Ajatuksia logopedian pääsykokeen muuttumisesta

A dream come true

Kuten monet ovatkin varmaan jo huomanneet niin logopedian pääsykoe tulee muuttumaan aika paljon ensi vuonna. Opintopolun tietojen mukaan pääsykokeeseen ei enää vaadita monien kuukausien valmistautumista vaan koe tulee perustumaan täysin kokeessa jaettavaan materiaaliin. Materiaalin sisällöstä ei sen sijaan ole tässä vaiheessa vielä mitään tietoa. Ainut materiaalia koskeva tieto on ollut se, että se on suomenkielinen ja siitä tulee hakijan vastattavaksi monivalintakysymyksiä.

Uskallan väittää, että logopedian pääsykokeen muutos tuli kaikille aikamoisena yllätyksenä. Itse en ainakaan odottanut näin suurta muutosta, vaan oletin esimerkiksi pääsykoekirjojen muuttuvan tai pääsykoeprosessin menevän enemmän esimerkiksi psykologian kanssa samaan suuntaan (ilman tilastotiedettä siis!). Lähinnä siis odotin, että logopedian pääsykokeeseen olisi tullut samanlainen käytäntö kuin psykologian pääsykokeissa eli niin, että pääsykoe perustuu artikkeleihin tai muuhun materiaaliin, joka ilmoitetaan hakijoille esimerkiksi kuukausi ennen pääsykoetta.

Koulutöiden tekeminen näyttää todellisuudessa monesti tältä.

Mielestäni pääsykokeen uudistaminen logopedian kohdalta meni paljon huonoon suuntaan, sillä nyt hakijoille tulee paniikki ylioppilaskokeen arvosanojen vuoksi. Tai vielä stressaavampi tilanne on, jos ei ole edes käynyt lukiota ja hakee täten pelkän pääsykokeen kautta. Ymmärrän täysin uudistuksen takana olevan idean siitä, että on todella stressaavaa lukea pääsykokeisiin esimerkiksi heti ylioppilaskokeiden jälkeen. Tähän samaan ongelmaan olisi ollut ratkaisuna mielestäni juurikin tuo kuukauden lukuaika pääsykokeeseen. Nyt kuitenkin tämän uudistuksen myötä harmittaa sellaisten hakijoiden puolesta, jotka olisivat halunneet itse motivaatiollaan parantaa mahdollisuuksiaan päästä opiskelemaan haluamaansa alaa. Tällä hetkellä tuntuu, että logopedian pääsykoe on muuttunut arpapeliksi, jossa kuka tahansa voi voittaa ilman mitään velvoitteita siitä, että edes tietää mitä on menossa opiskelemaan.

Miten siis lukea pääsykokeeseen, johon ei voi valmistautua etukäteen?

- jos haet ensimmäistä kertaa, niin suosittelen perehtymään seuraaviin kirjoihin: Puhuva ihminen & Ihmisen anatomia ja fysiologia: rakenteesta toimintaan. Nämä olivat aika monta vuotta logopedian pääsykoekirjoina ja antavat hyvän kuvan siitä, mitä olet hakemassa opiskelemaan.

- tutustu Puheterapeuttiliiton-sivuilta löytyvään tietoon puheterapiasta ja puheterapeutin työstä.

- lue logopediaan liittyviä artikkeleita. Näitä löytyy esimerkiksi Puhe ja kieli -lehden nettisivujen arkistosta. Mielenkiintoisia artikkeleita ja katsauksia logopediaan liittyen löytyy myös Duodecimin aikakauskirjasta hakemalla esimerkiksi sanoilla puheterapia, puheterapeutti.

- tutustu logopedian tutkinto-ohjelman kurssikirjallisuuteen. Esimerkiksi logopedian peruskurssien kirjallisuutta: Kommunikoinnin häiriöt: syitä, ilmenemismuotoja ja kuntoutuksen perusteet (oli pääsykoekirjana ennen Puhuvaa ihmistä & Ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa), Pienten sanat, Lapset kieltä käyttämässä, Kieli ja aivot.

- mielenkiintoisia elokuvia logopedian kannalta: Kuninkaan puhe, My beautiful broken brain, Life Animated, Perhonen lasikuvussa, In a world ja The A word (tv-sarja).

