Suomi, tasa-arvon mallimaa?

Bluestocking

Väestöliiton videolla Seksuaalisuudesta turvapaikanhakijoille kerrotaan muualta Suomeen tuleville, miten Suomessa tulee suhtautua seksiin ja seksuaalisuuteen. Videon tarkoitus on kertoa turvapaikanhakijoille, että naisia ei saa raiskata tai ahdistella, koska se ei kuulu suomalaisiin tapoihin. Videolla ovat äänessä miehet. Toisin sanoen miehet kertovat tietävänsä, että suomalaiseen kulttuuriin ei kuulu naisten ahdistelu. Herää kysymys, olisko kannattanut kysyä naisilta myös?

 

Hieman hämmennyin tajutessani, että olen kokenut seksuaalista ahdistelua ja häirintää yläkoulusta lähtien. Baarissa takapuoltani on nipistelty usempaan kertaan, rintojani on kommentoitu julkisesti moneen otteeseen ja minua on yritetty suudella väkisin raitiovaunussa. Kerran ollessani alaikäisenä kotibileissä yritti eräs pari vuotta vanhempi poika riisua paitani väkisin. Pari vuotta myöhemmin, ollessani täysi-ikäinen, ryhtyi humalainen mies kourimaan minua lähijunan vaunussa ja yrittäessäni siirtyä syrjään veti hän minut kuristusotteessa käytävälle. Tekijät ovat joka ikinen kerta olleet suomalaissyntyisiä, valkoisia miehiä.

 

Minua hävettää kirjoittaa kohtaamastani häirinnästä julkisesti, joten päätin pohtia, mistä häpeä johtuu. Tulin siihen tulokseen, että minut on opetettu häpemään. Jo alakoulussa minulle ja muille tytöille kerrottiin kauhutarinoita namusedistä ja ohjeistettiin olemaan valppaana. Yläkoulussa, alkoholivalistuksen yhteydessä, kehotettiin välttämään humalaan hakeutumista, koska silloin voisi joutua raiskatuksi (ilmaus, jota en edelleenkään ymmärrä enkä hyväksy: kun tekijä häivytetään lauseesta, siirtyy vastuu uhrille, joka mystisesti "joutuu" raiskatuksi sen sijaan, että joku aktiivisesti raiskaisi hänet). Lukiossa käskettiin kaihtamaan yksin pimeällä liikkumista ja välttämään tiettyjä puistoja. Hameen helma ei saanut olla liian lyhyt eivätkä kengät sellaiset, ettei ne jalassa olisi voinut juosta mahdollisimman nopeasti karkuun. Täytettyäni kaksitoista olin oppinut välttämään tiettyjä reittejä pimeällä ja kantamaan mukanani hälytintä, jonka voisi aktivoida narusta vetämällä, mikäli kimppuuni hyökättäisiin.

 

Saamiani ohjeita muistellessani kiukustun. Minua ja muita naisia on nuoresta saakka koulutettu siihen, että raiskatuksi tuleminen tai seksuaalisen häirinnän kohteeksi joutuminen on omissa käsissämme. Mutta - yllätys, yllätys - ei se ole! Seksuaalivalistus ei perustu siihen, että poikia opetettaisiin suhtautumaan naisiin yhdenvertaisesti, vaan siihen, että tytöt opisivat varomaan. Suomalaisessa koulussa pojille ei sanota, että "ei saa raiskata".

 

Siksi onkin todella nurinkurista ja holhoavaa, että asiat, jotka tulisi kertoa ihan kaikille miehille, kerrotaan nyt kohdistetusti turvapaikanhakijamiehille. Samalla, kun kaikki ei-länsimaiset kulttuurit esitetään barbaarisina raiskauskulttuureina sivuutetaan kivasti, että länsimaisessa kontekstissa Suomella menee itse asiassa naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemisen kanssa todella huonosti. Tuntuu kuin koko maa lilluisi yhdenvertaisuuden illuusiossa, vaikka nyky-Suomessa eivät juhli mamut, homot eivätkä naiset. Tasa-arvoisesta avioliitosta viimeisenä Skandinaviassa kamppailleen valtion näkökulmasta onkin jo melkein huvittavaa kuulla videon miesten toistavan eri kielillä: “Myös samaa sukupuolta olevat parit voivat olla avoimesti yhdessä ja perustaa perheen.” Niin. Suomessahan homot eivät toistaiseksi saa mennä naimisiin eikä heillä ole myöskään adoptio-oikeutta. Plus että riski tulla hakatuksi on aika suuri, jos osoittaa tunteitaan julkisesti väärässä paikassa.

