Ladataan...
Bluestocking

Viime viikolla otsikoihin nousi helsinkiläinen Sompasauna, jossa useampikin nainen on sekasaunavuorojen aikana kokenut seksuaaliseksi häirinnäksi luokiteltavaa ikävää tuijottelua ja kommentointia. Lisäksi eräskin miespuolinen sankari on kokenut tarpeelliseksi onanoida lauteilla naissaunojien silmien edessä. Kyllästyttävää. Mutta – ikävä kyllä – ei varsinaisesti uutinen. Ainakaan meille, jotka seksuaalista häirintää ovat joutuneet kohtaamaan.

 

Seksuaalinen häirintä on aina sietämätöntä ja pöyristyttävää käytöstä. Olisi kuitenkin virheellistä ajatella sen rajoittuvan sekasaunaan. Esimerkiksi MTV uutisoi: “Sompasaunassa seksuaalista häirintää – tuijottelua, kommentointia ja itsetyydytystä.” Seksuaaliseen häirintään henkilökohtaisesti useampaankin kertaan törmänneenä en voi olla ajattelematta, että otsikon Sompasaunan tilalle voisi laittaa suunnilleen minkä tahansa muun julkisen tilan, ja se pitäisi siitä huolimatta paikkansa.

 

En yritä tässä nyt väittää, että Sompasaunassa tai missään muuallakaan tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä ei tulisi puhua tai että siihen ei tulisi puuttua. Mutta olen kyllä sitä mieltä, että seksuaalista häirintää tulisi käsitellä nykyistä useammin asiana, jota tapahtuu ihan kaikkialla. Ja kun sanon kaikkialla, tarkoitan kaikkialla.

 

Helsingin Sanomien Noona Bäckgren kertoo kolumnissaan kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä. Sitä on tapahtunut niin koulumatkalla, metrossa, kuin uimahallissa. Useiden muiden naisten tavoin tunnistan kuvaukset: Itse olen saanut osakseni lääppimistä, nimittelyä ja asiatonta huutelua muun muassa baarissa, kotibileissä, lähijunassa, raitiovaunussa ja kaduilla (kyllä, monikossa). Ja ennen kuin joku näppärä maahanmuuttokriitikko ehtii kärppänä kommentoimaan, että kyllä ei olisi pitänyt päästää yhtään maahanmuuttajaa Suomeen koskaan, niin voin kertoa, että olen kerännyt näitä kokemuksia ihan koko ikäni ja suuri osa häiriköijistä on ollut valkoisia, kantasuomalaisia janttereita. Lisäksi olen melko varma, että valtaosa naisista samastuu kokemuksiini, jotka eivät suinkaan rajoitu julkiseen saunaan.

 

Esimerkiksi: Kouluterveyskysely vuodelta 2013 paljastaa, että 8.–9.-luokkalaisista seksuaalista häirintää on kokenut tytöistä yli 60 prosenttia, pojista lähes puolet ja transnuorista yli 80 prosenttia. Ihmisoikeuskeskus sen sijaan kertoo, että Suomessa jopa 33 prosenttia naisista on kokenut fyysistä ja/tai seksuaalista väkivaltaa täytettyään 15 vuotta. Asia ei suinkaan kosketa ainoastaan nuoria, vaan seksuaalista häirintää tapahtuu myös esimerkiksi työpaikoilla: Muun muassa kansanedustajanaiset ovat kertoneet eduskunnassa kokemastaan häirinnästä.

 

Odotan sitä hetkeä, että näen valtamediassa analyyttisen uutisen otsikolla: “Suomalaisessa yhteiskunnassa seksuaalista häirintää – tuijottelua, kommentointia ja itsetyydytystä.” Toisin sanoen, jos lakkaisimme käsittelemästä seksuaalista häirintää asiana, joka tapahtuu ainoastaan tietyissä tiloissa ja ryhtyisimme puhumaan siitä asiana, jota tapahtuu kaikkialla ja koko ajan saattaisimme ehkä jopa löytää keinoja, joilla seksuaalinen häirintä katoaisi koko yhteiskunnasta – ja samalla myös Sompasaunasta.

 

Siihen saakka toivon Sompasaunojille saunarauhaa. Seksuaalinen häirintä ei kuulu mihinkään.

 

Seuraa Bluestockingia somessa ja keskustele: Facebook & Instagram!

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Näin heinäkuun lopulla on vielä hyvä mahdollisuus yrittää vaikuttaa syksyn TV-tarjontaan. Jään odottamaan ainakin seuraavia formaatteja:

 

Rakas, minusta on tullut mulkku. Puoliso ilmoittaa rakkaansa laihdutusohjelmaan, mutta paljastuu, että formaatissa parannetaankin sadistisia puolisoja, jotka ilmoittavat rakkaitaan laihdutusohjelmiin.

