Oma hyötypuutarhani 1/2

Coco Sweet Dreams

Yhteistyössä Kekkilä*

Tiedän, että siellä on muutama ihanainen, jotka odottavat tätä hyötypuutarhapostausta. Se ei ole vielä kokonaan valmis, me ollaan puuhailtu kaikkea muuta ja viimeisten istutuslaatikoiden täyttäminen ja kivien hakeminen on jäänyt vielä vaiheeseen.

Kivet saimme yhteistyössä Kekkilältä* ja halusin ehdottomasti harmaita kiviä. Nämä kivet ovat tarkalleen ottaen iso koristekivi harmaa graniitti. Alle laitoimme mustaa suodatinkangasta, mielestäni parempi vaihtoehto kuin valkoinen kangas. Meiltä löytyi jo ennestään iso kasa liuskekiviä, niistä tehtiin askelpolut.

Aikaisempi hyötypuutarha oli maassa ja talon uutena asukkaana en osannut yhtään hallita kasveja. Halusin selkeyttä ja helppoutta hommaan, joten koin istutuslaatikot parhaaksi vaihtoehdoksi. Mieheni haki reippaana lautatavaraa läheisestä rautakaupasta, siellä oli sirkkeli, jolla hän poikkasi laudat valmiiksi paloiksi. Pihalla sitten vaan kasattiin laatikot oikean mittaisista laudoista ja asetettiin paikkaansa. Periaatteessa tosi helppo homma, meillä vaan oli laatikoita aika monta ja korkeus ehkä tavallista korkeampi.

En halunnut maalata/käsitellä lautoja millään, mutta yksi vaihtoehto olisi ollut myrkytön unikkoöljy, mutta ajattelimme, että laatikot saavat harmaantua ajan kanssa - kestävät kuitenkin monta vuotta. Sisäpuoli vuorattiin patolevyllä, jota jäi yli, kun talomme salaojat uusittiin. Patolevyt pitävät mullan hyvin aisoissa ja eikä laudat ole suoraan kosketuksissa multaan. Koko alueen keskelle halusin jonkin keskipisteen, joten pyöritimme pihalta löytyvän vanhan betonirinkulan ja istutin päärynäpuun pojan toivomuksesta siihen. Alkuperäinen idea oli riippakirsikka tai jokin muu sateenvarjomainen puu, mutta kallistuin puuhun, joka tuottaa hedelmää ja näin ollen on myös hyödyllinen keskipiste. Pojalle oli tärkeää saada myös oma laatikko, siinä kasvaa nyt eri lajeja mansikkaa, pensasmustikkaa ja hunajamelonia. Saa nähdä tuleeko hyvä sato?

Tästä näette suunnitelmani kokonaisuudessaan, niin pystyttekö ehkä paremmin hahmottamaan miltä tuleva kokonaisuus sitten näyttää, vaikka suunnitelmat vähän muuttuivatkin matkan varrella.

/My vegetable garden, or at least half of it.

Kommentit

retromoderni (Ei varmistettu) http://retromoderni.blogspot.fi/

Hienonnäköinen.

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos paljon! Olen itsekin aika tyytyväinen omasta sadosta. <3

retromoderni (Ei varmistettu) http://retromoderni.blogspot.fi/

Ensi kesänä mäkin taidan laajentaa tätä omaa hyöttistäni ja nostaa juurkin korkeammalle lavani sillä polvet ei kestä kyykkimistä. ja salaattia kokeilen uudelleen, toukat söivät viime kesän kokeilut ja nyt se jäi laittamati.

Vilhelmiiina (Ei varmistettu) http://blogirakkaudelle.blogspot.fi/

Aivan ihana puutarha kaikkinensa!! Oon meillekin haaveillu istutuslaatikoista, mutta eivät taitaneet tälle kesälle ehtiä.. Nuo kivetkin ovat niin kauniita, ja liuskekivet vielä askelmina, kaunista!! :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos! Vielä ehtii tekemään vaikka yhden laatikon, erityisesti noi salaatit tulee nopeeta! ;)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tosi upealta näyttää ja mikä sato sieltä onkaan työntymässä, salaattia, tilliä, herneitä.. ja mansikkaakin melkoisesti kukista päätellen :) Paperipussillinen salaattitarpeita illallispöytään omasta kasvimaasta on ihan parasta. Hienoa työtä on miehesi tehnyt istutuslaatikoista on tullut niin siistit ja hyvä että ette niitä millään ole käsitellyt, sillä luonnontilassa kauniit. -Jatta

Coco
Coco Sweet Dreams

Joo, mansikka on pojan lemppari. Ekat punaiset mansikat meni harakoille, kunnes ostettiin sellainen verkko suojaamaan.

Täytyy sanoa tuosta salaatista, että maailman helpoin! Sitä kannattaa ehdottomasti laittaa kasvamaan - tulee nopeeta ja eron kaupan salaatteihin huomaa selkeesti. Todella maukasta! <3

Hyvältä näyttää kiven, puun ja vihreän yhdistelmä.