 

 "Luvaton koskettaminen, sopimattomien kuvien ja viestien levittäminen sekä seksistä, kehosta tai vaatteista huutelu ovat kiellettyjä Suomessa", sanotaan videolla myös. Kiellettyä ehkä, mutta ei tosiaan tavatonta. Kerran todetessani kimpaantuneena baariseurueessa, että joku nipisti minua takapuolesta, kuului vastaus: "Ota se kohteliaisuutena." Kun Timo Hännikäinen lähetti juovuspäissään seksistisiä ja rasistisia viestejä Naisasialiitto Unionin ja Naisten Linjan työntekijöille, ei aloitettu laajamittaista keskustelua suomalaisten miesten käytöksestä ja Timon piti ihan pohtia muutama päivä, kannattaako tekoa ylipäänsä pyytää anteeksi. Suomalaiset, valkoiset miehet lähettävät naisille raiskausuhkauksia, kuvia omista peniksistään ja spermaa kirjeissä. 15-vuotta täyttäneistä suomalaisista naisista lähes puolet on kokenut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Samat valkoiset suomalaismiehet, jotka vihaavat tilaa ottavia ja menestyneitä naisia, vihaavat usein myös maahanmuuttajia. Taustalla on halu säilyttää oma etuoikeutettu asema.

 

Olen yrittänyt selittää, miksi provosoiduin videosta, jossa Suomessa asuvat miehet kertovan vähemmistöryhmille, miten Suomessa naisiin ja itsemääräämisoikeuteen suhtaudutaan kunnioittavasti. Minua on ahdisteltu. Lähes jokaista naisystävääni on ahdisteltu. Ja meitä kaikkia hävettää. Jos naisiin kohdistuva väkivalta halutaan kitkeä ja lopettaa, tulee sitä kohdella sukupuolisena, ei kulttuurisena ongelmana.

 

Yhdessä voimme muuttaa häpeän suunnan.

 

Kommentit

MuuMuu (Ei varmistettu)

Ehkä videolla on miehiä, koska on ajateltu että miespuoliset turvapaikanhakijat uskovat paremmin, jos sanoma tulee miehen kuin naisen suusta? Ja sukupuolineutraali avioliittolakihan on hyväksytty, se ei vain vielä byrokraattisesta syistä ole voimassa.

Afrodite

Tää on niin totta mistä kirjotat! Muakin on ahdisteltu lukemattomia kertoja, ja myös varoiteltu ahdistelusta ihan lapsuudesta lähtien. Muistan, kuinka koulullamme oli vierailemassa poliisi, kun olin n. 10-vuotias. Mulle jäi poliisin puheesta mieleen vain se, kun hän sanoi, ettei "sitten kannata tyttöjen lähteä lyhyessä hameessa yksin illalla ulos, ei ole kiva jos 'eka kerta' on sellainen". Silloin en vielä ymmärtänyt poliisin sanomisten ongelmallisuutta samalla tavalla kuin nyt, mutta jo ala-asteikäisenä ajattelin, että jotain häiritsevän väärää siinä lauseessa oli.

Minja Koskela
Bluestocking

No huhhuh! Ihan kauhea sutkautus poliisilta! Pitäis varmaan pistää pystyyn joku Tolkkua valistukseen -kampanja...

Räyhälä
Räyhälä

No hyi hitto! 

Räyhälä
Räyhälä

Taas täyttä asiaa!

Minja Koskela
Bluestocking

Sun kommentit piristää mua aina! Kiitos!

minäpävuan (Ei varmistettu)

Minulla taas ei ole koskaan ollut ongelmia päästä suomalaisista miehistä eroon: jos ja kun olen tehnyt selväksi että en ole kiinnostunut, yksikään ei ole alkanut raivota tai jäänyt jankkaamaan saatika yrittänyt käydä päälle. Sen sijaan ulkomaalaiset ja maahanmuuttajat ovat ahdistelleet valitettavan usein. On todella häiritsevää, kun sanoja "ei kiitos, ei kiinnosta" ei suostuta ymmärtämään millään kielellä, käydään kiinni takapuoleen ja sanotaan ties mitä törkeyksiä ja ahdistellaan usein useamman miehen voimin. Pahimmassa tapauksessa edes kirosanat eivät riitä, vaan ainoa tapa paeta tilanteesta on lyöttäytyä johonkin suomalaiseen miesporukkaan. Nykyään saan olla onneksi melko hyvin rauhassa, sillä liikun melkein aina yli 190-senttisen (suomalaisen) mieheni kanssa.

