Hyötypuutarhaa

Coco Sweet Dreams

Olen itseasiassa kuvannut teille videon hyötypuutarhastani, mutta se saa nyt vielä odottaa. Olen niin kriittinen itselleni, kun höpötän pikkulapsen äänelläni videolla ja välillä purskahtelen nauramaan - näin käy usein jos jännitän. Nauran ja luulen vielä olevani hauska juttuineni. Ehkä se päivä vielä koittaa, kun alan tekemään videoita ihan toden teolla.

Aaanyway. Siinä se nyt on. Viime vuonna tämä saatiin vasta puoliväliin, sillä suunnittelin ehkä vähän liian ison kokonaisuuden kerralla purtavaksi. Veikkaan, että harva tarvitsee ihan näin isoa hyötypuutarhaa kuin minulla.

 

- Yhdessä laatikossa on vallan mansikkaa ja reunassa pensasmustikkaa (yksi pensasmustikka ei tuota paljon satoa, joten ehkä se on vähän turha)

- Pitkänmallisessa laatikossa on vallan yrttejä. Olen jakanut ne kahdelle riville. Viime vuonna istutin neljä yrttipuskaa yhteen riviin ja voin sanoa, että se oli aivan liikaa. Istuta yrtit niin, että niillä on tilaa kasvaa. Muista käyttää yrttejä, sillä mitä enemmän niitä nyppii, sitä paremmin kasvavat mokomat. Oma yrttilaatikkoni on 60% minttua ja loput 40 prossaa kaikkea perinteistä, kuten oreganoa, timjamia ja basilikaa.

- Takimmaisiin laatikoihin olen istuttanut tukea vaativia kasveja. Raudoitusverkko antaa tukea ja näyttää kauniilta. Alkuperäinen idis oli istuttaa hernettä, mutta tänä vuonna myöhästyin. Nyt olen istuttanut paprikaa, tomaattia ynnä muuta. Samaan laatikkoon olen istuttanut syötäviä kukkia. Syötävät kukat ovat syötävän suloisia muun muassa salaateissa, keitoissa ja jälkkäreissä.

- Toisessa pitkulaisessa laatikossa on vallan salaattia, sillä rakastan erilaisten salaattien puputtamista. Istuta vain niitä hyötykasveja, joista oikeasti tulet käyttämään! Istuta salaattia harkiten - ethän kaada liikaa siemeniä multaan. Salaatti kasvaa nopeasti ja sato on korjattavissa jopa parin viikon päästä (ilmoista riippuen).

- Etumaisessa laatikossa, mansikan vieressä on vallan sipulia. Istuta hyötykasvit niin, että yhtä lajia on aina yhdessä laatikossa. Älä poukkoile, vaan järjestelmällisyys on kaiken A ja O. Yrtit, salaatit, syötävät kukat ja niin edelleen omiin laatikoihin.

- Pihalta löytyy vielä erikseen perunamaa. Perunapenkin lisäksi istutin osan perunoista suuriin ruukkuihin ja Bacsac:eihin. Perunoista tulee ihan hauskat kesäkukat kun sieltä nousevat.

Itse näen vielä vaikka mitä viilattavaa, mutta menköön se nyt näin. Hyvä se on.

Kyssäreitä?

 

Kommentit

inspirations (Ei varmistettu) http://favouriteinspirations.blogspot.fi

Olipa kiva postaus, kiitos! Sain siitä itsekin monia hyviä vinkkejä. Teillä on kaunis piha - ja taustakin jatkuu raikkaana luontona. Kivaa viikkoa!

Jennyjennyjenny (Ei varmistettu)

No näistä kuvista ei kyllä kovin paljon vielä kokonaisuutta näe (ei itse asiassa yhtään), mutta hieno varmaan!

Coco
Coco Sweet Dreams

Jenny, kaipaatko siis kuvaa ylhäältä päin? Voisin piirtää pohjakuvan mittojen kera jossain vaiheessa, jos se helpottaa hahmottamista.

