Opiskelijan ajankäyttö

A dream come true

1. Opi sanomaan ei.

Helpommin sanottu kuin tehty ja itselle ainakin suunnattoman vaikeaa. Itse muistuttelen itseäni aika usein tästä "ei":n sanomisesta ja parhaimpana esimerkkinä nousee mieleen tilanne viime vuodelta, jolloin luin pääsykokeisiin, kävin koulussa ja tein töitä. Oli maaliskuu eli pääsykokeiden kiireisin lukuaika ja itselle tarjottiin lisätöitä eräästä myymälästä. Luonteeni mukaisesti olin suostua, koska en halunnut "tuottaa pettymystä", ym. hyviä selityksiä itselle. Päädyin kuitenkin onneksi lopulta kieltäytymään paikasta, sillä kuka tietää olisinko muuten opiskelemassa logopediaa. Tämä on äärimmäisen hyvä esimerkki siitä, kuinka helposti arvostelukyky voi pettää tällaisissa tilanteissa.

2. Tee lista.

Listaa kaikki tekemättömät asiat, olivat ne sitten yhden päivän, viikon, kuukauden tai vuoden osalta. Mitä kaikkea pitää/pitäisi tehdä? Itseä listat helpottavat tavattoman paljon, koska niiden avulla pystyn tavallaan tyhjentämään kaikki tekemättömät asiat päästäni paperille. Minun ei tarvitse enää muistella ja kerrata asioita koko ajan muistaakseni ne vaan voin vain vilkaista paperia. Ja kaikista ihanintahan on, kun pääsee yliviivaamaan asiat, jotka on jo saanut tehtyä. Listojen tekemistä tulee hyödynnettyä opiskelussa ihan koko ajan, sillä itsellä se on ainakin jonkinlainen stressinhallintakeino. Listojen avulla pidän asiat järjestyksessä ja tiedän pystyväni tekemään kaikki tehtävät ajallaan.

3. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen.

Mikä on tärkeintä ja minkä tekemistä ei voi mitenkään siirtää? Mikä pitää olla ensimmäisenä valmiina? Tämä huomattaa helposti ajankäytön suunnittelua. Tärkeysjärjestykseen asettamisen jälkeen sinulla on valmis lista asioista ja siitä missä järjestyksessä ne aiot tehdä.

4. Tee suunnitelma ja jaa isoja projekteja pienempiin osiin.

Oli kyse sitten pääsykokeisiin lukemisesta, opiskelusta yleensä tai mistä tahansa muusta asiasta, niin suunnitelmien teko kannattaa. Suuri etu on se, että tiedät aina tismalleen koska olet mitäkin asiaa tekemässä, mutta silloin voit myös nauttia vapaa-ajasta vapaammin. Sillä jos olet tehnyt suunnitelman realistisesti ja noudatat sitä (edes suunnilleen) niin kaiken järjen mukaan sinun tulisi saada kaikki asiat hoidettua ajallaan. Tällöin voit luottaa suunnitelmaasi ja olla miettimättä asioita silloin, kun ne eivät ole ajankohtaisia. Itse käytän tätä monesti esimerkiksi tenttiin lukemisessa, jolloin jaan tentin kappaleet omille päiville ja tentin lähestyessä tiedän, että jos etenen suunnitelman mukaan niin olen lukenut koko alueen tenttipäivään mennessä. Toki suunnitteluvaraa kannattaa jättää yllättävien menojen tai tapahtumien varalle.

5. Kalenteri, kalenteri ja kalenteri.

Kuten olenkin aiemmin kirjoittanut, niin itse en pärjäisi ilman kalenteria. Tai pärjäisin, mutta unohtelisin aika paljon asioita. Tentit, ryhmätöiden palautukset, tenttiin lukemiset, työvuorot, ym. kaikki löytyvät kalenterista ja tiedän aina missä mennään (paitsi yhtenä viikkona, kun missasin ryhmätapaamisen yliopistolla ja syy: en ollut katsonut kalenteria).

6. Muista myös rentoutua ja palkita itsesi urakoinnista.

Palkitse itsesi onnistumisista ja hemmottele itseäsi aina välillä. Aikatauluja ei missään nimessä kannata tehdä liian kunnianhimoisiksi ja vapaapäiviä saa ja pitää sallia itselle (itsellä vielä oppimisen varaa). Suuren urakoinnin jälkeen kannattaa muutenkin aina tehdä palkita itsensä jotenkin, koska se motivoi myös seuraavaa työtä tehdessä!

Onko teillä muita hyviä vinkkejä ajankäyttöön tai opiskeluun? :)

Kommentit

Saranda
Tyhjä ajatus

Tää oli tosi hyvä luettelo, paljon tärkeetä asiaa. :) Mäkin olen listojen suuri ystävä, välillä tuntuu että mun koko mielenterveys pohjautuu niihin. :D

ellaa's
A dream come true

Kiva, että oli hyödyllinen! :) Juu itsellä vähän sama juttu! :D

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.