Ladataan...
Bluestocking

Internetin vihapuheessa on kolme pääpilaria: rasismi, anti-islamismi ja naisviha. Näin kirjoittaa Katju Aro vuonna 2015 julkaistussa ansiokkaassa analyysissaan Rasismi ja naisviha, erottamattomat.

 

Lilyssä nähtiin taannoin malliesimerkki Aron kuvailemasta vihapuheesta. Turhuuksia -blogi julkaisi tekstin otsikolla Feminismi pilasi poikaystäväni. Tekstissä bloggaaja kuvailee, kuinka ei kyennyt ymmärtämään poikaystävänsä muukalaisvihamielistä ja sovinistista maailmankuvaa, joka perustui MV-lehden kaltaisiin tietolähteisiin. Lopulta kirjoittajan ja poikaystävän tiet erkanivat rutkasti toisistaan eroavien näkemysten vuoksi.

 

Bloggauksen raflaava otsikko oli liikaa MV-lehden lukijoille ja toimitukselle, joka julkaisi tekstin nettilehdessään lähes sellaisenaan. Tapahtui toinen Aron kuvailema nettivihapuheelle ominainen käänne. Aro kirjoittaa:

 

“[nettivihapuheelle on ominaista, että] julkisuudessa esiintyvät johtohahmot synnyttävät liikehdinnälle ideologisen ja retorisen kehyksen kirjoituksilla, jotka lietsovat eroja, mutta pysyvät silti laillisuuden rajoissa. Näppäimistöjen anonyymit nettisoturit käyvät sitten levittämässä viestiä huomattavasti törkeämmin sanavalinnoin – kenenkään joutumatta vastuuseen.”

 

Kuin oppikirjan mukaan MV-toimitus julkaisi tekstistä kappaleita, joita avasi omasta näkökulmastaan kehnosti ja osoitellen, mutta kuitenkin siten, että varsinainen vihapuheen tunnusmerkistö ei täyttynyt. Näppäimistöjen anonyymit nettisoturit vastasivat nettilehden toimituksen kutsuhuutoon ja täyttivät Turhuuksia -blogin kommenttiboksin - yllätys, yllätys! - rasismilla, anti-islamismilla ja naisvihalla. Lopputuloksena bloggaaja sai lukea olevansa muun muassa hirviö, typerä femakko, suvakkihuora, vätysmäinen nainen ja ihmiskuonaa. Feministejä kommentoijat kuvailivat tyhminä ja rumina urapyrkyrilutkina, jotka kerjäävät raiskausta ja jotka siis myös pitäisi raiskata. Naisten kuvailtiin kuluvan miesten käytössä ja feministien kanssa seurusteleviin miehiin viitattiin muun muassa pienimunaisina, testosteronittomina ja ällöttävän naismaisina (koska naiseus nyt vaan on lähtökohtaisesti halveksuttavaa).

 

Kommentit kuvastavat nettimesoajien misogynistista maailmaa, jossa sukupuoli on kaksinapainen ja sukupuolten käyttäytymismallit määräytyvät kommentoijien omien, kapeiden koodistojen mukaisesti. On surkuhupaisaa, että kommenteissa syytetään feministejä miesten kontrolloinnista, mutta samalla kommentoijat itse määrittelevät maskuliinisuuden hyvin kapeasti. Se jos mikä on omiaan rajaamaan miesten - siis myös niiden vihapostia netissä suoltavien miesten - liikkumatilaa. Enkä edes viitsi aloittaa siitä, miten ristiriitaista on, että vihaviestien tehtailijat ratsastavat naisten oikeuksilla vastustaessaan islamia, mutta samaan aikaan näppäimistöt ympäri Suomen laulavat suvakkihuoraa ja raiskausukaaseja.

 

Viimeksi kun katsoin, oli Turhuuksia -blogin teksti kerännyt 76 kommenttia, joista valtaosa täyttää vihapuheen ja nettikiusaamisen kriteerit. Huorittelulla ja raiskausuhkauksilla on vain yksi päämäärä: näyttää naisille naisten paikka ja pitää heidät (meidät!) hiljaisina. Rebecca Solnit (jota saamme kiittää termistä mansplaining) kirjoittaa: “Violence is one way to silence people, to deny their voice and their credibility, to assert your right to control over their right to exist.” Lisää sanan “violence” paikalle “Internetin vihapuhe”, ja mesoajien agenda on paljastettu: kyse on naisiin kohdistuvasta kontrolloinnista ja vallankäytöstä.

 

Feminismiä tarvitaan muun muassa tekemään valtarakenteet näkyviksi ja lopettamaan naisiin kohdistuva kontrolli ja pelotelu. Kuten Turhuuksia -blogin kommenttikenttä todistaa, ei tarve ei ole kadonnut mihinkään. Tsemppiä bloggaajalle, ei vihapuheelle!

 

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Olen koko 28-vuotiaan elämäni ajan kuunnellut ohjeita siitä, miten olla tulematta ahdistelluksi tai raiskatuksi. Ehkäpä olisi aika antaa ohjeita siitä, miten voi olla ahdistelematta tai raiskaamatta. Näillä pääsee taatusti pitkälle!