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiva kuulla, kiitos! :)

maikku67
Vihreitä unelmia

Saitko helposti keväällä puhdistettua tuon ihanan koristekiveyksen? Haravalla? Veikkaan, että loppukesästä minttulaatikossa on 90% minttua :) Meillä ainakin leviää mansikkamaan päädyssä niin, että oli pakko kokeilla juhannuksena mojito- reseptiäsi, että sain sitä vähän hävitettyä, hyvää oli, kiitos!

Coco
Coco Sweet Dreams

Tänä vuonna en tehnyt mitään lehdille - ne vaan jossain vaiheessa (suurinosa) hävisi tuulen mukana. Nyt kun ollaan saatu koko aluea kivitettyä ollaan kyllä mietitty sellaista lehtipuhallinta - täytyy vielä tuumailla mitä tilanne sit tulee vaatimaan. :)

Mä ajattelin vielä kaivaa sellaisen patolevyn, joka rajaa mintun ja muut yrtit - jospa se toimisi?

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

On kyllä kaunis, erityisesti tuo harmaantunut puu! Turhakelehtipuhallin on mullakin haavelistalla, sillä kivien koloihin jäävä moska muuttuu inhottavasti mullaksi. Jos hankitte, kerrohan, kuinka hyvin toimii.

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos! Pistän muistiin. :)

maikku67
Vihreitä unelmia

Juu, varmasti toimisi. Työkaverini varoitteli tuosta leviämisestä, kun toi minulle taimen ja istutin sen ensimmäiseen paikkaan pohjasta rei'itetyssä muovipussissa, mutta siellä ei kasvanut ollenkaan. Sitten siirsin sen aurinkoisempaan paikkaan ja ajattelin, että kun noin nihkeästi kasvaa, niin ei se mitään pussia tarvitse. Olisi tarvinnut :) Toisaalta on ihan kaunis perennojen joukossa ja mansikoiden joukosta kiskon tai leikkaan varret pois, joten ei se niin haittaa, mutta tuossa laatikossa kyllä kannattaa rajata vielä kun se on helppoa.

KirsiMaarit (Ei varmistettu) http://kaikkeakirjasta.blogspot.fi/

Ihana zenmäinen puutarha ♥

Coco
Coco Sweet Dreams

Heh, kiitos! :)

P (Ei varmistettu)

Tätä olen odottanut, eli enemmän infoa hyötypuutarhastasi! Meillä on tänä kesänä tarkoitus saada rakennettua laatikot ja niiden ympärystä, jotta pääsisimme keväällä viljelyhommiin. Koska postaus ei sisältänyt tarkempia tietoja itse laatikoista, voisitko mahdollisesti vielä valottaa vähän, että minkä kokoisia istutuslaatikot ovat (korkeus x leveys x syvyys)? Olen pohtinut sopivaa kokoa niin veljelyn näkökulmasta kuin hoidon ja sadonkerjuunkin. Olisi myös hienoa saada "pohjakuva" puutarhasta eli toteutuiko se kuinka samanlaisena tai erilaisena kuin olit suunnitellut (suunnittelukuva taisi vilahtaa täällä viime vuonna).

Coco
Coco Sweet Dreams

Suurinpiirtein samanlaisena pysyi kuin se suunnittelukuvakin - laatikon mallit vähän muuttuivat jne, mutta perusajatus on pysynyt samana. Mun täytyy käydä mittaamassa noi laatikot, palaan sitten taas asiaan. :)

Sissi/Bcls (Ei varmistettu) http://bohemianchiclifestyle.blogspot.fi

Hyvältä näyttää:) Minulla oli Hollannissa suunnilleen samankokoinen hyötypuutarha, tosin maantieteellisestä sijainnista johtuen lajikkeet olivat yrttejä lukuunottamatta vähän erilaiset ja kasvuaika huomattavasti lyhyempi. Mun suosikkeja olivat ruohosipuli, persilja ja rosmariini sekä basilika ja oregano joita tuli käytettyä tosi paljon ruuanlaitossa. Oli myös kiva viedä tuoksuva "yrttikimppu" mukana kun kävi kyläilemässä:) Meillä oli myös salaattia montaa eri lajia ja herneitä jotka laitoin kasvamaan leikkimökin seiniä pitkin, se oli aika hauska. Meillä oli myös munakoisoa ja kesäkurpitsaa sekä retiisiä joista kaksi ensimmäistä eivät varmaan Suomessa ehdi kasvamaan kunnolla lyhyen kesän takia? Kaipaan kasvimaatani joten ihana nähdä tämä sun hyötypuutarha joka on kyllä upea ja hienosti toteutettu!