 

Unielmien ukkomies. Ensin ajatuksena oli tehdä ensimmäinen kausi Suomen bachelorettea, mutta sitten tuotantoyhtiössä tajuttiin, että kyllä ei naisen moraalille sovi liian monen miehen kanssa vehtaaminen. Päähenkilö vaihtui siis naimisissa olevaan, perheellisen ja keski-ikäiseen mieheen, joka etsii itselleen nuorta rakastajaa. Moraali seivattu!

 

Vuosia nuoremmaksi. Laitetaan ihminen lasikoppiin, kysytään ohikulkijoilta tämän ikää, saadaan ihminen itkemään, tehdään ihmiselle kasvojenkohotus ja ostetaan pirteä bleiseri. Sitten pistetään ihminen takaisin lasikoppiin ja kysytään ohikulkijoilta nuorempaa ikää. Ok, tämä menee ehkä vähän liian pitkälle. Eiku venaas, sehän tehtiin helvetti oikeasti!

 

Alone talk. Ylen uudessa faktapohjaisessa puheohjelmassa studiossa puhuu joka jaksossa yksi keski-ikäinen, hyvätuloinen, valkoinen mies yksin 45 minuuttia objektiivisesti siitä, miten asiat ihan oikeasti ovat. Ensimmäisten jaksojen aiheina maahanmuutto, kasvissyönti ja feminismi.

 

Viidakon poliitikot. Tuotantoyhtiö lähettää metsään joukon tunnettuja naisia tavoitteena saada filmille kissatappeluita, selkäänpuukottamista ja naisille ah niin tyypillisiä hysteriakohtauksia. Yllätys on kuitenkin iso, kun naiset sen sijaan keskustelevat nuotiokahvien äärellä lojaaliuden merkityksestä ystävyyssuhteissa eivätkä antaudu hysteriaan edes joutuessaan osallistumaan formaattiin kuuluviin kilpailuihin, joissa heidän pitää muun muassa imitoida lesbopornoa mutakasassa. Ymmällään oleva tuotantoyhtiö, joka ei ollut tullut ajatelleeksi naisten välistä solidaarisuutta, päättää seuraavalla kaudella draaman toivossa lähettää kilpailijoiksi jokaisen puolueen puheenjohtajan, vaikka epäileekin, voiko hysteriaa muka rationaalisista miehistä irrota. Viidakon poliitikoista tulee kuitenkin kaikkien aikojen katsotuin ohjelma, jossa Juha Sipilä on koskaan puhunut (tai paininut).

 

Bluestocking somessa: Facebook & Instagram

Ladataan...

Ladataan...
Bluestocking

Tällä viikolla vietetään Meidän Festivaaleja, jossa saan itsekin pitää kaksi puheenvuoroa mieliaiheistani: musiikista ja feminismistä! Viikon mittaisen tapahtuman kaikki esiintyjät ja artistit ovat naisia. Festivaalin innoittamana päätin koota musanörtteilevän feministin tämän hetkisen top 10 -artistilistan. Esittelen jokaiselta artistilta lempparilevyni ja -biisini. Osa uusia, osa vanhoja - kaikki erinomaisia! Tällä hetkellä tehokuuntelussa siis seuraavat (satunnaisessa järjestyksessä):

 

  • Angel Olsen. Levy: My Woman. Biisi: Shut Up Kiss Me.
  • Vagabon. Levy: Infinite Worlds. Biisi: Cold Apartments.
  • Sharon Van Etten. Levy: Are We There. Biisi: Our Love.
  • Silvana Imam. Levy: Naturkraft. Biisi: Tänd Alla Ljus.
  • Litku Klemetti. Levy: Juna Kainuuseen. Biisi: Juna Kainuuseen.
  • Savages. Levy: Silence Yourself. Biisi: She Will.
  • Vesala. Levy: Vesala. Biisi: Muitaki ihmisii.
  • ALMA. Levy: Dye My Hair (EP) Biisi: Chasing Highs.
  • HAIM. Levy: Something To Tell You. Biisi: Don’t Save Me.
  • Perfume Genius. Levy: No Shape. Biisi: Normal Song.

 

Musahommien ja feminismin hengessä jaan tässä vielä linkin videoon, jolla luen suomalaisten miesräppäreiden seksistisiä lyriikoita tavoitteenani osoittaa, että hommat voisi hoitaa esimerkiksi yllä listattujen artistien tavoin - ilman seksismiä.

 

Feministisiä musahetkiä!

 

Bluestocking somessa: Facebook & Instagram!

Ladataan...

Pages