Revin kohtusi irti!

CougarWoman

*Kuvakaappaukset ja lainaukset Hesarin jutusta, johon linkkaan alempana.

Netin vihapuheet. Ne ovat olleet tapetilla, niistä on puhuttu. Mutta tuskinpa kukaan on niitä viime aikoina konkreettisemmin kokenut kuin Emmi Nuorgam, joka “erehtyi” blogissaan kritisoimaan Anttilan lelujen tyttö/poikakategorisointia. (“Erehtyi” lainausmerkeissä, koska…no, lienee itsestäänselvää.)

Mitä hemmettiä Emmi teki väärin? Sanoi itseasiassa vaan, että kyllä tytötkin voi leikkiä autoilla ja pojat nukeilla. Ei Emmi ole ainoa, joka on tehnyt tämän huomion.

Mutta Emmi on ainoa minun tietämäni blogisti, jonka kohtu on uhattu repiä irti tämän johdosta. Ja epäilen vahvasti, että kaikki tuo vihapuhe, saatikka siitä puhuminen, olisi vain Emmin strategia saada lisää klikkauksia. Ennemminkin luulen, Emmiä sen enempää tuntematta, että Emmi on kuten niin monet muutkin: jossain vaiheessa on pakko nousta seisomaan ja huutaa, että JUMALAUTA NYT RIITTÄÄ. Siksi tästä puhutaan, siksi tästä "pöyristytään". Ei siksi, että saataisiin lisää lukijoita. 

Ei Rizto, ei se noin mene. Miltäs tuntuisi, jos saisit vastaukseksi tähän mediaan kirjoitettuun kommenttiisi vaikkapa seuraavaa:

“Sinut pitäisi raiskata. Saastainen lutka, huora, paska, feministipelle, mielisairas, pedofiili.”

Ei se, että joku kirjoittaa – omalla nimellään tai anonyymisti – nettiin saa toimia tekosyynä sille, että kyseistä ihmistä saa herjata ja uhkailla; kikkelis-kokkelis-mitäs-läksit on argumenttina täysin naurettava.

Kenenkään ei pitäisi alistua siihen, että on jatkuvan vainon kohteena vain siksi, että haluaa ilmaista omia, asiallisia mielipiteitään.

Eikä sen pitäisi olla kenenkään mielestä hyväksyttävää.

Tässä Hesarin jutussa Emmi on mielestäni oikeassa muun muassa siinä, että (parafraseeraan) netissä anonyyminä huutelu saa absurdit mittasuhteet, koska se voi tapahtua anonyymisti, toista ihmistä kohtaamatta.

Olen itse pysähtynyt useasti oman blogini kommenttikentässä miettimään, mikä ihme ihmisiä inspiroi ilkeyteen; ja kuinka moni oikeasti viitsisi (tai uskaltaisi, haha) sanoa minulle päin naamaa sen, minkä kommenttikentässä sanoo.

En usko, että kovinkaan moni.

Miksi ihmiset eivät käsitä, mikä vaikutus vihapuheilla voi olla? Eivät blogistit mitään taruhahmoja ole; eikä heillä ole tavallista paksumpi nahka. Tappo- ja raiskausuhkaukset hätkäyttävät jo anonyymiäkin blogistia – uskokaa pois.

Miten sitten lienee laita ihmisen, joka käyttää omaa nimeään ja kertoo vielä, missä kaupungissa asuu? Mitä te, hyvät vihapuheen pitäjät, ajattelisitte, jos teille täysin tuntematon ihminen lähestyisi teitä pimeällä kujalla ja kuiskaisi korvaanne, että aikovat repiä kohtunne/kiveksenne irti?

Ai niin mutta eihän se ole sama asia. Toinen on vaan läpällä heitettyä herjaa netissä ja toinen konkreettista uhkailua. Vähänx tiukkis ketä tästä suuttuu.

Onko näin? Tuntuukohan se siitä blogistista myöskin siltä?

Ei Metha, tämmöistä ei tule koskaan ymmärtää.

Mun mielestä kaikkein pelottavin aspekti tässä koko vihapuhejutussa on se, että ihmiset oikeasti ovat sitä mieltä, että tätä millään tasolla pitäisi ymmärtää. 

Mitäs, jos jatkossa pysähdyttäisiin hetkeksi miettimään ennen kuin se pikkurilli osuu siihen enteriin, että onko tämä nyt jotain, jota oikeasti haluan sanoa, ja jonka sanoisin myös kohdatessani tämän ihmisen kasvotusten?

