Hyötypuutarhaa

Olen itseasiassa kuvannut teille videon hyötypuutarhastani, mutta se saa nyt vielä odottaa. Olen niin kriittinen itselleni, kun höpötän pikkulapsen äänelläni videolla ja välillä purskahtelen nauramaan – näin käy usein jos jännitän. Nauran ja luulen vielä olevani hauska juttuineni. Ehkä se päivä vielä koittaa, kun alan tekemään videoita ihan toden teolla.

Aaanyway. Siinä se nyt on. Viime vuonna tämä saatiin vasta puoliväliin, sillä suunnittelin ehkä vähän liian ison kokonaisuuden kerralla purtavaksi. Veikkaan, että harva tarvitsee ihan näin isoa hyötypuutarhaa kuin minulla.

P6210101.JPG

P6210107.JPG

P6210100.JPG

 

– Yhdessä laatikossa on vallan mansikkaa ja reunassa pensasmustikkaa (yksi pensasmustikka ei tuota paljon satoa, joten ehkä se on vähän turha)

– Pitkänmallisessa laatikossa on vallan yrttejä. Olen jakanut ne kahdelle riville. Viime vuonna istutin neljä yrttipuskaa yhteen riviin ja voin sanoa, että se oli aivan liikaa. Istuta yrtit niin, että niillä on tilaa kasvaa. Muista käyttää yrttejä, sillä mitä enemmän niitä nyppii, sitä paremmin kasvavat mokomat. Oma yrttilaatikkoni on 60% minttua ja loput 40 prossaa kaikkea perinteistä, kuten oreganoa, timjamia ja basilikaa.

– Takimmaisiin laatikoihin olen istuttanut tukea vaativia kasveja. Raudoitusverkko antaa tukea ja näyttää kauniilta. Alkuperäinen idis oli istuttaa hernettä, mutta tänä vuonna myöhästyin. Nyt olen istuttanut paprikaa, tomaattia ynnä muuta. Samaan laatikkoon olen istuttanut syötäviä kukkia. Syötävät kukat ovat syötävän suloisia muun muassa salaateissa, keitoissa ja jälkkäreissä.

– Toisessa pitkulaisessa laatikossa on vallan salaattia, sillä rakastan erilaisten salaattien puputtamista. Istuta vain niitä hyötykasveja, joista oikeasti tulet käyttämään! Istuta salaattia harkiten – ethän kaada liikaa siemeniä multaan. Salaatti kasvaa nopeasti ja sato on korjattavissa jopa parin viikon päästä (ilmoista riippuen).

– Etumaisessa laatikossa, mansikan vieressä on vallan sipulia. Istuta hyötykasvit niin, että yhtä lajia on aina yhdessä laatikossa. Älä poukkoile, vaan järjestelmällisyys on kaiken A ja O. Yrtit, salaatit, syötävät kukat ja niin edelleen omiin laatikoihin.

– Pihalta löytyy vielä erikseen perunamaa. Perunapenkin lisäksi istutin osan perunoista suuriin ruukkuihin ja Bacsac:eihin. Perunoista tulee ihan hauskat kesäkukat kun sieltä nousevat.

Itse näen vielä vaikka mitä viilattavaa, mutta menköön se nyt näin. Hyvä se on.

Kyssäreitä?

 

Kommentit (26)
  1. Ihanan näköinen hyötypuutarha! Minuakin kiinnostaisi kovasti noiden laatikoiden koot?

    1. Ja vielä lisäkysymyksenä, että millaiset pohjatyöt sinä teit laatikoiden alle ennen kuin laitoit multaa?

  2. Upean näköistä!
    Pensasmustikka tosiaan tarvitsee kaverin ;-).
    Sari

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *