Sukupuolia on enemmän kuin kaksi

Bluestocking

Perussuomalaiset nuoret ovat aloittaneet #tyttö_poika-sukupuolikampanjan “vastaiskuna sukupuolineutraaliudelle”. Kampanjakuvissa persut poseeraavat tyttö- ja poikateksteillä varustetut lippalakit päässään. Tytöillä on tyttölippikset ja pojilla poikalippikset.

 

“Sukupuolineutraalin yhteiskunnan idea lähtee siitä, että sukupuolten välillä ei olisi eroja ja että tyttöjen ja poikien pitäisi olla kiinnostuneita samoista asioista”, julistaa #tyttö_poika-sukupuolikampanjan tiedote. Ja on samantien väärässä. Ensinnäkin sukupuolineutraaliuden sijaan suosisin termiä sukupuolisensitiivisyys. Sukupuolisensitiivisyyden idea on siinä, että kaksinapaisten sukupuolikategorioiden sisällä voi olla (ja onkin!) jopa suurempia eroja kuin tyttö- ja poikakategorioiden välillä. Sukupuolisensitiivisyys ei pakota tyttöjä ja poikia olemaan kiinnostuneita samoista asioista, vaan ottaa huomioon, että jokainen voi sukupuolestaan huolimatta olla kiinnostunut mistä tahansa asioista. Lisäksi sukupuolisensitiivinen ihminen jättää määrittelyoikeuden ihmiselle itselleen ja välttää stereotyyppista kategorisointia.

 

Kampanjan mukaan ihmisten lajitteleminen kahteen sukupuoleen on “hyvin selkeä” ja määrittyy “suoraan geeneistä”. Lippalakkipohjalta varmaan näin, mutta jos aihetta vaivautuu tarkastelemaan pikkiriikkisen analyyttisemmin, ei sukupuoli jakaudukaan automaattisesti kahteen lokeroon. Esimerkiksi kromosomiyhdistelmiä on useampiakin kuin XX ja XY. Kaikilla naiseksi syntymässä määritellyillä ei välttämättä ole myöskään kohtua. Eikä kaikilla naisilla ole vaginaa tai miehillä penistä. Jos pidämme biologisia ominaisuuksia ensisijaisena sukupuolen määrittämisen keinona, voimme yhtä hyvin olettaa, että kaikki sinisilmäiset ovat tietynlaisia ja ruskeasilmäiset toisenlaisia. Bonuksena lisättäkööt, että koska biologiaa käsitellään sosiaalisissa diskursseissa, sisältää se vääjäämättömästi myös ei-biologisia merkityksiä. Tämä on toki sen verran monimutkainen asia, että jääköön se rauhassa muhimaan lippalakkien alle. Oivallusta odotellessa.

 

Kampanjateksti kertoo myös seuraavaa: ”Itsensä kieltämisen sijaan jokainen voi olla ylpeästi sitä, mitä on”. Todellisuudessa kampanjan viesti on, että jokainen voi olla ylpeästi sitä mitä on - kunhan on ongelmattomasti tyttö tai poika. Samalla kampanja sivuuttaa transihmisten ja muunsukupuolisten olemassaolon ja pönkittää vallitsevia sukupuolihierarkioita. Se on paitsi sukupuolen moninaisuutta vääristävä, myös äärimmäisen väkivaltainen viesti.

 

On olemassa tutkimustietoa, jonka mukaan ahtaat sukupuolilokerot vaikeuttavat kaikkien sukupuolten arkea ja elämää. Persunuorten kampanjalla ei voi kumota tutkimustietoa edes lippiksiä myymällä. Itse ajattelin hommata päähineen, jossa on teksti: “None of your business.” Pistetäänkö tilaukseen?

Kommentit

Ja universumi nauraa

Voihan persus, että alko ärsyttää taas typeryys ja persuus. Hämmästyttävän usein ovat nuo kaksi kyllä samassa persoonassa, ihan sukupuolista riippumatta.

Minja Koskela
Bluestocking

Hämmensi ilmeisesti aika monia, aihetunnisteen takaa ei paljon kiitosta löydy. Järkevää kritiikkiä kyllä sitäkin enemmän.

Helmi K
sivulauseita

Telepaattinen yhteys 6 minuutin viiveellä :)

Minja Koskela
Bluestocking

Haha ei oo totta! Kiitos sun tekstistä, onneks on paljon vastineita! <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Tässä vielä tarkemmin juttua tämän joidenkin mielestä niin "simppelin biologisen faktan" monimutkaisuudesta. http://www.nature.com/news/sex-redefined-1.16943

Lippiksenä voisi vaihtoehtoisesti olla semmoinen, jossa lukee vain "kysy".