  1. Kanna mukanasi hälytintä. Jos meinaat vahingossa ahdistella, paina hälytys päälle, niin uhri ehtii karkuun.
  2. Älä juo itseäsi humalaan. Jos kuitenkin juot, älä oleile samassa tilassa potentiaalisten uhriesi kanssa. Voit myös pyytää kaveriasi pitämään sinua silmällä.
  3. Älä pukeudu provosoivasti. En todellakaan tiedä, miten se liittyy mihinkään, mutta siitä puhutaan niin paljon, että se on ilmeisesti tärkeää.
  4. Älä kävele yksin kotiin pimeitä sivukujia. Ilman saattajaa kulkeva nainen saattaa tulla vastaan, ja sinä olet saattanut unohtaa hälyttimesi (kohta 1) kotiin.
  5. Kaveria ei jätetä! Etenkin baarista on järkevää lähteä vähintään kaksin, jotta voitte varmistua, ettei kukaan porukasta sorru ahdisteluun.
  6. Älä lähde vieraiden naisten matkaan.
  7. Älä provosoidu, jos pokausyrityksesi tulee torjutuksi. Vaikka monet tuntuvat niin olettavan, ei vonkaaminen, lähentely, huorittelu tai lääppiminen muuta kieltävää vastausta myöntäväksi.

Kuulostaako ikävältä tai syyllistävältä? Niin minustakin. Ironista, eikö totta?

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Olen blogannut Lilyssä kymmenisen kuukautta. Blogini kommenttiboksissa on käyty ihania ja avartavia keskusteluja, mutta ensimmäisestä postauksesta lähtien paikalle ovat löytäneet myös trollit ja trollinmieliset. Erityisen hupaisa on varsin mittava ilmiö, jossa kommentoijat (usein miehet) käyvät kertomassa feministin (meikä!) blogissa, mitä feminismi oikeasti on ja millaisia feministit oikeasti ovat. Kokosin parhaat spleinaukset postaukseksi:

Nimimerkki juha. pohtii ansiokkaasti, että feminismi taitaa sittenkin olla valkoista miestä vastaan suunnattu salajuoni:

“Feministiliike ei tosiasiallisesti halua parantaa kehitysmaiden ja etenkin muslimaiden (sic!) naisten asemaa, vaan he focusoivat (sic!) kaiken vihansa ja valtataisteluenergiansa länsimaista valkoihoista miestä vastaan.”

Valtataisteluun liittyvä retoriikka pääsee nimimerkki Olin Helsingissä kommentissa niin sanotusti nextille levelille, kun hän epäilee minua militaristiksi:

“Et leimaa heitä [rikoksista tuomittuja ulkomaalaisia] blogissasi, koska sinua ei kiinnosta turvallisuus vaan sinua kiinnostaa sodankäynti.”

Nimimerkki Muotimurhaaja ei käytä sotaretoriikkaa, mutta blogialusta saa kommentoijan mietteliääksi:

“Lilyssäkin on vaikka kuinka paljon feministejä. Miksi he ovat Lilyssä, joka on tuotteistetun sukupuolisuuden taivas? Miksi he eivät ole perustaneet blogejaan miehisiin yhteisöihin?”

Nimimerkki lapseton mies tietää, että jokainen nainen haluaa lisääntyä:

“Minusta olisi mukavaa, että ainakin osa vapaaehtoisesti lapsettomista naisista myöntäisi totuuden, joka on siis se, että olisi halunnut lapsia (haluaa ehkä vieläkin), mutta kun vaatimukset miehelle on niin kovat, että sitä supermiestä ei ole löytynyt sen lapsen isäksi kyseiselle tavisnaiselle, niin on sitten helpompi selitellä, että joo en ois halunnukkaan.”

Lapsettoman miehen lisäksi myös nimimerkki missä on mun etuoikeudet on huolissaan tavismiesten asemasta:

“Feminismi ei tule saamaan mitään aikaiseksi niin kauan kuin valitus ja toiminta on suunnattu tavismiehiä vastaan.”

Nimimerkki axu nostaa tavismiehen rinnalle huolen myös hyväosaisten miesten asemasta:

“Tuntuu että lähtökohtaisesti kaikki mitä "valkoiset, hyvätuloiset miehet" sanovat ja tekevät, on aina väärin ja naisten hyvinvoinnin ja tasa-arvon vastaista.”

Myös Niko L. on huolissaan valkoisista miehistä:

“Feminististä argumentointia: X on väärässä, koska X on mies/valkoinen.”

On toki myös muistettava, että nainen on kokonainen vasta suhteessa mieheen:

“Ei kaikki olekaan kohdistettu miehille. Mutta meikkaus on. Samoin halukkuus lastentekoon ja toisaalta sen vieroksuminen myös, liittyy aivan harvinaisen kiinteästi miehiin. Nämä ovat valintoja, jotka tehdään 100% suhteessa miehiin.” (Nimimerkki lapseton mies)

Lopuksi nimimerkki juha. haluaa vielä muistuttaa, että talvisota:

“No, jos kuitenkin yrittäisimme muistaa, että nämä niin epähienot ja karkeat suomalaismiehet ovat sentään sotineet, haavoittuneet ja kuolleet maansa puolesta kahdessa sodassa.”

 Kommentteja odotellessa! :)                                                                       Bluestocking Facebookissa     

Ladataan...

Pages