Ladataan...
A dream come true

Monesti hakijat ovat kiinnostuneita siitä, kuinka paljon yo-todistuksella on merkitystä valinnassa tai onko joistain lukioaineista hyötyä logopedialle hakemisessa tai itse opiskelussa. Ajattelinkin kirjoitella omia ajatuksiani - en lopullisia totuuksia - kyseisestä aiheesta.

Matematiikka

Matematiikka on jostain syystä aine, joka puhuttaa oli kyse sitten mistä koulusta tahansa. No logopedian osalta voin kertoa, että itse logopedian opiskelussa matematiikkaa ei minun tietääkseni opinnoissa tule tarvitsemaan kuin tilastotieteen osalta - eli ei juuri ollenkaan. Ei siis tarvitse olla mikään matikkanero tai L:n pitkästä matematiikasta kirjoittanut opiskellakseen logopediaa. Sisäänpääsyn osalta pitkän matematiikan hyvästä arvosanasta voi toki olla hyötyä tai sitten ei (itsellä pitkästä matikasta L ja en ollut ensikertalainen -> en päässyt todistuskiintiössä sisään, vaan pelkän valintakokeen kautta). Eli ei siis yhtään välttämätöntä.

Alapuolella on listattuna yliopistojen arvosanapainotukset, joista ainoastaan Helsinki painottaa matematiikkaa niin paljon, että sen arvosana otetaan välttämättä mukaan laskuihin. Toki monessa tulee eteen se, että jos ei ole kirjoittanut hyvin matematiikasta niin on melkein välttämätöntä olla vieras kieli tai useampi reaali kirjoitettuna ja mieluusti hyvin. Toki kaikissa yliopistossa pitkästä matematiikasta saa parempia pisteitä kuin esimerkiksi lyhyestä matematiikasta ja osassa matikkaa arvostetaan reaaleja enemmän. Kannattaa kuitenkin muistaa, että aina on myös se pelkkä valintakoekiintiö. Hassua on myös, että Helsinki ja Oulu ottavat laskuihin neljä kirjoitettua ainetta, kun taas Turku ja Tampere kolme. Tälläkin voi olla merkitystä, jos hyviä arvosanoja löytyy vain se kolme kappaletta ja neljäs heikentäisi huomattavasti pistemääriä. En usko, että kukaan välttämättä vaihtaa hakukohdettaan tämän takia, mutta olen ainakin kuullut että joillakin tuo asia on saattanut vaikuttaa valintaan kahden kaupungin välillä.

  • Oulun yliopisto - äidinkieli ja kolme muuta parasta
  • Helsingin yliopisto - äidinkieli, vieras kieli (ei suomi tai ruotsi), reaali, matematiikka.
  • Turun yliopisto - äidinkieli ja kaksi muuta parasta (reaali, matematiikka, pitkä vieras kieli).
  • Tampereen yliopisto - äidinkieli ja kaksi muuta parasta.

Biologia ja psykologia

Biologian otan aineena tähän esiin sen takia, että toinen pääsykoekirjoista käsittelee ihmisen anatomia ja fysiologian hyvin laajasti. Suurimmasta osasta lukion biologian kursseista ei ole kovin paljon hyötyä hakemisen ja opiskelun kannalta, mutta erityisesti ihmisen biologia -kurssista voi saada helpotusta jonkin verran. Toki lukion biologian kurssilla ei käsitellä elimistön pitoisuuksia desimaalien tarkkuudella tai opetella luiden nimiä latinaksi, kuten logopedian pääsykokeessa voi olla tarpeellista osata, mutta aika hyvän yleiskuvan kurssin avulla saa. Itse luin lukiossa kaikki biologian kurssit, mutta kun esim. ympäristöekologiasta ei ole juurikaan hyötyä logopediassa..

