Vinkkejä logopedian pääsykokeeseen

A dream come true

Pääsykokeet lähestyvät osalla jo uhkaavaa vauhtia ja etenkin omaa alaani opiskelemaan hakevilla pääsykoe koittaa jo 15.5. eli alle kahden viikon päästä. Ajattelin kirjoitella joitain viime hetkien vinkkejä, jotka olen itse kokenut hyödylliseksi tai jotka opin vasta pääsykokeesta selviytymisen jälkeen ja josta teille saattaa ehkä olla hyötyä.

Ennen pääsykoepäivää

- Lue vanhat valintakoekysymykset läpi. Itse opin tämän jo ensimmäisen pääsykokeen jälkeen, sillä pääsykokeessa oli vastassa osittain samoja kysymyksiä kuin edellisenä vuonna. Ja tämä piti paikkansa myös viime vuonna. Tästä heräsikin ajatus, kuinka vaikeaa voi olla keksiä uusia väittämiä, kun aineistona on kaksi yli 400 sivuista kirjaa? Mutta siis katsokaa edellisten vuosien kirjaväittämät, niitä löytyy omasta blogistani tästä postauksesta sekä facebookin "logopedia 201x" -ryhmistä. Viime vuoden aineistokokeen kysymykset löytyvät täältä ja aineisto löytyy googlettamalla (artikkelien nimet löytyvät tuosta linkin takaa).

- Kertaa. Etenkin niitä vaikeita asioita. Jos olet tehnyt muistiinpanoja, alleviivauksia tai ajatuskarttoja, nämä ovat todella hyvä ja tehokas tapa kerrata asioita ja vieläpä nopeasti. Logopedian kokeessa valitettavasti yksityiskohtien muistaminen ratkaisee, joten opettele niitä hankalaltakin tuntuvia asioita. Kertaamalla yhä uudelleen ne jäävät kyllä mieleen. Jos ei muu auta niin tee post it -lappuja ja liimaile niitä paikkoihin, joista näet ne monta kertaa päivässä.

- Pidä pää kylmänä. Olet tehnyt töitä lukemisen eteen jo (todennäköisesti) useamman kuukauden, joten parin viime viikon käyttäminen hullunlaiseen lukemiseen ei mielestäni enää kannata. Parasta on, jos saat säilytettyä samanlaisen lukurytmin kuin tähänkin asti, sillä pääsykokeeseen ei kannata mennä ylistressaantuneena ja lukemisesta täysin voimansa ja motivaationsa menettäneenä. Muista siis myös antaa aikaa levolle ja rentoutumiselle, vaikka pääsykoe lähestyykin koko ajan. Plus miksi itsestä tuntuu, että olen lukenut ties kuinka monesta henkilöstä, joka on päässyt opiskelemaan vaikka vietti viimeisen viikon tai kaksi lukematta yhtään. Onko tässä kyseessä yltiömäinen luottamus omaan suoriutumiseen vai lepäämisen tärkeys opiskelun ja asioiden sisäistämisen kannalta?

- Rentoudu kunnolla viimeistään päivää ennen pääsykoetta. Luota itseesi, äläkä lue enää pääsykoetta edeltävänä päivänä. Tee sen sijaan kaikkea kivaa ja rentoa, mitä et ole ehtinyt tekemään pitkään aikaan pääsykokeisiin lukemisen vuoksi! Vietä mahdollisimman rento päivä!

- Älä harrasta paniikkilukemista juuri ennen pääsykoetta. Viime hetken lukeminen voi pahimmassa tapauksessa sekoittaa ajatuksia sekä aiheuttaa tunteen ettei osaa tai muista mitään. Luota siis siihen, että osaat kyllä ja pärjäät varmasti hyvin! Älä sorru lukemaan, vaikka suurin osa muista niin tekeekin pääsykoesalin ulkopuolella (tämä on fakta!). Itse muistan omasta pääsykoepäivästä sen, kuinka monella oli vielä kirjat tai muistiinpanot mukana. Itse sen sijaan istuin kylmän viileästi (ainakin ulkoisesti) odotellen, että pääsisi aloittamaan kokeen tekemisen.

- Katso miten ylipäätään pääset pääsykoepaikalle. Onko kaupunki sinulle tuttu vai vieras? Tarviiko sinun ostaa junalippuja tai katsoa bussireittejä etukäteen läpi? Suunnittele kaikki tällaiset asiat valmiiksi, niin sinun ei tarvitse stressata niitä pääsykoepäivänä. Itsehän olen tästä paras esimerkki, sillä otin joskus taksin Tampereen juna-asemalta yliopistolle. Matkahan on ehkä huimat 400 metriä, mutta itsellä ei ollut tästä harmainta aavistustakaan.. Selvitä siis asiat etukäteen.