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Mun on viime aikoina ollut pakko vähentää netin käyttöä rajusti, koska ei vaan pysty. Tulee niin paha olo siitä, mitä ihmiset ihan omalla naamallaankin kehtaavat huudella muille, saati sitten jonkun typerän nimimerkin takaa. Naamiksesta kaverit on harventuneet, kun maahanmuuttohommien tiimoilta on alkanut uutisvirtaan tuutata vaikka jos minkälaista mv-linkkiä ja vihapuhetta, ihmisiltä joita olen kuvitellut ihan täyspäisiksi tapauksiksi. Näköjään vauhtisokeus voi istua, vaikka istuisi omalla kotisohvallaan, ja tempaudutaan mukaan kaikenlaiseen sontaan, "kun kerta kaikki muutkin". Eniten pelottaa se, että mitä jos itsekin alkaa turtua tämäntyyppiseen viestintään, ja vielä pahempaa, alkaa itsekin ajatella samankaltaisesti. Normaalissa elämässä, siis vaikka kaupungilla ei tunnu samalta, ihmiset vaikuttaa ihan normaaleilta ja yllättävän monien tuntemattomien kanssa voi lyöttäytyä juttusille tuosta vaan, mutta silti sitä miettii, että mitäköhän nämä kaikki ihmiset kotiinpäästyään nettiin kirjoittelevat, tai miksei vaikka just nyt älypuhelimellaan? En haluais elää maailmassa, jossa joutuu pelkäämään omien mielipiteiden ja asenteiden vuoksi, olen kuitenkin kohta jo 30 vuotta tätä vihervassarisuvakki-elämää ylpeästi viettänyt, ilman että olen tuntenut tarvetta pitää suutani supussa pelon vuoksi. Ahdistaa.

CougarWoman
CougarWoman

Mulla on muuten ihan samanlaisia kokemuksia Facebookista. Olen tosiaan joutunut blokkaamaan myöskin ihan täyspäisiksi kuvitellujen kavereitteni fiidejä omalle tontilleni, koska ei_sitä_vihaa_vaan_jaksa. 

Ainut ase vihapuheita vastaan on niitten aktiivinen vastustaminen, joskin samalla ottaa sen riskin että ne vihapuheet sitten suuntautuvat itseen. Mutta toisaalta jos niistä vaikenee, niin se on vähän kuin ne hyväksyisi. 

Muakin ahdistaa. 

Aloitteleva puuma (Ei varmistettu)

Täyttä asiaa. Minua pelottaa keskusteluilmapiiri Suomessa, joka degeneroituu päivästä päivää.
Vihapuhe netissä on saanut ihan uudet ulottuvuudet, ja se on myös tullut netistä ulos.
Kyllä, vihapuhe viihtyy hyvin myös reaalimaailmasssa, arjessa, ihmisten ilmoilla. Ja poliisi turvaa "sananvapautta".
Ensin puhutaan väkivallasta. Ja sitten siihen siirrytään?
Pelottaa. Paleleltaa.
Jos julkinen keskustelu Suomessa olisi parisuhde, jossa ystäväni on, kehottaisin häntä vakavin äänenpainoin pakkaamaan kamppeensa, eroamaan ja lähtemään. Vaan mihin täältä lähtee pakoon?

CougarWoman
CougarWoman

Ei kai se keskusteluilmapiiri muissakaan (ainakaan Euroopan) maissa sen parempi ole, ainakin mitä joskus olen ulkomailla asuvien ystävieni FB-sivuja katsellut...todellakin, pelottavaa. Tuntuu jotenkin että kaikki alkeellisimmatkin käytöstavat ovat unohtuneet, ja se viha..!!! Miksi maailmassa on sitä niin paljon nykyään? 

Vierailija (Ei varmistettu)

Siinä mä olen kyllä näiden fasistirasistien kanssa samaa mieltä, että pakoon ei sais lähteä liian helposti kun kotikulmilla ilmapiiri käy ikäväksi. Jos me lähdettäisiin täältä pois, jäljelle jäisi vain ne fasistimulkut eikä niilläolisi edes enää ketään vasta-argumentoimassa ja sittenpä vasta se meno hurjaksi äityisi. Mun mielestä meillä on kaikilla velvollisuus vaikuttaa tähän keskusteluilmapiiriin, muistuttaa inhimillisyydestä ja tasa-arvosta, suitsia niitä hurjimpia meuhkaajia.