Tässä muutamia omia vinkkejä siihen, miten pääsykokeeseen voisi yrittää etukäteen valmistautua. Kukaan ei tietenkään voi tietää onko valmistautumisesta hyötyä ja millainen valmistautuminen olisi kaikista kannattavinta. Itse kuitenkin ajattelen, että edellä mainittuihin kirjoihin ja artikkeleihin perehtyminen antaa jo hyvää pohjaa itse opinnoille ja mahdollisesti vahvistaa kuvaa siitä, että kyseessä on itselle sopiva ala.

Parina viime vuotena logopedian pääsykokeessa on ollut samanlainen aineistotehtävä, johon ei ole voinut valmistautua etukäteen. Esimerkiksi viime vuoden pääsykokeen kahdesta artikkelista toinen oli otettu Puhe ja kieli-lehdestä ja toinen Kieli ja aivot-kirjasta. Silloin kun hain itse opiskelemaan logopediaa niin aineistotehtävä oli ensimmäistä kertaa pääsykokeessa ja tällöin artikkelit olivat melko helppolukuisia ja oikeat vastaukset oli helppo löytää. Samaa olen kuullut viime vuoden pääsykokeesta. Toivonkin, että ensi vuoden pääsykokeen aineistotehtävästä tehdään oikeasti haastava ja hakijoita erotteleva.

Tsemppiä kaikille pääsykokeisiin valmistautuville! Kysykää, jos jokin jäi vielä mietityttämään :)

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos artikkeli- ja leffavinkeistä! Täytyypä hyödyntää tulevaa hakukertaa ajatellen :)
Olen hakenut logopedialle nyt kahtena viimeisimpänä hakukertana ja täpärälle on jäänyt sisäänpääsy. Vaikka sitä osasikin odottaa jonkinlaista uudistusta pääsykokeisiin ensi vuodelle, noin iso muutos tuli kyllä yllätyksenä. Olin ihan valmistautunut että ensi vuonna tulee olemaan viimeisen päälle kaikki pienimmätkin tiedonmurut kirjoista hallussa ja pääsee kokeeseen näyttämään mitä osaa :( Tuntuu tyhmältä ettei enää katsota motivoituneisuutta samalla tavalla, vaan merkkaa vain se miten onnistuu just siinä koetilanteessa, vaikkei olisi mitään pohjatietoa logopediaan littyvistä aiheista. Voisi kuvitella että hakijamäärätkin kasvaa taas kun on pelkkä aineistokoe.
Sekin on vielä huolettanut näitä pääsykokeiden muutoskaavailuja seuratessa, kun itselläni on lukiostakin muutamia vuosia ja kirjoitusten arvosanat ei ole mitään huippuluokkaa, että mihin tässä enää pian pääsee kun menee pelkässä pääsykoekiintiössä.
Mutta näillä mennään ja mielenkiinnolla odotan mitä kokeessa tulee keväällä vastaan :D Kiitos vielä tästä blogista, on kiva lukea niin näitä opiskeluaiheisia kuin muitakin postauksia :)

ellaa's
A dream come true

Hei ja kiitos kommentistasi! Huomasin sen jostain syystä vasta nyt! :) Juu, kyllä itse ainakin muistan kuinka pääsykoekirjojen lukeminen alkoi välillä puuduttaa niin, että halusi välillä tehdä jotain muuta, joka valmistaisi pääsykoetta varten.

Itse olin myös hieman pettynyt tähän pääsykoeuudistukseen ja odotankin mielenkiinnolla, että näkee tilastoja hakijamääristä. Itse pidänkin uuden pääsykokeen huonona puolena juuri sitä, että motivaatiolla ei sinänsä ole sisäänpääsyssä enää juurikaan osuutta. Mielestäni ei kuitenkaan kannata murehtia liikaa yo-arvosanoja, sillä niidenkin korottamiseen menee sitten paljon energiaa ja arvosanat eivät pahimmassa tapauksessa korottamisesta huolimatta riitä vielä takaamaan sisäänpääsyä. Itse ainakin pääsin aikoinaan sisään juurikin pelkän valintakokeen perusteella, vaikka itseltä katsotut arvosanat olivat L, E ja E. Toki olin myös ei-ensikertalainen.