Pääsykoepäivänä

- Itse tykkään selata koko kokeen läpi ennen aloittamista. Etenkin logopedian pääsykokeessa, jossa on nykyään kaksi osiota (oikein/väärin -väittämät sekä monivalintaosio), on mielestäni hyvä ensiksi saada jonkinlainen kokonaiskuva pääsykokeesta. Itse myös kirjoitan nimet, ym tiedot koepapereihin ennen aloittamista, sillä niitä tietoja en halua unohtaa koepapereista! Itse tein pääsykokeessa oikein/väärin -väittämät ensin, koska 1) ne on todennäköisesti nopeampi tehdä, 2) väittämät jäävät muhimaan päähän toisen tehtävän tekemisen ajaksi ja 3) ompahan ainakin yksi koeosio nopeasti takana ja voi keskittyä rauhassa aineiston lukemiseen. Sen jälkeen siirryin aineiston lukemiseen, ensin silmäillen tekstin ja kysymykset ja sitten siirtyen aineiston lukemiseen ja mahdollisten vastauskohtien alleviivaamiseen/merkitsemiseen. Viime kokeessa oli kaksi artikkelia ja kysymyksistä oli helppo tunnistaa, koska ne alkoivat koskea toista artikkelia. Eli oli helppo lukea esimerkiksi ensin toinen artikkeli ja vastata sen kysymyksiin ja vasta sen jälkeen siirtyä toisen artikkelin kimppuun.

- Ota ainakin jotain syötävää/juotavaa mukaan. Vaikka koe on lyhyt, on mielestäni hyvä olla mukana edes vesipullo tai jotain pientä syötävää, koska koskaan ei tiedä yllättääkö nälkä/yskänpuuska/jano/ym. mikä tahansa kesken koetilanteen. Ja ei ole kiva, jos kaikki keskittyminen menee jonkin ihan muun miettimiseen kuin pääsykoesuorituksen.

- Älä kiirehdi pääsykokeessa. Pahinta mitä pääsykokeessa voi tehdä on ehkä mennä täysin lukkoon ja lähteä sen vuoksi pääsykoetilanteesta pois niin nopeasti kuin mahdollista. Jos paniikki yllättää pääsykokeessa, niin pidä reipas tauko (eväät ovat hyvät tätä varten) ja jatka kokeen tekemistä vasta sitten, kun se tuntuu hyvältä. Pääsykoe kestää vain neljä tuntia ja koko aika kannattaa oikeasti käyttää hyväksi. Itselle aikaa oli ainakin tarpeeksi tehdä pääsykoe ja tarkistaa se vielä useasti ennen palauttamista.

- Tule pääsykokeen jälkeen juttelemaan logopedian opiskelijoiden kanssa ja purkamaan omia tuntemuksia! Tarkoituksena olisi, että Tampereella olisi pääsykoepäivänä logopedeja mustissa haalareissa odottamassa pääsykokeesta tulijoita (heti kun oma tenttini päättyy 11 aikaan..). Itse ainakin odotan innolla, että näkee tänä vuonna logopedialle hakevia! :)

Pääsykoeasioista olen kirjoittanut aiemmin täällä, täällä ja täällä. Logopedian toisesta vaiheesta eli suullisesta kokeesta (vain Turussa) löytyy sen sijaan tietoa täältä. Jos vielä jäi jotain kysyttävää, niin kysykää ihmeessä! :)

Kommentit

katriaulikki

Tää postaus tuli niiiiiin hyvään saumaan! Oon hakemassa toista kertaa opiskelemaan logopediaa ja jännittää ihan kamalasti - osittain siksi että oon tehnyt ihan mielettömästi töitä kouluunpääsyn eteen ja osittain siksi, että viimevuonna sisäänpääsy jäi vain kahdesta pisteestä kiinni. Pitää vaan luottaa siihen että osaa kyllä ja vaikka edelleen tuntuu, että jotkut pienet yksityiskohdat pyörii päässä niin kyllä ne siellä mielessä kuitenkin opittuina on. Kiitos kivasta logopediablogista ja ihanaa kevään odotusta, otan kyllä tästä monta vinkkiä matkaan ja pidän ens sunnuntaina kirjat visusti kiinni :-)

ellaa's
A dream come true

Tosi kiva kuulla! :) Sun pääsykokeisiin valmistautuminen kuulostaa kyllä todella hyvältä ja jos noin pienestä on viime vuonna jäänyt kiinni, niin todella hyvät mahikset on ehdottomasti tänä vuonna! Itselläkin pyöri viime vuonna päässä kaikki mahdolliset nippelitiedot ja epävarmuus siitä, että miten tämä kohta menikään, mutta se on täysin normaalia! Kyllä ne varmasti siinä koetilanteessa sitten mieleen tulee, kun näkee oikeasti tarkat väittämät niitä koskien. Kerro ehdottomasti sitten miten sulla kävi pääsykokeen kanssa! :) Ihanaa kevättä myös sulle ja tsempit loppurutistukseen!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.