Kommenttini tarkoitus on lähinnä muistuttaa siitä, että kaikissa kansallisuuksissa, kulttuureissa ja "roduissa" on omat idioottinsa.

Mielestäni on ymmärrettävää, että muslimitaustaisille pakolaisille suunnatuissa videoissa äänessä ovat miehet, sillä islamin vaikutuspiirissä olevat kulttuurit ovat tunnetusti todella vahvasti patriarkaalisia eikä länsimaista tasa-arvokäsitystä välttämättä ymmärretä lainkaan. On aivan selvää, että nuorilla miehillä on varmasti paljon hämmästeltävää suomalaisessa kulttuurissa esimerkiksi jo pelkästään koulussa, kun he joutuvat tottelemaan naispuolista opettajaa. Uskoisin siis, että miehen sanomana viesti menee ns. paremmin perille. Valitettava totuus myös on, että tietyistä kulttuuripiireistä tulevilla ihmisillä on keskimäärin moninkertainen riski syyllistyä tiettyihin rikoksiin (esim. http://www.hs.fi/kotimaa/a1448520345340?ref=hs-art-luetuimmat-4, mainittu tutkimus rikollisuudesta löytyy netistäkin). Syntyperäisten suomalaisten tekemä rikollisuus on tietenkin mielestäni aivan yhtä väärin ja vastenmielistä, ja suomalaisessa kulttuurissa on edelleen paljon parannettavaa sukupuolten välise tasa-arvon kannalta.

Epeli (Ei varmistettu)

Itselläni myös samanlaisia kokemuksia kuin "Minäpävuanilla". Ja näitä kokemuksia on päässyt kertymään valitettavan monta, niin kuin myös monella ystävälläni. Tää on vaikea asia, koska ainakaan itse en halua edistää rasistista aatetta, mutta toisaalta haluan voida keskustella asioista suoraan. Ja suoraan sanottuna, useiden tänne saapuvien turvapaikanhakijoiden kulttuureissa naisen asema ja arvostus on surkealla tolalla omaan yhteiskuntaamme verrattuna ja luultavasti myös siitä johtuen näitä kulttuureja edustavien miesten käytös naisia kohtaan (esim. seksuaalirikoksien suhteen) on yleisempää. Naisten oikeuksiin, tasa-arvoon ja sitä kautta myös seksuaaliseen vapauteen liittyvät teemat liittyvät siksi perustellusti monikulttuurisuuskeskusteluun.Tämän vuoksi näen myös turvapaikanhakijoille kohdistetun videon joltain osin perusteltuna..Ja kuten aiemmissa kommenteissakin kävi ilmi, oletan videolla esiintyvän miehiä juurikin tuosta naisten "auktoriteetin" alisteisesta asemasta johtuen. Toivoisin todella että näistä asioista olisi mahdollista käydä keskustelua leimaamatta kaikkia maahanmuuttajia samanlaisiksi. Kaipaisin ylipäänsä rakentavaa ja asiallisen avointa ja monipuolista keskustelua maahanmuutto- ilmiöstä ja sen vaikutuksista yhteiskuntaamme. Oikeastaan näen sen välttämättömänä onnistuneen integraation ja jatkon kannalta. Tällä hetkellä vaikuttaa, että ilmiö jakaa ihmiset karkeasti kahtia ja osapuolet vain lietsovat vihaa toisiaan kohtaan, mikä ei edistä asioiden edistymistä.

Ja mitä tulee niihin suomalaismiehiin (ja naisiin) väkivallan suhteen, tulisi sen ehkäisemiseen ja hoitamiseen pureutua ehdottomasti hanakammin. Tuomiot seksuaalirikoksista ja muusta fyysisestä väkivallasta ovat pöyristyttävän vähäisiä. Ja toi naisten syyllistäminen heihin kohdistuvasta seksuaalisesta häirinnästä on jotain niin järkyttävää. Ylipäänsä naisten ulkonäköön liittyvä kommentointioikeus on karmeeta. Itse tykkään laittautua (itseäni ja myös miestäni varten) ja saan liian usein kuulla kommentointia ja ihmettelyä siitä, tyyliin "mihinkäs juhliin sitä nyt ollaan menossa" ym.

