Ladataan...
Bluestocking

Trigger warning: uhkailuviestit, rasismi, seksuaalinen häirintä

 

Emmi Mustonen kyllästyi Suomi-leijonan representaatioihin. Hänen mukaansa symboli oli tahrattu, ja se liitettiin usein rasistisiin arvoihin. Mustonen päätteli, että Suomi-leijona ei sellaisenaan onnistu edustamaan suomalaisuutta kaikessa moninaisuudessaan, vaan tulee sulkeneeksi ihmisiä ulkopuolelleen. Yhdessä tuottajansa Anna Mustosen kanssa Mustonen päätti brändätä Suomi-leijonan uudestaan. He suunnittelivat t-paidan, jossa Suomi-leijona liputtaa moninaisuuden puolesta niin sukupuolen, seksuaalisuuden, etnisyyden kuin uskontojen näkökulmasta. Paitojen tullessa myyntiin saavuttivat ne kuitenkin näkyvyyttä, joka ei ollut pelkästään positiivista. Mustonen on saanut yksityisviestejä (kyllä: monikossa!), joissa häntä on kuvailtu kuvottavaksi ja toivottu paitsi joutuvan joukkoraiskauksen uhriksi, myös kuolevan seksuaaliseen väkivaltaan. Bluestocking haastatteli Mustosta, joka kuuluu eittämättä Suomen rohkeimpien ja kylmähermoisimpien suomalaistaiteilijoiden joukkoon.

 

 

 Q: Millaisia arvoja halusit Kaikkien leijona -työlläsi välittää?

 

A: Kaikkien leijona -paidan tarkoituksena on kommunikoida laajempaa suomalaiskäsitystä. Siksi meidän paidassamme Musta leijona edustaa etnisyyttä; Suo, kuokka ja Jussi -leijona Suomen historiaa; Pride-leijona seksuaalista tasa-arvoa ja Muslimileijona uskonnon vapautta.

 

Q: Suomi-leijonasi ovat saaneet netissä osakseen paljon vihakommentointia. Oletko saanut uhkaavia yksityisviestejä?

 

A: Kyllä muutaman. Suurin osa kommentoinnista on tullut Facebookiin postaamieni kuvien alle. Tässä ei haluta keskusteluyhteyttä minuun, vaan hiljentää ja purkaa omia pelonsekaisia tunteita.

 

Q: Viime aikoina on puhuttu runsaasti nimenomaan naisiin kohdistuvasta vihapuheesta. Ovatko sinulle lähetetyt viestit olleet sävyltään seksuaalisesti uhkaavia?

 

A: Suurin osa yksityisviesteistä on ollut seksuaalisesti uhkaavia. Kaikki viestit ovat tulleet suomalaisilta miehiltä. Toivotellaan joukkoraiskausta ja kysellään, pidänkö ulkomaalaisista miehistä. Viesteissä pyritään yleensä seksuaaliseen nöyryyttämiseen ja alistamiseen, vaikka samalla ristiriitaisesti väitetään nimenomaan muslimimiesten tekevän niin. Minulta on myös kysytty haluanko Suomeen kulttuurin, joka alistaa naista. Tämä on hämmentävää, koska saamissani viesteissä minua naisena pyrkivät alistamaan valkoiset, suomalaiset miehet.

 

 

Q: Mitä arvelet häiriköijien tavoittelevan uhkausviesteillään?

 

A: Ei ainakaan keskustelua. Uskon että kyse on alentamisyrityksestä ja halusta hiljentää. Taustalla lienevät paljon puhuttaneet turvapaikanhakijat, jotka ovat saapuneet Suomeen. Ihmisiä pelottaa, ja he purkavat pelkoaan ja pahaa oloaan häiriköintiin.

 

Q: Ovatko viestit pelottaneet tai ahdistaneet sinua?