Vierailija (Ei varmistettu)

Minua on jo pitkään ihmetyttänyt, miksi blogeissa sallitaan anonyymi/nimimerkillä kommentointi? (huom! minä myös kommentoin anonyyminä, koska en jaksa luoda tunnusta lilyyn). Ei tietenkään se, että koko nimellä kommentoidaan poista täysin vihakommentteja, mutta vähentää. Lisäksi olisi kiva saada joku ennakkotapaus tästä blogien kommenttihäiriköinnistä, joten toivoisin että ikävistä kommenteista ilmoittelua poliisille jatkettaisiin ahkerasti, kyllä se ennakkotapaus jossain vaiheessa tulee.

Siinä että julkisia henkilöitä vihataan ei ole mitään uutta, ainahan julkkiksia on vihattu, koska katkeruus ja kateus. Että toivoisin, etteivät blogistit ottaisivat tätä mitenkään itseensä, ei ole uusi ilmiö tai heidän syytään. Tämä nykymeininki some-ilmiöineen vaan mahdollistaa kaikenmaailman asiattoman huutelun ilman kiinni jäämisen todellista pelkoa.

CougarWoman
CougarWoman

Mä toisaalta kyllä puollan tuota anonyymiä kommentointia, siis siinä mielessä, että jos haluaa kommentoida jotain itselleen arkaa asiaa, jota ei voi omalla nimellä kommentoida, niin voi sitten kuitenkin tuoda huolensa ja ongelmansa julki anonyymisti. 

Ennakkotapausta odotellessa!

Mä olen muuten jotenkin vielä sen verran "naiivi" että en näe blogisteja minkään sortin julkkiksina, vaan ihan "taviksina", jotka vaan tykkää kirjoitella elämästään nettiin! :D 

 

Toimitus
Toimitus

Kiitos sinä ihana tästä kirjoituksesta koko toimituksen ja #verkkorauhaa-kamppiksen puolesta! <3

CougarWoman
CougarWoman

Haha, mä perustin näköjään jo oman #nettirauhaa -kampanjan tässä välissä :D Korjattu (kiitos hienovaraisesta vihjeestä) ;)

Toimitus
Toimitus

Hahaa! :D Mitä enemmän hyviä kampanjoita ajamassa parempaa maailmaa, sen parempi! <3

Mä olen ihmetellyt ihan siitä alkuperäisestä bloggauksesta alkaen ihmisten vihaa. Siis kysymys oli leluista ja eiköhän vanhemmat tunne lapsensa riittävän hyvin, että osaavat ostaa ne lelut, joista lapsi pitää. Mikä tässä hiersi joitakin niin paljon, että kommentit olivat mitä olivat?

nim. en vaan tajua

emmulii (Ei varmistettu) http://emerentus.blogspot.fi/

En minä ainakaan ymmärrä, tai halua ymmärtää tollaista anonyymia vihapuhetta. Enkä arvosta. Jos nään tuollaisia anonyymejä kommentteja en jaksa edes lukea/noteerata koska ei nuo ihmiset oikeasti kehtais tulla päin naamaa sanomaan. Raukkamaista touhua. Kauhulla välillä luen niitä kommetteja mitä sinäkin saat, ei ymmärrys riitä. Ei mulle tulis mieleenkää kirjoittaa sellaista paskaa kellekkään. Jos joku ärsyttää netissä poistun sivulta ja unohdan koko asian enkä jää länkyttämään :-D On mulla parempaakin tekemistä.

Looking for...

Minuakin harmittaa tämä vihapuheiden määrä ja erityisesti kun kirjoittajaa uhkaillaan väkivallalla. Jos suomi on vapaa maa, jossa saa kertoa omat mielipiteensä, niin miksi on okei jonkun mielipiteen vuoksi alkaa täydelliseksi barbaariksi? Minä olen useiden ihmisten kanssa erimieltä, mutta en ikinä alkaisi uhkailemaan häntä, koska: 

1. antaa hyyyyvin fiksun kuvan kommentoijasta

2. Eikö järkevä, faktoihin, perustuva argumentointi olisi parempi tapa käännyttää joku oman mielipiteen kannalle? Jos joku ei käänny teimpähän parhaani ja kunnialla. 

3. On olemassa myös rikosnimikkeitä näille uhkailijoille ja anonyymius on yllättävän helppoa rikkoa. Haluaako joku todella selitellä omalle lähipiirilleen näiden uhkauksien järkevyyttä? 

Minä olen joutunut myös harrastamaan ihmisten blokkausta vihapuheiden vuoksi. Elämä ei ole aina helppoa ja meillä kaikilla on ongelmia, mutta en minä halua silti valittaa ja aiheuttaa muille pelon tunteita sekä pahaa mieltä!

ainoelina (Ei varmistettu)

Todella hyvä postaus!