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos linkistä! Ja toi kysy-lippis on ihan mainio idea! Mä haluun sellasen kans.

Teuvo (Ei varmistettu)

Sukupuolen kysyminen on usein ihan poikkeuksellinen huono idea - vaikka sitä tuossa Nature-artikkelissa ehdotetaankin - ainakin jos kysymisen kohde identifioituu vahvasti jompaankumpaan binääriseen sukupuoleen, ulkoisista piirteistä riippumatta. Itse loukkaannun sukupuoleni kysymisestä poikkeuksetta, ellei kysyjä sitten satu olemaan esimerkiksi alle 6-vuotias. Tietysti ymmärrän, että he, jotka kokevat oman sukupuolensa vähemmän binääriseksi, saattavat toivoa että heiltä mieluummin kysytään kuin päätellään se jommaksikummaksi kahdesta vaihtoehdosta (mahdollisesti väärin).

Tavallaan oikea ratkaisu olisi "kysy, voiko toisen sukupuolesta kysyä", mutta tätäkään ei voi tehdä paljastamatta samalla, että henkilön sukupuoli ei ole itsestäänselvä.

Teuvo (Ei varmistettu)

Täsmennyksenä vielä, että "kysy"-lippis ei sinänsä ole huono idea, koska varmasti jokaisella on oikeus antaa lupa oman sukupuolensa kysymiseen. Viittaan lähinnä yllä linkatun Nature-artikkelin lopetusvirkkeeseen: "In other words, if you want to know whether someone is male or female, it may be best just to ask."

Minja Koskela
Bluestocking

Ajattelin "kysy"-lippiksen ikään kuin itsemäärittelyn välineenä. Ts. kukaan muu ei voi kertoa minulle tai sinulle, mikä on sukupuoleni. Tarkemmin ajateltuna ymmärrän kuitenkin pointtisi tosi hyvin, eikä kysyminen vältsii ole juuri koskaan kauhean hyvä idis. Ehkä ihmisten pitäisi kysyä aiemminkin itseltään, miksi sukupuoli ylipäänsä on niin tärkeä tietää.

aikkuu (Ei varmistettu)

Minusta kannatta pohtia esimerkiksi että miksi sukupuolta edes tarvitsisi kysyä? Missä tilanteessa? Onko käytöksesi jotenkin erilaista riippuen saamastasi vastauksesta? Miksi?

Mietin ihan oikeasti myös miksi ihmeessä joku loukkaantuu kysymisestä? Mikä on niin kamalaa siinä että tulee mahdollisesti oletetuksi eri sukupuolen edustajaksi kuin on? Onko siinä jotain "loukkaavaa" ja jos on, niin miksi?

En nyt tarkoita mitenkään erityisesti juuri sinulle Teuvo, mutta minusta tämmöisiä asioita on ihan hyvä välillä pohtia. :)

Ja universumi nauraa

Minulle oma ja muiden sukupuoli on aika toisarvoinen asia. Sitä siis todella harvoin tulee ajatelleeksi. Olen ainoa nainen meillä duunissa ja muistan olevani "erilainen" vain kun reissulla aletaan miettiä majoitusta. Siis kun minulta kysytään, haluanko kenties oman huoneen kun muut saatetaan laittaa yhteismajoitukseen.

Itse en välttämättä kysyisi kenenkään sukupuolta. Mitä ihmettä se minulle kuuluu, yksityisasia. Minulta asiaa on tiedusteltu suoraan jossain Kaakkois-Aasiassa vaikka kuvittelen itse olevani hyvinkin naisellinen ja naisen näköinen. Toki olen normaalia pidempi, enkä mikään kovin hento. Pidin kysymystä vähän sopimattomana. Tai kysyjää aika sivistymättömänä, vaikka lienee siinä kulttuurissa ihan normaali kysymys

Metsästä törähtää

Jos ette ole tutustuneet Sametin blogiin, kannattaa tutustua. Hän on sukupuolenkorjauksen läpikäynyt transmies ja kirjoittaa minusta tervejärkisiä tekstejä, joissa pureudutaan pintakuohunnan taakse faktuaalisiin kysymyksiin. 

Erityisesti suosittelen tekstiä sukupuolenkorjaukseen liittyvistä riskeistä linkkeineen, mutta myös kannanottoa persunuorikohuun

 

 

Kommentoi

Commenting is closed.