Psykologian osalta mainitsen sen verran, että itse pääsykokeessa lukion psykologian opinnoista ei juurikaan ole hyötyä, mutta itse opinnoissa ne saattavat helpottaa kursseista selviytymistä. Logopedian tutkinto-ohjelmaan kuuluu siis psykologian perusopinnot (25 op), joissa käsitellään aiheita, joiden opiskelu saattaa olla helpompaa jos lukion psykat on käytynä. Itse kävin lukiossa kaksi kurssia psykologiaa ja hyvin olen niillä tiedoilla psykan kursseilla pärjännyt eli ei ole myöskään mikään edellytys.

Englanti

Otin englannin aineena tässä esiin sen vuoksi, että logopedian opinnoissa tulee jonkin verran eteen englanninkielistä kirjallisuutta. Ensimmäisenä vuotena englanninkielisiä kirjoja on paljon esimerkiksi psykologian perusopinnoissa, jotka kuuluvat meidän opintoihin. Myös itse logopedian kursseissa tulee englanninkielisiä kirjoja myöhempinä vuosina, ensimmäisenä vuotena ei ole ainakaan vielä tullut itselle eteen. Aika kivasti löytyy siis ainakin ekan vuoden kursseihin suomenkielistäkin kirjallisuutta, mutta aineopinnoissa näyttää kurssikirjallisuutena olevan jonkin verran jo englanninkielisiäkin kirjoja. Ei tarvi kuitenkaan olla mikään kielitaituri, vaan olettaisin tavallisen englannin kielen taidon riittävän, oman alan terminologian kun taas oppii sitten ajan myötä toivottavasti myös englanniksi.

Yo-todistus

Ylioppilastodistuksen arvosanat mietityttävät varmasti monia hakijoita ja ihan syystäkin. Aika monesti puolet hakijoista valitaan kokeen ja yo-todistuksen perusteella ja toinen puolisko pelkän valintakokeen perusteella. Yo-arvosanoilla on siis väliä, mutta niidenkin jälkeen jää vielä todella hyvät mahdollisuudet päästä sisään. Meidän luokalla ei ainakaan ole kaikilla kymmenen L:n papereita ja silti kaikki ovat yhtä hyviä ja soveltuvia alalle ja mikä tärkeintä päässeet sisään!

Yo-todistuksen arvo kuitenkin kasvaa siinä tapauksessa, kun ei kuulu paljon kohuttuun ensikertalaiskiintiöön. Tälläisiä lukuja tuijottaessa iskee sitten se epätoivo. Ainakin itsellä iski. Kauheaa olla siinä ryhmässä, johon otetaan vain pari opiskelijaa, esim. Tampereella ei-ensikertalaisille 6 paikkaa. Ja jos on niin huono tuuri, että yo-todistus ei ole kehumisen arvoinen niin ei-ensikertalaiset ja pelkkä valintakoekiintiö 3 opiskelijaa. Heh heh.. Mutta jos olet onnekas ja kuulut ensikertalaisiin niin ole onnellinen, sillä kukaan ei tule menemään ohitsesi pienemmillä koepisteillä sen takia, että itse olet tehnyt joskus väärän koulutusvalinnan.

Omien pääsymahdollisuuksien laskeminen on tehty nykyään aika vaikeaksi, koska ensikertalaiskiintiöt sotkevat ajattelua aika paljon (vai olenko minä ainut). Kuten aiemmin mainitsin niin itse pääsin sisälle tosiaan pelkässä valintakoekiintiössä enkä ollut ensikertalainen. Yo-todistuksestani huomioonotetut arvosanat (joku kuitenkin kysyy) olivat  L, E ja E. Kirjoitin siis aika lailla E:n paperit, jonka olisi voinut ajatella riittävän ehkä yhteispistekiintiöön, mutta ensikertalaisuus merkitsi varmasti aika paljon tässäkin asiassa.

