Ladataan...
A dream come true

Olen ollut joululomalla opiskeluista oikeastaan jo viime keskiviikosta asti, mutta välillä ei ole kyllä tuntunut yhtään siltä. Olen nimittäin ahneesti ottanut itselleni enemmän työvuoroja nyt, kun ei ole tarvinnut käydä yliopistolla. Mistähän ihmeestä se johtuu, että aina odottaa yhtä innoissaan joululomaa, mutta sitten kun se olisi käsillä, niin sitä rohmuaa itselleen lisää tekemistä. Toki töiden tekeminen joululomalla on myös taloudellisesti itselle kannattavaa ja melkeimpä välttämätöntä.

Kulunut syksy oli todella työntäyteinen, mutta myös todella opettavainen. Meillä on ollut erityisen mielenkiintoisia kursseja ja luentoja aina foniatriasta lasten kielihäiriöihin ja kehitysvammaisuuteen. Näin jälkikäteen ajatellen ei osaa edes ajatella, mitä kaikkea on tullut tehtyä ja opittua. Ja olihan meillä 12 kertaa ensikontaktiterapiaakin! Oman asiakkaan saaminen (parin kanssa) oli sekä mielenkiintoista että silmiä avaavaa, mutta myös jännittävää. Joulun jälkeen saammekin jo heti seuraavat omat asiakkaat, joilla on kielihäiriö. Toinen opiskeluvuosi on tuntunut monta kertaa työläämmältä kuin ensimmäinen ja luulen, että myös keväälle riittää kiitettävästi tekemistä. Keväällä jatkuvat niin puhelääketieteen luennot kuin lasten puheen sujuvuuden häiriöt ja alamme perehtyä myös aikuisten puheen ja kielen häiriöihin.

Nyt kun itsellä on enää jäljellä kaksi työvuoroa ennen oikean joululoman (viikon pituisen!) alkamista, niin alkaa joulufiilis todella nostamaan päätään. Olen ollut monena vuotena peräkkäin joulun aikana melko tiiviisti töissä ja siksi aionkin tänä vuonna nauttia tästä viikon lomasta.  Onneksi töiden lomassa on välillä muistanut myös ottaa rennosti jouluherkkujen ja ihanien joululehtien parissa. Edellä onkin kuvia viime sunnuntain herkuista: glögiä, joulutorttuja ja itsetehtyjä pipareita. Olen nimittäin täysin hurahtanut jouluisiin aikakauslehtiin, joissa on ihania reseptejä, sisustusvinkkejä ja askarteluideoita! Mikä olisikaan parempaa kuin istahtaa sohvalle villasukat jalassa, glögilasi kädessä ja pino joululehtiä vieressä!

Ihanaa joulun odotusta kaikille lukijoille! :)

Ladataan...
A dream come true

Kuten monet ovatkin varmaan jo huomanneet niin logopedian pääsykoe tulee muuttumaan aika paljon ensi vuonna. Opintopolun tietojen mukaan pääsykokeeseen ei enää vaadita monien kuukausien valmistautumista vaan koe tulee perustumaan täysin kokeessa jaettavaan materiaaliin. Materiaalin sisällöstä ei sen sijaan ole tässä vaiheessa vielä mitään tietoa. Ainut materiaalia koskeva tieto on ollut se, että se on suomenkielinen ja siitä tulee hakijan vastattavaksi monivalintakysymyksiä.

Uskallan väittää, että logopedian pääsykokeen muutos tuli kaikille aikamoisena yllätyksenä. Itse en ainakaan odottanut näin suurta muutosta, vaan oletin esimerkiksi pääsykoekirjojen muuttuvan tai pääsykoeprosessin menevän enemmän esimerkiksi psykologian kanssa samaan suuntaan (ilman tilastotiedettä siis!). Lähinnä siis odotin, että logopedian pääsykokeeseen olisi tullut samanlainen käytäntö kuin psykologian pääsykokeissa eli niin, että pääsykoe perustuu artikkeleihin tai muuhun materiaaliin, joka ilmoitetaan hakijoille esimerkiksi kuukausi ennen pääsykoetta.

Koulutöiden tekeminen näyttää todellisuudessa monesti tältä.

Mielestäni pääsykokeen uudistaminen logopedian kohdalta meni paljon huonoon suuntaan, sillä nyt hakijoille tulee paniikki ylioppilaskokeen arvosanojen vuoksi. Tai vielä stressaavampi tilanne on, jos ei ole edes käynyt lukiota ja hakee täten pelkän pääsykokeen kautta. Ymmärrän täysin uudistuksen takana olevan idean siitä, että on todella stressaavaa lukea pääsykokeisiin esimerkiksi heti ylioppilaskokeiden jälkeen. Tähän samaan ongelmaan olisi ollut ratkaisuna mielestäni juurikin tuo kuukauden lukuaika pääsykokeeseen. Nyt kuitenkin tämän uudistuksen myötä harmittaa sellaisten hakijoiden puolesta, jotka olisivat halunneet itse motivaatiollaan parantaa mahdollisuuksiaan päästä opiskelemaan haluamaansa alaa. Tällä hetkellä tuntuu, että logopedian pääsykoe on muuttunut arpapeliksi, jossa kuka tahansa voi voittaa ilman mitään velvoitteita siitä, että edes tietää mitä on menossa opiskelemaan.

