden kaikki sivut, jos niissä kuuluisivat vain naisten äänet. “Tämän pitää muuttua”, tekstissä sanottiin. Tempauksella Hesari päätti sitoutua lisäämään naisten osuutta artikkeleissaan, koska “sillä on väliä, kuka saa määritellä maailmaa, jossa sinä elät”. Jestas, että hurrasin aamukahvipöydässä! Ikävä kyllä kaikki eivät niin tehneet.

 

Välittömästi kannen julkaisun jälkeen heräsi epäilyjä, että nytkö sitten naiset pääsevät ääneen ihan vain sukupuolensa vuoksi. Miten epäreilua! All-female-panel, minua sorretaan, huusivat Twitterin miesasiamiehet. Myös politiikan toimittaja Pekka Ervasti totesi Pressiklubissa Hesarin etusivun olleen “söpön trendikäs tapa houkutella naislukijoita” ja että “uutinen on uutinen riippumatta siitä kuka sitä sattuu kommentoimaan”. Olen eri mieltä.

 

Voin kertoa sellaisen julkisen salaisuuden, että maailmassa, jossa miehiä on pidetty asiantuntijoina vuosisatoja siinä, missä naisille on jäänyt statistin rooli, ovat itse asiassa juurikin miehet päässeet ääneen sukupuolensa vuoksi. Ja jos siihen jatkumoon nyt sitten naisia tietoisesti lisätään, niin se lisää asiantuntijuutta, koska - uskokaa tai älkää - asiantuntemusta on muissakin ryhmissä kuin keski-ikäisissä cis-miehissä.

 

Pekan ja muiden jäbäkerholaisten ei tokikaan ole tarvinnut miettiä, millaista on elää muuna kuin cis-miehenä maailmassa, jossa uutisia kommentoivat pääasiassa miehet ja jossa naisten julkinen esiintyminen määrittyy “söpön trendikkääksi”. Onkin surkuhupaisaa, että samat ihmiset, joiden mielestä ei ole mitään outoa siinä, että miehet päättävät asioista keskenään, koska ASIANTUNTIJUUS, kritisoivat naisista koostuvia asiantuntijaryhmiä, koska sukupuoli. Tämän logiikan mukaan naiset ryhmänä edustavat sukupuolta, miehet objektiivista tietoa. Näinhän ei tietenkään ole.

 

Maailmassa, jossa on uutinen, kun naiset kommentoivat isoja poliittisia kysymyksiä ILMAN MIEHIÄ (kuten tämän jutun kuvatekstistä on luettavissa), on all-male paneelilla ja all-female paneelilla vissi sävyero: toinen pönkittää valta-asemia, toinen rikkoo niitä.

 

Seuraa Bluestockingia somessa: FACEBOOK + INSTAGRAM + TWITTER

 

Kommentoi

Commenting is closed.