Math_Demon (Ei varmistettu)

"Seksuaalivalistus ei perustu siihen, että poikia opetettaisiin suhtautumaan naisiin yhdenvertaisesti, vaan siihen, että tytöt opisivat varomaan. Suomalaisessa koulussa pojille ei sanota, että 'ei saa raiskata'"

En ymmärrä sanaakaan siitä mitä yrität sanoa. On hienoa, että vastustat (ilmeisesti?) maahanmuuttajien niputtamista yhteen kategoriaan, mutta siinä kohtaa tipahdan täysin kyydistä, missä niputat kaikki miehet samaan (potentiaalisten) raiskaajien nippuun.

Miehistä noin 2 - 6 % ilmoittaa pakottaneensa kumppanin väkisin seksiin. 94 - 96 % suomalaisista miehistä osaa siis kunnioittaa naisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Pienen vähemmistön vuoksiko muutenkin hukassa oleville, paikkaansa etsiville ja huonosti koulussa pärjääville pojille pitää alkaa paukuttaa päähän, että "Pojat, te oksettavat raiskaajat, lopettakaa se helvetin raiskaaminen! Lopettakaa naisten raiskaaminen ja ymmärtäkää kun joku sanoo EI!"

Naisista valitettavan iso osa joutuu elämänsä varrella kokemaan seksuaalista härintää. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että tätä häirintää harjoittaa pieni joukko miehiä. Koko ilmiötä vaivaa harha, jota osa keskustelijoista ruokkii aktiivisesti. Kyse on kuin väitteestä "bemarikuskit törttöilee aina liikenteessä". Jos ihminen uskoo kuulemaansa, hän alkaa arkikokemuksen tasolla etsimään yksittäistapauksia, jotka tukevat väitettä. Jokainen törttö bemarikuski vahvistaa käsitystä yleisesti törtöistä bemarikuskeista, samalla kun muut törttöilijät jäävät huomaamatta.

45 % lesboista kertoo kokeneensa seksuaalista häirintää, raiskauksen yrityksen tai joutuneensa raiskatuksi ja nyt puhutaan nimen omaan naisten taholta tulevasta häiriökäyttäytymisestä. Jos ymmärrän logiikkaasi oikein, koulussa pitää alkaa saarnaamaan varmuuden vuoksi nuorille naisille, että "Jos kuulutte siihen seksuaalivähemistöön, joka pitää tytöistä, lopettakaa se helvetin raiskaaminen, te sairaat raiskaajat."?

Osa ihmisistä ei osaa noudattaa yhteisesti sovittuja pelisääntöjä. Olisiko mitenkään mahdollista, että näitä ihmisiä kohdeltaisiin yksilöinä, leimaamatta koko viiteryhmää samalla?

Lopuksi: Olen mies. Olen ollut työelämässä vuodesta 1999 asti. Tänä aikana:
- naiskollega kopeloi minua humalassa, vaikka kielsin selväsanaisesti.
- naiskollegat ostivat työhuoneeseensa pikkutuhman mieskalenterin
- nuori mies sai tehtäväkseen markkinoida firman uutta palvelua yrittäjämessuilla. Tämän vuoksi hänelle annettiin päivää aikaisemmin tuotelogolla varustettu paita käteen. Joukko naisia vitsaili ja ahdisteli yli viisi minuuttia tätä pyykkilautavatsaista sälliä, että "Vaihdapa nyt heti paita päällesi tässä, niin katsotaan miten se sopii". Mukana reilusti keski-iän ylittäneitä puumia.
- isossa palaverissa, naiset jauhoivat erittäin ronskein kielikuvin yli 15 minuuttia siitä, miten kuuma oli b2b-tuotteita myyvän firman uusi nuori myyntiedustaja
- naiskollega näytti piirakka&patukka -kuvan puhelimestaan kesken työpäivän
- noin +40-vuotias humalainen naisasiakas haukkui homoksi, kun en lähtenyt mukaan flirttiin, enkä luvannut harrastaa hänen kanssaan seksiä..

Tämä on se kolikon toinen puoli, josta ei puhuta, koska se ei ole keskustelun kannalta kiinnostavaa. Se ei sovi siihen tarinaan tai näkökulmaan, josta käsin keskustelua halutaan käydä.