Miten siis lukea pääsykokeeseen, johon ei voi valmistautua etukäteen?

- jos haet ensimmäistä kertaa, niin suosittelen perehtymään seuraaviin kirjoihin: Puhuva ihminen & Ihmisen anatomia ja fysiologia: rakenteesta toimintaan. Nämä olivat aika monta vuotta logopedian pääsykoekirjoina ja antavat hyvän kuvan siitä, mitä olet hakemassa opiskelemaan.

- tutustu Puheterapeuttiliiton-sivuilta löytyvään tietoon puheterapiasta ja puheterapeutin työstä.

- lue logopediaan liittyviä artikkeleita. Näitä löytyy esimerkiksi Puhe ja kieli -lehden nettisivujen arkistosta. Mielenkiintoisia artikkeleita ja katsauksia logopediaan liittyen löytyy myös Duodecimin aikakauskirjasta hakemalla esimerkiksi sanoilla puheterapia, puheterapeutti.

- tutustu logopedian tutkinto-ohjelman kurssikirjallisuuteen. Esimerkiksi logopedian peruskurssien kirjallisuutta: Kommunikoinnin häiriöt: syitä, ilmenemismuotoja ja kuntoutuksen perusteet (oli pääsykoekirjana ennen Puhuvaa ihmistä & Ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa), Pienten sanat, Lapset kieltä käyttämässä, Kieli ja aivot.

- mielenkiintoisia elokuvia logopedian kannalta: Kuninkaan puhe, My beautiful broken brain, Life Animated, Perhonen lasikuvussa, In a world ja The A word (tv-sarja).

Tässä muutamia omia vinkkejä siihen, miten pääsykokeeseen voisi yrittää etukäteen valmistautua. Kukaan ei tietenkään voi tietää onko valmistautumisesta hyötyä ja millainen valmistautuminen olisi kaikista kannattavinta. Itse kuitenkin ajattelen, että edellä mainittuihin kirjoihin ja artikkeleihin perehtyminen antaa jo hyvää pohjaa itse opinnoille ja mahdollisesti vahvistaa kuvaa siitä, että kyseessä on itselle sopiva ala.

Parina viime vuotena logopedian pääsykokeessa on ollut samanlainen aineistotehtävä, johon ei ole voinut valmistautua etukäteen. Esimerkiksi viime vuoden pääsykokeen kahdesta artikkelista toinen oli otettu Puhe ja kieli-lehdestä ja toinen Kieli ja aivot-kirjasta. Silloin kun hain itse opiskelemaan logopediaa niin aineistotehtävä oli ensimmäistä kertaa pääsykokeessa ja tällöin artikkelit olivat melko helppolukuisia ja oikeat vastaukset oli helppo löytää. Samaa olen kuullut viime vuoden pääsykokeesta. Toivonkin, että ensi vuoden pääsykokeen aineistotehtävästä tehdään oikeasti haastava ja hakijoita erotteleva.

Tsemppiä kaikille pääsykokeisiin valmistautuville! Kysykää, jos jokin jäi vielä mietityttämään :)

Ladataan...
A dream come true

Tämän vuoden paras jouluun liittyvä hankinta on kyllä ollut huonekuusi! Olen superihastunut meidän pieneen ja suloiseen kuuseen, sillä isoa kuusta meille ei oikeastaan edes mahtuisi ja joulun ajan vietämme kuitenkin lapsuuden maisemissa Pohjanmaalla. Itse ensin epäilin hieman huonekuusen ostamista, sillä luin että kyseessä ei ole mikään helpoin huonekasvi. Itse, kun olen tunnetusti maailman surkein huonekasvien kasvattaja. Suureksi yllätyksekseni kuusi on kuitenkin säilynyt todella hyvännäköisenä, kun olen sitä kastellut ja satunnaisesti sumutellut vedellä.

Itseltä sattui onneksi löytymään niin kevyitä joulukoristeita, että huonekuusen hennot oksat jaksavat niitä kannatella. Sattumalta löysin myös superpienet jouluvalot meidän huonekuuseen, joka näyttää nyt ihanan jouluiselta. Toivon, että huonekuusi on elossa vielä joulun jälkeenkin, sillä se on todella upean näköinen huonekasvi muulloinkin kuin vain joulun aikana.

Onko teillä kokemuksia huonekuusesta? Tai arvokkaita vinkkejä sen elossa pitämiseen? :)

Pages