Paljon tsemppiä lukemiseen ja pääsykokeeseen valmistautumiseen! :)

AnnikaS. (Ei varmistettu)

Kiitos hienosta postauksesta. Olin toivonutkin tätä, jes, vihdoin :) Olisi hieno kuulla myös vinkkejä itse logopedialla ja yliopistossa opiskeluun, esim. tenttiin valmistautumisvinkkejä tai keskittymisestä luennoilla. Hauskaa viikkoa sinulle :)

ellaa's
A dream come true

Ihana kuulla, että tykkäsit! :) Kiitos myös uudesta postausideasta, laitetaan muistiin! :) Ihanaa viikkoa myös sinulle! :)

SjaJM (Ei varmistettu)

Moi! Ajattelin lukea tuon fysiologia- ja anatomiakirjan pääsykokeisiin. Muistatko, mitkä kappaleet kuuluivat siihen viime vuonna, sillä nyt niitä ei näyttäis löytyvän mistään netistä?

ellaa's
A dream come true

Heippa! Nyt yhtäkkiä katsoen sanoisin melko varmasti, että nämä kappaleet olivat pääsykokeissa viime vuonna: 1. Ihmiselimistö - toimiva kokonaisuus, 2. Solu, 4. Luusto, 5. Lihakset, 6. Veri, 7. Verenkierto, 8. Elimistön puolustusjärjestelmä, 9. Hengitys, 10. Ruoansulatus, 15. Hormonieritys, 17. Hermoston rakenne ja autonominen hermosto ; 18. Liikkeiden ja asennon säätely, 19. Korkeammat aivotoiminnot, 20. Aistit. :) Tsemppiä lukemiseen!

Jonns (Ei varmistettu)

Kiitos kivasta postauksesta! Haen nyt toista kevättä peräkkäin Helsinkiin logopediaan ja toi pääsykokeen totaalinen uudistuminen tuli aika isona yllätyksenä. Oon miettiny että kuinka paljon voi oikeestaan valmistautua, koska kokeessa mitataan enimmäkseen luetunymmärtämistä sekä paineensietokykyä. Viime vuonna aineistotehtävä oli tosi helppo, en tiiä miten sillä saadaan muka eroteltua hakijoita toisistaan. Toisaalta ehkä kokeen monivalinnoissa voi olla useampi oikee vastaus, kuten ainakin psykassa.

Ite oon melko onnekkaassa asemassa siinä mielessä että Helsingissä logopedian perusopinnot on avoimet kaikille HY:n tutkinto-opiskelijoille, joten oon päässyt kokemaan logopedian opiskelua käytännössä, vaikkakin hyvin suppeasti. Pääsykokeeseen oon peruskurssien lisäks valmistautunu lukemalla artikkeleita Puhe ja kieli-lehdestä, mutta silti on tosi epävarma olo kun tuntuu että tulevaan koemenestykseen ei voi ite vaikuttaa tarpeeks :/ Yo-arvosanoista saan vaan 66/100 ja oon ei-ensikertalainen, kokeesta pitäis siis saada täydet että ois jotain mahollisuuksia.

ellaa's
A dream come true

Ihana kuulla, että tykääsit postauksesta! Ja pahoittelut, että kesti näin kauan vastata kommentiisi, tämä on päässyt livahtamaan ohitseni täysin!

Joo itsekin kritisoin juuri tuota, että kokeeseen ei periaatteessa voi valmistautua mitenkään kuin yrittämälä perehtyä logopediaan alana ja mahdollisesti käydä läpi perussanastoa. Mielestäni motivaation mittaaminen jääkin nyt pääsykokeessa ihan nollaan, mikä on minusta todella väärin. Toivon kuitenkin todella, että tänä vuonna pääsykoe olisi oikeasti hakijoita erotteleva eikä liian helppo kuten parina viime vuotena.

