Ladataan...
Bluestocking

”Tuhkarokko voi aiheuttaa epidemian kymmenissä kunnissa - rokotuskattavuus on pudonnut alle kriittisen rajan monilla alueilla.” Näin julisti Helsingin Sanomien otsikko viime viikolla. Tuhkarokko on tauti, joka tarttuu herkästi, jonka jälkitaudit ovat vakavat ja joka tappaa ihmisiä kehitysmaissa edelleen. Nyt se on palaamassa Suomeen. Miksi?

Rokotuskattavuuden kriittisellä rajalla tarkoitetaan sitä, että alle 95 prosenttia väestöstä on rokotettu. Mikäli rokotuskattavuus ylittää 95 prosenttia, suojaa niin sanottu laumaimmuniteetti myös niitä ihmisiä, joita ei ole rokotettu. Helsingin Sanomien haastatteleman THL:n ylilääkäri Taneli Puumalaisen mukaan rokotuskattavuuden tulisi uusimpien tutkimusten mukaan olla kuitenkin jopa 97 prosenttia. Siksi onkin huolestuttavaa, että Suomesta löytyy jopa 61 kuntaa, joissa tuhkarokkorokotuksen on saanut alle 95 prosenttia lapsista. Näissä kunnissa rokottamattomien lasten riski sairastua tuhkarokkoon on siis edelleen olemassa.

Herää kysymys, miksi ihmiset jättävät lapsensa rokottamatta, vaikka rokotuksilla on saatu Suomessa tilastojen mukaan kitkettyä tuhkarokon lisäksi esimerkiksi kurkkumätä ja polio? Ensinnäkin, kaikkia lapsia ei esimerkiksi allergioiden vuoksi voida rokottaa. Nämä lapset ovat kuitenkin suojassa vaarallisilta taudeilta niin kauan, kun rokotuskattavuus on niin korkea, että se takaa laumaimmuniteetin ja siten suojaa myös rokottamattomia lapsia. Tällä hetkellä nämä lapset ovat kuitenkin esimerkiksi Helsingissä ja Sipoossa vaarassa sairastua tuhkarokkoon, koska kyseisissä kunnissa rokotuskattavuus on alle 95 prosenttia. Syynä alhaiseen rokotettujen määrään on rokotekriittisyys, joka on ikävä kyllä kasvussa oleva trendi. Terminä ”rokotekriittisyys” on tosin harhaanjohtava, sillä kriittisyyden kanssa sillä ei ole mitään tekemistä: ”Kriitikoiden” tieto on hankittu uutissivustoilta, jotka vetävät vertoja MV-lehdelle. Rokotteiden puolesta sen sijaan puhuvat paitsi terveysviranomaiset, myös useat vertaisarvioidut tutkimukset. Niin, ja tietenkin se, että vaaralliset taudit ovat rokotteiden myötä kadonneet lähes kokonaan, osa jopa täysin.

Olin syksyllä 2015 esiintymässä Suomen Polioliiton tilaisuudessa. Polio on sairaus, joka vaurioittaa hermosoluja, jotka vastaavat lihasten toiminnasta ja aiheuttaa vastaavissa lihaksissa halvauksen, joka johtaa lihasten surkastumiseen. Hoitoa ei ole. Suomessa aloitettiin kuitenkin poliorokotukset vuonna 1957 ja tauti hävisi rokotusten ansiosta 1960-luvulla. Vuoden 1985 jälkeen ei Suomessa ole kukaan sairastunut polioon. Polioliiton tilaisuudessa polion sairastaneet ja sairauden vammauttaneet ihmiset puhuivatkin rokotekriittisyydestä ymmärrettävästi verrattain penseään sävyyn. Pöyristyttävin kuulemani perustelu rokottamatta jättämiselle onkin ollut havainto siitä, miten lapset ovat rokottamattakin pysyneet terveinä. Just joo. Miten olis se laumaimmuniteetti?

Rokotekriitikot ovat huolissaan myös lääkeyhtiöiden salaliitoista, joiden tuloksena lasten kattava rokotuttaminen nähdään. Kyllä, lääkkkeillä tehdään bisnestä ja kyllä, siihen on ok suhtautua kriittisesti. Sopii kuitenkin pohtia, kohdistuuko kriittisyys oikeaan paikkaan, jos sen seurauksena saadaan Suomeen takaisin jo kertaalleen kadonneet ja pahimmillaan jopa kuolemaan johtavat taudit, joiden riskiryhmässä ovat muun muassa vastasyntyneet ja tahtomattaan rokottamatta jääneet ihmiset.

Joten pliis, vanhempi, rokotuta lapsesi. Se suojelee muidenkin lapsia.

 

Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

 

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Donald Trumpin naama on tullut viime viikkoina tutuksi. Sen katsominen on herättänyt useitakin ajatuksia, joista seuraavat kolme ovat pyörineet päässäni siinä määrin, että jaanpa ne nyt teillekin:

 

1. Ajattelin aluksi, että kun Trumpin äänestäjät huomaavat, ettei heidän tilanteensa kohene, niin Trumpille kävisi kuten persuille, jotka eivät hallituksessa kyenneetkään lunastamaan lupauksiaan. Ajattelin, että kohta ihmiset tajuavat tulleensa huijatuksi, kun Trump ei luokaan lisää työpaikkoja, terveydenhuolto rapistuu olemattomiin ja eriarvoisuus lisääntyy. Että Trumpia äänestäneet valkoiset naiset eivät välttämättä fiilistelisikään sitä, että heidän oikeutensa (esim. nyt vaikkapa oikeus omiin kehoihinsa) kapenevat tietoisen politiikan tuloksena. Ajattelin, että siitäs saat, mokomakin Trump, kohta sinusta eivät tykkää edes rasistit! Ajatus Trumpin suosion laskusta on kannatellut minua siitä asti, kun vaalitulosta ei voinut enää vältellä. Nyt en kuitenkaan ole siitä enää ihan varma, mistä pääsemmekin kohtaan kaksi.

