Ladataan...
Bluestocking

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari on vänkä tapaus. Alkusyksystä Laura kiisti evoluutioteorian, itsenäisyyspäivänä hän avasi rasistisen 612-soihtukulkueen, ja myöhemmin joulukuussa kiisti ihmisoikeuksien tarpeellisuuden. "Olen jo vähän väsynyt koko aiheeseen [ihmisoikeuksista keskusteluun]", Laura kommentoi Helsingin Sanomille 16.12. 2015. No, hyväosaisena Lauralla on tietenkin varaa "väsyä" ihmisoikeuksiin. Kansanedustajana Lauralla puolestaan ei tulisi olla siihen varaa.

Sen taisi tajuta Laura itsekin, sillä hän korjaili sanomisiaan Helsingin Sanomien mielipidesivulla. "Ei se ole keskustelua jos tahallaan tai tahattomasti ymmärretään väärin ja siten saadaan synnytettyä joukkopöyristys", Laura latoi selvästi loukkaantuneena. "Maailma muutetaan sanoilla. Haluan keskustella, kohuja en kaipaa." Näin ylevästi päätti porilainen kreationisti tekstinsä.

Eilen illalla klo 23.26 julkaisi voimanostaja Samuel Turtiainen avoimella Facebook -sivullaan seuraavan tekstin saatteena linkkaamalleen blogipostaukselle:

"Hyvät kansalaiset, te jotka olette ottaneet isojakin henkilökohtaisia riskejä toimiessanne eliminointitehtävissä olemassa olevien sekä suunnitteilla olevien vastaanottokeskuksien tuhoamisessa. Työnne on ja on ollut monella tavalla tärkeää itsenäisyytemme ja turvallisuutemme puolustamisessa. Poliisin kädet ovat poliittisesti sidotut, joten kansan täytyy toimia itse. Tehdyt toimet ovat median kautta tavoittaneet hyvin kansalaiset ja jokainen tietää mistä tässä on ollut kyse. Onko nyt aika laajentaa toimia vihollisen pääpaikkoihin, joista sen toimia johdetaan. Tästä jakamastani artikkelista selviää pahin vihollisemme (SPR) joka hurraa yksittäisen kansalaisen pelolle."

Arvatkaapa, kuka löytyi likettäjien joukosta? Kyllä vain, Laura Huhtasaari. Pienenä vinkkinä annettakoon, että mikäli ei kaipaa kohuja, ei kannata antaa tukeaan "eliminointitehtäviä" "tärkeänä" pitävälle nettimeuhkaajalle. Rikokseen yllyttäminen, avoin rasismi ja tappoyritysten ylistäminen eivät nähdäkseni ole keskustelua, jota Laura mielipidetekstissään pari päivää sitten penäsi. Ne ovat rikoksia, joista kansanedustajan soisi pysyvän kaukana.

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Kirjoitin viimepostauksessani siitä, kuinka SSS-hallituksen politiikka ei ota huomioon sukupuolten tasa-arvoa. Leikkaukset ja kurjistustoimenpiteet kohdistuvat erityisen vahvasti naisiin ja lapsiin. Mutta millaista on toimia naisena suomalaisessa politiikassa, jonka päätökset ovat viime aikoina kaventaneet sukupuolten tasa-arvoa?

 

Eduskunnassa tehtiin seksuaalista häirintää kartoittava laaja kyselytutkimus vuonna 2007. Kyselyn mukaan seksuaalinen häirintä oli tuolloin eduskunnassa vakava ongelma: jopa kolmasosa eduskunnan naistyöntekijöistä ilmoitti kokeneensa työpaikalla seksuaalista häirintää. Ahdistelutapauksissa neljässä kymmenestä oli mainittu tekijäksi mieskansanedustaja. Kokoomuksen kansanedustaja Lyly Rajala, jonka nimi tuli esiin yhtenä ahdistelijoista, kommentoi kohun olleen liioiteltu. "Kärpäsestä on tehty härkänen. Luultavasti seksuaalisen häirinnän ja kohteliaisuuden termit ovat menneet sekaisin", selitteli Rajala Iltasanomille. Termeistäkö tässä on kyse? Katsotaanpa:

 

17.12. 2015 Uusi Lahti uutisoi Lahden kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Sari Niinistön eroavan kokoomuksen valtuustoryhmästä. Yhtenä eronsa syynä Niinistö mainitsi valtuustoryhmässä vallitsevan epätasa-arvon. Naisia oltiin kutsuttu kokoomuksen sivistysryhmässä muun muassa "pullaa syöviksi lehmiksi" ja Niinistöä oltiin kehoitettu vaihtamaan puoluetta tai menemään kotiin lapsia hoitamaan, kun hän oli ilmaissut mielipiteensä. Häirintää vai kohteliaisuus?

 

Myös muut kuin kollegat esittävät mielellään mielipiteitään naispoliitikoista. 20.12. 2015 Helsingin Sanomat kertoi vihreiden kansanedustaja Emma Karin suomalaismiehiltä saamista lukuisista uhkailuviesteistä. Paitsi, että viestien sisältämät väkivaltafantasiat kohdistuvat Kariin itseensä, kirjoitetaan kauheuksia myös hänen lapsistaan. "Nämä suomalaisten miesten viestit, joissa toivotaan pienten lasteni joutumista hirvittävän väkivallan uhreiksi, ovat arkipäivää", Kari kertoo. Karin lisäksi myös muut naispoliitikot saavat toistuvasti väkivallalla hekumoivia uhkailuviestejä. Häirintää vai kohteliaisuus?