Ei ihme, että puutarha vetää iltaisin puoleensa.

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitti Nalle! <3

Iisa's (Ei varmistettu) http://iisanelamaa.blogspot.fi

Oijoi, aivan ihana! Hyvä idea tehdä laatikoista korkeammat, niin ei tarvitse maan rajassa kyykkiä selkä kipeänä. Saattaa olla, että kopioin tuon meillekin ;) Hienosti näyttää tulevan satoakin.

Coco
Coco Sweet Dreams

Joo, niin totta! Kyykkiminen on tylsää, korkeammat laatikot helpottaa hommaa tosi paljon. Myös elukat/etanat/sun muut pysyvät poissa.

Poletti (Ei varmistettu)

Niin hienon näköinen!

Pienen toiveen esittäisin. Otat todella kauniita kuvia, mutta olisiko joissain tilanteissa mahdollista laajentaa rajausta? Esimerkiksi tästä hyötypuutarhasta olisi kiva nähdä otoksia vähän laajemmalla perspektiivillä. Tietysti olit käsin piirtänyt suunnitelman, mutta valmiista olisi kiva nähdä laajempaa kuvakulmaa. Ymmärrän tietysti, että tiukoilla rajauksilla saa hyvin rajattua yksityisyyttä, mutta silti...? :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos!

Toki, mulla on kamerassa usein käytössä toi 45 millinen linssi, jossa on "jalkazoomi". Tulee helposti otettua yksityiskohtaisia kuvia. Näistä kuvista nyt kuitenkin näkee laatikot ja kivet, kun kokonaisuus on vielä kesken.

-hanna (Ei varmistettu)

Näyttää aivan ihanalta, sellaiselta levolliselta, rauhalliselta ja tyylikkäältä kokonaisuudelta!! Ei voi muuta kuin ihailla, malttamattomana odotan kuvia valmiista kokonaisuudesta :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Mä olen kans aika malttamaton. Saa nähdä ehdinkö istuttamaan tänä kesänä enää loppuihin laatikoihin mitään..

LPP (Ei varmistettu) http://prinsessanoppi-lapetiteprincesse.blogspot.fi

Todella upea! Pidän tuosta selkeydestä ja helppoudesta :)
Itselläni on vähän vaatimattomampi, mutta antaa hyvän sadon (toivottavasti).. Kivasti olette hyödyntäneet uutta ja vanhaa, sekä itsetehtyä!

Coco
Coco Sweet Dreams

Mä tykkään myös selkeästä. Istutin muuten salaatit ruutumaisesti laatikkoon (kun yleensä tehdään rivejä) , sekin jotenkin selkeyttää kans...

Hienosti ovat kasvaneet puutarhasi "hedelmät", varsinkin salaatit!

Miten lapsesi pensasmustikat ja hunajameloonit ovat kasvaneet? Pensasmustikka voisi olla aika hauska lisä omaan puutarhaani jo ensi kesää ajatellen :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Katerina, joo salaatit ovat aika varma nakki. Sitä kantsii laittaa vaikka ois ihan pienikin viljelysmaa. Mä laitoin vähän liian tiheesti, en meinannut uskoa, että sellaisesta pienestä siemenestä itää jotain, joten heitin siemenet aika tiuhaan. On muuten selvä ero omassa ja kaupan salaatissa!

Pensasmustikat ovat vielä vihreenä, mutta isoina pallukoina. Ei kovin isoa satoa tule, pitäisi hommata useampi. Hunajameloni on aika villi kortti, nyt siinä on keltaiset kukat ja epäilen, että onkohan sittenkin kurpitsaa tulossa? :D

maria vuorinen (Ei varmistettu) http://rafalsky-rafalsky.blogspot.fi/

Tosi KAUNIS ♥ puutarha

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos Maria, toivottavasti pysyy kauniina.

VIIRU (Ei varmistettu)

HEi
Minäkin haluaisin nähdä kokonaisuuden, mutta myös ymmärrrän yksityisyyden kuten joku tossa aikaisemmin mainitsee, mutta
tässäpä kysymys? Miten ohmeessä te otatte miehesi kanssa aina niin hyviä kuvia, oletteko käyneet jonku kurssin tai onko joku kirja mikä kannattais
lukea? Niissä on tunnelmaa aina ja jotenkin taiteellisa tulee monesti et olispa mullakin tollanen hetki ja ikuistatte niin hyvin asiat, että minäkin haluan oppia tuon taidon enkä aina ottaa edestä perus ilme, perus setti se asian tunnelma ei koskaan välity, kerroppa mulle miten ihmeessä ???!!!

