Uniapneapäivitys

CougarWoman

Ykkösmieshän leikattiin männäkesänä sen uniapneansa takia. Kirurgi maalaili vaaleanpunaisia pilviä ja mansikkahattaroita leikkausta ennen käydyssä keskustelussa.

“Kuorsaaminen joka tapauksessa loppuu, ja näillä leikkauksilla siitä apneastakin jää jäljelle vain muisto.”

Leikkauksen jälkeinen toipilas kuorsasi edelleen – ja jatkoi kuorsausta toipilasajan jälkeenkin. Yleinen energiataso oli kuitenkin parantunut, ja peitot alkoivat heilua jopa parikin kertaa viikossa. Olimme optimistisia.

Toissaviikon jälkitarkastuksessa Ykkösmies sai Robocop-tyylisen varustelun mukaan yöksi; mitattaisiin niitä hengityskatkoksia vielä, varmistettaisiin että apnea oli taaksejäänyttä elämää. Kun mies sitten meni kuulemaan tuloksia, lääkäri oli jotenkin hämmentyneen oloinen.

“Tuletko vielä päiväseltään tänne nukkumaan, että voin tarkkailla ihan paikan päällä.”

Käytyään ottamassa sairausvakuutuksen korvaamat kalliit nokoset Ykkösmies istui taas lääkärin luona.

“No ei se apnea sitten mennytkään ohi. Sulla oli noita hengityskatkoksia ennen leikkausta 46 (en tiedä missä ajassa – tunnissa? yössä?), nyt vieläkin 23. Mutta en uskalla enää leikata, kun voi tulla hengitysvaikeuksia (oletan, että Ykkösmiehelle, ei kirurgille).

Antoi jotain nenäsuihketta ja 10 päivän hevoskuurin Prednisonia. Aikoi soittaa parin viikon päästä, että josko Ykkösmies “voi paremmin”.

Mies ei nykyiselläänkään voi huonosti – miten siis voi mitata, voiko paremmin?

Jos hevoskuuri auttaa, meinaako lääkäri että mieheni vetää Prednisonia koko loppuelämänsä?

Googletin joutessani ko. lääkkeen haittavaikutukset.

“Koska lääke vaikuttaa varsin laajasti elimistön toimintoihin, voi sillä olla monenlaisia haittavaikutuksiakin. Tavanomaisessa, lyhytaikaisessa käytössä sekä pitkäaikaisessa pienten annosten käytössä haittavaikutukset ovat kuitenkin yleensä vähäisiä. Pitkäaikainen suurehkojen annosten käyttö voi aiheuttaa mm. kasvojen pyöristymistä, ihon ohenemista, haavojen paranemisen hitautta, lihasheikkoutta, luuston haurastumista, mielentilan muutoksia, turvotuksia tai verenpaineen kohoamista. Lääke voi tällöin häiritä myös aineenvaihduntaa tai veren sokeritasapainoa sekä vaikuttaa veren hyytymisnopeuteen.”

Mielenkiintoista oli myös, etten lääkettä googlettaessani löytänyt mitään yhtymäkohtaa uniapneaan tai sen hoitoon.

Minua pelottaa. Hoitamaton uniapnea rasittaa sydäntä. Olisikohan nyt sen kuuluisan second opinionin paikka? 

Kommentit

eviela
NOT A Wonderland

Veikkaan, että määräyksen taustalla on jotenkin ajatus lääkkeen tehoamisesta astmaan eli hengitystieoireisiin eli voi olla, että veikkaa syyn apneaan olevan siellä...? Nyt oli siis puhdas arvaus.

Toivottavasti apnea saadaan kuriin jollakin keinolla. Voimia!

Uuden elämän arvoitus

Eikö teille oo puhuttu mitään CPAP:sta?

CougarWoman
CougarWoman

Joo siis eikö se ole se pulputtava ja rutiseva Darth Vader - maski, jota pidetään yöllä? Ykkösmies pitää sitä viimeisenä vaihtoehtona, isänsä käyttää sitä ja on kuulemma aivan kamalan epäkäytännöllinen; plus että se rohina ja pihinä haittaa partnerin yöunta kuulemma enemmän kuin kuorsaus - mutta totta kai siihen mennään, ellei muuta vaihtoehtoa ole. 

honeychile

Osa tapaamistani ihmisistä EK mistään hinnasta enää luopuisi CPAPistaan, ero voinnissa on kuulemma niin valtava. Että senkin suhteen kannattanee pyytää second opinion :)

honeychile

Siis ei eikä EK... hemmetin puhelin.

