Ladataan...
Bluestocking

Perussuomalaiset nuoret ovat aloittaneet #tyttö_poika-sukupuolikampanjan “vastaiskuna sukupuolineutraaliudelle”. Kampanjakuvissa persut poseeraavat tyttö- ja poikateksteillä varustetut lippalakit päässään. Tytöillä on tyttölippikset ja pojilla poikalippikset.

 

“Sukupuolineutraalin yhteiskunnan idea lähtee siitä, että sukupuolten välillä ei olisi eroja ja että tyttöjen ja poikien pitäisi olla kiinnostuneita samoista asioista”, julistaa #tyttö_poika-sukupuolikampanjan tiedote. Ja on samantien väärässä. Ensinnäkin sukupuolineutraaliuden sijaan suosisin termiä sukupuolisensitiivisyys. Sukupuolisensitiivisyyden idea on siinä, että kaksinapaisten sukupuolikategorioiden sisällä voi olla (ja onkin!) jopa suurempia eroja kuin tyttö- ja poikakategorioiden välillä. Sukupuolisensitiivisyys ei pakota tyttöjä ja poikia olemaan kiinnostuneita samoista asioista, vaan ottaa huomioon, että jokainen voi sukupuolestaan huolimatta olla kiinnostunut mistä tahansa asioista. Lisäksi sukupuolisensitiivinen ihminen jättää määrittelyoikeuden ihmiselle itselleen ja välttää stereotyyppista kategorisointia.

 

Kampanjan mukaan ihmisten lajitteleminen kahteen sukupuoleen on “hyvin selkeä” ja määrittyy “suoraan geeneistä”. Lippalakkipohjalta varmaan näin, mutta jos aihetta vaivautuu tarkastelemaan pikkiriikkisen analyyttisemmin, ei sukupuoli jakaudukaan automaattisesti kahteen lokeroon. Esimerkiksi kromosomiyhdistelmiä on useampiakin kuin XX ja XY. Kaikilla naiseksi syntymässä määritellyillä ei välttämättä ole myöskään kohtua. Eikä kaikilla naisilla ole vaginaa tai miehillä penistä. Jos pidämme biologisia ominaisuuksia ensisijaisena sukupuolen määrittämisen keinona, voimme yhtä hyvin olettaa, että kaikki sinisilmäiset ovat tietynlaisia ja ruskeasilmäiset toisenlaisia. Bonuksena lisättäkööt, että koska biologiaa käsitellään sosiaalisissa diskursseissa, sisältää se vääjäämättömästi myös ei-biologisia merkityksiä. Tämä on toki sen verran monimutkainen asia, että jääköön se rauhassa muhimaan lippalakkien alle. Oivallusta odotellessa.

 

Kampanjateksti kertoo myös seuraavaa: ”Itsensä kieltämisen sijaan jokainen voi olla ylpeästi sitä, mitä on”. Todellisuudessa kampanjan viesti on, että jokainen voi olla ylpeästi sitä mitä on - kunhan on ongelmattomasti tyttö tai poika. Samalla kampanja sivuuttaa transihmisten ja muunsukupuolisten olemassaolon ja pönkittää vallitsevia sukupuolihierarkioita. Se on paitsi sukupuolen moninaisuutta vääristävä, myös äärimmäisen väkivaltainen viesti.

 

On olemassa tutkimustietoa, jonka mukaan ahtaat sukupuolilokerot vaikeuttavat kaikkien sukupuolten arkea ja elämää. Persunuorten kampanjalla ei voi kumota tutkimustietoa edes lippiksiä myymällä. Itse ajattelin hommata päähineen, jossa on teksti: “None of your business.” Pistetäänkö tilaukseen?

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Tositarina musiikkimaailmasta: 28-vuotias naisartisti haluaa mitätöidä kuuden albumin tekoon edellyttävän sopimuksensa kansainvälisen musiikkiyhtiön kanssa. Syyksi artisti kertoo, että yhtiön tuottaja on huumannut ja raiskannut hänet, kun hän oli alle 18-vuotias, ja jatkanut hyväksikäyttöä sen jälkeen vuosien ajan. Yhtiö ei suostu purkamaan sopimusta, joten artisti vie jutun oikeuteen - ja häviää.

 

Kyllä, kyseessä on Kesha. Ja oikeuden päätös julistettiin viime viikolla.

 

Koko tarina on ruma, vastenmielinen ja epäoikeudenmukainen. Kesha kertoo tulleensa tuottajansa Dr. Luken, oikealta nimeltään Lukasz Gottwaldin, hyväksikäyttämäksi kymmenen vuoden ajan. Sopimus kuuden levyn tekemiseen Sonyn kanssa on käytännössä sitonut hänet kiinni Gottwaldiin. Oikeusprosessi on kestänyt liki puolitoista vuotta. Ja viime viikolla se tuli tiensä päähän, kun tuomari totesi, että ei ole sopivaa eikä reilua mitätöidä raskain perustein neuvoteltua sopimusta. Näin ollen Kesha joutuu jatkamaan työskentelyä Sonyn tytäryhtiölle, jonka Gottwald omistaa.

 

Tarina on karu. Se on niin karu, että tekee fyysisesti pahaa. Eikä se ole tarina pelkästä musiikkibisneksestä, misogyniasta tai niiden liitosta. Kuten Lena Dunham toteaa Lennyletter -uutiskirjeessään, Keshan tapaus kielii tavasta, jolla amerikkalainen oikeusjärjestelmä toistuvasti satuttaa naisia kykenemättä suojaamaan heidän (meidän!) oikeuksiaan.