Coco
Coco Sweet Dreams

Ihana Viiru.:) 

Mun täytyy tehdä jokin demonstraatio-postaus miten blogin kuvat yleensä syntyvät, se näyttää aika hassulta. :) Mut täytyy sanoo, et mun mies ei ota yhtään kuvia. Joskus tosi harvoin kiltisisti pyytämällä, mutta pysyy taka-alalla tästä koko blogitouhusta, toki kannustaa tämän pitämisessä jne. 

viherpeukalo (Ei varmistettu)

Kyllä näyttää rehevältä ja hienolta! Minkä lajin salaatteja olet kylvänyt? Rucolaa on vaikea saada kasvamaan ilma että joku ötökkä syö sen ihan kokonaan, en tiedä löytyisikö siihen joku torjuntakonsti? Nuo kasvatuslaatikot ovat käteviä monessakin mielessä, niiden ainoa miinus on että nielevät aivan kauhean paljon multaa sisuksiinsa, sitä ei alkuun uskoisi miten suuri tilavuus on! Itse laitoin viime syksynä kompostimultaa ja puiden lehtiä paksun patjan pohjalle, joten se vähensi mulla tarvetta ja tuovathan sitten ravinteitakin maatuessaan. Kivipatjakin näyttää hienolta, miten lienee sitten kun lehteä ja roskaa tulee syksyllä ja sekoittuu kiviin? Miten olet ajatellut pitää kivialueen siistinä? Olisikohan lehtipuhallin kätevä? (Vaikka se on kyllä kaamea kone... ;)
Ja kyllä, makuero itse kasvatetun ja kaupasta ostetun välillä on huikea! :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Laitoin vähän kaikenlaista salaattia, ostin eri pusseja, ainakin jäävuorisalaatti ja Romainé -salaattia. Rucolan mä vähän niinkuin unohdin, sitä pitää laittaa vielä. Salaatit ovat pysyneet tosi hyvinä, veikkaan, että taika on noissa laatikoissa ja ehkä jopa mustassa patolevyssä, kun musta väri varaa lämpöä ja edesauttaa istutusten eloa?! Who knows?

Tosiaan, multaa on mennyt uskomaton määrä ja tuntuu, ettei yksi laatikko meinaa millään täyttyä. Me muuten laitettiin vähän puuhaketta pohjalle ja ihan alimmaksi hienoa hiekkaa.

Ei vielä mitään hajua mitä lehdille sitten, varmaan lehtipuhallin on kätevin?

Neilikka (Ei varmistettu) http://pihallani.blogspot.fi

Tätä onkin odotettu! Todella upealta näyttää! Omat viljelylaatikkoni käsittelin Tikkurilan Valtti Puuöljy akvalla, jolla Kekkilä suosittelee käsiteltäväksi omat viljelylaatikkonsa, jos haluaa ne jollakin käsitellä.

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos! Tämä on mun sellainen silmäterä. <3

Matleena, Muonamiehen mökki (Ei varmistettu) http://muonamiehenmokki.blogspot.com

Näyttää todella kauniilta! Hyvin olet onnistunut sekä suunnittelussa että toteutuksessa - sen näkee jo sadon määrästä :) Laatikkoviljely on kyllä kätevää, kun rikkaruohot pysyvät kurissa. Patolevyt ovat ihan parhaita muuten myös istutusalueiden rajauksessa, esim. kivireunuksen ja mullan välissä. Herkullisia hetkiä oman sadon parissa :)

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos samoin! :)

111 (Ei varmistettu)

Ihanat yrttilaatikot! Ootko minimoinut jotenkin rikkakasvien kasvun noissa laatikoissa, vai onko vain niin, ettei ne ehdi kasvaa, kun salaatit puskee niin nopsaan? Ajattelin vaan jo ensi kesän operaatiotani varten tiedustella...

Coco
Coco Sweet Dreams

Ei rikkakasveja ole tullut, johtunee ehkä siitä, kun laitettiin ihan uutta multaa, joten eivät ole päässeet mistään valloittamaan.

Olivia A (Ei varmistettu)

Wau, miten hienolta näyttää! Pakko kysyä, että mitä multaa olet laittanut laatikoihin? Entä lannoitatko kasveja jotenkin? Salaatit, tillit ym. näyttävät niin herkullisilta ja hyvävoimaisilta. Itse en ole koskaan saanut tuonnäköisiä laatikossa kasvamaan. Siksi kiinnostaa, että millä nikseillä saa noin rehevän sadon. Aiemmin joku jo kyselikin, mutta sama asia kiinnostaa eli mitä salaattilajikkeita teillä on?

Coco
Coco Sweet Dreams

Moikka! Niissä on perus puutarhamultaa, seassa on ihan vähän lannoitetta - sellaista ihan peruslannoitetta... olikohan se Kekkilän? Sellaista raemaista...

Puutarhamullassa oli itsessään jo jotain peruslannoitetta.

wau, huikee! :D

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos! :D

Kota (Ei varmistettu)

Ihanalta näyttää. Miksi otat aina vain lähiksiä projekteistasi? Tämäkin hyötypuutarha olisi kiva nähdä edes jostain kuvakulmasta kokonaisuudessaan.

Coco
Coco Sweet Dreams

Kiitos! :)

Kuten tekstissä kerroin, tämä on tosiaan vasta puoliksi valmis, joten en halunnut ottaa keskeneräisestä suurempaa kuvaa. Mitä muita projekteja tarkoitat?

Kommentoi