Kaiken kaikkiaan ei ole juurikaan rajoituksia tai suosituksia siitä, mitä kannattaisi lukiossa opiskella tai kirjoittaa, koska erikoista hyötyä ei juuri mistään aineista ole. Äidinkielen kirjoittavat kuitenkin kaikki ja se onkin aine, joka kaikissa yliopistoissa otetaan huomioon. Yo-arvosanoista en kuitenkaan liikaa stressaisi, koska se ei ole mikään edellytys sisäänpääsylle vaan siitä saattaa vain olla apua sisäänpääsyyn. Ehdottomasti kannattaa enemmän murehtia ja panostaa pääsykoekirjojen lukemiseen ja hyvään osaamiseen (johon myös itse luotin)!

Ladataan...
A dream come true

Itsellä oli jäänyt edellisviikolta kirjoittamatta teille elokuvasta, jonka kävimme logopedian opiskelijoiden kanssa katsomassa. Päätinpä korjata asian näin viikkoa myöhemmin! Tällaisella asulla olin siis liikenteessä edellisviikon torstaina ensin koulussa ja sen jälkeen jonottamassa (olin hieman etuajassa) elokuvateatterin oven takana. Harvoin sitä tulee mentyä elokuviin arkipäivänä jo kahdentoista aikaan!

 

Jakku (H&M), t-paita (Noisy may), farkut (pieces), kengät (vamos), laukku (vero moda).

Elokuvana oli Life, Animated, jonka päähenkilö on autistinen poika, joka rakastaa disneyn animaatioita. Pojan vanhemmille kerrotaan, ettei poika tulisi enää todennäköisesti koskaan puhumaan ja kontaktin saaminen häneen tulisi olemaan vaikeaa. Owenin vanhemmat haluavat kuitenkin olla sinnikkäitä ja päättävät onnistua kommunikoinnissa poikansa kanssa. Lopputulos onkin se, että Owen oppii puhumaan Disneyn animaatioiden vuorosanojen avulla! Elokuva oli miestäni todella hyvä, mutta myös hyvin koskettava ja hieman surullinenkin. Kaiken kaikkiaan elokuva oli erityisen mielenkiintoinen jo ihan tulevan ammattinikin kannalta. Suosittelen todellakin elokuvan katsomista ja elokuva näyttääkin saaneen todella hyviä arvosteluita.

Tätä kirjoittaessa voi huokaista helpotuksesta, sillä on lauantai ja ensimmäinen vapaa viikonloppu pitkään aikaan! En edes muista, koska olisin viimeksi saanut viettää viikonloppua rauhallisissa merkeissä. Toki voisihan sitä vapaan viikonlopun vuoksi uhrata aikaa esimerkiksi pyskologian kolmoskurssin lukemiseen ja kertailla hieman viittomia netistä. Pitäisi myös hypätä logopedian 147 sivuisen (WHAAAT?!) gradun kimppuun, josta olisi tarkoitus käydä ensi viikon tunnilla väittelyä. Sivumäärän nähtyäni taidan aloittaa edes sen tänään..

Mitenkäs teidän viikonloppu? :)

Hyvää viikonloppua kaikille!

Ladataan...