Satya

Pohjimmiltaan olen Anttilan vastauksen kannalla: "...Asiakkailta ei ole tullut palautetta, joten tästä ei varmaan koitunut suurta vahinkoa brändillemme...Tässä on ollut kyse markkinoinnista, eli on rikastettu tuotekuvauksia, jotta ne löytyvät paremmin hakukoneista. Ihmiset hakevat netistä hakusanoilla tyttöjen lelu ja poikien lelu, tyttöjen barbie ja poikien auto...Jos syynäisi muita verkkokauppoja, sieltä löytyisi varmasti sata samanlaista tapausta."

Mutta se uhkauksien ja äärimmäisten/absurdien reaktioiden tulva kyseistä bloggaajaa kohtaan on surullinen ja toistuva kaava, joka on vakiinnuttanut asemansa 2010-luvulla. Nakutetaan näppäimistön sauhutessa mitä tahansa; ihmisyys täysin sivuutettuna. Kirjoitat netissä, joten sun vaan pitää kestää... kaikki. Jep jep. Mistä tämä absoluuttinen sääntö oikein on peräisin..?

Kuinka monelta keyboard jockeylta löytyy edes 10% nettiuhostaan IRL:ssä liikkuessaan? 

 

AnskuK (Ei varmistettu) http://www.peaceandstyle.fi

Tää maailma on tosiaan mennyt kummalliseksi. Tiettyjen ryhmien mielestä nyt vaan on ihan ok olla ilkeä. Toisen ryhmän mielestä nyt vaan on ihan ok raiskata naisia. Aikamoista vielä näin nykypäivänä, vaikka alkaakin tuntua siltä että ei sieltä keskiajalta olla niin paljon eteenpäin menty.

Verenpainetta nostattelee noi mitäs ite läksit/ tunget esille/ teet mitään ikinä minkä näkee muutkin kuin vaan sinä ja sun kolme läheisintä ystävääs -kommentit. Niitä tulee urpoilta, jotka on ensin haukkunu suvakkihuoraks ja uhkaillu raiskaamisella ja sen jälkeen todennu et saanhan sanoo näin, koska sä ite kirjotit jotain mihin mä voin anonyymisti kommentoida! ja sen lisäksi niitä kommentteja tulee urpoilta, jotka on ensin näennäisesti pahoillaan, että kirjoittajaa kohtaan on hyökätty, mutta kuitenkin kannattaisko miettiä mitä tännekin kirjoittelet, oli ihan oikeastaan omaa syytäsi tämä. Ja näin on urpohyökkäyksen uhri syyllistetty, pahimmassa tapauksessa hiljaiseksi. 

Sinkkis (Ei varmistettu) http://sinkkulaiffii.wordpress.com/

WORD!

Mun mittarini kaikkea tätä internetissä vellovaa vihaa kohtaan täyttyi eilen.
Näin MV-lehden (en halua tähän linkittää ko. sivua, koska en halua, että saavat enää yhtään enempää kävijöitä) listauksen niistä "suvakeista, jotka ovat allekirjoittaneet isänmaallinen enemmistö -kannanoton". (Tämän linkin voin jakaa: http://isanmaallinenenemmisto.fi/).

Mietin, että miksi mv-lehti julkaisi tuon listan epäonnistuneessa aakkosjärjestyksessä?
Leimatakseen allekirjoittaneet ihmiset?
Tehdäkseen heistä syntipukkeja?
Onko näiden ihmisten pian syytä pelätä oman kotirauhansa vuoksi?
Käyvätkö mv-lehden lukijat tarkastamassa löytyykö tältä listalta omia naapureita?
Ja jos löytyy, käyvätkö he jättämässä paskapommin postiluukusta - nimettömänä?

Oksettaa kasvottoman vihan määrä ja myös se viha, joka esitetään täysin omissa nimissä omilla kasvoilla. Kaikki ne solvaukset, uhkaukset ja haukkumiset.
Siksi, että joku esittää mielipiteensä.
On eri mieltä.
Haluaa äänensä kuuluviin.
Haluaa ravistella.
Haluaa kiinnittää ihmisten huomion johonkin epäkohtaan.

Ja pelottaa, milloin tämä viha siirtyy ihan oikeaan maailmaan.
Kun toistaiseksi nämä ihmisperseet ilmaisevat itseään ensisijaisesti vain virtuaalimaailmassa.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.