Ladataan...
Bluestocking

Onko tuttu otsikko? Itse olen törmännyt vastaavaan sen verran usein, että päätin muoti- ja vaatefiilistelijänä iskeä lusikkani soppaan minäkin ja antaa Bluestocking-vinkit pukeutumisen tueksi. Tässä, olkaa hyvät:

 

Omenavartalo: Ensinnäkin, se on ihmiskeho, ei hedelmä. Pukeudu miten lystäät.

 

Päärynävartalo: Ks. edellinen kohta.

 

Banaanivartalo: Ai banaani ei muka ole vartalotyyppi, mutta omena ja päärynä ovat? Anyway, hedelmä kuin hedelmä: pukeudu miten lystäät.

 

Poikamainen vartalo: Ymmärsinkö oikein, että pukeutumissäännöt koskevat vain naisia, eivät siis esimerkiksi poikia tai miehiä, joilla on 'poikamainen vartalo' (mitä se ikinä tarkoittaakaan)? No, se kertookin kaiken. Pukeudu miten lystäät. Tallo sen jälkeen patriarkaatti, piikkareilla tai ilman.

 

Kurvikas vartalo: Aina jotenkin mieltä ylentävää kuulla kehosta puhuttavan kuin mökkitiestä. Pukeudu miten lystäät.

 

Lisäksi: ruutua ja raitaa on ok yhdistellä, rintsikoita ei ole pakko pitää, vaakaraita sopii kaikille ja yli 30-vuotiaanakin on ok pukeutua juuri niin lyhyeen hameeseen kuin huvittaa.

 

Inspiraation sain Elisan tästä postauksesta.

 

Kommentointi ainoastaan etu- ja sukunimellä, paitsi jos olet Lilyn rekisteröitynyt käyttäjä.

 

Bluestocking Facebookissa, Minja Instagramissa.

  

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

New Yorkissa järjestettiin tiistaina 20.9. UN Womenin HeForShe -kampanjan 2-vuotisjuhlat. Yhtenä pääpuhujana oli Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Niinistö oli kutsuttu puhujaksi kertomaan sukupuolten tasa-arvosta Suomessa. Puheessaan presidentti muun muassa korosti, että HeForShe -kampanjan kaltaisille liikkeille ei pitäisi enää 2000-luvulla olla tarvetta. “Täällä me kuitenkin olemme. Muutos on selvästi edelleen tarpeen”, totesi Niinistö. Tästä olemme samaa mieltä. Sen jälkeen tasa-arvofaktat olisi ehkä kuitenkin kannattanut tuplatsekata.

“Kansallisen lapsi- ja perhepolitiikan ansiosta vanhemmat ovat pystyneet sovittamaan yhteen työ- ja perhe-elämänsä”, totesi Niinistö. Näin siitä huolimatta, että tällä hallituskaudella on leikattu kaikilta koulutusasteilta, myös varhaiskasvatuksesta. Asiantuntijat ovat huomauttaneet, että päiväkotien leikkaamisesta koituva vanhempien huoli näkyy todennäköisesti äitien kotiinjäämisenä. Hallitus rajasi myös subjektiivista päivahoito-oikeutta, mikä vaikeuttaa rajauksen toteuttavissa kunnissa äitien töissäkäymistä ja lisää äitien taakkaa kotona. Kotihoidontuen käyttäjistä 97% on äitejä, ja vaikka vanhempainvapaa voitaisiin jakaa vanhempien kesken, käyttää sen vain 1-3% isistä. Tilastokeskuksen sivuilla todetaan, että osuus ei ole muuttunut lainkaan välillä 1995-2014. Lisäksi 6+6+6 -malli tuntuu feministijärjestöjen lobbaamisesta huolimatta olevan edelleen liian radikaali malli suomalaisille päätöksentekijöille, vaikka sen tasa-arvovaikutukset edistäisivät yhdenvertaisuutta. Kansallinen lapsi- ja perhepolitiikka siis itse asiassa ohjaa suomalaista yhteiskuntaa suuntaan, jossa työ- ja perhe-elämän yhteensovittaminen vaikeutuu entisestään, mikä tulee koskemaan pääasiassa suomalaisia äitejä.

