Ladataan...
Bluestocking

Elokuussa 2016 muutin blogini kommentointisääntöjä (postaus aiheesta täällä). Olin pitänyt samana kesänä muutaman viikon mittaisen postaustauon, sillä kommenttien lukeminen ja niihin vastaaminen oli alkanut tuntua raskaalta. Tuolloin päätin, että blogissani kommentointi tapahtuisi jatkossa etu- ja sukunimellä, mikäli kommentoija ei ole Lilyn rekisteröitynyt käyttäjä. Olin kyllästynyt olkiukkoileviin huutelijoihin, joiden tarkoitus ei ollut käydä kanssani dialogia, vaan ennemminkin ottaa aggressiivisesti tilaa itselleen.

 

Uudet kommenointisäännöt vähensivät trollaamista huomattavasti. Koska olin artikuloinut hyvin selvästi poistavani ei-rekisteröityjen käyttäjien kommentit vastaamatta, ei vakkarihuutelijoilla ollut enää kiinnostusta käyttää aikaa kommenttien kirjoittamiseen - olinhan sanonut poistavani ne suoriltaan.

 

Kokonaan ongelma ei ole kuitenkaan poistunut, ja asiaa pitkään pohdittuani olen päättänyt sulkea blogin kommenttiboksin toistaiseksi. Miksi? Yritän selittää.

 

Ensinnäkin, jo elokuussa totesin, että koska itse kirjoitan koko nimelläni, olisi minusta reilua tietää, kenen kanssa keskustelen. Lilyyn voi rekisteröityä myös käyttäjiä, jotka kirjoittavat nimimerkin takaa, jolloin kommentoijan henkilöllisyys jää piiloon. Uskon, että ihmisen kirjoittaessa koko nimellään, on kommentointi usein harkitumpaa. Siksi en halua jatkossa keskustella nimimerkkien kanssa.

 

Toiseksi, kuten jokainen bloggaaja tietää: Moderointi vie hirvittävästi aikaa! Koska itse kirjoitan feminististä blogia, haluan pyrkiä pitämään myös keskustelutilan feminististen periaatteiden mukaan turvallisena. Esimerkki: Viimeisimmän postaukseni kommenttikenttään ilmestyi nimimerkin takaa kirjoittava käyttäjä, joka käytti kyllä asiallista kieltä, mutta jonka tekstien sisältö oli luokiteltavissa transeksklusiiviseksi. Minä en halua tarjota foorumia, jolla syrjintä on ok, mikäli sen tekee näennäisen kohteliaasti. Bluestockingin pitäminen inklusiivisena tilana vaatii jatkuvaa valppaana oloa, sillä myös kommenttien lukeminen ajatuksella vie runsaasti aikaa. Ja koska pidän blogia kahden muun työn ohella, en välttämättä ehdi reagoida kommentteihin heti.

 

Kolmanneksi, vaikka elokuiset kommentointisäännöt muuttivatkin kommentoinnin luonnetta, ei trollaus ole suinkaan kokonaan poistunut. Silloin tällöin ilmestyy nimettömiä kommentoijia, jotka kirjoittavat kieli poskessa seksistisiä ja solvaavia pikkuviestejä, joiden kirjoittamiseen ei aikaa juurikan kulu, mutta jotka minun on silti luettava ennen poistamista. Luonnollisestikaan en halua lukea itse luomassani tilassa “näytä tissit” -tyyppisiä töräyksiä (true story).

 

Perustuen yllä olevaan olen siis päättänyt, että Bluestockingin kommenttiboksi sulkeutuu tänään toistaiseksi kokonaan. Keskustelun ei tarvitse kuitenkaan kokonaan loppua, sillä Bluestockingilla on Facebook-sivu, jolle postaan jokaisen kirjoittamani tekstin. Toivotan kaikki omalla nimellään Facebookia käyttävät lukijat lämpimästi jatkamaan keskustelua siellä!

 

Lopuksi kiitos kiitos kiitos teille kaikille ihanille kommentoijille, jotka olette rohkaisseet, haastaneet ja kiittäneet kommenttiboksissa säännöllisesti ja/tai epäsäännöllisesti! Olen iloinen jokaisesta rakentavasta kritiikistä ja keskustelusta, jota olen kanssanne käynyt. Kiitos!

 

<3 : Minja

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Toisinaan törmään termeihin, jotka särähtävät korvaan. Sanoilla rakennetaan maailmaa ja merkityksiä, joten sillä on väliä, miten niitä käytetään. Suositan jatkossa välttämään ainakin seuraavia:

 

Laiton pakolainen. Kansainvälisen oikeuden mukaan ei ole väliä, saapuuko turvapaikanhakija maahan paperittomana tai väärennetyllä henkilöllisyystodistuksella. Pakolaista voivat vainota myös oman maan viranomaiset, jolloin passin saaminen voi olla mahdotonta. Kukaan ei ole laiton. Ei myöskään paperittomana.

