Ladataan...
Bluestocking

CW: Sovinismi, misogynia

Viime viikolla Kari Aihinen kohautti lataamalla täyslaidallisen syitä sille, miksi naisia on keittiöalan keskeisillä paikoilla vain kourallinen. Jemina tarttui aiheeseen välittömästi ja kirjoitti tuttuun tapaansa mainion vastineen. Itse lähestyn aihetta toisesta näkökulmasta. Väitän nimittäin, että naisia on ammattikeittiössä töissä vähäinen määrä, koska mieskokkien hallitsema keittiökulttuuri on umpiseksistinen.

Aihisen mukaan syyt naiskokkien vähyydelle ovat “fysiikan laeissa”, eli siinä että naiset a) synnyttävät; b) ovat kotona hoitamassa lapsia eivätkä pysy tekniikan kehityksessä mukana; c) joutuvat hakemaan lapset päivähoidosta. Mutta mitäpä jos syy ei olekaan naisissa tai “fysiikan laeissa”, vaan alan seksismissä? Seksismillä tarkoitan paitsi sitä, että kokkimies kertoo televisiossa, että heterosuhteessa nainen jää automaattisesti kotiin hoitamaan lapsia miehen tehdessä uraa, myös sitä tapaa, jolla keittiössä naisia kohdellaan. Hyvä ystäväni, joka on nainen, sattuu olemaan entinen varsin tasokkaissa paikoissa työskennellyt ravintolakokki, joka on kuullut muun muassa seuraavat letkautukset työpaikoillaan:

“Jokaisessa ammattikeittiössä pitää olla yks nainen pitämässä paikat siistinä ja kuria äijille, mut jos niitä on kaks niin se menee kikatteluks.”

"Tytöl on taas huulipunaa, laitoitko mua varten?”

“Veditkö menkkapilluraivarit?”

“Ikinä ei oo niin kiire ettei kerkee hymyillä, etenki ku on noin söpö.”

“Onks sul menkat vai eikö peitto heilu?”

“Miksi naisella on yksi kromosomi enemmän kun lehmällä? Ettei se tiskatessa paskantaisi lattialle.”

“Montako sovinistia tarvitaan vaihtamaan lamppu? Ei yhtään, tiskatkoon huora pimeässä.”

“Kuinka monta miestä tarvitaan avaamaan olut? Ei yhtään, se pitää tuoda avattuna.”

“Mitä eroa on blondilla ja pizzalla? Pizzan saa halutessaan ilman sieniä.”

Ajattele, että joutuisit päivittän kuuntelemaan sukupuoltasi halventavia ja ammattitaitoasi kyseenalaistavia juttuja kollegojen suusta. Ja jos huomauttaisit, että puhe on loukkaavaa, sinulta kysyttäisiin, onko “se aika kuusta”. Kenenkään ei tulisi joutua toimimaan ilmapiirissä, jossa tulee toistuvasti halvennetuksi, pienennetyksi ja hiljennetyksi sukupuolensa vuoksi. Näin ajatteli myöskin ystäväni, joka lopetti kokin työt lahjakkuudestaan huolimatta omien sanojensa mukaan “välillisesti ja välittömästi” juuri alan seksismin vuoksi.

Seuraa Bluestockingia somessa: Facebook, Instagram, Twitter!

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Halloween-kuvastot ovat täynnä huvittavia asuviritelmiä. Akateemikko-minä jäi sanattomaksi muun muassa Delicious PhD-Darling Costumen nähdessään. Seksikäs tohtoriasu, vau! Hattua vartenhan tässä väikkäriä väännetään. Osa halloween-asuista on kuitenkin jopa vahingollisia eikä niiden pitäisi naurattaa ketään. Jos siis haluat pitää hauskaa olematta törppö, vältä ainakin seuraavia:

Alkuperäiskansojen asut ja asusteet. Tästä on puhuttu viime aikoina sen verran paljon, että jokainen toisia kunnioittava ihminen jättää Pocahontas-kuteet ja feikit saamelaispuvut kauppaan. Ja laittaa ehkä vielä kauppiaalle viestiä, että alkuperäiskansoilla rahastaminen ja kulttuureihin perehtymättä jättäminen ei ole hirveän eettistä bisnestä.

Hetero pukeutuu homoksi. Tom of Finlandin ajankohtaisuudesta huolimatta miettisin kahdesti, onko seksuaalisuus todella asia, johon voi pukeutua ja miksi niin pitäisi ylipäänsä tehdä.

Natsisotilas tai Hitler. Ymmärtänemme jokainen, miksi tämä nyt vaan ei ole hyvä idea.

Blackface. Blackfacen juuret ovat syvällä rasismin historiassa ja tapa on edelleen loukkaava, rasistinen ja vahingollinen. Älä siis hyvä ihminen maalaa kasvojasi mustaksi. Se ei ole halloween-asu. Se on rasismia.

Mies pukeutuu naiseksi. Kuten Iggy Pop sanoi: “I’m not ashamed to dress ‘like a woman’ because I don’t think it’s shameful to be a woman.” Samasta syystä naiseksi pukeutumisen hauskuus on vähintäänkin kyseenalaista.

Seuraa Bluestockigia somessa: Facebook, Instagram, Twitter!

Ladataan...

Pages