“Selkeää jakoa miesten ja naisten töihin ei enää ole”, jatkaa Niinistö sivuuttamalla täysin, että vielä viime vuonna Suomi oli EU:n neljänneksi huonoimmalla sijalla, kun tarkasteltiin ammattien sukupuolittuneisuutta. Ainoastaan Virossa, Slovakiassa ja Latviassa segregaatio oli voimakkaampaa kuin Suomessa. Tilastot kertovat myös, että vuonna 2014  terveys- ja sosiaalipalveluiden työntekijöistä 86,7% oli naisia, kun taas rakennusalalla oli miehiä yli 92% työntekijöistä. Koulutuksen toimialalla naisia oli 67,8% ja kuljetuksen ja varastoinnin alalla 77,5%. Tätä taustaa vasten tarkasteltuna Niinistön väite ei ole ainoastaan eriskummallinen, vaan jopa valheellinen. Niinistö totesi myös, että mieheti osallistuvat Suomessa kotitöihin. Se on totta, mutta vain 10% enemmän kuin 80-luvulla. Naiset tekevät edelleen suuremman osa kotitöistä ja ovat tutkimusten mukaan edelleen tyytymättömiä kotitöiden jakautumiseen.

Toki Niinistö huomautti myös, että tasa-arvon eteen on tehtävä vielä paljon töitä: “Samapalkkaisuus on vielä saavuttamatta, ja johtaviin asemiin on saatava enemmän naisia. Myös perheväkivallan on loputtava.” Olen täsmälleen samaa mieltä. Siksi olenkin kritisoinut hallituksen leikkauspolitiikkaa, jossa leikkaukset kohdistetaan laajasti ja moninkertaisesti julkisen sektorin naisvaltaisiin aloihin ja jonka seurauksena sukupuolten palkkakuilu syvenee. Lisäksi olen kritisoinut turvakotien määrän riittämättömyyttä, jota ei tässä(kään) budjettiriihessä nostettu tasolle, jota Istanbulin laaja-alainen naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan poistamiseen tähtäävä sopimus vaatisi, vaikka Suomikin on sopimuksen allekirjoittanut.

On tietenkin hienoa, että istuva presidentti on kiinnostunut tasa-arvosta. Mutta ei voi mitään - on myös semisti falskia fiilistellä sillä, että Suomessa naiset saivat ensimmäisenä maailmassa äänioikeuden, kun samaan aikaan palkkakehitys polkee, palkkakuilu syvenee ja hallitus tekee toistuvasti tasa-arvoa kaventavia, täysin tietoisia päätöksiä. Sauli Niinistö lähti mukaan HeForShe -kampanjaan marraskuussa 2014. Sen jälkeen en ole kuullut hänen kritisoineen kertaakaan hallituksen naisia rokottavia leikkauksia, turvakotien vähäistä määrää, työelämän segregaatiota, varhaiskasvatukseen tehtäviä heikennyksiä tai olleen huolissaan työikäisten naisten jäämisestä työmarkkinoiden ulkopuolelle.

Mutta kuka tietää, ehkäpä Niinistö seuraavaksi siirtyy sanoista tekoihin.

Jään odottamaan.

 

Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä

 

Kommentointi ainoastaan etu- ja sukunimellä. Vain Lilyn rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida nimimerkillä.

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

“Toivon, että poliitikot rientävät tuomitsemaan rasistisen väkivallan kiertelemättä.” Näin kirjoitin toissapäivänä. Eilen sain sitten lukea sekä Soinin että Sipilän kannanotot Jimi Karttusen kuolemaan liittyen. Molemmissa rinnastettiin natsiväkivalta turvapaikanhakijoiden tekemään rikokseen. Se on arvojohtajilta hämmentävä ja surullinen liike.

