Opiskelijan rahankäytöstä

A dream come true

Olen jo pitkään miettinyt tulojen ja menojen kirjaamista, mutta en ole vielä ikinä ennen tätä alkanut sitä todella toteuttamaan. Ja toki nytkin voin puhua vain ensimmäisen kuukauden eli syyskuun aktiivisesta menojen ja tulojen seurannasta. Ajattelin kuitenkin näin ekan kuukauden jälkeen availla hieman sitä, mihin itsellä menee opiskelijana rahaa ja kuinka paljon.

Itsehän asun tosiaan yhdessä poikaystäväni kanssa ja koska hän käy täysipäiväisesti töissä, en voi toivoakaan saavani senttiäkään asumistukea. Opintorahalla, säästöillä ja töissä käymisen turvin siis elän ja kulutan. Töissä käyminen on itselle ollut aina se luonnollinen tapa ja harvoin olen saanut tilaisuutta keskittyä pelkästään opiskeluun - enkä nykyään varmaan enää edes osaisi näin tehdä. Tässä kuussa tulot koostuivat siis palkasta, opintorahasta sekä vaatekaapin siivouksen seurauksena myydyistä tuotteista. Lisäksi toki aina kesän ja joulun ajoilta rahaa tulee kerättyä säästöön, joista osa kuluu vuoden aikana opiskellessa tai menee oikeasti säästöön säästöön. En ole näissä menoissa huomioinut nyt säästöön menevää osuutta.

Mihin sitä rahaa sitten meni? Ensimmäisen kuukauden seurannan jälkeen olen hieman järkyttynyt siitä, kuinka paljon rahaa oikeasti kuluu huomaamatta. Siis kahvi siellä, viidenkymmenen sentin suklaapatukka tuolla ja vesipullon osto toisaalla ja yhtäkkiä kasassa onkin jo aikamoiset summat. Tämä oli ehkä yllättävintä huomata ja tähän asiaan haluaisin myös ehkä eniten muutosta. Samalla myöskin asia, johon on todella helppo puuttua ja jota voi yrittää muuttaa. Huomioikaa hieman toiveikas ja mahdollisuuksia sisältävä sanavalinta "yrittää".

Kulut, jotka ovat yleensä kuukaudesta toiseen aika tasaiset ovat vuokra, vesi,  autopaikka, sähkö ja internet. Ruokakuluissa olisi varmasti aina jonkin verran parantamisen varaa, mutta melko kiinteänä se on pysynyt meillä jo pidemmän ajan. Toki laskemme näihin kuluihin myös esimerkiksi bensat ja kaikki yleistavarat, jotka ostetaan kaikki "ruokarahoilla". Ruokarahat ovat siis toisin sanoen kaikki yhteinen kulutustavara ja ruoka, jota ostetaan. Alapuolella syyskuun ostot suunnilleen luottaen siihen, että olen kaiken muistanut laskea ja merkitä.

  • Vaatteet 5%
  • Ruokailu töissä ja koulussa, välipalat/herkut 9%
  • Ulkona syöminen ja viihde 5%
  • Asuminen 37%
  • Kulkeminen 3%
  • Ruokarahat 21%
  • Koulutarvikkeet 5%
  • Meikit 5%
  • Muut 10%

Muita erittelyitä tämän kuun ostoksista: koulutarvikkeet, vaatteet, meikit, viihde ja koulussa syöminen. Koulutarvikkeisiin kuului viime kuussa yksi logopedian kirja, kyniä ,vihkoja ja kalenteri. Vaatteet olen tässä kuussa ostanut melkein kokonaan kirpputorilta, joten olen kaikin puolin tyytyväinen itsehillintääni vaatteiden ostoa koskien. Meikit.. Tuo ikuinen välttämättömyys, johon uppoaa vuoden aikana varmasti todella kiitettävät määrät rahaa. Itse yritän nykyään panostaa tarjousten etsimiseen ja ostan sitten tarjouksesta useamman kerralla (kuten tässä kuussa Avrilin ripsivärejä). Rahankäyttöä viihteeseen eli kahviloihin, tapahtumiin ja muihin aktiviteetteihin ei voi kauheasti puolustella kuin sanomalla, että opiskelijakin tarvitsee aikaa rentoutua ja hengata ystävien kanssa. Toki tuntuu, että tämä kuukausi on ollut poikkeuksellisen tapahtumarikas kuukausi, mutta silti menot näiden osalta eivät olleet mielestäni mahdottoman suuret.