Ladataan...
A dream come true

Kuten edellisessä postauksessa kirjoittelinkin siskoni tuli käymään Tampereelle kahdeksi päiväksi poikaystävänsä kanssa. Yritinkin parhaani mukaan esitellä omia lempipaikkojani Tampereella ja ajattelin niistä tehdä samalla pienen postauksen. Toki aikaa tuli kulutettua aika paljon hämeenkadun lukuisissa kaupoissa sekä koskikeskuksessa, mutta ehdimme käydä myös parissa must-see paikassa, jotka ovat omia lemppareitani. Yllä olevassa kuvassa näkymä keskustorilta hämeenkadulle ja yksi esimerkki Tampereen kivoista vanhoista rakennuksista.Finlaysonin alue on aina yhtä hurmaava ja vanha tehdasmiljöö, jossa on vain kiva kierrellä ja ihastella vanhoja rakennuksia. Sieltä löytyy myös Finlaysonin tehtaanmyymälä, jossa on aina yhtä ihania tekstiilejä myytävänä. Finlaysonin alueella sijaitsee myös panimoravintola Plevna, joka kuuluu omiin suosikkeihini Tampereen ravintoloista. Tiistai-ilta kuluikin meillä Plevnassa hyvästä ruoasta ja juomista nauttiessa.Oma lempipaikkani Tampereella on Tallipiha, josta löytyy useita erilaisia pieniä puoteja ja kahvila. Tallipiha on ihanan tunnelmallinen paikka todella lähellä keskustaa. Puodeista löytyy löytöjä aina itsetehdyistä saippuoista pieniin koriste-esineisiin sekä penni- ja markkakoruihin. Lisäksi puodeissa on paljon käsitöitä ja muita itsetehtyjä aarteita myynnissä. Tallipihalla on pakko käydä aina säännöllisesti jo pelkästään fiilistelemässä sen tunnelmaa, vaikka aina ei ostaisikaan mitään. Lisäksi yhdestä puodista löytyy lapsuudesta tuttujen hahmojen kuten Myyrä tai Tintin seikkailujen ihania pehmohahmoja ja muuta tavaraa. Itse olen loputtoman ihastunut esimerkiksi Myyrä-hahmoon! Myös kahvila ansaitse kehuja ihanan tunnelmansa ja suussa sulavien kakkujensa puolesta!Kaikista ihanin on kuitenkin Tallipihalta löytyvä suklaapuoti, josta löytyy suklaata, konvehteja, salmiakkia, vaahtokarkkeja, ym ihania herkkuja aivan käsittämättömän ihanasti pakattuna. Itse suunnistan esimerkiksi joka joulu kyseiseen puotiin ostamaan joululahjaksi ihania pieniä herkkupusseja muille lahjaksi. Puodissa on myynnissä myös esimerkiksi teetä ja kahvia. Puodista on vaikea yrittää poistua tyhjin käsin, sillä pienellä rusetilla koristellut suklaapussit ovat liian houkuttelevia! Tallipihan jälkeen kävimme kotona keräämässä energiaa ja valmistauduimme nousemaan Pyynikin näkötornille, joka sijaitsee korkean harjun päällä. Vitsailinkin sinne patikoitaessa, että saadakseen Pyynikin täydellisyyttä hipovia munkkeja, täytyy ne ensin kuluttaa kiipeämällä harjun päälle. Mutta sinne käveleminen on kyllä aina sen arvoista, sillä nämä munkit ovat uskomattoman ihania ja pehmeitä! Samalla ostimme pääsylipun näkötorniin, johon kapusimme erinnäisen määrän portaita. En olisi ikinä uskonut, kuinka hyvin näkötornista näkee Tampereen kaupungin (en ole siis ikinä kolmen asuinvuoteni aikana käynyt tornissa). Ja tietysti korkeanpaikankammoisena itse liikuin tornissa koko ajan seinää pitkin ja pysyin kaukana ikkunoista.. Tulipahan testattua taas omia rajoja ja huomattua, että ei ole korkeanpaikankammo vielä ainakaan hävinnyt minnekään!

Pitihän sitä vielä saada ottaa kuva Hämeenkadun sillalla ja tuntea itsensä ihan turistiksi, vaikka on asunut Tampereella jo monta vuotta. Muutenkin oli koko päivän hyvin turistimainen olo, kun liikkui kamera kädessä ja kuvia piti saada asiasta jos toisesta. Mutta ehkä se on avartavaa joskus liikkua tutusssa kaupungissa uusin silmin ja jäädä ihastelemaan paikkoja pidemmäksi aikaa. Haluaisitteko lisää juttuja Tampereen ihanista paikoista esimerkiksi kahviloiden tai muiden osalta? :)

Pages