 

Itsenäisyyspäivänä Rajat kiinni -mielenosoitus oli natsitervehdyksineen kaikkineen varsin surullinen kuva vuoden 2015 Suomesta. Tapahtumassa samat jannut, jotka ovat mesonneet netissä suomalaisten naisten ja lasten turvallisuuden puolesta koska maahanmuuttajat, vihjailivat kuitenkin raiskaavansa Li Anderssonin kaktuksella. Häirintää vai kohteliaisuus?

 

Eduskunnan työkysely vuodelta 2013 kertoi, ettei seksuaalinen häirintä ollut kuudessa vuodessa loppunut. Syksyn 2015 tapahtumat puolestaan kertovat, että politiikassa toimivien naisten uhkailu on edelleen arkipäiväistä ja osittain juuri siksi niin kammottavaa ja alhaista. Näillä meriiteillä pitäisi olla selvää, että Suomi ei ole ollut tasa-arvon mallimaa enää pitkään aikaan. Toivon vuodelle 2016 toimenpiteitä tasa-arvon kohentamiseksi ja toimia naisiin kohdistuvan uhkailun vähentämiseksi. Ja kaikille politiikassa toimiville naisille tsemppiä ja parempaa uutta vuotta.

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Eilen, 15.12.2015, Suomen hallitus antoi joululahjan vähätuloisille suomalaisille. Vihreiltä lainattu kuva kertoo loput:

 

 

 

Suomessa on hallitus, joka historiallisella leikkauspolitiikallaan tekee tietoisia heikennyksiä vähävaraisten arkeen. Eräs silmiinpistävä seikka on, että päätöksistä ovat vastuussa hyväosaiset, valkoiset, keski-ikäiset heteromiehet: Sipilä, Soini ja Stubb. Etuoikeutettu kolmikko tekee leikkauspäätöksiä, joilla on vaikutusta kaikkiin muihin paitsi heihin itseensä ja itsensä kaltaisiin. Näin ollen leikkausleikeissä maksamaan joutuvat erityisesti keski- ja vähätuloiset naiset. Hallituksen leikkuspolitiikan sukupuolivaikutuksia ovat kritisoineet muun muassa 85 (!) professoria ja tutkimusjohtajaa. Myös eilen tehdyt päätökset ovat osoitus siitä, että hallitus haikailee takaisin 50-luvulle:

 

  1. Eläkkeensaajien asumistuen heikennys on kaikinpuolin yhteiskuntaa epätasa-arvoistava päätös, mutta erityisen voimakkaasti se osuu naisiin. Naiset ovat köyhien eläkeläisten enemmistö: naisten keskimääräiset eläketulot ovat noin 15 823 euroa vuodessa, miesten 20 473. Päätöksellään hallitus heikentää kaikkien eläkeläisten arkea, mutta rokottaa erityisesti naisia.
  2. Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus tarkoittaa, että mikäli molemmat vanhemmat eivät työskentele tai opiskele päätoimisesti, rajataan lapsen oikeutta varhaiskasvatukseen. Jos päätoimista työtä tai opiskelupaikkaa ei jommalla kummalla vanhemmalla ole, saa lapsi varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa. Tämä vaikeuttaa sen vanhemman työllistymistä, joka tekee pätkätöitä tai työskentelevät osa-aikaisesti, eli useimmiten heteroperheessä naista (15-64 -vuotiaista naisista 67,9% on vakinaisessa työsuhteessa, miehistä 81,5%) Subjektiivinen päivähoito-oikeus edistää naisten työllistymistä ja taloudellista asemaa, koska se mahdollistaa paitsi työnhaun, myös osa-aikaisten töiden ja pätkätöiden tekemisen.
  3. Lapsilisän indeksisidonnaisuuden poistaminen asettaa hyvätuloiset ja vähätuloiset perheet entistä eriarvoisempiin asemiin keskenään. Lisäksi se vahvistaa perinteistä perhemallia: isistä vanhempainvapaata pitää vain 1-2%, joten indeksisidonnaisuuden poistaminen vahvistaa mieselättäjyyttä ja naisen hoivavastuuta.
  4. Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien maksujen tuplaus kasvattaa edellisen tapaan perheiden välistä kuilua. Ja yleensä, kun leikkaukset kohdistuvat lapsiin, ovat arjen vastuun kantamassa naiset (katso vaikka subjektiivisen päivähoito-oikeuden raajaamiseen tai lapsilisään liittyvät kohdat).

 

 

SSS-hallituksen hallitusohjelma oli 20 vuoteen ensimmäinen, jolla ei ollut lainkaan tasa-arvo-ohjelmaa. Luen pitkälti naisjärjestöjen lobbaamisen ansioksi sen, että tasa-arvo-ohjelma on ollut syyskuusta saakka tekeillä. Tasa-arvo-ohjelmaa tai ei, vaikuttavat Sipilä, Soini ja Stubb kuitenkin olevan ensisijaisen kiinnostuneita pönkittämään omaa asemaansa. Sillä tiedäthän:

 

"When you're accustomed to privilege, equality feels like oppression."

 

Ladataan...

Pages