 

En sano, että Otanmäen tappo olisi vähemmän väärin kuin Jimi Karttusen kuolema. Mutta sen sanon, että kun ihminen kuolee, koska on natsin kanssa eri mieltä, on kyse poliittisesta väkivallasta, joka nakertaa demokratiaa ja suomalaisen yhteiskunnan avoimuutta sekä lietsoo pelkoa. Poliittinen kuolema on yhteiskunnallisesti tarkasteltuna eri kaliiperin seikka kuin yksityisistä syistä tehty tappo, joskin on itsestäänselvää, että myös jälkimmäinen on ilmiselvästi tuomittava teko. Nujakoivan natsin motiivi ei kuitenkaan ole yksityinen. Natsin motiivina on uhitella ja vinkata, että natsien kanssa ei sitten olla eri mieltä, TAI MUUTEN. Nujakoiva natsi lietsoo pelkoa, jolla se pitää rasistiaatettaan pystyssä ja vaatii natsilippujen heiluttamiselle lisää tilaa.

 

Tämän vuoksi olen suuresti hämmentynyt siitä, että Suomen pääministeri on myöhässä tulleessa kannanotossaan rinnastanut Otanmäen tapon Asema-aukion natsiväkivaltaan. Otanmäen tappo - kuten kaikki henkirikokset - tulee toki tuomita, mutta onko todella niin, että Sipilä ei ymmärrä poliittisen, kuolemaan johtaneen väkivallan erityispiirrettä, jota yläpuolella kuvailin? Otanmäen surmatyön tekijät olivat turvapaikanhakijoita, mutta turvapaikanhakijoiden suorittaman rikoksen rinnastaminen natsin tekemään rikokseen on täysin älytöntä. Kaikki turvapaikanhakijat eivät käyttäydy väkivaltaisesti ja viljele ihmisvihamielisiä ajatuksia, mutta kaikki Suomen Vastarintaliikkeen natsin ajavat “rotupuhdasta” Suomea ja lietsovat avoimesti vihaa muun muassa maahanmuuttajia ja homoseksuaaleja kohtaan. Se, että pääministeri jatkaa vastakkainasettelusta jaarittelua sen sijaan, että tuomitsisi selväsanaisesti natsien suorittaman väkivallanteon, on mielestäni pöyristyttävää. Vastakkainasettelun kuvitteelliset ääripäät kun ovat yhtäältä suomalaiset uusnatsin ja toisaalta Jimi Karttusen kaltaiset ihmiset, jotka sanovat natseille, että natseilu ei ole ok. Sen sanomista minä odotin myös Sipilältä.

 

No entäpä ulkoministeri Soini sitten? Plokiinsa Soini oli rustannut viisi ympäripyöreää riviä väkivallan vastustamisesta ja persujen sovinnaisuudesta. Ulkoministeri kirjoittaa: “Väkivalta on aina väärin, myös sillä uhkaaminen.” Hämäräksi jää, viittaako lauseen jälkimmäinen osa Jimi Karttusen natsien vastustamiseen. Toivottavasti ei. Sen sijaa ulkoministeri ei kirjoita, että kuolemaan johtanut natsiväkivalta on poliittisen väkivallan muotona nyky-Suomessa erityisen huolestuttavaa, ja että hän tuomitsee äärioikeiston ja uhittelevat uusnatsit suoralta kädeltä. Soini rinnastaa lisäksi Sipilän tavoin Otanmäen ja Asema-aukion natsiväkivallan, mille ei kertakaikkiaan ole yhtään järkevää perustetta - paitsi tietenkin se, että persujen kannatus on suossa ja juuri tämän karanneet äänestäjät todennäköisesti halusivat kuulla. Lisäksi Soini heittää kehiin aborttiviittauksen (“minulle ihmiselämä on pyhä kohdusta hautaan”), mikä osoittaa jo suurta tilannetajun puutetta.

 

Soini eikä Sipilä kumpikaan mainitse kertaakaan sanoja natsi, uusnatsi, kansallissosialisti tai äärioikeisto. Sameaksi hötöksi verhoiltu puhe ääriliikkeistä ylipäänsä (ja jostain syystä myös aborteista) sivuuttaa täysin sen tosisekan, että Suomi on saanut ensimmäisen poliittisen väkivallan uhrinsa 67 vuoteen. Kumpikaan ei myöskään osoittanut suruvalitteluja Jimi Karttusen läheisille.

 

Ja minä hölmö odotin aidosti niin paljon enemmän.

 

 

Kommentointi ainoastaan etu- ja sukunimellä. Lilyn rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida nimimerkillä.

Ladataan...

Pages