 

A: Muutin tietoni salaisiksi. Minulla on hyvä tukiverkosto ympärilläni, joten harvoin on ahdistanut. Aluksi ahdisti enemmän, mutta nyt olen jo tottunut. Kukaan ei myöskään ole soittanut tai tullut tapaamaan minua, vaikka siihen on ollut mahdollisuuksia. Somessa on helppo huudella.

 

Q: Mitä haluaisit sanoa uhkailijoille?

 

A: Vaikea kysymys, sillä en usko tässä olevan aineksia todelliseen keskusteluun. Jokaisella on vapaus tulkita teoksiani omista lähtökohdistaan. Uskon, että tekoni merkitsevät enemmän kuin sanat. Tulen käsittelemään tätä samaa teemaa tulevaisuudessakin ja leijonia tulee syntymään lisää. Se on viestini näille uhkailijoille. Vaikka inboxini olisi täynnä vihaa, se ei tule estämään taiteeni tekemistä. Koen puolustavani taiteellani ihmisoikeuksia ja uskon sen olevan oikein.

 

Emmi Mustosen Kaikkien leijona -paitoja voi ostaa Ruplasta.

 

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Viime vuosina on pelattu nurinkurista sanaleikkiä: rasistista agendaa avoimesti ajavia ihmisiä ei saa sanoa rasisteiksi, koska se on rasistista.

Esimerkki 1: James Hirvisaari liittää ihmisiin negatiivisia oletuksia perustuen heidän etnisiin taustoihinsa, tulee kutsutuksi rasistiksi ja väläyttää rasisti-termin käytön olevan kunnianloukkaus:

 

Image 1 - James 0. Rasistisen käytöksen rasistisuuden kiistänyt ja rasistisyytöksistä uhriutunut Hirvisaari hiljeni, kiitos päätoimittaja Heikki Valkaman täpäkän vastauksen.

 

Esimerkki 2: Perussuomalaisten oululainen kansanedustaja Olli Immonen aloitti tahtomattaan antirasistisen Meillä on unelma -kansanliikkeen käyttämällä monikulttuurisuuden vastustamiseen uhoavaa sotaretoriikkaa. Immonen kirjoitti muun muassa "painajaisesta nimeltä monikulttuurisuus" ja kutsui ei-suomalaisia "vihollisiksi" ja aatesisariaan "kanssataistelijoiksi". Saadessaan uhoavasta retoriikastaan kritiikkiä (täysin oikeutetusti, I might add), syytti Immonen kritisoijia "noitavainosta" ja "ajojahdista". Summa summarum: Immonen solvasi ei-suomalaisia vihollisiksi ja painajaiseksi, mutta uhriutui itse rasistisen retoriikkansa kritisoimisesta.

 

Esimerkki 3: Kuten Uuninpankkopoika summaa, Susanna Kaukinen käyttää mielellään rasistisia ilmaisuja aivopierujensa tukena. Kaukinen pääsi paraatipaikalle jakamaan Rajat kiinni! -ideologiaansa, kun Yleisradio päätti antaa öyhötykselle kritiikintöntä televisioaikaa suorassa aamu tv -lähetyksessä. Yle sai haastattelusta värittyneestä monologista huomattavan määrän tulikivenkatkuista palautetta ja päätyi myöntämään Facebook -sivuillaan: "Meidän olisi pitänyt tehdä aamun haastattelun taustatyöt paremmin. Myös itse keskustelu olisi kaivannut kriittisempää otetta." Myös Kaukinen osallistui Yle aamu tv:n Facebook -päivityksen alla käytävään keskusteluun. Ja arvatkaapa, mitä Kaukinen vastasi, kun hänen kansallismielisen jargoninsa vihjattiin saavan vaikutteita 1930-luvun Saksasta?

 

 

Kaukinen on ottanut kopin retoriikasta, jonka mukaan hänen on OK käyttää halventavaa kieltä muista, mutta häneen itseensä ei ole sallittua liittää negatiivisia määreitä.