 

Sukupuolenvaihdos. Sukupuoltaan lääketieteellisesti ja juridisesti korjaava henkilö ei ‘vaihda’ sukupuoltaan. Oikea termi on sukupuolenkorjaus, millä tarkoitetaan prosessia, jonka seurauksena ihminen voi elää yhteiskunnassa omassa sukupuolessaan ja omana sukupuolenaan.

 

Biologinen sukupuoli. Sukuelimet eivät määritä sukupuolta. Kromosomiyhdistelmiä on enemmän kuin XX ja XY. Aivokuvasta ei voi päätellä ihmisen sukupuolta. Siinä, missä 1950-luvulla ajateltiin sosiaalisen sukupuolen rakentuvan oletetun biologisen perustan päälle, osoitti 1990-luvun poststrukturalismi myös biologisen sukupuolen olevan kielellinen konstruktio, sillä myöskään biologiset tekstit ja diskurssit eivät ole sosiaalisista merkityksistä vapaita tai tieteellisesti objektiivisia alueita. Biologisesta sukupuolesta puhuminen onkin useimmiten cis-seksististä ja ulossulkevaa, sillä se perustuu oletukseen kahdesta sukupuolesta. Sukupuolia on kuitenkin enemmän kuin kaksi.

 

Käänteinen rasismi. Vaikka valkoisesta ihmisestä tehtäisiin oletuksia perustuen valkoisuuteen, ei kyse ole rasismista, koska valtasuhteet ja historia.

 

Womansplainaus. Vaikka nainen puhuisi miten alentuvasti tai pitkällisesti, womansplainaus ei ole termi, koska valtasuhteet ja historia.

 

Tyttöjen Kinder-muna. Olin repiä pelihousuni kun törmäsin pääsiäisenä (huom: vuonna 2017) kyseiseen innovaatioon. Kyllä ei ole suklaalla sukupuolta. Tuotekehittäjät, skarpatkaa!

 

Bluestocking Facebookissa!

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Internetöyhötys on ilmiö, johon jokainen someaktiivi ja bloggaaja tulee todennäköisesti jossain vaiheessa kirjoitusuraansa törmäämään. Ilmiö perustuu samaan kaavaan kuin liveöykkäröinti: muutama kovaääninen kaveri dominoi tilaa, käyttäytyy uhkaavasti eikä anna muille puheenvuoroa. Järjelliset vasta-argumentit purevat aniharvoin, sillä pyrkimys on pääasiallisesti hiljentää muut ja vaatia lisää tilaa itselleen ja kaltaisilleen.

 

Olen blogannut Lilyssä reilut puolitoista vuotta. Sinä aikana olen havainnut, että toisin kuin useissa muissa nettitiloissa, on Lilyssä öyhötystä yllättävän vähän. Vaikka olen lukenut itsestäni toisinaan rajuakin tekstiä muualta, ulottuu vastaava kommentointi blogini kommenttiboksiin vain harvoin. Olen jo jonkin aikaa miettinyt, mistä se johtuu, ja luulen keksineeni kaavan, jolla rakennetaan Lilyn kaltaista, feminististä ja turvallista nettiä. Kaavaa voi käyttää myös vahvistamaan jo toimivien feminististen virtuaalisten tilojen sisarellisuutta, esimerkiksi täällä Lilyssä. Täältä pesee:

 

  1. Kommentoi nettiurpoille muiden blogeissa. Riittää, että toteat homman lähteneen öyhöttäjältä lapasesta. Kun omassa blogissani kommentointi äityi jossain vaiheessa raskaaksi enkä jaksanut käydä junnaavia keskusteluja, olivat kanssabloggaajat (kenties tietämättään) isoksi avuksi tullessaan mukaan keskusteluun.
  2. Paina sydäntä. Ihan kaikille teksteille, joista sinulle tulee hyvä fiilis, joista saat uutta ajateltavaa tai jotka sanallistavat omat ajatuksesi. Liketä myös kommentteja, jotka alleviivaavat sisarellisuutta, yhteisöllisyyttä ja antirasismia.
  3. Sulje oma kommenttiboksi, jos meno menee överiksi. Muista, että aina ei tarvitse jaksaa ja pidä huolta myös itsestäsi!
  4. Vaali rakkauspuhetta! Kehu bloggaaja päivässä, linkkaa kivoihin teksteihin tai kiitä kommenttiboksissa.
  5. Jaa omilla somekanavillasi tekstit, joissa kommentointi on mennyt överiksi, ja pyydä kanssasisaria apuun osoittamaan solidaarisuutta. Tee näin myös silloin, kun huomaat tilanteen eskaloituvan jonkun muun blogissa.

 

+ 1: Solvaukset on ok poistaa vastaamatta. Rasismi ja seksismi eivät ansaitse dialogia. Itse otan solvauskommenteista kuvakaappaukset ennen poistamista, sillä usein öyhöttäjät palaavat samalla nimimerkillä. Mikäli häirintä jatkuu, on minulla siis edes teoreettinen mahdollisuus ryhtyä selvittämään IP-osoitteita.

 

Lopuksi iso kiitos Lilyn tiimille suomalaisen netin turvallisimmasta tilasta!

 

Bluestocking Facebookissa!

Ladataan...

Pages