Mitä yhteistä on Pirkko Arstilan kolumnilla ja #MeToo-kampanjalla?

Bluestocking

Ex-uutisankkuri ja toimittaja Pirkko Arstila kirjoitti ET-lehteen keskustelua herättäneen kolumnin otsikolla Vihjailevat helmat. Tekstin pihvi oli siinä, että Arstilaa korpesi marketissa hänen edellään jonottanut nuori nainen, joka oli Arstilan mukaan pukeutunut väärin ruokakauppaan: ”Katselin tyttöä ihmetellen, miksi nuori nainen elämänsä heilimöinti-iässä haluaa pukeutua noin rumasti.” Arstila ei tosin tyytynyt arvioimaan ainoastaan tytön pukeutumista, vaan päätti ulottaa kommentointinsa myös tytön vartaloon: “Tytön ruumiinrakenne oli suomalais-ugrilainen eli lyhyet jalat, pullea takamus, runsas povi – muutaman vuoden kuluttua luvassa olisi paino-ongelmia. Hiukset pitkät ja latvoista hapsuuntuneet.” Pitäisi kuulemma sukia tukka, vilauttaa nilkkaa, pudottaa painoa ja juhlistaa uumaa. Saattaisi VASTAKKAINEN SUKUPUOLI nimittäin innostua.

En. edes.

Nuoren naisen kehoa normatiivisia kauneusihanteita vasten arvioiva kolumni osuu samaan jatkumoon seksuaalista häirintää esiin nostaneen #MeToo-kampanjan kanssa. #MeToo kritisoi maailmaa, jossa naisia esineellistetään ja seksualisoidaan. Arstilan teksti sen sijaan vahvistaa oletusta, jonka mukaan naiskeho olisi olemassa muiden (etenkin miesten!) miellyttämistä varten, ja näin ollen ylläpitää ilmapiiriä, jossa sukupuolittunut häirintä rehottaa. Osoittaakin paitsi huonoa makua, myös täydellistä yhteiskunnallisen kontekstin ymmärtämättömyyttä julkaista nuoren naisen kehoa ja pukeutumista arvioiva kirjoitus aikana, jona seksuaalinen häirintä ja häirinnän tekijät on edes hetkeksi nostettu yleisen keskustelun keskiöön. Arstilan teksti vinkkaa, että tytöt hei, teidän tehtävänne on muuten miellyttää muita ja sopia sellaiseen ihan helvetin kapeaan lasiboksiin, jossa teitä voidaan sitten katsella. Todellisuudessa näin ei tietenkään ole, eikä vastaavia tekstejä soisikaan julkaistavan missään koskaan.

Vuonna 2017 ei pitäisi tulla yllätyksenä, että kehot, ovat ainoastaan kantajiensa omaisuutta. Se, miten kukin haluaa pukeutua, ei kuulu kenellekään. Se, millainen kehosi on, ei ole kenenkään asia. Sinun kehosi ei ole muita varten, eikä sen tehtävä ole miellyttää ketään. Ja jos nyt esimerkiksi Pirkkoa jää urheiluhousujen ihonmyötäisyys vaivaamaan, niin sellainen vinkki, että ei ole pakko tuijottaa. Ei se sen vaikeampaa ole.

Tämän ymmärsi muuten myös ET-lehti, joka pyysi anteeksi ja poisti kolumnin. Jatkossa vastaavia ei toivottavasti julkaista alunperinkään.

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook, Instagram, Twitter!

Kommentoi

Commenting is closed.