On varmasti hyötyä, että olet saanut käytyä logopedian perusopintojen kursseja, niissä tulee ainakin kivasti perusasiat käytyä! Niiden lisäksi tuo artikkelien lukeminen kuulostaa hyödylliseltä. Ymmärrän täysin tuon epävarman olosi, muistan  saman fiiliksen parin vuoden takaa, vaikka itsellä olikin kokeessa sekä aineistokoe että väittämät kirjoista. On aina yhtä inhottavaa, kun ei tiedä mitä on tulossa. Ja tänä vuonna tuo vielä korostuu, kun kirjoja ei ollenkaan ole. Luulen kuitenkin, että noilla pohjatiedoilla tulet pärjäämään aivan hyvin! Itsekin olin ei-ensikertalainen ja pääsin pelkillä kokeen pisteillä sisään, eli ei niillä yo-arvosanoilla aina väliä ole! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos kivasta ja hyödyllisestä postauksesta, siitä oli minulle paljon apua! :) Haen keväällä ensimmäistä kertaa logopediaan Tampereelle, ja vinkkisi kuulostavat todella hyödylliseltä lukusuunnitelman pohjaksi. Haluaisin kysyä, onko sinulla minkäänlaista käsitystä siitä, millaisilla arvosanoilla lähtöpistekiintiöön tyypillisesti pääsee? Itseltäni katsottavat arvosanat ovat käsittääkseni ELL (äidinkieli, englanti ja psykologia). Osaatko sanoa, onko mahdollista että olisin yhteispistekiintiössä vai onko hakijoiden keskiarvo tyypillisesti niin korkea, että pitäisi olla L kaikista aineista? Kiitos paljon avusta! :)

ellaa's
A dream come true

Hei ja mahtavaa, että postauksesta oli sinulle hyötyä! :) On todella vaikea sanoa, millaisista arvosanoista on hyötyä lähtöpistekiintiöön. Tämä vaihtelee täysin hakijoiden mukaan ja lisäksi yhtälöä monimutkaistaa vielä ensikertalaiskiintiö, jonka vuoksi hyvistäkään yo-arvosanoista ei välttämättä ole hyötyä. Kuten olen varmaan jo monesti kirjoittanut niin itse olin tosiaan ei-ensikertalainen ja yo-arvosanat olivat itsellä LEE, mutta niistä ei ollut hyötyä koska olin ei-ensikertalainen, joka pääsi pelkän kokeen avulla sisään. Yleensä hakijoiden keskiarvo on ollut mielestäni aika korkea yo-arvosanojen suhteen ja nyt tänä vuonna varmasti korostuu vielä enemmän se, että hakijat yrittävät saada yo-arvosanariviin pelkkää L:ää. En siis voi suoraan vastata kysymykseesi, sillä se riippuu täysin hakijoista ja heidän arvosanoistaan. Kannattaa esimerkiksi katsoa facebookin ryhmä Logopedia 2018, jossa on ollut aika paljon keskustelua yo-arvosanoista ja sieltä saa varmaan jonkinlaista kuvaa siitä, millaisia arvosanoja muilla hakijoilla on. Tsemppiä hakemiseen! :)

Lassi Romo (Ei varmistettu)

Kiitos vinkeistä! Näillä eväillä on hyvä lähteä yrittämään sisään! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Moi! Kiitos mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä blogista! Löysin blogisi vasta äskettäin kun logolle hakeminen yhtäkkiä taas pälkähti päähäni vuosien jälkeen. Olen yli kolmekymppinen ja hakenut aikoinaan logopediaa opiskelemaan, mutta en silloin päässyt haastattelua pidemmälle. Opiskelin välissä toisen ammatin, mutta edelleen tuo haave puheterapeutin ammatista kummittelee mielessä! Pääsykokeiden muuttuminen oli minulle iso yllätys. Nyt ei ole enää oikein mitään mahdollisuuksia vaikuttaa etukäteen kokeessa onnistumiseen, ja tuntuu oudolta että kuka tahansa voi päästä sisään vaikka ei olisi välttämättä edes tarpeeksi motivoitunut tai sopiva alalle. Toisaalta muutos mahdollistaa myös tällaisten myöhäisheränneiden helpomman hakemisen :D Ilmeisesti ei ole mitenkään tavatonta lähteä opiskelemaan logopediaa vähän vanhemmalla iällä? Mutta yksi asia askarruttaa, eli miten ihmeessä sovittaa yhteen lasten hankinta ja logopedian opinnot? Onko teidän porukassa ollut ketään joka olisi jäänyt äitiyslomalle kesken opintojen ja sen jälkeen pystynyt niitä sujuvasti jatkamaan? Iän puolesta kun en millään haluaisi lykätä tuota lasten hankkimista yli viidellä vuodella opintojen takia..Myös muiden kokemuksia kuulisin mielellään jos tätä sattuu lukemaan joku jolle on tullut perheenlisäystä kesken opintojen :)

