Ladataan...
Bluestocking

Lautapelivalmistaja Tactic tähtää joulumarkkinoille 50-luvun hengessä: firma on lanseerannut klassikkopeli Aliaksesta naiset vastaan miehet -version! Näin kuvaillaan pelivalmistajan nettisivuilla: “Tässä uudessa pelissä sukupuolet saavat käydä hulvattomaan taisteluun, mutta voittaa voi vain, jos tietää miten vastakkainen sukupuoli ajattelee. Selitä sanat ja yritä päästä maaliin ensimmäisenä!” Peli sisältää 1200 sanaa sekä mies- että naiskategoriassa ja huumorinkäyttö on sallittua, mikäli nettisivuja on uskominen. Täältä löydät esittelyvideon, jonka katsomista en voi suositella. Katsoin sen eilen ja aivoihin koskee vieläkin.

Koska uhkaavasti lähestyvä joulu ja kulutushysteria varmasti alkavat vähitellen painaa myös muita pelivalmistajia, päätin säästää heidän aikaansa ja kehittää sukupuoli-Aliaksen hengessä vastaavat versiot myös muista klassikkopeleistä:

 

Afrikan tähti: Muuten samoilla ohjeilla, mutta naisten keräämien jalokivien suhteellinen arvo on koko pelin ajan noin 20% pienempi kuin miesten.

 

Klassiset korttipelit: Naisille jaetaan punaiset kortit ja miehille mustat. Poikkeuksena kuningatar ja kuningas, jotka jaetaan sukupuolen mukaan. Jätkän saa pitää nainen, jolla on hoivavietti.

 

Rubikin kuutio: Mies ratkaisee ja nainen huokailee ihastuneena vieressä. Nainen ei kuitenkaan saa koskea kuutioon, koska matemaattinen ongelmanratkaisu voisi vahingoittaa hänen naisaivojaan.

 

Pajatso: Jokaista voitettua euroa kohti naispelaajalle maksetaan 85 senttiä.

 

Trivial Pursuit: Naiset eivät vastaa urheilua tai yhteiskuntaa koskeviin kysymyksiin. Peliin lisätään uusina kategorioina kodinhoito ja ehostus, joita käsitteleviin kysymyksiin vastaaminen on miehiltä kielletty paitsi jos vastaa huumorimielessä. Naisten tulee kuitenkin pidättäytyä koomillisuudesta, sillä se ei ole feminiinistä ollenkaan.

 

Bluestocking toivottelee hyviä peli-iltoja!

 

Bluestocking somessa: FACEBOOK & INSTAGRAM

 

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Ennustan: loppuviikosta media kohkaa perussuomalaisen kustantamon julkaisusta nimeltä Epäneutraali sukupuolikirja. Kirja keskittyy tarkastelemaan sitä, miten “miesten tasa-arvo-ongelmat jäävät usein feminismin jalkoihin ja sukupuolineutraaliutta korostavat puheenvuorot jättävät perinteisten sukupuoliroolien merkitystä pohtivat näkökulmat varjoonsa”. (You can’t make this stuff up.) Loppuviikosta kohkataan, koska persujen työmies Matti Putkonen järjestää Iltalehden tietojen mukaan vielä kuluvalla viikolla tuumaustunnin pseudopuheenvuoron, jossa kirjaa käsitellään. Ja sehän sopii linjaan hienosti, kuultiinhan viimeksi mielikuvituksellinen tarina räjähtävistä lepakoista.

 

Kirjoittajien joukko on värikäs. Jukka-Pekka Rahkonen on esimerkiksi tullut tunnetuksi Aito avioliitto -kampanjan aktiivina. Hän on sanonut muun muassa näin: “Homoseksuaalipari ei voi ikinä täydentää toisiaan samalla tavalla kuin mies ja nainen.” Henry Laasanen sen sijaan esiintyy sukupuolen asiantuntijana ja kirjoittaa blogia. Hän ujuttaa lyhyisiin teksteihinsä usein feministinaisia nimeltä ja sanoo heistä (meistä) jotain negatiivista. Koska myös allekirjoittanut on vilahdellut teksteissä, tiedän, miten ne toimivat: kirjoittajaa itseään ei voida syyttää mistään, mutta anonyymit kommentoijat etsivät (ja löytävät!) kyllä tekstissä mainitut feministinaiset, jolloin trolliketju on valmis.

 

Timo Hännikäinen puolestaan kirjoitti toissa kesänä kännissä ja läpällä sekä väkivaltaa kokeneita naisia auttavan Naisten Linjan että Naisasialiitto Unionin Facebook-seinälle alatyylisiä uhkaus- ja haukkumaviestejä sekä heitti perään pari rasistista slurria. Aiemmin Hännikäinen on kirjoittanut muun muassa liikuttavan teoksen siitä, millaista on olla mies, jolle naiset eivät anna yhtään seksiä vaikka kyllä pitäisi antaa kun se on naisten velvollisuus kerta.

