Ladataan...
Bluestocking

Suomalaisten eturivin muusikkomiesten WhatsApp-ryhmä sisältöineen vuoti tänään julkisuuteen, kun yksi sen jäsenistä sai tuomion seksin salakuvaamisesta. Olen käsitellyt tapaus Axl Smithiä aiemmin täällä. Tässä postauksessa keskitynkin musiikkipiirien seksismiin, esimerkkinä Haippiringiksi kutsuttu viestiketju ja eräs muusikkojen keskustelupalsta.

Lukiessani muusikkojen keskinäisiä viestejä olin kertakaikkiaan ymmälläni. Ilmeisesti pojat ajattelivat, että viestien lähettäminen on ihan fine, koska kukaan muu ei niitä näe. Väärin. Ja väärin. Ensinnäkin, seksismi ei muutu hauskaksi läpäksi edes silloin, kun sitä viljellään ihan vaan äijien kesken. Tulee ehkä joillekin yllätyksenä, mutta seksismi on seksismiä myös jätkäporukassa.

Ikävä kyllä tämäntyyppinen ajattelu on kuitenkin edelleen voimissaan.

Musiikkialan ammattilaisena kuulun erääseen suureen muusikoille suunnattuun avoimeen Facebook-ryhmään, jonka jäsenistä suurin osa on miehiä. Groupissa jaetaan säännöllisesti kuvia ja videoita soittavista ja mielellään vähäpukeisista naisista, joiden ulkonäköä sitten poikaporukalla ruoditaan. Usein joku ryhmän naisjäsenistä myös huomauttaa, että toiminta tuntuu ikävältä, koska seksismi ei ole ok. Vastaus on aina sama: kun ollaan miesvoittoisessa porukassa, täytyy ymmärtää, että joskus vitsit ovat sen mukaisia. Mutta tiedättekö mitä? Ei täydy. Sanotaan nyt vielä kerran: seksismiä ei tarvitse ymmärtää silloin, kun se on kaverin heittämä keikkabussivitsi eikä edes silloin, kun sen levittäjä on Amerikan presidentti.

Lopuksi on syytä muistaa, että mukavat miehet eivät hekottele seksistisille vitseille edes silloin, kun kertoja on kaveri.

 

EDIT 9.3. 2017: Tekstistä on tapauksen uusimpien käänteiden tultua ilmi poistettu viittaukset Hank Soloon ja Kasmiriin, joista jälkimmäinen on itsekin ollut Smithin salakuvauksen uhri. Uusimpien tietojen mukaan salakuvattua materiaalia on levitetty “haippiringissä” 1 video ja 1 kuva. Molemmissa tapauksissa levittäjä on ollut Smith. Viestit, jotka ketjussa on kirjoitettu, ovat seksistisiä, mutta niiden kirjoittajien henkilöllisyys ei ole tiedossa. Hank Solo ei myöskään ole kirjoittanut ainuttakaan viesteistä siitä huolimatta, että mediauutisoinnissa hänen nimensä liitettiin viestien yhteyteen. Ts., vaikka anonymiteetti ei tee seksismiä hyväksyttäväksi, ei sitä myöskään tässä tapauksessa voi suoraan liittää aiemmin mainituista muusikoista muihin kuin Smithiin. Toivon myös, että seksismin lisäksi olisi mahdollista kitkeä myös klikkiuutisointi.

 

Seuraa Bluetockingia Facebookissa täältä. <3 Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Mitä tulee naisten arvosteluun, oli viime viikko silkkaa tylytystä: Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa tanssinut upea Hanna Sumari kertoi saaneensa viestejä ‘alleistaan’ ja Annu Saagim haukkui suorassa lähetyksessä iki-ihanaa Maria Veitolaa ‘rumaksi’. Molemmat tapaukset tekisi mieli kuitata toteamalla, että kyseessä oli huonokäytöksisten ihmisten ajattelemattomasta (ja jälkimmäisessä tapauksessa myös sensaatiohakuisesta) möykkäämisestä. Ikävä kyllä kyse on muustakin.

