Ladataan...
Bluestocking

Arvoisa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok),

julkaisit 27.10. avoimen kirjeen yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen johdolle. Kirjeessäsi suomit korkeakouluja yrittämisen ja innovatiivisuuden puutteesta ja hienovaraisesti mutta jämäkästi vihjasit, että Suomessa tehdään jopa pikkiriikkisen kehnoa ja turhaakin tutkimusta. Kehotit kirjeessä korkeakouluja "poislukemaan" tuottamattomat oppiaineet ja "kaupallistamaan" tutkimuksen. Erikoisen kirjeestäsi tekee se, että annat siunauksesi korkeakoulujen rahoituksen rajulle leikkaamiselle, mutta vaadit samalla tutkimuksen ja opettamisen kehittämistä ja penäät perustutkimukseen panostamista, ulkoalukuun perustuvista pääsykokeista luopumista sekä toisen asteen ja korkeakoulujen yhteistyötä.

Arvoisa ministeri. Miten oletat korkeakoulujen kehittävän tutkimusta ja opettamista sekä panostavan perustutkimuksen tekemiseen, kun rahoitusta leikataan ja sitä kautta henkilöstöstä on pakko luopua? Miten ajattelit korkeakoulujen hoitavan vähenevillä resursseilla pääsykoesavotan, joka ei perustu kirjalliseen kokeeseen? Entä miten ajattelit toisen asteen opettajien kykenevän yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa, kun lukion ryhmäkoot on useassa kunnassa ollut resurssien puutteen vuoksi pakko maksimoida suuriksi 36 opiskelijan ryhmiksi ja opettajien kaikki resurssit menevät oman perusduunin hoitamiseen ja kokeiden korjaamiseen? Entä miten ajattelit perustutkimuksen säilyvän laadukkaana, jos sitä mitataan ministeriön määrittämin kaupallisin kriteerein?

Arvoisa ministeri. Jos pidät suomalaista osaamista ja koulutusta arvossa, kuten väität tekeväsi, et leikkaa siltä rahoitusta ja resursseja. Hyvä meininki ja tsemppihenki eivät nosta suomalaista koulutusta eivätkä liioin hyvinvointia. Molempiin tarvitaan rahaa. Muun väittäminen on muunneltua totuutta ja vastuun välttelyä.

 

Kunnioittaen,

lukio-ope ja väikkärintekijä Lahest

 

Opetusministerin avoin kirje löytyy täältä.

 

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Kävin sunnuntaina Prismassa ruokaostoksilla. Matka maitohyllylle kulki seuraavan kyltin kautta:

Vai että tyttöjen ja poikien lelut erikseen? Vuonna 2015, seriously? Kyltti puhkaisi kertaheitolla kuplani, joka koostuu feministiystävistä ja heidän jälkikasvustaan, joiden kasvamisen raamit ovat ihanan laveat.

 

Ei Prisma tietenkään ole ainoa kaupallinen toimija, joka pyrkii edistämään myyntiään sukupuolikategorioita hyväksikäyttämällä. Vajaa vuosi sitten Helsingin Sanomat uutisoi lelujen ja lapsille suunnattujen mainosten olevan jopa aiempia vuosikymmeniä rankemmin sukupuolittuneita. Itse jouduin räpäyttämään silmiäni nähtyäni Suomalaisessa kirjakaupassa seuraavat lapsille suunnatut teokset:

 

Prinsessa- ja seikkailutarinoissa ei tietenkään ole mitään vikaa. Mutta että prinsessatarinoita tytöille ja seikkailutarinoita pojille? Kirjojen nimet implikoivat, että tytöt ovat - tai ainakin tyttöjen pitäisi olla - kiinnostuneita prinsessasaduista, joissa keskiössä ovat kruunut, meikit ja mekot. Sen sijaan seikkailutarinoita kaupitellaan pojille, koska poikien oletetaan innostuvat jännityksestä ja toiminnasta. Siis seikkailusta, ei meikkailusta.

 

Lapset eivät ole itse syyllisiä karkeaan sukupuolijaotteluun. Syypäitä ovat aikuiset, jotka olettavat tiettyjen genitaalien kanssa syntyneiden ihmisten olevan tietynlaisia. Lapset kärsivät karkeasta jaottelusta samalla tavalla kuin aikuisetkin. Jos pikkupojalle sanotaan pienestä saakka, että miehet eivät itke, niin kuinka hän voisi aikuisena oppia osoittamaan tunteitaan? Ja jos tytöistä kasvatetaan pienestä saakka sopeutuvaisia, kilttejä ja kuuliaita, niin kuinka he voisivat aikuisina olla jämäköitä palkkaneuvottelijoita? Helsingin Sanomien juttuun haastateltu lastenpsykiatri Tytti Solantaus toteaa tiukoista stereotypioista kiinni pitämisen kaventavan lapsen käsitystä itsestään. “Lapset rikkovat rajoja ja stereotypioita, jos heille sallitaan”, sanoo Solantaus.  Luojan kiitos maailmassa on olemassa kasvattajia, jotka sallivat. Myös oman lintukotoni ulkopuolella.