ellaa's
A dream come true

Heippa! Ihana, että olet löytänyt logopedian taas vuosien jälkeen ja päättänyt hakea logopedialle! :) Joo kyllä pääsykokeiden muuttuminen oli aika suuri muutos ja aika monia logopedian opiskelijoita mietityttää juurikin tuo, että millaisia opiskelijoita ensi vuonna meille tuleekaan. Mutta toisaalta nyt ei ole ainakaan stressiä opiskella suurta määrää tietoa pääsykoetta varten. Ei ole ollenkaan poikkeuksellista lähteä opiskelemaan logopediaa vanhemmalla iällä, se tuntuu olevan logopedian suhteen enemmän sääntö kuin poikkeus. Voisin vaikka vannoa, että logopedian opiskelijoiden keski-ikä meillä Tampereella esimerkiksi on varmaan juurikin kolmenkymmenen paikkeilla. Et ole myöskään ainut, joka aikoo hankkia lapsia opintojen aikana. Meidän vuosikurssilta jäi esimerkiksi yksi opiskelija ensimmäisen vuoden keväällä pois äitiyslomalle ja palailee ilmeisesti vähän päälle vuoden tauon jälkeen takaisin yliopistolle. Lisäksi viime syksynä sisään otetuista opiskelijoista yhdellä opiskelun aloittaminen taisi siirtyä raskauden takia ja toinen opiskelija oli syksyllä opiskeluissa mukana, mutta jäi sitten äitiyslomalle. Kolmannelta vuosikurssilta eräs opiskelija jäi myös nyt keväällä äitiyslomalle. Et ole siis todellakaan ainut ja vaihtoehtoja on monia! Meidän opettajat ovat mielestäni todella ymmärtäväisiä tämän suhteen ja uskon, että siinä ei tule olemaan juurikaan ongelmia! :) Kysy ihmeessä jos mieleesi tulee lisää kysymyksiä :)

Psykoosi (Ei varmistettu)

Heippa!

Tää pääsykoeuudistus on kyllä herättänyt paljon tunteita. Itse haen siis psykalle Joensuuhun, mutta tottakai käyn kurkkaamassa myös Tampereen logopedian kokeen kerta kun ei pääsykoematskua ole. LEE-paperitkin antavat ihan hyvät lähtöpisteet. Saa nähdä, miten hakijamäärät nousee. Tiedän itse asiassa aika monta henkilöä, jotka hakevat logolle ihan vaan sen takia, että ei ole ennakkomateriaalia. Varmaan on hirveen kova taso tänä keväänä. Suurin osa kavereistanikin on niitä E:n papereita omistavia.

ellaa's
A dream come true

Hei!

Toivottavasti pääset ensimmäiseen hakukohteeseesi. Itseä huolestuttaa juurikin pääsykokeiden muutoksessa tuo, että kuka tahansa voi nyt hakea logopedialle, ilman minkäänlaista motivaatiota tai tietoa koko alasta. Toivon todella, että kaikki logopedialle pääsevät ovat motivoituneita opiskelemaan juuri tätä alaa, eivätkä hae tänne vain "helpon" pääsykokeen takia.

Psykalle (Ei varmistettu)

Kyllä uskon, että pääsen Joensuun psykalle. Enkä edes välttämättä ottaisi paikaa logolta vastaan, jos sen saisin. En tiedä, mennäänkö tässä hakijoita helpottavassa pääsykoeuudistuksessa vain ojasta alikkoon, kun kuka tahansa alasta tietämätön voisi päästä sisään. Lopputuloksena voi olla opintonsa keskeyttäviä opiskelijoita, joka on iso tappio yliopistolle. Varsinkin tulevina vuosina, kun todistusvalintaa lisätään, eihän sitä tiedä, vaikka psykallekin pääsisi kohta toista noin vaan ällän papereilla sisään ilman pääsykoetta.