Uuden elämän arvoitus

Ja testata ainakin, jos ei muuta :) 

MirvaK(ei jaksa kirjautua) (Ei varmistettu)

Mun isällä on ollut tuo maski nukkuessa jo varmaan 3-4 vuotta. Ei häiritse äiti puolta ja aah, miten ihanaa nykyään vierailla noilla lasten kanssa, kun saa itsekin nukkua. Lapset nukkuvat kylässä kuin enkelit eikä tarvi itse heitellä isukkia leluilla pitkin yötä puolen tunnin välein (näin siis toimin lapsena/teininä). Isukki kuskaa hökötyksen mukaan matkoillekin, sillä ei halua olla ilman sitä. Kertoi oman unenlaatunsa parantuneensa huomattavasti. Kuulemma nykyään on ihanaa saada nukkua kunnolla!

Just me (Ei varmistettu)

Mites painonhallinta, liikunta, ruokailutottumukset jne joilla suuri merkitys asian hoidossa??? Olen tästä ennenkin aikonut laittaa jo kommenttia..

CougarWoman
CougarWoman

Joo siis helmikuusta on YKKIS (!) laihtunut yli 10 kiloa, on nyt normaalipainoinen.

Ruokailutottumukset ovat samat kuin minulla, so. terveellistä kotiruokaa; paljon kasviksia, hyviä hiilareita, vähän punaista lihaa eikä ollenkaan eineksiä. 

Liikuntaa ei erikseen harrasta (paitsi koiria taluttaessa), mutta on työssä joka on keskivertoa fyysisempää (so. on koko päivän jaloillaan, nostelee raskaita osia ym). 

Tupakointi...no se. Sitä ei ole lopettanut. Mun mielestä voisi lopettaa ja lisätä sykettä nostavan liikunnan osuutta. Ellei muuta vaihtoehtoa ole, niin sittenpähän olisi ainakin motivaatiota tehdä nämäkin elämäntapamuutokset. 

Mutta erittäin hyvä pointti, ja kiitos kun muistutit. Otan asian uudelleen esille. 

Just me (Ei varmistettu)

..ja tupakointi. Eli toteutuuko itsehoito?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kovasti kiinnostaa onko hoito tapahtunut yksityisellä vai julkisella puolella? Ja mitä ihmettä sieltä nielusta on leikattu? Hoitosuositusten mukaan CPAP ja elämäntapamuutokset ovat ensisijainen hoito, kirurgian hyödystä on äärimmäisen vähän näyttöä ja vaikka kirurgiaan päädyttäisi pitäisi ehdottomasti aloittaa CPAP, koska apnea kuormittaa koko ajan elimistöä

CougarWoman
CougarWoman

Yksityisellä. Ykkösmies siis itse halusi leikkausta, CPAPia toki suositeltiin ensin mutta Ykkösmies ei halunnut sitä. 

Mä en itseasiassa edes tiedä tarkkaan, mitä sieltä on leikattu. Mutta operaatio käsitteli kolmen eri "osan" rukkausta: nenän sisältä laajennettiin (vissiin rustoa poistettiin), jostain kudoksesta nielussa tehtiin arpikudosta, koska kudoksen koventamisen arveltiin loogisesti vähentävän sen joustavuutta; ja kielen paikkaa siirrettiin. 

Lääkäri arveli viimeisellä käynnillä, että nielurisakudosta (?) on liikaa ja että "ylijäämäapnea" johtuu siitä. 

Vierailija (Ei varmistettu)

onpa harmi ettei uniapnea hoitunutkaan leikkauksella! mutta täytyy aivan kiittää kun oot uniapnean ottanut täällä esiin, huomasin kovin paljon samankaltaisuuksia mieheni kanssa... Ja passitinkin hänet lääkäriin ja sieltä tuli diagnoosi "vaikea uniapnea"! Enpä olis ilman sun mainintaa tajunnu :)

eeeba (Ei varmistettu)

Prednisoloni on immunosuppressiivinen eli immuunipuolustusta demppaava lääkeaine, jonka käyttöaiheet on aika moninaiset. Esim. astman hoidon kulmakivenä toimii just glukokortikoidit, että jotain ylimääräistä tulehdusta miehelläs ajatellaan vissiin olevan. Oon siis ite lääkiksessä nii sillä tiedän vähän näistäkin.

Oranssinen

Voi kun saisikin tuon oman täryjyränsä edes noihin tutkimuksiin! Mutta mies ei mene kun tietää saavansa silmätkorvat täyteen ylipainosta ja muista yhtä aktiivisesti mielestä poispainetuista terveyshaitoista.

Että kateelliset onnittelut asian edistymisestä.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.