Jos kaikki sananvapaudesta sokaistuneet kansallisaatteen marttyyrit tulisivat ulos uhrikuplastaan, tekisi melkein mieli kysyä: miten meni, noin niinkun omasta mielestä?

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

"On sietämätöntä, jos osa väestöstä, etenkin nuoret naiset, joutuvat ahdistelijalaumojen pelossa rajoittamaan omaa liikkumistaan. Tässä tilanteessa on tarpeellista keskustella siitä, miten parannetaan kansalaisten mahdollisuuksia puolustaa itseään vaaratilanteissa." Näin kirjoitti Jussi Halla-aho tänään julkaistussa tiedotteessaan, jossa hän penäsi lievennyksiä henkilökohtaisten kaasusumuttimien lupien myöntämiseen. Ihan silmiäni jouduin räpyttelemään, kun Halla-aho ilmaisi olevansa huolissaan "naisen asemasta ja fyysisestä koskemattomuudesta". Onko tämä muka se sama mies, joka kirjoitti vuonna 2006 näin: "Raiskaukset tulevat joka tapauksessa lisääntymään. Koska näin ollen yhä useampi nainen tulee joka tapauksessa raiskatuksi, toivon hartaasti, että uhrinsa sattumanvaraisesti valitsevien saalistajien kynsiin jäisivät oikeat naisihmiset. Vihervasemmistolaiset maailmanparantajat ja heidän äänestäjänsä. Mieluummin he kuin joku muu. Heihin ei tehoa mikään muu kuin se, että monikulttuurisuus osuu omaan nilkkaan." Ja vuonna 2008 näin: "Ottamatta nyt sen enempää kantaa ahdistelu- ja häirintäasioihin esittäisin naisille erään minua suuresti askarruttavan kysymyksen: Miksi nainen kulkee rinnat puoliksi paljaana, ellei hän halua, että niitä katsotaan? Tuulettaako hän niitä? --- En ymmärrä sitäkään, mitä pahaa katselemisessa on. --- Miehet katselevat tissejä, koska miehen aivo on sillä tavoin rakennettu, että naisen tissit näyttävät mielekkäiltä." Mutta unohtakaamme menneet, sillä nyt, vuonna 2016, Jussi Halla-aho on päättänyt liputtaa naisten oikeuksien puolesta.

Ja hyvä niin, koska nyt jos koskaan apu on tarpeen: 18.1. 2016 UN Women julkaisi uutisen, jonka mukaan naispuolisten turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten haavoittuvaista asemaa ja tarpeita ei olla riittävästi huomioitu pakolaiskriisin hoidossa. Uutisen mukaan Länsi-Balkanin pakolaisreitistä on saatava turvallisempi naisille ja lapsille, jotka ovat matkalla vaarassa joutua hyväksikäytön ja sukupuolittuneen väkivallan uhreiksi. UN Women pyrkii helpottamaan tilannetta jakamalla turvapaikanhakijanaisille ja -lapsille avustustarvikkeita sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyden palveluita. Alkuvuodesta tukitoimia on tarkoitus vahvistaa edelleen. Apujoukkoihin ovat varmasti tervetulleita kaikki ne suomalaiset, jotka ovat pitäneet miesturvapaikanhakijoiden prosentuaalisesti suurta määrää ongelmana. Halla-aho ja muut naisista viime aikoina yhtäkkistä huolenpuuskaa poteneet maahanmuuttokriitikot voivat siis nyt kanavoida huolensa auttamalla suoraan järjestöä, joka pyrkii edistämään naisten ja lasten oikeuksia. Sillä eikö Halla-ahokin ilmaissut suoran huolensa nimenomaan naisten asemasta?

Ellei Halla-aho sittenkin tarkoittanut sanoa, että tissienkatsomisoikeus ja raiskaustoivotusten kirjoittelu pitää säilyttää valkoisen miehen oikeutena.

Ladataan...

Pages