Bea (Ei varmistettu)

Eihän psykologian kokeessa ole kuvailemaasi käytäntöä?

Jappe (Ei varmistettu)

Olin tänään logopedian pääsykokeessa Tampereella, mutta tuntui, kun olisin hakenut Mensaan. Kokeessa olis varmaan pärjännyt hyvin, jos olis tyyppiä Einstein. Vähän ihmetyttää just se, että kokeessa olis voinut pärjätä hyvin esim. joku nero erakko, mut minkälainen terapeutti hänestä tulisi? Osa kysymyksistä tuntui trikkikysymyksiltä, siis en ollut varma, oliko kysymys vaikea vai yritettiinkö monimutkaisella tehtävänannolla vain harhauttaa ajattelemaan, että kysymys on vaikea... Ei jäänyt hyvä fiilis, vaikka tein parhaani.

Logolle (Ei varmistettu)

Itsekin olin kokeessa tänään ja vielä Tampereella. Koe oli sellainen, mitä vähän arvelinkin eli artikkeleita ja sitten yleisiä päättelytehtäviä. Ne päättelytehtävät oli suoraan psykologian yhteisvalinnan vanhoja logiikan tehtäviä aiemmilta vuosilta. Osa niistä oli aika helppoja, osa sitten ei.

Mun mielestä artikkeleiden suhteen mitattiin enemmän kykyä hakea tietoa aineistosta ja jos esimerkiksi tutkimusartikkeleita oli lukenut entuudestaa, niistä oli paljon hyötyä, koska itse ainakin osasin suunistaa aika hyvin kokeessa ja tiesin, miltä sivulta vastaukset löytyivät. Paljon oli myös hyvin yksityiskohtaisia kysymyksiä, mutta kaikki löytyi kyllä artikkeleista, kun vain jaksoi tarpeeksi etsiä. Itse meinasin parissa kohtaa skipata yli, mutta onneksi jatkoin etsimistä niin vastaukset löytyivät. Ajankäyttö oli kortilla ja siirryin logiikkatehtävistä artikkeleihin puolessa välissä, kun tajusin, että aika voi loppua kesken. Ihan ensimmäinen tehtävä oli aika simppeli, vaan kuvaajien tulkitsemista.

Mutta sitten kun niitä monivalintavaihtoja oli todella monta, peräti 6 ja saattoi oikeita vastauksia olla usempi kuin yksi, niin se teki kokeesta vaikein. Myös se, että vääristä vastauksista menettää pisteistä. Kuulinkin monen suusta, että koe jäi aika pahasti kesken. Harmi vaan, sillä tyhjä vastaus tulkitaan kokeessa vääräksi ja siitä sitten pisteistä menettää :/

ellaa's
A dream come true

Hei!

Koe oli ilmeisesti tänä vuonna hyvin erilainen verrattuna esimerkiksi viime vuoteen. Itseä harmittaa, ettei pääsykoetta näe todennäköisesti jälkikäteen mistään niin ei näe millainen koe kaiken kaikkiaan olisi ollut. Harmi kuulla, että koe oli mielestäsi epäjohdonmukainen ja epäpätevä. Itseäkin harmittaa, että opiskelijoiden motivaatio jää täysin mittaamatta ja vain loogisella päättelykyvyllä ja tiedon omaksumistaidoilla on hyötyä. En olisi ainkaan itse halunnut aikoinaan hakea tuollaisella kokeella opiskelemaan, sillä tuollaiseen kokeeseen on todella vaikea valmistautua ja siten osoittaa omaa motivaatiota. Mutta ei kannata missään nimessä vielä menettää toivoaan logopedian suhteen, sillä pääsykoe on ilmeisesti ollut kaikille hieman haastava ja monilla on jäänyt osia kokeesta vastaamatta!