 

Naisten ulkonäön arvioinnilla on pitkät perinteet ja esimerkkimöläytykset kuuluvat samaan perinteiden jatkumoon. Ulkonäön arviointi on kontrollointia, jolla pyritään vaikuttamaan naisten liikkumatilaan. Kun sanotaan, että tietyn ikäinen nainen on liian ‘vanha’ näyttämään käsivarsiaan tai dekoltea, annetaan samalla viestiä, että alat olla jo sen ikäinen, että voisit pysytellä taustalla muutenkin. Viesti on toisinaan myös hyvin konkreettinen: Esimerkiksi miesten hallitsemalla elokuva-alalla on yleisesti tiedetty totuus, että naisten työt vähenevät, kun neljäkymppiä tulee mittariin. Ilmeisesti aikuinen nainen ei enää voi toimia miespääosan esittäjän kasvun peilinä siinä missä parikymppinen.

 

Ulkonäön kulttuuriset merkitykset ovat siinä määrin syvällä, että niiden vaikutukset sukupuoliin ovat erilaiset. Jenkkitutkimuksen mukaan naisten palkka on sitä pienempi, mitä enemmän nainen painaa. Miehillä painonnousu päinvastoin nostaa palkkaa. Myös suomalaistutkimus osoittaa painon ja pituuden vaikuttavan naisten palkkaan siten, että pitkät ja hoikat naiset tienaavat enemmän. Lisäksi tutkimus osoittaa ylipainoisten naisten olevan hoikkia naisia suuremmassa riskissä jäädä työttömiksi. Miesten ulkoiset ominaisuudet eivät suomalaistutkimuksen mukaan sen sijaan vaikuta palkkaan juurikaan. Tutkimus viittaakin siihen, että ulkonäköseikkoja käytetään arvioinnin perusteena tyypillisemmin naisilla kuin miehillä.

 

Itselläni ei ole kiinnostusta vanheta yhteiskunnassa, jossa pätevyyteni kriteerit tai palkkapussini paksuus mitataan käsivarren kiinteydestä ja vyötärönympäryksestä. Yksi konkreettinen tapa muuttaa kulttuurisia oletuksia olisikin esimerkiksi naisten ulkonäköperustaisen arvioinnin lopettaminen. Miten virkistävää olisikaan katsoa vaikkapa Linnan juhlia ja kuulla kolttuarvioiden sijaan syistä, joista naisvieraat ovat kutsun ylipäänsä saaneet.

 

Kulttuurissa, jossa naisten arviointi elää sitkeästi edelleen vuonna 2017, vaatii pokkaa pukeutua miten tahtoo ja viitata kintaalla ahtaisiin ikä- ja sukupuolinormeihin. Toivonkin, että minusta tulee isona yhtä rautainen tyyppi kuin Hanna Sumari. Ja toki vähän myös, että naisten arvioinnille saataisiin sitä ennen piste.

 

(Lue myös Mia Frilanderin aiheeseen liittyvä mainio teksti täältä.)

 

Bluestocking Facebookissa. <3 Kommentointi sallittu vain Lilyn rekisteröityneille käyttäjille.

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Olet takuulla viime aikoina lukenut Yhdysvaltain presidentin edesottamuksista. Trump on lyhyen presidenttiytensä aikana sanoissaan ja teoissaan varsin vakuuttavasti luokitellut ihmisiä meihin ja muihin. Se jos mikä on tehokas keino lietsoa suvaitsemattomuutta ja yhteiskunnallista polarisaatiota. Kummastakin jäävät voitolle ainoastaan populistipuolueet, jotka juhlivatkin tällä hetkellä ympäri Eurooppaa.