 

2. Asiaa hieman tarkemmin pohdittuani jouduin miettimään tosissani myös sitä vaihtoehtoa, että Trumpin kannatus ei välttämättä laskekaan, ainakaan ihan heti. Trumpin äänestäjät nimittäin saattavat nähdä tilanteen myös siten, että vähemmistöjen polkeminen parantaa heidän asemaansa suhteellisesti. Jouduin ottamaan huomioon myös sen vaihtoehdon, että niille Trumpia äänestäneille valkoisille naisille valkoisen vallan ylläpitäminen on todennäköisesti jatkossakin tärkeämpää kuin kaikkien naisten oikeuksien puolustaminen. Eiväthän ne muuten olisi äänestäneet sovinistia pressaksi. Tähän mennessä Trump on jo ehtinyt fiilistellä asemaansa muun muassa rajoittamalla abortin saatavuutta, kyseenalaistamalla ilmastonmuutoksen, valmistelemalla muurin rakennuttamista Meksikon rajalle ja uhkaamalla kieltää muslimimaiden kansalaisilta pääsyn Yhdysvaltoihin. Kunkin päätöksen suurin poliittinen arvo on siinä, että ne pönkittävät entisestään jo vallitsevia valtasuhteita ja tekevät Trumpin kaltaisten rikkaiden, valkoisten miesten elämästä entistä helpompaa.

 

3. Aika moni on jo todennut, että ei se maailma yhteen jenkkipressaan kaadu ja jotain mummosta lumihangessa. Aika moni toteajista on ollut valkoisia, vielä useampi valkoisia miehiä. Sellaisen vinkin antaisin kumminkin, että ennen kuin avaat sanaisen arkkusi kertoaksesi, ettei Trumpilla ole niin väliä, niin kysy itseltäsi esimerkiksi seuraavat kysymykset: Onko Trump aikeissa puuttua sinun mahdollisuuksiisi matkustaa Yhdysvaltoihin? Onko Trump aikeissa puuttua sinun lisääntymiseesi tai lisääntymättä jättämiseen? Asutko seudulla, joka ensimmäisenä ottaa takkiin ignorantista ilmastopolitiikasta? Jos nämä eivät päde sinuun, niin sano mieluummin, että joo, shaissea on. Koska sitähän se on, erityisesti köyhille, naisille, mustille, latinoille, vammaisille ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Ihan konkreettisesti.

 

Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

 

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Lauantaina ympäri maailmaa marssi arviolta 5 miljoonaa ihmistä, jotka ovat huolissaan Trumpin presidenttiyden vaikutuksista muun muassa naisten, seksuaalivähemmistöjen, ilmaston, ympäristön, maahanmuuttajien ja ei-valkoisten ihmisten elämään. Suomessakin marssittiin, mutta marssi herätti myös närää. Esimerkiksi keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä kommentoi julkisella Facebook-sivullaan näin:

“Anteeksi, mutta tämä on kyllä täyttä pelleilyä. Miksi tällaisia marsseja ei järjestetä sellaisia maita vastaan, joissa naisilla ei ole äänioikeutta ja joissa homot hirtetään? En itse pidä Trumpin tavasta tehdä politiikkaa, mutta hän on yhdysvaltalaisten itselleen demokraattisesti valitsema presidentti. Sitä pitää kunnioittaa.”

Kärnä kysyy siis ilmeisesti vailla ironian häivää: “Miksi tällaisia marsseja ei järjestetä sellaisia maita vastaan, joissa naisilla ei ole äänioikeutta ja joissa homot hirtetään?”

Näinkin sen olisi voinut kysyä:

Miksi homot eivät ole tyytyväisiä ennen kuin pääsevät naimisiin vaikka Suomessa homoja sorretaan vähemmän kuin Afganistanissa?

Miksi naiset valittavat seksuaalisesta häirinnästä kun naiset kummiskin saavat äänestää?

Miksi Suomessa aina kritisoidaan Suomen hallitusta eikä koskaan Iranin hallitusta?

Miksi yliopistoilta ei saisi viedä resursseja, kun kaikki eivät kuitenkaan opiskele siellä?

Miksi kaikki kritisoivat Sipilää vaikka Sipilä ei kritisoi kaikkia?

Miksi järjestetään naisten marsseja eikä koskaan veteraanien marsseja?

Miksei kukaan enää osaa laulaa lonkalta Jääkärimarssia?

Kärnälle sellainen vinkki, että demokratiaan kuuluu myös kansalaisten oikeus kritisoida demokraattisten vaalien tulosta. Koskee sekä Suomen keskustavetoisen hallituksen että Amerikan Trumpin politiikkaa. Kritiikin nimittäminen pelleilyksi on demokratian halveeraamista.

 

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

 

Ladataan...

Pages