Näihin laskelmiin en laskenut ostamaani uutta kannettavaa, joka olisi vääristänyt laskelmat täysin päälaelleen. Toki kannettava tulikin ostettua kesätöistä säästetyillä rahoilla eikä syyskuun ansioilla.

En ollut loppujen lopuksi ihan täysin järkyttynyt kuukauden menoista, vaikka toki esimerkiksi vaatteiden ja herkkujen ostamista voisi vähentää. Loppujen lopuksi menot muodostuvat aika monista pienistä ostoista aika huomaamattomasti, mutta ehkä sama pätee myös menojen vähentämiseen. Aion ehdottomasti jatkaa menojen kirjaamista, sillä haluan nähdä mihin suuntaan se lähtee kääntymään. Menojen kirjaaminen on nyt jo vaikuttanut omiin ostopäätöksiin positiivisesti, sillä nykyään itse mietin tarkemmin haluanko todella laittaa rahani johonkin asiaan.

Kommentit

Oman rahankäytön seuraaminen on kyllä supermielenkiintoista! Itse pidän kirjaa tuloista ja menoista Excelissä, ja Pivo on myös mainio apuväline :)

Oon myöskin huomannut, että menot koostuvat usein pienistä puroista, joista tuleekin sitten yhtäkkiä iso summa. Esimerkiksi kahviloihin voi mennä vuoden aikana helposti pitkä penni.

ellaa's
A dream come true

Joo on kyllä todella mielenkiintoista nähdä, mihin rahaa oikeasti kuluu! Kaikista vaikeinta on vain aina yrittää muistaa kirjata kaikki ostot ylös!  Itse odotan jo innolla, että pääsee jossain vaiheessa tarkastelemaan esimerkiksi vuoden ajalta tuloja ja menoja. Siitä on sitten helppo lähteä pohtimaan, mistä voisi kulutusta vähentää. :) Miten käytät muuten tuota Pivoa hyväksi tuossa seurannassa? :)

Essi's

Mä en ole koskaan jotenkaan itse motivoitunut seuraamaan sen tarkemmin omaa kulutusta, vaikka se varmaan aika ajoin olisi ehdottoman tarpeen.. Täytyykin tästä inspiroituneena ottaa itseä niskasta kiinni ja pistää esimerkiksi ensikuu seurantaan! :)

ellaa's
A dream come true

Suosittelen lämpimästä! Itse ainakin huomaan jo nyt, että kynnys ostaa tavaroita tai käydä kahviloissa on noussut, vaikka ei sitä koko ajan tarvi kaikesta tinkiä :)

Nettanen
Destination: Happiness

Mulla oli ihan ihan super tiukkaa opiskelija-aikana, ja sain sentään asumistukea! Toi asumistukiuudistus on kyllä tosi kökkö :( Tuollainen omien menojen ylöskirjaaminen on kyllä varmasti fiksu juttu kenelle tahansa, siinä saa vähän perspektiiviä siihen mihin rahat kuluvat. Täytyisi itsekin pitää kirjaa vaikkapa edes yhden kuukauden ajan.

ellaa's
A dream come true

Juu kyllähän tuo asumistukiuudistus tuntuu ja ilman töiden tekoa opiskelujen ohella en tulisi mitenkään toimeen! Opiskelijana on kyllä todella hyödyllistä ja mielenkiintoista seurata mihin sitä rahaa oikeasti kuluu, sillä pienikin säästö tuntuu! :) Suosittelen ehdottomasti! :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.