Coco
Coco Sweet Dreams

Yrttikimput on muuten niin ihania - täytyykin tehdä sellainen loppukesällä.

Todella ihanalta kuulostaa teidän Hollannin hyötypuutarha! <3

Kiitos! :)

Tirlitii (Ei varmistettu)

Hieno puutarha! Pensasmustikka tuottaa käsittääkseni paremmin jos niitä on kaksi, silloin ne jotenkin tehokkaammin pölyttyvät ja satoa tulee enemmän. Niiden pitäisi ehkä jopa olla eri lajiketta, jos oikein muistan. Kannattaa kysyä puutarhakaupasta.

Coco
Coco Sweet Dreams

Aaah, no niinpä tietenkin. Täytyy hankkia kaveri tai kolmaskin pensasmustikalle. :) Kiitti!

Voi miten kauniisti nuo kasvilaatikot ovat vuodessa harmaantuneet. Mikä tuo puu niiden keskellä olikaan? Selvisikö se hyvin talven yli?

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitti, puut ovat tosiaan kivasti harmaantuneet - ihan käsittelemätöntä puuta ovat. Puun ja mullan väliin on naulattu patolevyä, jota jäi yli meidän salaojarempasta.

anniiiina (Ei varmistettu)

Minäkin haluaisin nostaa hyötypuutarhani maan tasolta laatikoihin, mutta mieheni vastustaa ideaa, sillä hänen mielestään laatikossa kasvit kuivuvat ja kuolevat,jollei niitä ole koko ajan kastelemassa, kun vesi valuu laatikon mullasta läpi ja maaperään. Onko hänen väitteessään perää ja miten moisen voisi ehkäistä? Onko sinun laatikoissasi jobkinlainen altakastelu-systeemi?

T-100
(G)ROUND ZERO

Omaa puutarhaani möyhineenä en ole huomannut laatikkoistutusten kärsivän nestehukasta (no näillä ilmoilla ainakaan, haha). Istutuslaatikoihin pitää toki laittaa pohjalle muutakin kuin multaa. Itse olen laittanut laatikoiden alle suodatinkangasta, jonka päälle levittänyt kerroksen karkeajakoista soraa ja joinakin vuosina vielä hiekkaa - vasta sitten multaa. On totta, että vesi läpäisee mullan ja huhtoo mukanaan ravinteita myöden kaiken. Hyvillä pohjatöillä pääsee pitkälle!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Hyötytarha kannattaa nostaa koholleen, siitä on enemmän hyötyä kuin haittaa. Kyllä, joskus maa saattaa kuivua, mutta kapillaari-ilmiö tasaa kosteustasapainoa. Sen mukaan siis vesi siirtyy kuivempaan osioon eli vaikka lämpö haihduttaa vettä, sitä nousee maasta lisää kasvualustaan. Kapillaari-ilmiö ei toimi, mikäli koholaatikot eristetään pohjamaasta. Ja ainahan tuollaiseen laatikkoon voi virittää päälle kastelujärjestelmän, niin vettä tulee varmasti, vaikka taivas ei sitä tuottaisikaan.

Miss M (Ei varmistettu) http://paintmyhouseblack.blogspot.com

Hei vau, on kyllä todella upea hyötypuutarha, nyt tulee kyllä ikävä omaakin... Muutimme siis juuri omakotitalosta kaupunkiin, joten enää ei ole pihaa, mutta parvekkeella sentään kasvaa joitain yrttejä. :)

G (Ei varmistettu)

Upean näköistä!
Pensasmustikka tosiaan tarvitsee kaverin ;-).
Sari

Henskum (Ei varmistettu)

Ihanan näköinen hyötypuutarha! Minuakin kiinnostaisi kovasti noiden laatikoiden koot?

Henskum (Ei varmistettu)

Ja vielä lisäkysymyksenä, että millaiset pohjatyöt sinä teit laatikoiden alle ennen kuin laitoit multaa?

Kommentoi