 

Eikä kyse ole pelkästä Amerikasta. Esimerkiksi Suomi on saanut toistuvia huomautuksia naisiin kohdistuvan väkivallan laajuudesta ja kykenemättömyydestään edistää naisten koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta. Asiaa ei edesauta, ettei Sipilän hallitus ole syksyisestä lupauksestaan huolimatta edelleenkään laatinut tasa-arvo-ohjelmaa.

 

Dunham jatkaa, että Sony olisi voinut valita Keshan tapauksessa myös toisenlaisen tien. Yhtiö päätti kuitenkin pakottaa Keshan jatkamaan työskentelyä sen miehen alaisuudessa, jonka läsnäolo oli artistille kestämätöntä. On saman tekevää, onko Keshalla lääkärintodistusta tai fyysisiä todisteita hyväksikäytöstä. Kuten Dunham kysyy: millainen ihminen, millainen yhtiö, näkee vaivaa pitääkseen naisen sidottuna ihmiseen, jonka nainen kertoo aiheuttaneen hänelle vuosien kärsimyksen, trauman, häpeän ja pelon?

 

Keshan tarina on kammottava osoitus siitä, miten pitkä tie tasa-arvon toteutumiseen on vielä kuljettava. Mutta se on myös tarina siitä, miten epätasa-arvosta ei enää vaieta. Pidetään ääntä jatkossakin. #FreeKesha.

 

 

 

 

Mikäli koet tarvetta spekuloida hyväksikäyttösyytösten todenperäisyydellä, tämän blogin kommenttiboksi ei ole sitä varten.

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Viime postauksessani hämmästelin kotkalaisen urheiluhistorioitsijan Hesarissa julkaistua mielipidekirjoitusta Miehet ovat urheilussa naisia parempia.  Kirjoituksessa eriteltiin (jokseenkin epäanalyyttisesti, toim. huom.) syitä sille, miksi naiset ovat urheilussa "huonompia" kuin miehet. Tällaisina lueteltiin muun muassa biologia, hoivavietti ja evoluutio.

Viikonloppuna Lahdessa järjestettiin Salpausselän kisat. Osana tapahtumaa hypättiin mäkihypyn naisten maailmancupin osakilpailu, joka oli lajissaan Suomessa kaikkien aikojen ensimmäinen. Historiallinen kilpailu vesitettiin kuitenkin aikataulutuksella: naiset hyppäsivät perjantaiaamuna klo 9, jolloin katsomot olivat luonnollisesti tyhjää täynnä.

Yksi naishyppääjistä oli lahtelainen Julia Kykkänen, joka hyppäsi kotikaupungissaan ensi kertaa kansainvälisessä kisassa. Sekä Kykkänen että mieshyppääjä Janne Ahonen oudoksuivat naisten suoritukselle varattua kehnoa ajankohtaa, joka kieli suoraan naismäkihypyn arvostuksen puutteesta. Kykkänen on kertonut kohdanneensa lajinsa väheksyntää läpi koko uransa. Toimittajat ovat tentanneet häneltä muun muassa, ovatko naiset ansainneet paikkansa hyppyrimäessä sekä pyytäneet perustelemaan naismäkihypyn tarpeellisuutta. Vastaaviin kysymyksiin on mieshyppääjien tuskin tarvinnut varautua.

Lienee sanomattakin selvää, että naisten mäkihypyn arvostuksen puute ei kyde biologiassa eikä evoluutiossa. Eikä epätasa-arvo ikävä kyllä edes rajoitu pelkkään mäkihyppyyn. Esimerkiksi suomalaiset naisjalkapalloilijat ovat pärjänneet kansainvälisesti miehiä paremmin, vaikka naiset eivät lajin vähäisen arvostuksen ja rahoituksen puutteen vuoksi voi pelata Suomessa ammatikseen. Näyttää kuitenkin siltä, että jos pelaajina ovat naiset, eivät sponsorit tai media osoita lajiin samanlaista kiinnostusta kuin miespelaajia kohtaan. 

Täysin näkymättömiä naiset eivät Salpausselän kisoissa tänäkään vuonna tietenkään olleet. Esimerkiksi paikallismedia Etelä-Suomen Sanomat muisti hehkuttaa "kuvankauniita kisatyttöjä". Kisatyttöjen koordinaattori toteaa, ettei kaikissa asioissa tarvitse olla neutraali: "Kisatyttö on kisatyttö. Ei ole olemassa kisapoikia. Tiettyjä perinteitä on syytä kunnioittaa." 

Kuten sanottu: naisurheilun arvostuksen puutteessa ei ole kyse biologiasta tai naisten huonommuudesta, vaan näkyvyyden ja rahoituksen vähäisyydestä. On jokseenkin kuvaavaa, että urheilutapahtumassa naismäkihyppääjiä enemmän palstatilaa saivat "kuvankauniit kisatytöt". Jos halutaan, että naiset saavat näkyvyyttä urheilutapahtumissa paitsi palkintojen jakajina, myös palkintopalleilla, on naisurheiluun satsattava. Vinkkinä kisajärjestäjille seuraavia vuosia silmällä pitäen: naisten mäkihyppy kehittyy, kun sitä kehitetään. 

Kisapoikaperinnettä odotellessa.

Ladataan...

Pages