Back to basics

CougarWoman

Heräsimme torstai-iltaisista viskimaistajaisista perjantaiaamun kohmelossa puhelinsoittoon. Ykkösmies kirosi tunnistaessaan numeron – hittoako se pomo nyt soittelee vapaapäivänä. Minä löin tyynyä korville ja yritin keskittyä häätämään kyttyräselkäisiä kellonsoittajia pääkopastani. Vielä lievästi savuisen viskin makuinen kieli oli liimautunut kitalakeen kuin kerrannuoltu postimerkki. Tyynyssä oli meikkikollaasi omasta naamasta, ja kengurutkin olisivat olleet kateellisia silmäpusseistani. 

Ykkösmies poistui takavasemmalle ottamaan puhelun ja palasi takaisin hämmentyneen näköisenä, kasvot kalpeina muutenkin kuin krapulasta.

“Mä sain just potkut.”

Repesin nauramaan ja irvistin, kun viskibasson tummentama nauru sattui omiinkin korviini; älä viitsi pelleillä, vähän turhan karu kepponen vain muutaman tunnin yöunien jälkeen.

Huomasin Ykkösmiehen ilmeestä, että kyseessä ei ollut käytännön pila, ja nauru kuivui huulilleni.

Ilmeisesti yrityksellä oli mennyt jo useamman vuoden huonosti; ja kun tämänkin vuoden lopulle povattiin lähes miljoonan tappiota, ei auttanut muu kuin harventaa. Ykkösmies ja viisitoista muuta kollegaa saivat perjantaiaamun kunniaksi kenkää.

Minä hätäännyin ja kyyneleet kihosivat silmiin ennen kuin ehdin estää.

Miten me nyt selvitään.

Siinä meni meidän talo.

Kävin polttamassa tupakannatsan makuisen savukkeen, joka laittoi sisuskaluni heittämään häränpyllyä, ja tajusin kaiken kuvotuksen keskellä jotain.

Talo on vain talo.

Vähemmälläkin rahalla pärjää.

Meillä on vielä toisemme.

Eikä millään muulla ole väliä.

Ja itseasiassa – tilanne ei edes ole kovin akuutti. Ykkösmies saa täyden palkan koko irtisanomisajalta. Potkut tulevat voimaan vasta ensi vuoden alusta. Uskon ja luotan siihen, että kolmessa kuukaudessa Ykkösmies ehtii löytää uuden työpaikan. Ja kuka tietää – ehkä se uusi työpaikka on vielä edellistäkin parempi.

Kaikella on tarkoituksensa. Me selviämme kyllä, yhdessä.

Johan tässä elämä olikin vähän liian seesteistä. 

Kommentit

Ghostfire

Harsh! Puhelimessa hoidetaan tuollaiset asiat!? :o On aikoihin eletty. Toivottavasti jotain uutta ja mielekästä löytyisi pian!

CougarWoman
CougarWoman

Jep, kiitos kahdeksan vuoden työpanoksesta ja by the way - you're fired. Mutta vielä karumpaa oli Ykkösmiehen kollegalle, joka oli puhelun saamishetkellä Ranskassa koko viikonlopun yli kestävällä työkeikalla...

Kiitos, kyllä me uskotaan että löytyy :) 

TimeStandStill (Ei varmistettu)

Mitä ihmettä, olitko sä kännissä vai miksi nämä aikataulut ei mahdu mun järkeen: Potkut tulevat voimaan vasta ensi vuoden alusta. Uskon ja luotan siihen, että kolmessa kuukaudessa Ykkösmies ehtii löytää uuden työpaikan.? Nythän on käsittääkseni joulukuu, ensi vuosi alkaa kuukauden kuluttua ja kolme kuukautta eteenpäin, ni ollaan maaliskuun alussa? Kopioitko sä nä jutut jostain?

CougarWoman
CougarWoman

Disclaimer: Bloggaaja on juttujen kirjoitushetkellä aina täydellisen selvinpäin. 

Joulukuu, tammikuu, helmikuu = 3 kk. Miehelle ilmoitettiin potkuista jo nyt, ja potkut "tulevat voimaan" 1.1.2015. Koska miehellä on vakituinen työsuhde, hänellä on irtisanomisaikaa 2 kk; kuitenkin tässä tilanteessa poikkeuksellisesti miehen työt loppuvat tämän vuoden lopussa, mutta saa kuitenkin irtisanomisajan palkan. Eli periaatteella: me maksetaan sulle mutta sun ei tarvi tulla töihin [tammi- ja helmikuussa]. 

Palkkaa siis joulu-, tammi-, ja helmikuulta, eli kolme kuukautta aikaa löytää uusi työpaikka. 

Voithan koittaa yrittää googlettaa jos epäilet plagiointia :D 

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Joskus ihmisten yksinkertaisuus on käsittämätöntä.. :)

Miiza

Nyt on kyllä sanottava, että p*ska firma, jos irtisanominen hoidetaan työntekijän vapaapäivänä puhelinsoitolla.. Vähän samaa kaliiperia kuin parisuhteen päättäminen tekstarilla.

HeidiNK
Elämänmeno

Olen yrittänyt kuvitella, miltä tuo tuntuu, mutta ei sitä vaan pysty. Työ on niin iso ja tärkeä osa ihmisen elämää, että on se varmaan kuin jotain raajaa sahattais irti. Terkkuja Ykkösmiehelle ja voimia teille molemmille. Vaikuttaa se niin ykköstyypiltä, että kyllä jotain ilmaantuu! 

Looking for...