 

Ja Euroopasta puheenollen: Kauhistuneiden katseiden kohdistuessa Yhdysvaltoihin on EU:n pakolaispolitiikka jäänyt vähemmälle huomiolle. Mutta kyllä sitä vaan täälläkin osataan! 18.3. 2016 astui näet voimaan EU:n ja Turkin välinen rajasopimus, jonka tavoitteena oli katkaista turvapaikanhakijoiden tuleminen Turkin kautta Eurooppaan.

 

Sopimuksen voimaantulon jälkeen Kreikan saarille Turkin kautta kulkeneet turvapaikanhakijat on siirretty rekisteröitäviksi ihmisoikeuksia polkeville pakolaisleireille. Mikäli turvapaikkaa ei myönnetä, palautetaan turvapaikanhakija takaisin ihmisoikeuksia polkevaan Turkkiin. EU hyötyy sopimuksesta, koska pakolaisvirta EU-alueelle katkeaa Kreikkaan. Vastaavasti Turkki sai neuvoteltua itselleen lupauksen viisumihelpotuksesta Schengen-alueelle sekä keskustelut EU-jäsenyydestä. Toisin sanottuna EU on valmis katsomaan Turkin ihmisoikeusrikkomuksia läpi sormien, jotta sen ei tarvitsisi kantaa globaalia vastuuta sotaa ja inhimillistä kärsimystä pakenevista ihmisistä. Tällä tavalla jo valmiiksi ahtaalle ajettuja pakolaisia käytetään maailmanpolitiikan pelinappuloina. Ja se on häpeällistä.

 

Nyt sopimuksen solmimisesta on kulunut vuosi ja meno on muuttunut entistä rajummaksi. Kreikan epäinhimillisten pakolaisleirien lisäksi EU-maissa on ryhdytty pohtimaan pakolaisten käsittelykeskuksen perustamisesta Libyaan. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet Kreikan pakolaisleirejä, sillä niille sijoitetut pakolaiset eivät saa kohtalostaan asianmukaista tietoa. Hakemusten käsittely on hidasta, ja leireiltä uupuu muun muassa lämmin vesi ja kelvolliset saniteettitilat. Leireillä on lisäksi huomattavasti naisia ja lapsia, jotka kokevat leireillä turvattomuutta ja pelkäävät hyväksikäytölle altistumista. En ymmärrä, miten leirit Libyassa voisivat olla olosuhteiltaan hyväksyttävämpiä.

 

Suomessa hallitus on sen sijaan kiristänyt perheenyhdistämisen ehtoja: jotta Suomeen yksin tuleva pakolainen saisi puolisonsa ja kaksi lastaan Suomeen, tulee hänen tienata nettona 2600 euroa kuukaudessa. Bruttotuloissa tämä tekee noin 3300 euroa. Kuka tahansa ymmärtää, että lakimuutoksen tavoitteena on vähentää pakolaisten tuloa hajottamalla perheitä. Epäinhimillisyydestä puheenollen. Lisäksi suomalainen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho on ehdottanut, että EU:n tulisi rangaista kansalaisjärjestöjä, jotka pelastavat Välimereen hukkuvia pakolaisia. Halla-aho esitti ideansa vain viikko sen jälkeen, kun 180 siirtolaisen oltiin uutisoitu hukkuneen Välimereen. Hukkundeiden joukossa oli myös lapsia.

 

Nyky-Suomessa vastaavien asioiden sanomisesta on tullut poliittisesti hyväksyttäviä. Myöskään Halla-ahon epäinhimillistä esitystä ei jääty puimaan pitkäksi aikaa. Uskon, että nykyinen pakolaispolitiikka tulee jäämään historiaan epäinhimillisenä ja ihmisoikeuksia loukkaavana ajanjaksona. Onkin syytä muistaa, että nämä asiat eivät tapahdu ainoastaan Amerikassa.

 

Täältä voit lahjoittaa rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon, jonka kautta autetaan perheitä ja siviilejä Aleppossa ja Mosulissa.

 

Kommentointi sallittu ainoastaan Lilyn rekisteröityneille käyttäjille. Seuraa Bluestockingia Facebookissa täältä.

 

Ladataan...

Pages