Epeli (Ei varmistettu)

Tuskinpa blogisti tarkoitti kaikkien suomalaispouikien niputtamista potentiaalisiksi raiskareiksi..Itse ymmärsin, että hän yritti tuoda siteeraamallasi lausella esiin seksuaalivalistuksen tyttöjä syyllistävää sävyä/vastuun sysäämistä tytöille.

On kyllä totta, että naisten puolelta tapahtuva seksuaalinen häirintä jää vähälle huomiolle tai se halutaan sivuuttaa. Oma mieheni on saanut osakseen useita hänen omia rajojaan loukkaavia ja häiritseviä seksuaalisia ehdotuksia ja kosketuksia naisten osalta työpaikoilla ja baareissa. Raiskaus on tietysti hirveydeltään omaa luokkaansa, mutta se ei saisi tarkoittaa muiden seksuaalisen häirinnän muotojen vähättelemistä.

Minja Koskela
Bluestocking

Jäitä hattuun! En missään vaiheessa sanonut, että pojat ovat "oksettavia raiskaajia". En tietenkään lähtökohtaisesti oleta kenenkään kasvavan raiskaajaksi. Se, mitä sanoin, oli että seksuaalivalistuksen ei tulisi perustua ainoastaan tyttöjen pelotteluun. Muutenkin erikoinen oletus, että väheksyisin miesten kokemaa häirintää vain, koska nostan esiin Suomen reagoimattomuuden naisiin kohdistuvassa väkivallassa. Häirintä, väkivalta ja seksuaalinen ahdistelu on aina väärin, olipa uhri kuka tahansa ja mitä sukupuolta tahansa.

sp (Ei varmistettu)

Samalla tavallahan turvapaikanhakijoitakin nyt kohdellaan. Hyvin pieni vähemmistö heistä tekee mitään seksuaalirikoksia, mutta silti katsotaan tarpeelliseksi pitää kaikille jotain oppitunteja siitä, että raiskaaminen on väärin. Jos näin tehdään ulkomaalaisille, niin miksei suomalaisillekin? Tilastojen perusteella se on monille suomalaisillekin aika epäselvää, että ei tarkoittaa ei. Miksi ulkomaalaisten kohdalla saisi yleistää, muttei suomalaisten kohdalla?

Helmi K
sivulauseita

Tosi hyviä nämä sun tekstit, kiitos.

Mä olen miettinyt tuota häpeää tosi paljon monesta tekijästä johtuen, ja ehkä eniten sitä miten usein raiskausoikeudenkäynnit (ja pöytäkirjat) käydään suljetuin ovin "uhrin suojelemiseksi", ihan kun uhrilla olisi jotain hävettävää tapahtuneesta. Siis ymmärrän toki ensijaisesti uhrin toiveen ja sen että tapahtuu juuri siten miten hänelle helpompi, mutta monen uhrin olen myös kuullut sanovan että suljettuihin oviin kehoitetaan rivien välistä ja suoraan prosessin alusta lähtien, että "varmaankaan et halua kenenkään tästä tietävän". Kun jos taas tapaus olisi avoin, jotuisi tekijä kantamaan häpeänsä ihan julkisesti.

Siis korostan vielä että ymmärrän jos uhri ei kestä ajatusta "julkisuudesta", enkä missään nimessä vaatisi tätä keltään, vaan enemmän pohtimaan sitä minkä takia ylipäätään tässä asiassa on jotain mikä pitäisi salata, kyseessä kun on uhri joka ei ole valinnut eikä halunnut tapahtunutta, koskaan, millään tasolla.

Minja Koskela
Bluestocking

Kiitos kommentista! Ja tosi hyvästä analyysista. Mä toivoisin ihan hirveästi, että just häpeän suunta muuttuisi. On myös ihan kauheaa kuulla kommentteja, joissa esitetään raiskatun "elämän olevan pilalla". Sehän implikoi just siihen suuntaan, että raiskattu joutuu kantamaan ikänsä häpeää raiskaajan teosta. Kovempia tuomioita seksuaalirikollisille ja vähemmän häpeää uhreille, kiitos.