Oikeasti, kuka päättää työsuhteen puhelinsoitolla? Kyllä pomolla pitäisi sen verran selkärankaa löytyä, että kertoo kasvotusten ja kestää sitten sen toisen ihmisen reaktion. Kyseessä on kuitenkin todella iso asia!

nennukka (Ei varmistettu)

Mulla oli aika jännä tilanne joku vuosi sitten kun olin toisella firmalle tekemäs töitä vuokratyön kautta ja tää toinen firma olis halunnu palkata minut sitte itelleen että ku on sun kaltastas tarvittu jo pitkään..no ans kattoo,päädyin riitoihin toisen firman lähimmän esimiehen tyttären kanssa jonka kanssa työskentelin. Työ alkoi saada naurettavat mittasuhteet ja minua alettiin savustaa ulos.sitten kieltäydyin suorasta vakipaikasta tähän toiseen firmaan myrkyllisen ilmapiirin takia ja ei mennyt kauaa kun tuli eräänä perjantaina soitto välitysfirmasta että olenhan tietoinen että vaatteet tulee palauttaa tänään..hämmennyin ja kysyin miksi ja kuulin olevani työtön. Itselleni tuo oli mielettömän helpottava uutinen kaiken sen shaissen jälkeen. Tietty soitin kenttäesimiehelleni joka oli parhaillaan lomilla ja hän taas pöyristyi uutisesta,kun tällaiset asiat tuli keskustella myös hänen kanssaan.

Että ei sillä "esimiehellä" ainakaa ollu kanttia sanoa päin naamaa miksi työt loppui,kyllä se syy tiedettiin,työssäni ei ollut ollut valittamista. :) mutta onneksi pääsin pois.

Eksyksissä elämässä

Eikös puhelimitse potkujen antaminen ole laiton irtisanominen?

Vierailija (Ei varmistettu)

Minut irtisanottiin "hieman hämärästi" 3 viikkoa ennen äitiyslomaa :O Nyt onkin kiva istua kotona 3 vuotta ja miettiä mihinköhän sitä joskus pääsee töihin...grrr. V*mäinen tilanne. Tsemppiä miehelle!

CougarWoman
CougarWoman

Voi ei :( Tsemppiä myös sinne!! 

HannaHHoo (Ei varmistettu)

Ei hoideta puhelimitse. Tai tietty, voi yrittää, mutta ihan paperilla ja allekirjoitusten kanssa on ainoa pätevä tapa. Lisäksi, yt-neuvotteluthan tulee olla käytynä ensin. Onko tää nyt blogitarinaa, vai ihan totista totta?

HannaHHoo

CougarWoman
CougarWoman

Puhelimitse annettiin ilmoitus, eilen tuli kirje postissa ja tänään Ykkösmiehen pitää mennä työpaikalle henkilökohtaisesti juttelemaan ja ilmeisesti myös sitten allekirjoittamaan. Ja itseasiassa potkut eivät ole vielä satavarmat, koska neuvottelut ovat kesken; mutta Ykkösmiehelle paluuta entiseen ei ole, aikoo joka tapauksessa hankkia uuden työpaikan. En aina viitsi kirjoittaa jokaista pientä yksityiskohtaa, koska pyrin pitämään postaukseni jotakuinkin inhimillisen pituisina.

Jätän usein pois asioita, jotka eivät ole sanoman perilletulon kannalta omasta mielestäni tärkeitä, mutta ehkä tässä tapauksessa olisi pitänyt ottaa huomioon myös lukijat, jotka oikeasti epäilevät että keksisin jotain niinkin epäseksikästä, tylsää ja silti omaa elämää pahasti mullistavaa asiaa kuin partnerin potkut. ;)

annepa (Ei varmistettu)

Irtisanomistilanteessa ei työntekijän tarvi allekirjoittaa yhtään mitään.

eviela
NOT A Wonderland

Reilua, että noin monen työvuoden jälkeen ilmoitus annetaan puhelimitse. Itsellä ainakin sapettaisi, että kaiken panostuksen jälkeen ei arvosteta edes sen vertaa, että odotettaisiin vapailta paluuta ja keskusteltaisiin asiasta ihan kasvotusten. Onneksi nyt siellä päässä teillä aikaa hoitaa asiat kuntoon eli sinällään hoidettu asia kivasti. Kyllä se siitä ja onneksi teitä on siitä kaksi selviämässä, kaksin kun on helpompi taplata eteenpäin kuin yksin :)

metallimies, joka on kärsimyksellään maksanut teidän juhlat (Ei varmistettu)

Ai vittu että tekee muuten hyvää, kun yhteiskuntaa kuppaavilla palvelualoilla ja julkisella sektorillakin alkaa tulla kenkää. TEKEE NIIN HYVÄÄ!!

CougarWoman
CougarWoman

Niin, mun mieshän on (oli) siis yksityisellä sektorilla koneasentajana, että pointtisi oli..?

metallimies (Ei varmistettu)

Jaa... No sitten täytyy ottaa sanani takaisin. Oikeus olisi toteutunut, jos sinä olisit menettänyt loisduunisi.

CougarWoman
CougarWoman

# bye Felipe

HannaHHoo (Ei varmistettu)

Jos se työsuhde on kestänyt päivänkään yli kahdeksan vuotta, niin lain mukaan irtisanomisaika 4 kk. Tarkistakaahan?

HannaHHoo

Vierailija (Ei varmistettu)

Ei se aivan noin suoraviivaista ole, sillä siitä sovitaan yleensä erikseen ja toisin joko TES:ssa tai työsopimuksessa, mutta toki se kannattaa tarkistaa.

CougarWoman
CougarWoman

Juu, tarkistettu on :) Mutta kiitos neuvosta! 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.