Kokeesta on selvästi haluttu tehdä erottelevampi, jos kokeen tehtävistä tuli jopa miinuspisteitä ja osassa tehtäviä saattoi olla monta oikeaa vastausta. Jos jotain positiivista haluaa pääsykokeesta etsiä niin ainakin mielesrtäni se, että tänä vuonna koe todennäisesti erottelee hakijoita paremmin kuin viime vuosien kokeet, toki ei ole mitään takuita siitä, että itse erottelutapa olisi hyvä..

 

Huhhuh (Ei varmistettu)

Logopedian pääsykoekysymykset 2018 ovat nyt nähtävissä Helsingin yliopiston sivuilla. Näin jälkikäteen ihmettelen, että olen ylipäätään osannut vastata niihin yhtään mitään. Tuloksia tosin ei ole vieläkään tullut Tampereelta...

https://www.helsinki.fi/sites/default/files/atoms/files/2018_logo_tehtav...

ronjah (Ei varmistettu)

Olin tänään kokeessa Oulussa ja vaikka kiinnostusta logopediaa kohtaan löytyy niin päätin silti että en sen kummemmin valmistaudu, sillä ensimmäistä kertaa hakevana koin että en pysty sanomaan edellisten vuosien kokeista mitään minkä tyylisiä ne ovat olleet ja tämä tuskin tulee niitä missään määrin muistuttamaan jos kerran aikomuksena on muuttaa koko järjestely päälaelleen. Onneksi en käyttänyt aikaani tähän kokeeseen lukemiseen, sillä siitä ei olisi ollut mitään hyötyä. Ongelmanratkaisutehtävät lähinnä naurattivat ja mietin, että miksi ne muistuttavat lastenkirjojen kompakysymyksiä. Monivalinnat/tehtävät, joissa piti rastittaa kaikki oikeat vaihtoehdot olivat työläitä, koska jokaisen sanan tarkkuudella olisi pitänyt jaksaa tutkia jokainen aineisto läpi uudestaan ja uudestaan. Kaiken hyvän lisäksi kysymykset oli järjestelty niin, että joka toinen oli toisesta aineistosta ja joka toinen toisesta ja muutama välissä molemmista tai kaikista kolmesta yhdistelmä. Jos olisi sen heti tajunnut, olisi voinut vastata ensin kaikkiin yhden aineiston tehtävistä ja sitten loppuihin, mutta enpä sitä tietenkään sillä hetkellä ajatellut. Fiilikset oli ihan positiiviset kokeen jälkeen ja olin tyytyväinen siihen, että koe ei vaikuttanut niin pikkutarkalta kuin aikaisemmin. Sen motivaation mittaaminen, kuten moni muukin on maininnut, jäi vain melko kyseenalaiseksi. Tuntuu, että kuulun siihen ikäluokkaan joka otetaan kaikessa koehenkilöiksi, ensin meni uusiksi ylppärit ja nyt pääsykokeet, mutta mistään ei kunnollista ja kattavaa infoa annettu eli oli vain mentävä haasteita päin ja toivottava, että asiat hoituvat parhain päin :D

ellaa's
A dream come true

Heippa!

Kiva, että sinulle jäi kokeen jälkeen positiiviset fiilikset! Aika moni onkin kirjoittanut, että aika loppui kesken ja koe oli muutenkin hyvin työläs ja erilainen viime vuosiin verrattuna. Luulen, että pääsykoe haluttiin uudistaa nyt niin erilaiseksi, että se oikeasti erottelee hakijoita. Viime vuonnahan Tampereelle otettiin esimerkiksi 23 opiskelijaa, vaikka sisäänotto oli 15 eli jonkinlaista muutosta selkeästi tarvittiin. Nyt koe mittasikin enemmän loogista päättelyä, paineensietokykyä sekä tiedonomaksumista kuin motivaatiota, mikä on todella harmillista. Ikävää, että olet joutunut kokemaan kaikki uudistukset etukärjessä. Tuo on kyllä ihan totta, että uusista muutoksista tiedotetaan todella huonosti ja varmaa tietoa on todella hankala saada mistään. Nyt jäin jäädään jännityksellä odottamaan pääsykoetuloksia! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.