Avaisitteko silmät? (Ei varmistettu)

Helvetisti enemmän nuo pakolaiset ovat mua ahdistelleet kuin suomalaiset miehet. Mätiä omenoita löytyy jokaisesta ryhmästä, muttakun noista pakolaisista tuntuu löytyvän suhteessa niin paljon enemmän noita törppöjä. Se että suomessa asiat voisivat olla paremmin, ei poista sitä tosiasiaa että se miten noiden kulttuurissa kohdellaan naisia on ihan eri sfääreissä: nainen ei saa ajaa autolla, käydä töissä, opiskella ja raiskattu nainen saadaan yhteisymmärryksessä kivittää. Mun mielestä muutenkin argumentti "kyllä suomalaisetkin raiskaa!!!" on ihan helvetin typerä, koska se että täällä on ennestään mätiä omenoita, ei tarkoita sitä että niitä pitäisi ottaa lisää avosylin vastaan. Mun mielestä ei olisi liikaa vaadittu että apua tarvitsevat kunnioittaisivat meidän kulttuuriamme ja pysyis kaidalla polulla.

Ja en ole rasisti, mutta en vaan ymmärrä sitä että suljetaan silmät ja toivotaan että asiat muuttuis sillä että uskotaan vaan hyvää. Ei ne asiat miksikään muutu jossei kissaa oteta pöydälle. Toivon vaan että tätä pakolaismassaa saatais vähän karsittua noista törpöistä. Saisi nämä kunnolliset pakolaiset parempaa kohtelua kun ei olisi näitä raiskareita muodostamassa stereotypioita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi! Saudi-Arabia on ainoa arabimaa, jossa naiset eivät saa ajaa autoa. Saudipakolaisiahan Suomessa ei ole. Suuri osa Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista on Syyriasta, jossa naiset saivat äänioikeuden 1949. Sveitsissä naiset saivat äänioikeuden vuonna 1971. Naisten asemassa on paljon parannettavaa niin arabimaissa kuin muuallakin maailmassa, mutta Saudi-Arabia ei edusta koko kuvaa.

sp (Ei varmistettu)

Oletko oikeasti siinä uskossa, että koko Lähi-itä on Saudi-Arabiaa? Säälittävää, että noin vähillä tiedoilla lähdetään elämöimään. Suurimmassa osassa Lähi-idän maista lainsäädäntö on noin vuosisadan edellä Saudi-Arabiaa, eikä esim. irakilaiset turvapaikanhakijat edes harkitse, että lähtisivät sinne, koska se on niin takapajuinen ja ahdasmielinen maa. Siksi he tulevat mieluummin tännekin. Saudien kulttuuri ei todellakaan ole Lähi-idän kulttuurin synonyymi, ja on aika loukkaavaa muita Lähi-idän maiden kulttuureita kohtaan väittää, että se on sama asia. Sama kuin valittaisiin Euroopasta se kaikkein konservatiivisin maa, jossa aborttikin on laiton, ja sanottaisiin, että Euroopassa ei nainen saa tehdä aborttia vaikka mikä olisi. Naurettavaa, ja niin, niin väärin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Onkohan noin kahdessanas juttu tuolla otsikolla. :)

Mutta juu. Itseäni nää jutut ei kosketa. "Tp-hakijat" ja muut puskaraiskarit saavat minun puolestani lähennellä ihan mitä muijia tahansa, ei vaikuta elämääni mitenkään. Eikä ole edes teini-ikäisiä lapsia, joiden puolesta huolestua. Lähentelyäkään en tule kokemaan kaksimetrisenä skrodena äijänä.

Mutta sanonpahan vaan, tällai ikävän setämäisesti, että kyllä kuulkaas Minjakin - aika hyvännäköisenä mimminä! - tulee vielä näkemään, kenestä on oikeaa haittaa ja kenestä ei. Ei muuta, loppu.

sp (Ei varmistettu)

Sinustako suomalaisten suorittama ahdistelu ei ole oikeaa haittaa? Suomalaisten tekemät raiskaukset eivät siis ole oikeaa haittaa, vain ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikoksetko ovat oikeaa haittaa? Ja tuollaisella asenteella teeskennellään, että suomalaiset ovat sivistyskansaa ja naisia kunnioitetaan. Hah. Minja on monien muiden suomalaisnaisten tavoin jo saanut kokea, kenestä tässä maassa on oikeaa haittaa. Suomalaismiehistä, jotka kuvittelevat, ettei heidän suorittamansa ahdistelu ole mitään ahdistelua, koska eihän suomalainen mies oikeasti ahdistele naista, vaikka kuinka kourisi ja repisi vaatteita. Se on ahdistelua vain, jos sen tekee ulkomaalainen, selvähän se. Ja tällä asenteella muka valistetaan ulkomaalaisia, miten naisia kunnioitetaan. Voi luojan tähden.