 

Stereotypioita rikkovien vanhempien lisäksi valoa tunnelin päähän tuo uusi Barbie-mainos, jossa on oivallettu tyttöjen leikkien voivan kehittää muutakin kuin meikkaustaitoja (vaikka meikkaustaitojen kehittämisessä sinänsä ei mitään vikaa olekaan, toim. huom.). Ehkä kymmenen vuoden päästä saamme nähdä nukkemainoksen, jossa Barbie-leikkien leikkijänä on poika.

 

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Tänään 23.10. järjestettiin Helsingissä Senaatintorilla mielenosoitus itsemääräämisoikeuteen perustuvan translain puolesta. Mielenosoituksen viesti oli, että translaki tulisi uudistaa siten, että se kunnioittaisi transihmisten ihmisarvoa, yksityisyyttä ja itsemääräämisoikeutta. Ihan kohtuullisia pyyntöjä sivistysvaltiossa, mielestäni. Mielenosoitusta ei järjestetty hetkeäkään liian aikaisin, sillä eilen ILGA (Setan kansainvälinen kattojärjestö) sekä TGEU (Transgender Europe) julkaisivat kannanoton, jossa Suomen hallitukselta penättiin transihmisten ihmisoikeusten kunnioittamista.

 

Voi Suomi, tasa-arvon mallimaa, mitä sinulle tapahtui? Vuonna 2012 olit 49:n maan joukosta sijalla 12 transihmisten ja homojen oikeuksien edistäjänä. Vuonna 2013 putosit sijalle 14 ja viime vuonna olit vasta seitsemästoista, kun ohitsesi painelivat muun muassa Montenegro, Malta ja loput Pohjoismaat. Ja vaikka olet saanut huomautuksia translaista sekä Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutetulta että YK:n alaiselta komitealta, niin edelleen, vuonna 2015, vaadit transihmisiltä pakkosterilisaatiota, nöyryyttäviksi kuvailtuja tutkimusjaksoja ja naimattomuutta. Siis siitäkin huolimatta, että maailman lääkäriliitto linjasi vastikään yleiskokouksessaan, että jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus määrittää oma sukupuolensa itse. Samalla liitto tuomitsi pakkohoidot ja käyttäytymisen muokkaamiseen tarkoitetut psykiatriset hoidot, joita transihmisiltä Suomessa edellytetään.

 

Tämänpäiväinen mielenosoitus halusi muutosta siihen, ettei transihmisiä pakotettaisi sterilisaatioon, nöyryyttäviin tutkimuksiin tai avioeroon. Itsemääräämisoikeuteen perustuva translaki tarkoittaisi, että sukupuolen juridiseen vahvistamisen prosessi noudattaisi kaavaa, joka olisi nopea, avoin ja sujuva sekä kunnioittaisi ihmisarvoa ja yksityisyyttä. Siis täysin päinvastoin kuin nykyinen laki, jossa henkilötodistuksessa olevan sukupuolimerkinnän muuttaakseen ihmisen täytyy käydä läpi hidas ja raskas lääketieteellinen prosessi ja muun muassa todistaa lisääntymiskyvyttömyytensä.

 

Kuulehan Suomi, transihmiselle sinun helmoihisi syntyminen ei tosiaankaan ole minkään sortin lottovoitto. Olisikohan aika laittaa sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusasiat kuntoon, ja mielellään vähän äkkiä?

 

Pieni sanasto (isompi sanasto löytyy täältä):

 

Transsukupuolisuus = ihmisen kokemus sukupuolesta ei vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta. Transmies on mies, joka on syntymässä määritelty tytöksi. Transnainen on nainen, joka on syntymässä määritelty pojaksi. Transsukupuolisen henkilön sukupuoli-identiteetti voi olla myös miehen tai naisen sijaan transsukupuolinen. Vanhentunut termi on transseksuaalisuus. Termiä ei käytetä, koska  transsukupuolisuudessa on kyse sukupuolesta, ei seksuaalisuudesta. Halventava termi on transu, jonka käyttäminen on yhtä vähän ok kuin muiden rasististen tai asenteellisten solvausten käyttö.

 

Transihminen = yleiskäsite ihmisille, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa joskus tai aina syntymästä määritellystä sukupuolesta. Esimerkiksi transsukupuoliset lasketaan kuuluvaksi tämän käsitteen piiriin.

 

Cis-sukupuolisuus = ihmisen kokemus omasta sukupuolesta vastaa syntymässä määriteltyä sukupuolta. Suurin osa ihmisistä on cis-sukupuolisia. Cis-naisena huomauttaisin, että cis-ihmisten tulisi tunnistaa etuoikeutensa ja vaatia yhdenvertaisuutta myös niille, joiden kokemus sukupuolesta on erilainen kuin oma.

 

Sukupuolen korjaaminen = lääketieteellinen prosessi, jossa transsukupuolisen ihmisen keho korjataan hänen kokemansa sukupuolen mukaiseksi. Sukupuoli korjataan myös juridisesti, jolloin sukupuoltaan korjanneen henkilön nimi- ja sukupuolitiedot muutetaan väestörekisterissä ja henkilöpapereissa. Vanhentunut termi on sukupuolen vaihtaminen. Transsukupuolinen ei vaihda sukupuolta, vaan korjaa kehonsa vastaamaan sitä sukupuolta, joksi itsensä kokee.

 

 

 

 

Ladataan...

Pages