 

Kirjan kirjoittajat tukeutuvat omissa teksteissään miesasia-aktivismiin, jonka agenda on ylläpitää sukupuolten välistä valtahierarkiaa. Liike pitää itseään feminismikriittisenä, mutta todellisuudessa se flirttailee myös seksismin, rasismin ja homofobian kanssa. Esimerkkinä käynee vaikkapa surullisen kuuluisa yhteiskuva, jossa Timo Hännikäinen poseeraa Suomen vastarintaliikkeen natsien ja muuan Olli Immosen kanssa.

 

Epäneutraalin sukupuolikirjan julkaisee Suomen Perusta -säätiön ajatuspaja. Suomen Perusta -säätiön hallitukseen kuuluu tuttuja nimiä, kuten Maria Lohela (ps), Simon Elo (ps), Laura Huhtasaari (ps) ja Juho Eerola (ps). Viimeisin on myös yksi kirjan kirjoittajista. Muiden kirjoittajien taustat tietäen arvaan kirjan olevan täynnä provokatiivisia lausahduksia tyyliin “tasa-arvo on mennyt liian pitkälle”, “eikö kukaan ajattele heteroita”, “palkkaero on myytti” ja “miksi ei ole white lives matters -tapahtumaa”. Asiantuntijuutta? Nope. Populismia? Yep. Ja sehän perussuomalaiselle kustantamolle sopii.

 

En taida pistää tilaukseen.

 

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

 

Seuraatko jo Bluestockingia somessa? FACEBOOK & INSTAGRAM

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

CW: Naisviha, misogynia

Yhdysvaltain presidenttikandidaatti Donald Trump on puolustellut umpiseksistisiä ja misogynisia lausuntojaan sanomalla niiden olleen "vain pukuhuonepuhetta". Trump tarkoittaa, että pukukopeissa saatetaan joskus äijäin kesken heittää seksististä läpändeerosta eikä siinä ole mitään pahaa, koska paikalla ei ole naisia. Juuri tällaiset asenteet paljastavat naisvihamielisen ilmapiirin olemassaolon: seksistinen vitsi kun ei lakkaa olemasta seksistinen, vaikka sen kohde ei olisikaan vitsiä kuulemassa. Erityisen huolestuttavaa on, mikäli näkyvässä tai jopa poliittisesti merkittävässä asemassa oleva ihminen ei ymmärrä sitä varsin yksinkertaista asiaa, että naisviha leviää, kun naisvihaa levitetään. Meillä on tästä esimerkkejä myös Suomesta:

Vuonna 2015 lahtelainen kaupunginvaltuutettu Sari Niinistö (kok.) ilmoitti eroavansa kokoomuksen valtuustoryhmästä, koska se ei kunnioittanut naisia eikä ollut tasa-arvoinen. Niinistö kertoi tuolloin näin: "Olen kokoomuksen ”sivistysryhmässä” kuullut naisten olevan mm. pullaa syöviä lehmiä. Minusta on levitetty vaalien aikaan perättömiä raskaushuhuja ja muita juttuja. Minua on kehotettu vaihtamaan puoluetta tai menemään kotiin lapsiani hoitamaan, kun olen ilmaissut oman mielipiteeni." Niinistö perusti sitoutumattoman kokoomuslaisen yhden hengen valtuustoryhmän. Arvostan.

Viime kesänä Lahden kaupunginvaltuutettu Kalle Aaltonen (ps.) näytti mallia paikallispolitiikan seksismistä julkaisemalla Facebookissa alla olevan kuvan: 

Kun kommentoin Aaltosen Facebook-sivulla kuvan olevan seksistinen, sanoi Aaltonen minulla olevan nutturan kireällä. (Käännös: oletpas typerä ja takakireä nainen, kun et osaa nauraa itseesi kohdistuvalle seksismille.) Lisäksi Aaltonen blokkasi minut seinältään, koska onhan se nyt ikävää kuulla omien seksitisten vitsien oikeasti olevan seksistisiä vitsejä.

Tänään törmäsin Twitterissä James Hirvisaaren twiittiin, jonka hän oli A2-illan pauloissa sanaillut seuraavasti:

 

Twiittiin sisällytetty naisviha tuskin tarvitsee lisäselitystä.

Yle uutisoi pari päivää sitten brittitutkimuksesta, jonka mukaan seksistinen pukuhuonepuhe, suora seksismi ja huumoriksi väitetyt lohkaisut kasvattavat kaikki naisvihaa. Naisvihan kasvamisen kannalta ei ole juurikaan merkitystä, onko seksismiä levitetty kännissä ja läpällä vaiko ei. Toisin sanottuna: yhteiskunnan umpimisogyniset asenteet ovat ihan oikea ongelma. Ja niille täytyy tehdä jotain.

Huhuu, päättäjät, miten olisi?

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Seuraatko Bluestockingia jo somessa? Blogi Facebookissa, Minja Instagramissa!

Ladataan...

Pages