tähti (Ei varmistettu)

Hei,
Olen kanssasi samaa mieltä siitä että meillä on toki paljon työtä edessämme täällä Suomessakin ennenkuin tasa-arvo saavutetaan. Olemme kumminkin Suomessa suhteellisen tasa-arvoisia lainsäädännön tasolla. Maailman mittakaavalla suhtautuminen on kumminkin tämä: http://womanstats.org/newmapspage.html tai Kairon julistus vs YK Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. En väitä etteikö Suomessa olisi vielä tekemistä, mutta suhtautuminen naisiin voi olla merkittävästi erilainen eri kulttuureissa. Kuten tuossa aikaisemmissa kommenteissa todetaan viesti menee perille todennäköisesti paremmin mikäli mies sen sanoo (surullista mutta totta).
Näen silti että sukupuolisten välisessä kuilussa on tultu eteenpäin ja kasvatus ja nuoremmat sukupolvet ovat yhä tasa-arvoisempia arvoiltaan ja ajatusmaailmaltaan.( Mitä mieltä olet?) Tehtävää toki vielä riittää tällä saralla. Uskon että Suomessa on nykyistä helpompi ilmoittaa raiskauksista ja seksuaalisesta väkivallasta kuin aikaisemmin eikä asia ei ole enää niin tabu. Ongelmia toki löytyy kuten häirintä palvelualan ammateissa.
Seksuaaliseenhäirintään ja väkivaltaan pitääkin suhtautua aina vakavasti ja pyrkiä kitkemään tälläinen käytös. Kuten tuossa kirjoitit myös tämä syyllistämisen ilmapiiri on erittäin turhauttava. (liian lyhyt hame,humalassa jne.) Raiskaus ei ole ikinä uhrin syy ja raiskauksien rangaistuksia olisi kovennettava tuntuvasti, jotta annetaan selvä merkki siitä kuinka vakavasta rikoksesta on kyse.

Looking for...

Minusta tuolla videolla olisi aivan yhtä hyvin voinut olla molemman sukupuolen edustajia puhumassa. Jos jo videolla puhutaan tasa-arvosta niin sitä voisi siinä näyttää ihan konkreettisesti ottamalla molemmat huomioon. Katsojat saattavat olla hyvinkin vahvasti maskuliinisesta maasta, mutta ei se tarkoita etteivätkö aikuiset ihmiset osaisi katsoa videota ja ymmärtää, että se on täysin asiallinen ja vakavasti otettava. 

Itse kävelen koiran kanssa lenkkejä yöaikaan ja lähellä on vastaanotto keskus - ei kertaakaan ole tullut maahanmuuttajia vastaan/uhkaavaa tilannetta. Tosin olen ottanut itsepuollustus kursseja ja tiedän kuinka teen avaimista lyömäaseen. Baarissa saan lähes aina jonkun miehen kourimaan itseäni ja lopettaa lähentelynsä vasta, kun kaveripoikani tulee esittämään poikaystävääni. Minua ärsyttää se valtavasti, että minun Ei:ni ei ole kyllin hyvä, mutta kun olen toisen miehen omaisuutta lähentelijät perääntyvät äkkiä. 

Minusta seksuaalikasvatuksessa pitäisi opettaa, että suostumus tarvitaan aina. Oli kyse kummasta sukupuolesta vain ja että molemmat ovat täysin kykeneviä hillitsemään omia halujaan. Minusta tuntuu, että vapaakortin antaminen himolle on vain typerää. Toki meitä kaikkia joskus himottaa, mutta en minä ainakaan mene nylkyttämään ketään vaan kykenen olemaan ihmisiksi kunnes pääsen kotiin ja saan helpotettua oloani. Raiskaus on niin monessa kulttuurissa kuitenkin yksi sodankäynnin muodoista ja vallankäyttöä, koska syyllisyys onkin uhrissa. Usein raiskaaja saa kulkea lähes rintarottingilla "näytettyään" mitä käy. Uhria tulisi käsitellä oikein eikä voivotella aina sitä, että nyt on elämä pilalla. Eikä ole. Se on kuin syvä haava. Se tulee hoitaa ja arpia jää, mutta ei se henkeä uhkaa kunhan on oikein hoidettu! 

Kommentoi

Commenting is closed.